PROJECT HOSPITAL

PROJECT HOSPITAL

7.0

Česká nemocnica na úrovni

Recenzia na PC verziu

Ocitnúť sa v nemocnici ako pacient asi nechce nikto z nás. Aj keby tam boli tie najkrajšie sestričky. No a v slovenskej nemocnici už nechcú byť ani len doktori... Ale taká hra na nemocnicu je lákavá. O tom sme sa už presvedčili kedysi dávno v Theme Hospital a nedávno v Two Point Hospital. Lenže v týchto hrách bolo nemocničné prostredie brané s humorom a prevažne nevážne. Project Hospital od  českých vývojárov Oxymoron Games sa však už od začiatku tvári seriózne a k danej  tematike pristupuje naozaj vážne.

Na začiatku si určite prejdite tutoriály, pretože inak sa v tom všetkom, čo hra ponúka, ľahko stratíte. No hlavne si musíte zvyknúť na dosť nepraktické užívateľské rozhranie a ťažkopádne ovládanie. Toto sú veci, ktoré vám na hre zrejme tak celkom nesadnú, ale keď si zvyknete, už nič nebude brániť dobrej zábave so sestričkami, doktormi, pacientmi a nemocničným personálom. To všetko sú osoby, s ktorými musíte počítať a všímať si ich. Ale povinností budete mať oveľa viac.

Asi bude najlepšie začať pekne od podlahy. A to doslova. Project Hospital totiž od vás nežiada len spravovanie nemocnice, ale aj jej výstavbu. Aj keď to zvyčajne znamená len vytvorenie a vybavenie miestností pre jednotlivé oddelenia, budete mať aj možnosť skúsiť si to komplet od nuly na holom pozemku. Najprv si vymedzíte priestor a  položíte základy. Následne vytvoríte steny a podlahu, umiestnite okná, dvere a potom aj kompletné vybavenie miestností, od nábytku a dekorácií, až po prístroje potrebné na prevádzku a liečenie pacientov. Tie sú vlastne prvoradé a hra vám to dáva najavo ich farebným značením, ktoré zodpovedá tomu, na čo je miestnosť určená. V ordináciách to budú ležadlá, dezinfekčné nádoby, skrine s vybavením, umývadlo, počítač, svetlá, CRT tester a ďalšia špecifická výbava.

Project Hospital
Project Hospital Takto vyzerá malá, ale dobre vybavená ambulancia.
Takto vyzerá malá, ale dobre vybavená ambulancia.


Project Hospital V nemocnici určite nesmie chýbať pohotovosť a postupne aj všetka ostatné oddelenia.
V nemocnici určite nesmie chýbať pohotovosť a postupne aj všetka ostatné oddelenia.


Project Hospital Bez personálu to jednoducho nejde.
Bez personálu to jednoducho nejde.





Všetko môžete ľubovoľne doplniť stolmi, stoličkami, pridať kvety a rôzne prvky, ktoré majú úžitkovú, ale niekedy len dekoračnú funkciu. Pripraviť treba jednotlivé ordinácie, ale aj čakárne, recepciu, miestnosti pre sestry, priestory pre upratovačky a nemôže chýbať WC, kde umiestňujete aj toaletné misy. S týmto sa môžete pohrať do sýtosti a aj potom, keď už bude nemocnica v prevádzke. Budete totiž potrebovať pokročilé vybavenie, nové oddelenia a viac priestoru, aby nemocnica mohla rásť, vyšetriť čo najviac pacientov, získala si dobré meno aj podporu poisťovní.

Hotová ordinácia či nemocnica potrebuje personál, ktorý najímate prostredníctvom agentúry a podľa toho, ako sa vám pozdávajú štatistiky, odbornosť a finančné požiadavky záujemcov. Myslieť treba na dennú aj nočnú zmenu, ktorá sa nemusí týkať len pohotovosti. A môžete zvoliť aj primárov. Keď sa postaráte o zamestnancov, očakávajte prvých pacientov. Ich vyšetrenie ponecháte v rukách odborníkov, ktorí môžu získať špecializácie, alebo sa o jednotlivé prípady postaráte osobne. Každopádne je dobre, keď aspoň priebežne asistujete doktorom. A je to aj pomerne zábavné a hlavne poučné.
 
Vyšetrenie pacienta je veľmi komplexné a realistické. Zvyčajne sa začína konzultáciou a následne na základe príznakov vyberiete dostupné vyšetrenia (meranie teploty, fyzická prehliadka, röntgen atď.). Keď sa vykonajú dané úkony, spravidla z možných diagnóz vyplynie tá správna, ktorú potvrdíte a stanovíte liečbu. Opäť sú tu možnosti, ktoré zodpovedajú chorobe alebo postihu - hospitalizácia, analgetiká, očné kvapky, operácia kĺbu, obklad, obväzy... Po vyšetrení a stanovení liečby napokon pacienti odchádzajú a v ideálnom prípade sú vyliečení. Pri zle stanovenej diagnóze, zanedbaní starostlivosti alebo ak nemáte potrebné vybavenie na liečbu, pacientov neuzdravíte a buď treba skúsiť iné metódy, alebo to skončí zhoršenými štatistikami úspešnosti vašej nemocnice. To má negatívny vplyv na vašu popularitu najmä u poisťovní, ktoré s vami uzatvárajú zmluvy, posielajú klientov a financujú liečebné procedúry.

Tvorcovia dali veľký priestor mikromanažmentu a skutočne sa na vás aj čosi nalepí z lekárskych znalostí už len tým, že sa venujete pacientom. Sú to reálne choroby a keď budete trochu vnímaví, zapamätáte si charakteristické príznaky aj možnosti liečby. A pritom sa zabavíte.

Baviť sa môžete v troch kampaniach, ktoré vás zavedú do zabehnutých nemocníc, ktoré čelia určitým problémom. Samozrejme, vy ste tou osobou, ktorá sa musí postarať o to, aby nemocnica nekrachovala a mala dobré meno aj dostatočnú kvalitu a zabezpečenie. To zahrňuje manažment, ale aj spomínanú výstavbu pri rozširovaní nemocničnej ponuky. Nečakajte však žiadny príbeh na pozadí, nie je to ako v obľúbených TV seriáloch z lekárskeho prostredia, kampane sa striktne zaoberajú liečením a spravovaním zdravotníckeho zariadenia. Snažíte sa vyliečiť čo najviac pacientov, finančne prosperovať, udržať a najímať čo najefektívnejší personál a rozširovať možnosti nemocnice.

Pritom plníte určité úlohy, ktoré vám prinesú napríklad aj bonusy od poisťovní. Musíte za deň vyliečiť X pacientov,  počas desiatich dní dosiahnuť aspoň 90% úspešnosť pri zabezpečení zdravotníckych služieb, postaviť a modernizovať oddelenie a podobne. Je to určitá motivácia, ale aj tak sa kampane po niekoľkých hodinách stávajú dosť monotónnymi. Je to skrátka rutina, hoci naozaj zachádza aj do jemných detailov, ktoré súvisia so zdravotníctvom.

Project Hospital
Project Hospital Pacientovi dokážete veľmi presne stanoviť diagnózu aj spôsob liečby.
Pacientovi dokážete veľmi presne stanoviť diagnózu aj spôsob liečby.


Project Hospital Úlohy vám zvyčajne zadávajú poisťovne a odmenou môže byť finančná podpora.
Úlohy vám zvyčajne zadávajú poisťovne a odmenou môže byť finančná podpora.


Project Hospital Súčasťou hry je aj veľmi precízna výstavba od základov budovy až po detaily v jednotlivých miestnostiach.
Súčasťou hry je aj veľmi precízna výstavba od základov budovy až po detaily v jednotlivých miestnostiach.





Okrem toho si môžete vybrať ľubovoľne veľký pozemok alebo už hotovú nemocnicu v sandboxovom režime. Aj tam sú nejaké sprievodné úlohy, takže sa v zásade až tak veľmi nelíši od kampaní. Ibaže tentoraz je to možno menej stresujúce už preto, že si viete zaškrtnúť stavanie zadarmo, už pri štarte odomknúť všetky oddelenia a vypnúť možnosť umierania pacientov. Stále to však nie je všetko. Hra ponúka aj pol tucta samostatných výziev, kde treba riešiť určitý kritický problém na chirurgii, ortopédii, neurológii či inom oddelení.

Grafika hry je pomerne jednoduchá, ale dostačujúca. Pri zbežnom pohľade môže vyzerať situácia v nemocnici neprehľadne a chaoticky. Ale čoskoro sa zorientujete a naučíte, kde máte čo hľadať, ako označovať postavy, prepínať poschodia a využiť pohľady bez zobrazenia stien. Pomôže vám aj možnosť všetko si pekne priblížiť a môžete tak sledovať aj prácu doktorov a počínanie pacientov. Ozvučenie je skromnejšie, ale v zásade v poriadku.

Project Hospital je prekvapivo komplexná a veľmi precízna stratégia zameraná na výstavbu a manažment nemocnice. A keďže hier orientovaných na túto oblasť je málo a navyše sú ponímané skôr humorne, český titul, ktorý si zvolil seriózny prístup, vlastne momentálne nemá konkurenciu. Je to však záležitosť len pre špecifickú skupinu ľudí, ktorí ocenia realistické spravovanie nemocnice. To je určite zaujímavé z odborného hľadiska, ibaže pre väčšinu bežných hráčov málo zábavné a čoskoro nezáživné. Project Hospital je skrátka veľmi presvedčivý a kvalitný, ale pre mnohých rýchlo monotónny a málo šťavnatý. A odradiť môžu aj niektoré ťažkopádne procesy a ovládanie.


napísal uni 14.12.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
i.t
Ohodnotiť
PROJECT HOSPITAL
+ veľmi komplexný manažment
+ precízna a detailná výstavba a vybavovanie nemocnice
+ reálne choroby, diagnózy a spôsoby liečby
+ náučný štýl pre náročnejších hráčov
- komplikované procesy na úkor zábavy
- ťažkopádne ovládanie a užívateľské rozhranie
- čoskoro monotónne
- ešte sa nájdu nejaké bugy


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Oxymoron Games / Oxymoron Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 30. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk