MY MEMORY OF US

MY MEMORY OF US

8.0

Spomienky, ktoré zostanú v pamäti

Recenzia na PC verziu

My Memory of Us je neobyčajne podaný príbeh o nacistickej okupácii Poľska, ktorý chytí za srdce a vtiahne do útrob hrateľnosti aj napriek očividným bariéram žánru. Titul by pokojne mohol byť adventúrou alebo interaktívnou knihou. Namiesto toho sa jedná o logickú 2D plošinovku.

Celý príbeh o tom, aké zverstvá sa diali v v období druhej svetovej vojny, porozpráva malému dievčatku, ktoré si príde požičať knihu, starý pán knihovník. Začne tým, že dievčinke povie, že sa na niekoho veľmi podobá. Celá hra sú jeho spomienky prispôsobené ušiam malého dieťaťa a zároveň z pohľadu detskej predstavivosti. Je to veľmi nápadité a úžasné po všetkých stránkach. Napríklad nacisti sú tu zlí roboti a Hitler nie je nik iný ako kráľ robotov.

Každý, kto aspoň trošku pozná dejiny, objaví v hre mnoho známych udalostí a činností, ktoré sa v skutočnosti odohrávali. Udalosti sú podávané až s fantastickými prvkami, priam rozprávkovo a zaujímavo ako dobrodružstvá pre malé deti. Pritom príbeh bude viac baviť odrastených hráčov ako dnešnú mládež. Zaujímavých lokalít navštívite množstvo, dokonca budete evakuovať aj vlaky, ktoré idú očividne do pracovného tábora, no tu sú to lietajúce vagóny ako z vedeckofantastického filmu.

My Memory of Us
My Memory of Us Ústrednú dvojicu si obľúbite.
Ústrednú dvojicu si obľúbite.


My Memory of Us Nechýbajú ani rýchlejšie pasáže.
Nechýbajú ani rýchlejšie pasáže.


My Memory of Us Autori sršia humorom.
Autori sršia humorom.





My Memory of Us je 2D plošinovka a zároveň logická hra. Budete narážať na prekážky, ktoré musíte zdolávať. Pritom je nutná spolupráca medzi chlapcom a dievčaťom. Každý z nich má určité prednosti. Dievča dokáže hádzať loptičky a tým aktivovať vzdialené tlačidlá, chlapec má zrkadielko, ktorým môže oslepovať určité živé prekážky. Chlapec dokáže chodiť nenápadne a skrývať sa v tieni, dievča naopak môže pobehnúť. Často sa budú držať za ruky alebo spolupracovať. Niektoré pasáže sú vyslovene o skrývaní v tme, kedy bude nutné aj nabíjať svetlo opakovaným stláčaním toho istého klávesu.

Hádanky nie sú veľmi zložité, ale niektoré dajú zabrať najmä kvôli absencii logiky pri ich plnení. Závisia skôr na náhodnom zisťovaní čo k čomu patrí. Nikde nenájdete postup ako a čo máte spraviť, chýba aj pomocník v prípade zlyhania. Väčšinou sú však logické úlohy zrejmé na prvý pohľad a dlho sa v jednej miestnosti nezdržíte. Využíva sa tu dvojica postáv, jedna aktivuje páčky a druhá sa pohybuje po úrovni a snaží sa napríklad získať kľúč k ďalšiemu postupu. Inokedy sa budete musieť prezliecť za nacistického vodcu, respektíve za nejakého robota, ktorý vstupuje do svojej rakety. Sem-tam sa aj bojuje, obzvlášť záverečné ničenie protivníka a útek pred ním je však zbytočne náročnou činnosťou, ktorá nekorešponduje so zvyškom hry. Rovnako nepoteší časté a pomalé chodenie sem a tam a zisťovanie čo máte urobiť. Zrýchliť tempo by celkom pomohlo. Najviac ale chýba spomínaný pomocník. Celkovo však hru možno hodnotiť kladne, aj keď výnimočnosť tkvie predovšetkým v originalite.

Na prvý pohľad je zrejmé množstvo vecí. Hra šetrí farbami. Prítomná je iba čierna, biela a červená. Práve červená je dôležitá. Jednak vyznačuje kľúčové veci ako tlačidlá, predmety, čo treba zdvihnúť, nájsť a podobne. No na druhej strane je to aj náhrada za dávidovu hviezdu, ktorou nacisti označovali Židov. Dievčatko je označené práve ňou a v jednej pasáži sa chlapec rozhodne ísť zachrániť svoju kamarátku a tiež sa dobrovoľne zafarbí. S farbami zažijete aj množstvo vtipných situácií, kedy napríklad môžete vedro s farbou zhodiť na robota a potom mu začne iný čiernobiely robot nadávať a vy tak môžete ísť nenápadne ďalej.

Humor je tu na každom kroku. Aj napriek temnej atmosfére všade navôkol sa neubránite úsmevu. Roboti sú veľmi vtipné tvory a zámer zosmiešniť ich bol vynikajúci. Zlí nacisti tak nepôsobia hrozivo, ale skôr zúfalo. Napriek kreslenej grafike a v mnohých prípadoch až paródii sa však budete cítiť ako v tých kritických vojnových rokoch. Na každom kroku sú odkazy, ako sa vtedy žilo - staré rádio, telefón, štýl obliekania a celková atmosféra.

V priebehu bezmála troch hodín vás čaká množstvo zážitkov. Na daný štýl je to dostatok, viac by hre aj uškodilo. Autori z Varšavy presne vedia, kedy ukončiť rozprávanie a zaujímavo dokončiť veľmi dobrý príbeh. Medzi úrovňami sú nahovorené informácie o udalostiach, ktoré sa stali a dabing je veľmi dobre zvládnutý. Priamo v hre postavy nerozprávajú, ale vydávajú len akési zvuky, ktoré pôsobia rozkošne.

Audiovizuálna stránka je celkovo veľmi dobrá a nie je jej čo vytknúť, chyby tak môžete nachádzať len v hrateľnosti. Tých nie je málo, ale ak urobíte ústupky, oceníte hru, na ktorú budete ešte dlho spomínať. Najdôležitejšie je zistenie, že aj takouto optikou sa dá pozerať na udalosti hrozného obdobia. Nepôsobí to nedôstojne a pritom sa jedná o úžasný zážitok.

My Memory of Us
My Memory of Us Často sa riešia jednoduché minihry.
Často sa riešia jednoduché minihry.


My Memory of Us Ťažký protivník nemilo prekvapí.
Ťažký protivník nemilo prekvapí.


My Memory of Us Hlavne nenápadne...
Hlavne nenápadne...






napísal Possol 12.12.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
MY MEMORY OF US
+ audiovizuálne spracovanie
+ celkový nápad hry
+ zaujímavo podaný príbeh
+ hra s farbami
- chýbajúci pomocník
- logické hádanky by mohli byť nápaditejšie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,5 GHz Dual Core, 4 GB RAM, GeForce GTX 650, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: IMGN.PRO / Juggler Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 9. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk