POKÉMON SWORD A POKÉMON SHIELD

POKÉMON SWORD A POKÉMON SHIELD

Revolúcia či len evolúcia?

Dojmy

Na príchod novej generácie Pokémonov čakáme už pomerne dlho. Nintendo si totiž s príchodom prvej core hry v sérii pre Switch doprialo trochu času navyše, a to najmä vďaka tomu, že minulý rok prinieslo akýsi soft-reboot, ktorý zjednodušil princípy, priniesol krajšiu grafiku a zároveň do hier vniesol niektoré prvky z úspešného mobilného titulu Pokémon Go. Úspech na seba nenechal dlho čakať, aj keď veľkej časti komunity Pokémon Let‘s Go hry až tak nevoňali. Core hráčov chcú tvorcovia teraz osloviť generáciou VIII v podobe dvojice hier Pokémon SwordPokémon Shield, pričom my sme mali možnosť vyskúšať si demo.

Hneď v úvode však zo seba musím dostať, že to demo podľa mňa vôbec nebolo dobré. Sword a Shield nám sľubujú veľa príjemných a aj zaujímavých noviniek, pričom aj ich nový svet dokáže osloviť už len svojim stvárnením. Nič z toho sme však nemali možnosť vyskúšať, keďže demo bolo jednak obmedzené časovo na 15 minút, no taktiež ponúklo len Gym Challenge. Teda sme mali možnosť vyskúšať si úplnú klasiku, kedy musíte splniť nejakú misiu/výzvu, aby ste sa dostali k šampiónovi tamojšieho gymu a jeho porazením získali odznak. To naozaj nie je niečo, čo by sme si potrebovali z novej hry hrať v deme, keďže to poznáme už roky.

To ale neznamená, že by bola hra zlá, či jej demo. Len je naozaj obrovská škoda, že sme nemali možnosť vidieť žiadne vonkajšie lokality, keďže jednak vyzerajú veľmi zaujímavo, no taktiež by nám ukázali niektoré prvky. Sú napríklad Pokémoni viditeľní v tráve? Na podobné detaily si zjavne budeme musieť počkať. Zato sme si vyskúšali misiu, ktorá bola vlastne jednou rozsiahlejšou puzzle úlohou. Aby sme sa totiž dostali k nášmu súperovi, museli sme prejsť bludiskom s trubkami. Z nich tiekla voda, ktorá nám bránila v postupe vpred a navyše boli farebne rozdelené, pričom zodpovedajúci spínač je spravidla niekde inde.


Musíte tak prebehnúť celé bludisko, aby ste si postupne vypli všetky správne spínače. Nie je to nič náročné, stačí len trošku pohnúť hlavou a rýchlo to máte za sebou. Toto riešenie jednoduchej hádanky je navyše prekladané súbojmi s inými trénermi. Tých tu nie je veľa, tuším boli len traja, no každý vás nejakým spôsobom preveril. Do boja nasadil len jedného svojho Pokémona. Vy ste tak mohli čeliť niekoľkým rôznym Pokémonom a pripraviť sa na to, čo na vás či veľkými dverami na konci tejto lokality.

Nemusíte sa však báť, že takto by ste si svojich Pokémonov v boji „vysilili“ a pri súboji s gym leaderom budete mať problémy. Skôr práve naopak. Celé toto bludisko dokážete jednoducho prejsť, bojovať a na záver si všetkých svojich Pokémonov oživiť/vyliečiť, aby ste sa pripravili na ten záverečný súboj. Či už to boli tieto menšie súboje, alebo ten hlavný, všetko sa to nesie v naozaj klasickom duchu, kedy si obaja tréneri vyberú Pokémonov a ide sa do ťahových bojov. Pokémonov si môžete meniť, môžete si pozerať ich detaily a štatistiky a to isté platí aj pre ich schopnosti. Navyše stále platia zaužívané pravidlá, kedy je jeden typ Pékomonov vhodný proti inému typu, no zas má slabiny voči ďalšiemu. Presne tak, ako to poznáte z hier, filmov, seriálov.

A kým tie menšie súboje s jednotlivými trénermi boli naozaj neraz len o zvolení vhodného Pokémona a potom jednej-dvoch ranách, súboj s gym leaderom je už o niečom inom. Je to naozaj finálny daného gymu, pričom gym má nejakú svoju tému, čo bola v tomto prípade voda. Čelíte hneď niekoľkým Pokémonom, sú silnejší, navyše sa váš oponent nehanbí proti vám vytiahnuť všetky triky, ktoré má v rukáve. To isté však platí aj pre vás a kým predchádzajúce súboje boli skôr len takými tréningami, teraz svoj line-up využijete širšie a taktiež sa oplatí siahnuť po ďalších možnostiach, ktoré hra ponúkne.

Píšem v prvom rade o nových schopnostiach, ktoré sú v Sword a Shield odbijú svoju premiéru. Nebudú tu mega evolúcie a podobné prvky predchádzajúcich generácií, ale nová mechanika Dynamax. To je nová forma dočasnej transformácie Pokémonov v Galar regióne, pričom dokáže Dynamaxovať akýkoľvek Pokémon, no najskôr musí hráč získať Dynamax náramok. Táto transformácia sa dá použiť len na niektorých miestach, len raz za súboj a trvá maximálne tri ťahy. Vďaka nej váš Pokémon podstatne narastie, no získa tiež na sile. Dostanete totiž možnosť použiť Max schopnosti, čo sú vlastne silnejšie verzie schopností, ktoré váš Pokémon vedel už pred súbojom.

Maxovať môžete ofenzívne a aj defenzívne schopnosti, takže získate napríklad Max Strike útok. Musíte si však dávať pozor, keďže aj napriek takejto výhode váš Pokémon nie je nezraniteľný. Súper môže vás typ presne counterovať, prípadne aj on použije Dynamax. Nie je to veľká zmena, no do súbojov to prináša novú dynamiku, ktorá pôsobí zábavne. Niektoré Max schopnosti navyše majú aj dodatočné efekty. Líšia sa tiež podľa toho, s akým typom Pokémona vlastne použijete Dynamax. Celý Dynamax navyše vyzerá jednoducho dobre.

Navyše tu existuje aj mechanika Gigantamax, ktorá je špeciálnym druhom Dynamaxu. Efekty sú podobné, no okrem sily a veľkosti sa výrazne zmení aj vzhľad Pokémonov. Na rozdiel od Dynamaxu dokážu Gigantamaxovať len určité druhy Pokémonov a aj z týchto vybraných druhov to budú len výnimočné jedince. Tieto majú v hre byť naozaj ojedinelé a získate ich v súbojoch proti divokým Dynamax Pokémonom. Gigantamax Pokémon dokáže v boji použiť ešte silnejšie G-Max schopnosti. Hlavne z hľadiska vizuálu je táto mechanika ešte zaujímavejšia ako Dynamax.


Demo nám ukázalo, že je hra stále intuitívna a jednoducho prístupná. Či už za sebou máte všetky predchádzajúce generácie, alebo bude toto vaša prvá, do hry sa dokážete pohodlne dostať. Je stále zábavná, stále je chytľavá, no možno by to chcelo viac. Výraznejšou novinkou sú už spomínané súboje s divokými Dynamax Pokémonmi. Tie môžete hrať v kooperácii lokálne a aj online a to až s trojicou ďalších hráčov. Vyskúšať sme si to však bohužiaľ nemohli. Videli sme tiež niekoľko nových Pokémonov, kde síce dizajnéri v niektorých prípadoch opäť uleteli (našťastie to nie je ako Chandelure), ale dizajnovo sú fajn.

Keďže nám demo ukázalo len gym a pomerne jednotvárne prostredie plné potrubí a vody, grafika hry nemala možnosť až tak vyniknúť. Oproti predchodcom je to pekný krok vpred a naozaj sa na hru pozerá príjemne, pričom si zachovala svoj klasický štýl. Hlavne vonkajší svet toho môže ukázať viac, navyše mu sadne aj štýl britského vidieka. Príjemne k atmosfére hry sadla aj hudba, ktorá sa nám predviedla v deme, no nie je to nič nové.

A to vlastne asi nakoniec bude problém celej hry. Ak patríte medzi tých, ktorí od hry čakajú revolúciu a niečo úplne nové, ste, bohužiaľ, na zlej adrese. Nintendo tu opäť stavilo na to, čo funguje už desaťročia. Pridalo nejaké novinky, no výrazne hrateľnosť a mechaniky nemenia. Skutočných zmien sa tu javí byť veľmi málo. Neznamená to, že to bude zlá hra a určite bude zbierať ako vysoké známky, tak aj hromady fanúšikov, len sme možno od prvej core Pokémon hry (aj) na domácu konzolu čakali niečo iné. Na finálne posúdenie kvalít si však aj tak budeme musieť počkať do 15. novembra, kedy Pokémon Sword a Pokémon Shield vychádzajú.


napísal matus_ace 17.7.2019
Páči sa mi!
POKÉMON SWORD A POKÉMON SHIELD


Switch

Vývoj: Nintendo / Game Freak
Štýl: RPG
Dátum vydania: 15. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19500)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk