FORTNITE

FORTNITE

9.0

Battle Royale ako sa patrí

Recenzia na PC verziu

Epic už pred niekoľkými rokmi začal vyvíjať titul Fortnite, ktorý bol pôvodne plánovaný ako kooperačná zombie defense hra. Neustále odkladal jej vydanie a bolo vidieť, že nevie, čo s tým. Ukázalo sa to aj po vydaní, kedy hra bola nevýrazná a nezdalo sa, že z nej niečo bude. Ale Epic mal šťastie, uvidel úspech PUBG a rozhodol sa, že tento štýl skopíruje a zapracuje do svojej hry. 

Dal to na „drzovku", ale vyšlo mu to veľmi dobre. Ponúkol free verziu Battle Royale štýlu a k tomu zábavnú pre príležitostné publikum. Navyše ju veľmi rýchlo vydáva na ďalšie platformy a po PC sa hneď pridal Xbox One a PS4, doplnil to Switch. K tomu sa nedávno pridal aj iOS a teraz prišiel na rad aj Android v beta teste. Je to kompletná ponuka platforiem s tým, že najnovšie už všetky medzi sebou môžu hrať aj crossplatformovo. Môžete na svojom konte hrať na ktorejkoľvek z platforiem a zachováte si všetky veci a kúpené doplnky. Je to veľký prelom v hraní a aj ak sa časom už Battle Royale nebude hrávať, bude to Fortnite, ktoré ako prvé dostalo plnú crossplatform podporu. 

Zatiaľ čo sa nová Battle Royale verzia hry rýchlo rozvíja, pomaly sa už aj zabudlo na pôvodnú kooperačnú časť hry. Tá je na PC stále platená a mala vyjsť z Early access už toto leto. Priority sú iné a aj to vidíme. Na druhej strane, kooperačná časť poslúžila veľmi dobre. Vďaka rokom jej vývoja získal Epic kvalitný základ pre Battle Royale, má doladené herné a technické prvky, čo autori náležite využívajú. Rôzne iné Battle Royale hry sa s tým trápia aj roky.

Fortnite
Fortnite  Takto hru Epic prezentoval v roku 2012, vtedy mala byť prvou na Unreal Engine 4 a ponúknuť zombie kooperáciu.
Takto hru Epic prezentoval v roku 2012, vtedy mala byť prvou na Unreal Engine 4 a ponúknuť zombie kooperáciu.


Fortnite  Pôvodný režim s kooperáciou je stále v hre, ale stále nie je dokončený. Ak do neho chcete prístup, musíte si zaplatiť.
Pôvodný režim s kooperáciou je stále v hre, ale stále nie je dokončený. Ak do neho chcete prístup, musíte si zaplatiť.


Fortnite  Battle Royale odkopírovaný od PUBG je teraz základom hry. Má jednu mapu, ktorá sa však postupne mení.
Battle Royale odkopírovaný od PUBG je teraz základom hry. Má jednu mapu, ktorá sa však postupne mení.





Čo vlastne Battle Royale časť Fortnite ponúka? Ak ste nehrali PUBG alebo H1Z1, prípadne iných predchodcov Fortnite, ide o to, že 100 hráčov skočí z lietadla, helikoptér, alebo konkrétne tu z lietajúceho autobusu na ostrov, na ktorom začína boj do posledného. Pričom zo začiatku nemáte žiadne zbrane, všetko si musíte postupne nájsť a vyzbrojiť sa. Popritom utekáte do stále sa zmenšujúceho kruhu, za ktorým vo Fortnite vládne zombie búrka.  Hráči sa tak priebežne zabíjajú, až ich vo finálnom kruhu ostane len niekoľko.

Tu sa Fortnite nevymyká zo základov štýlu a ani nechce. Čím sa odlišuje, je zbieranie materiálov a stavba. Totiž pôvodný Fortnite koncept bol v podobe obrannej kooperačnej hry so stavbou opevnení a to sa prenieslo aj sem. Môžete zbierať drevo, kov a kameň a následne z nich budovať plošiny, steny, schody alebo strechy a vytvoriť si svoju obrannú pevnosť priamo v hre. Samozrejme, nepriatelia dokážu jednotlivé časti rozstrieľať. Možno je škoda, že na budovy nie je aplikovaná pokročilá fyzika, je tam len jednoduchá kontrola na to, či má daná vec na čom stáť, a teda veľká budova môže stáť aj na jednej tenkej stene. Napriek tomu to pekne oživuje hru a robí zaujímavú pre hráčov, ktorých štandardné battle royale hry nudia.

Ale aj tak hrateľnosť viac oživujú rôzne zbrane, rakety, jetpacky alebo zábavné obleky. Presne na tom je hra postavená. Je primárne určená pre mladšie publikum, ktorému sa páči obliekať sa za zajace, alebo  sa jednoducho sa obliekať do hocičoho netradičného. 

Fortnite
Fortnite  Okrem Battle Royale hra už dostala Creative mód, kde si môžete na menšom ostrove postaviť ľubovolné budovy a arény.
Okrem Battle Royale hra už dostala Creative mód, kde si môžete na menšom ostrove postaviť ľubovolné budovy a arény.


Fortnite  Hra je free 2 play, ale ak chcete skiny, priplatíte si - lacné nie sú.
Hra je free 2 play, ale ak chcete skiny, priplatíte si - lacné nie sú.


Fortnite  Najlepšie je kúpiť Battle Pass, ktorý vám bude postupne odomkýnať odmeny, ako aj ingame menu.
Najlepšie je kúpiť Battle Pass, ktorý vám bude postupne odomkýnať odmeny, ako aj ingame menu.





Ale čo Epic robí skutočne dobre, je postupná zmena hry. Totiž na rozdiel od iných hier sa autori rozhodli len pre jednu relatívne malú mapu, ale oživujú ju tým, že sa postupne mení. Presnejšie hra je rozdelená na sezóny a každá sezóna niečo zmení v prostredí a aj v štýle boje. Plus postupné malé zmeny prichádzajú aj cez sezónu. Stále sa tam niečo deje a hráčov tak autori motivujú sledovať vývoj. Napríklad nedávno padal na mapu asteroid, po ktorom sa časť prostredia zmenila, následne sa po mape presúvala zvláštna kocka, ktorá z jazera spravila trampolínu, aby neskôr vytrhla celý ostrov z jazera a vznáša sa nad prostredím. To všetko bola minulosť a teraz v zime sa k ostrovu priblížil ľadovec, ktorý zamrazil časť ostrova.

Samozrejme nechýbajú rozmanité zbrane, ktoré sú štandardné samopaly, brokovnice, pušky, pištole, snajperky alebo aj granátomety, raketomety alebo aj priťahovač. Z vozidiel autori začali len nedávno pridávať malé vozidlá, začali nákupným košíkom, prešli cez golfové vozidlo, ale už sa dostali k štvorkolkám a najnovšie pribudli aj ozbrojené lietadlá, ktoré sú pekným doplnkom hrateľnosti a zároveň ponúkajú rýchlu možnosť prechodu mapou. 

Možno je škoda, že celé to updatovanie mapy nemá nejaký základný príbeh a autori to viac menej upravujú ako im napadne a ako sa im na aktuálny čas v roku hodí. Napríklad teda aktuálna zima prišla na Vianoce a, samozrejme, priniesla aj vianočné obleky, skiny a emotes tančeky. Skiny a tance sú zároveň jedinou platenou časťou hry, a teda ak ich chcú hráči dostať, musia si ich kúpiť za herné peniaze. Tie sú v hre nazvané V-Bucks a primárne sa získavajú kúpením si ich za reálnepeniaze alebo kúpou Battle Passu. V-Bucks sú však drahé a 1000 stojí 10 eur, čo miniete na jeden oblek. Preto je najlepší kompromis kúpiť Battle Pass, ktorý za 10 eur sprístupní všetky odmeny z danej sezóny. Tie si následne môžete odomykať hraním a postupovaním v stupňoch. Popritom viete získavať aj V-Bucks, vďaka ktorým sa dá zarobiť na ďalší Battle Pass a aj niečo naviac. Epic to tu má vymyslené, aby si stále hráčov udržiaval.

Ale Epic myslel aj na hráčov, ktorí nechcú platiť a síce pomaly, ale predsa sa dá zarábať. Zarobíte však len maximálne 200 V-Bucks za sezónu, a teda až po dvoch-troch sezónach si viete niečo zaujímavé kúpiť. Po piatich si zarobíte na Season pass a následne už viete zarábať ako platiaci hráči. Samozrejme, všetko len v prípade, ak vás trápia skiny. Ak hrávate pre zábavu a neriešite to, nemusíte sa trápiť so stupňami a len si užívate hru.

Fortnite
Fortnite  Hra postupne dostáva vozidlá a najnovšie aj lietadlo.
Hra postupne dostáva vozidlá a najnovšie aj lietadlo.


Fortnite  V aktuálnej sezóne časť mapy zamrazila a sneh sa postupne rozširuje.
V aktuálnej sezóne časť mapy zamrazila a sneh sa postupne rozširuje.


Fortnite  Pre zaujímavosť - takto vyzerala mapa pri spustení hry.
Pre zaujímavosť - takto vyzerala mapa pri spustení hry.





Štandardné Battle Royale si zahráte ako sami proti ostatným, alebo aj v duo alebo squad možnostiach. Postupne to však Epic rozširuje a ponúka špeciálne výzvy, ako napríklad 50 vs 50, 30 vs 30 vs 30 a podobné špecialitky. Niektoré sú len časovo obmedzené, iné prichádzajú na dlhší čas. Nedávno napríklad ponúkol boj Food Fight o jedlo, alebo teraz hardcore režim bez mapy a indikátorov. Musíte si sami zistiť, odkiaľ ide zóna a kam musíte ísť. Je tam pekná ponuka a hlavne rozmanitá, vďaka čomu sa hráči nenudia a neupadnú do stereotypu.

Pôvodne hlavná časť hry - Save The World kampaň, je určená pre 4 hráčov, ktorí si stavajú pevnosti a opevnenia pred prichádzajúcimi vlnami zombíkov, prechádzajú misiami, zlepšujú si schopnosti sa, odomykajú nové možnosti a bojujú aj s bossmi. Na rozdiel od Battle Royale je to tu celé doplnené príbehom sveta, ktorý je zaujímavé pozrieť si, aby ste videli, v akom svete ste sa ocitli. Kampaň je stále vo vývoji a musíte za ňu platiť, ale autori ju chcú po dokončení ponúknuť zadarmo. Zatiaľ si ju môžete s balíkmi v rôznych cenách kúpiť. Minimálna cena je zrejme 20 eur. Bližšie sa na ňu pozrieme až po dokončení.

Zaujímavejšia ako kampaň je nová možnosť hry - Creative mode. Ten je ďalšou samostatnou časťou hry a prináša do hry ako možnosť vytvárania si vlastných máp a prostredí, tak aj kompetetívny multiplayer. Totiž hráči si tu môžu na menších samostatných ostrovoch vytvárať vlastné výtvory, budovy, bludiská. Prakticky čo len chcú. Každý má k dispozícii štyri zelené ostrovy zelené a štyri zasnežené, k tomu The Block 1 a 2. na menšie plochy, na ktorých môžu stavať svoje kreatívne veci. Tie, ak sú zaujímavé, dostanú sa na určitý čas aj do Battle Royale hry.

Na vlastných vytvorených ostrovoch si hráči môžu následne zahrať režimy, ako free for all, team deathmatch, domination, king of the hill. Tam sa pustia proti sebe na menšej mape v rýchlych bojoch s nastavenými parametrami. Môžu tak skúsiť niečo dynamickejšie ako pomalý Battle Royale. Zároveň vlastné kreatívne výtvory to celé oživia. 

Graficky je Fortnite pekné a dotiahnuté. Nie je to najdetailnejšia hra sveta, ale ponúka jednoduchú a veľmi príjemnú, zábavne zameranú grafiku. Je to ďalšia vec, v ktorej sa Epic veľmi dobre trafil a ani nevedel ako. Ponúka totiž na výkon nenáročný vizuál a to až tak, že môže bežať aj na mobiloch vo veľmi podobných nastaveniach ako na konzolách alebo PC a zároveň aj na rýchlejších platformách dokáže vyzerať dobre.  Nakoniec beží to na ich Unreal engine, a teda si ho vedia pekne doladiť. Čo náležite tvorcovia aj ukázali. 

Zároveň je zaujímavé, ako dokázali spojiť touch -screen, gamepadové a aj ovládanie klávesnicou a myšou v jednej hre. Pričom je to stále tá istá hra aj s pridaným crossplatformovým hraním na všetkých platformách. Je to niečo, čo ešte nikto nespravil. Minecraft k tomu mal blízko, ale neporadilo sa mu pretlačiť crossplatform u Sony na PS4 platforme. Pod tlakom Fortnite to ani Sony nevydržalo. Vďaka tomu môžu hráči hrať proti sebe a k tomu majú aj aj možnosť voľne sa presúvať medzi platformami a hrať na svojom konte so svojimi zakúpenými alebo získanými vecami. 

Epic nakoniec pridal aj zaujímavosť, a to možnosť hrania na konzolách aj na klávesniciach a myšiach, a to ako na PS4, tak aj na Xbox One, kam nedávno prišla podpora. Môžete tak hrať prakticky ako na PC a to aj s PC hráčmi, keďže hra primárne vytvára matchmaking medzi hráčmi s rovnakým ovládaním. Teda hráči s myšou hrajú proti sebe, aby boli hry vyrovnanejšie.

Fortnite
Fortnite  Vizuál je síce kreslený, ale detaily sú slušné.
Vizuál je síce kreslený, ale detaily sú slušné.


Fortnite  Battle Royale režim postupne dostáva rôzne špeciálne módy, najnovšie aj so zombíkmi.
Battle Royale režim postupne dostáva rôzne špeciálne módy, najnovšie aj so zombíkmi.


Fortnite  Žiadny Chicken Dinner, ale Victory Royale.
Žiadny Chicken Dinner, ale Victory Royale.




Celkovo je Fortnite veľmi vydarený titul, síce cielený primárne na mladšie publikum, ktoré osloví ako Battle Royale režim, tak aj nový Creative režim, ale eventuálne si svoje hlavne v kampani budú môcť neskôr nájsť aj náročnejší hráči. Aj keď ani tam netreba čakať veľkú hĺbku, je to od základov jednoduchá hra. Nie je pre každého, ale v tom, čo robí, je veľmi dobrá. Dôležité je, že sa autori o hru starajú, neustále ju vylepšujú a ukazujú, ako má hra ako služba vyzerať. V mnohých veciach tu môže ísť Epic príkladom, a to ako hrateľnosťou, tak aj vyváženými mikrotransakciami, a, samozrejme, aj spustením crossplatform multiplayeru. 


napísal saver 24.12.2018
Páči sa mi! (+3)
9.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
FORTNITE
+ zábavná hrateľnosť
+ možnosť stavania
+ rôzne módy hry
+ plný crossplatform multiplayer
+ neustále novinky a updaty do hry
+ dobre vyvážený free 2 play štýl a ingame platby
- neustále sťahovanie často veľkých updatov
- pri spustení dlhé loadingy, prihlasovania, loadingy...


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Free2play

Vývoj: Epic Games / Epic Games
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. september 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk