NINTENDO LABO - VEHICLE KIT

NINTENDO LABO - VEHICLE KIT

8.0

Ďalšia kartónová hra pre Switch

Recenzia na Switch verziu

Nintendo prinieslo ďalšiu zo svojich kartónových hier - Labo Vehicle Kit, tentoraz zameranú na vozidlá. Ak ste ešte nezachytili, Labo je séria kartónových stavebníc, ktoré si hráči môžu poskladať a následne sa s nimi zahrať rôzne hry. Už ponúkli úvodný Variety kit s rôznymi ovládačmi a minihrami, Robot kit, v ktorom ste si postavili ovládač na robota a teraz je tu Vehicle kit, kde si postavíte ovládače na rôzne vozidlá.

Konkrétne Vehicle kit ponúkne tri veľké ovládače, a to volant na auto, ovládač na ponorku, respektíve loď a nakoniec ovládač na lietadlo. Plus pridáva sa k tomu aj plynový pedál a niekoľko stojanov a doplnkov. Je to pekná ponuka, ktorej stavanie si deti užijú. Rovno si povedzme, že je to určené pre deti, ktoré stavba bude baviť a strávia pri nej dlhý čas. Osobne som to tiež nechal na dieťa, čo vidíte aj na videu. Syn sa so skladaním zabavil tri dni. S hraním už kratšie, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Je to relatívne náročná stavba, ale deti od tých 8 rokov by to mali zvládnuť aj samé, ak, samozrejme, majú dostatok trpezlivosti a aspoň nejakú skúsenosť so stavaním hocičoho. Musia opatrne vytláčať predtlačené časti z papiera, všetky výrezy a následne to ohýbať a spájať. Nie je to náročné na šikovnosť, len zdĺhavé a skôr náročné na trpezlivosť. Na Switchi si pritom deti môžu postupne klikať celý návod, ktorý detailne ukazuje, ako majú postupovať. 

Papier dopĺňajú rôzne gumičky, ako aj klzné a senzorové plochy. Z technického hľadiska je to pôsobivo vyriešené. Inžinieri v Nintende sa s tým pohrali. Hlavne volant je komplikovaný, otáčacie systémy musia vydržať záťaž, zároveň sú tam dve posúvacie páky, ktorých pohyb sa musí preniesť do Switchu. Nechýba ani páka na spiatočku, turbo, ktoré je postavené na ťahaní za špagát. Podobne komplikovaný je aj ovládač na ponorku, ktorý má doslova ozubené kolesá. Oproti tomu ovládač na lietadlo je spravený veľmi jednoducho a jeho páka drží len na poskladanom kúsku kartónu. 

Celé to je však pevné a deti to len tak nerozbijú alebo neroztrhajú. Ak sa však niečo pokazí, pokrčí, oprava už nemusí byť jednoduchá. Ak nepomôže lepiaca páska, z hocijakého kartóna len tak niečo podobné nevystrihnete. Tento kartón je predtlačený, presný a kvalitný. Celé je to navrhnuté tak, aby vydržalo čo najdlhšie.

Treba dodať, že aj ovládanie je s tým prekvapivo dobré. Ako ovládanie auta, tak aj ostatných vozidiel. Nakoniec je to vďaka Joycon gamepadom, ktoré majú kvalitné motion senzory a presne prenášajú pohyb. Každý papierový ovládač má naň svoje miesto, do ktorého ho vložíte a ovládanie sa aktivuje. Joycon si automaticky zistí, v ktorom zariadení je a presunie to aj do hry. Pritom vždy presúvate len jeden Joycon, druhý máte zasunutý do plynového pedálu fungujúceho pre každé vozidlo.

Nintendo Labo - Vehicle Kit
Nintendo Labo - Vehicle Kit Na začiatku máte krabicu....
Na začiatku máte krabicu....


Nintendo Labo - Vehicle Kit Potom skladáte...  hodiny a hodiny...
Potom skladáte... hodiny a hodiny...


Nintendo Labo - Vehicle Kit Nakoniec vám vzniknú ovládače a môžete hrať.
Nakoniec vám vzniknú ovládače a môžete hrať.





Stavebnica má aj svoj papierový držiak na displej a dá sa tak vybrať, či budete hrať na TV alebo na malom Switch displeji.  Držiak môžete pripojiť na volant a rovno hrať. Len je to skôr ako núdzové riešenie, keďže displej čiastočne prekrýva volant. Rovnako zmena jednotlivých ovládačov je potom náročnejšia, keďže displej ostáva na volante.

Čo sa týka samotnej hry, každý Labo kit prichádza s vlastnou hrou na pamäťovej karte. Tu pripravilo Nintendo nečakane rozsiahly titul s otvoreným svetom. Po ňom budete jazdiť s rôznymi vozidlami, a to autom, ak máte práve ovládač vo volante, ak ho presuniete do leteckého ovládača, auto sa automaticky pretransformuje na lietadlo, alebo ak ho dáte do ponorkového ovládača, zmení sa na loď a ponorku v jednom. Je to všetko pekne prepojené. 

Samotná hra však nie je žiadne GTA, svet je síce relatívne rozsiahly, ale úplne prázdny. Nie je tu žiadny život. Je rozdelený na časti, má púšte, hory, mestečko, jazerá. V každej časti je 8 úloh, ktoré môžete plniť. Budete tak hľadať postavy a presúvať ich na určité miesta, zbierať veci, zostreľovať balóny a aj tankovať vozidlo. Zaujať môže aj jazdenie na rôznych dráhach a premávanie sa mestom. Objavovaním sveta a zábavným jazdením v ňom sa dá stráviť niekoľko hodín. Ako dlho to však dieťa udrží, záleží od jeho náročnosti na obsah hier. Čím menšie dieťa, tým ho to môže dlhšie upútať.  

Nintendo Labo - Vehicle Kit
Nintendo Labo - Vehicle Kit Vnútro zariadení je zložité.
Vnútro zariadení je zložité.


Nintendo Labo - Vehicle Kit Plynový pedál je základ. Nemusíte sa báť, pod nohou sa len tak nezlomí.
Plynový pedál je základ. Nemusíte sa báť, pod nohou sa len tak nezlomí.


Nintendo Labo - Vehicle Kit Ponorkový ovládač je plný ozubených kolies.
Ponorkový ovládač je plný ozubených kolies.





Okrem hlavnej hry si môžu deti zahrať aj samostatné preteky na každom vozidle a niekoľko ďalších minihier, kde je aj bojový duel dvoch vozidiel (ak máte ešte ďalšie dva Joycon ovládače môžete hrať dvaja), je tu aj jednoduchá autodráha s duelom, ku ktorému stačia dva Joycony.  Dopĺňa to farbiace štúdio, kde použijete sprejový ovládač, ktorým môžete následne sprejovať vozidlá. Nefungovalo to však nejako presne. Všetko tieto malé hry môžu pekne rozšíriť čas strávený pri titule, hlavne ak si zahrá viac detí. 

Plus je tu Creative Garage, čo je programovanie celého Switchu a motion ovládačov pre vytvorenie rôznych závislostí alebo naprogramovanie nových ovládačov pre hru. Nie je to však jednoduché a nie je to veľmi pre deti. Je skôr škoda, že tvorcovia nepridali editor hier a možnosti napríklad na vytvorenie ďalších úloh vo svete. 

To je prakticky celá ponuka titulu, ale pozitívne je, že okrem tejto hry môžete volantový ovládač použiť aj v hre Mario Kart a jazdiť s ním aj tam. Je to možno dobrý nápad kúpiť obe hry spolu. Môže sa tak využitie volantu pekne rozšíriť.  Žiaľ, ostatné kartónové ovládače v iných hrách nie sú podporované. Je to škoda.

Nintendo Labo - Vehicle Kit
Nintendo Labo - Vehicle Kit Hrať môžete na TV, alebo si Switch vložíte do papierového docku na volante.
Hrať môžete na TV, alebo si Switch vložíte do papierového docku na volante.


Nintendo Labo - Vehicle Kit Hra ponúka niekoľko typov pretekov a jeden rozsiahly otvorený, ale prázdny svet.
Hra ponúka niekoľko typov pretekov a jeden rozsiahly otvorený, ale prázdny svet.


Nintendo Labo - Vehicle Kit Svet je rozdelený na rôzne časti, s pridelenými úlohami a pretekmi.
Svet je rozdelený na rôzne časti, s pridelenými úlohami a pretekmi.





Celkovo je Variety kit veľmi pekný doplnok do Labo série, ponúka veľmi peknú sériu ovládačov na vozidlá, hru s otvoreným prostredím, kde si jazdenie a rôzne ovládače deti užijú, rovnako ako úvodné stavanie. Aj keď prázdny svet ich môže začať nudiť. Samozrejme, záleží od veku a zručností detí. Niektoré môže viac baviť skladanie, iné môže dlhšie udržať hra. Ako dlho to celé zabaví, je otázne, ale to nakoniec ako pri každej hračke pre deti. 

Ak však máte Nintendo Switch a dieťa okolo 6-10 rokov, môže to byť zaujímavý vianočný darček. Hlavne ak dieťa inklinuje k autíčkam a mechanickým veciam. Je tam však riziko, že bude pýtať ďalšie Labo kity. Nintendo to má premyslené.


napísal saver 22.11.2018
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
NINTENDO LABO - VEHICLE KIT
+ zábava pri skladaní ovládačov
+ dobré ovládanie priamo v hre
+ pekné spracovanie zmeny ovládača premietnuté priamo do hry
+ slušná ponuka pretekov
- svet hry je prázdny
- náročnejších hráčov môže hra rýchlo omrzieť


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Racing
Dátum vydania: 14. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18403)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk