KINGDOM UNDER FIRE 2

KINGDOM UNDER FIRE 2

7.0

Kontroverzná MMO s epickými bitkami

Recenzia na PC verziu

MMORPG v posledných rokoch akosi začali strácať svoje čaro. Možno preto, že väčšina z nich prešla na free-to-play režim s mikrotransakciami. Ale okrem toho akoby tvorcom dochádzali nápady a neprinášajú nič osobité, čo by neponúkala aj konkurencia. V tomto smere je Kingdom Under Fire II výnimkou s badateľnou snahou odlíšiť sa. Lenže aj keď nepochybne obsahuje unikátne súčasti, nie všetko v hre je zábavné a vydarené. A tak môže rovnako zaujať, ako aj odpudiť. Rozhodne však nie je všedná.

KUF II nie je novinkou a už od počiatku ju sprevádzajú komplikácie. V Ázii sa dlho neudržala a hrozil jej zánik, no jej strastiplná cesta napokon pokračovala. V novembri 2019 prišla na západ s ambíciami osloviť hráčov v nových regiónoch. Ale ani tu nie je situácia ružová, hoci reakcie na Steame sú vcelku pozitívne. Problémov je viac.  Mnohí hráči sa do hry nehrnú už preto, že poznajú jej ťažké začiatky a jednoducho jej už nedôverujú ani po určitej reformácii. A nie veľmi optimisticky pôsobí aj pohľad na servery - sú len dva, jeden americký, druhý európsky a sú riedko okupované. Čo môže byť dobré pre bezproblémové nalogovanie, ale súčasne naznačuje, že hráčov je jednoducho málo, a to môže byť predzvesťou rýchleho konca.

Mínusom je aj horší technický stav. Hra má aj vzhľadom na dlhodobý vývoj celom slušnú grafiku, i keď by sa tam kadečo dalo vypilovať. Napríklad niektoré pohyby postáv, ktoré sa priebežne aj zasekávajú, alebo sa prelínajú ich textúry. Hra má aj solídny anglický dabing, hoci občas nie dobre napasovaný do úst osôb v predelových scénach, ktoré pomerne často dopĺňajú progres. Aj hudba sa dá počúvať.  Vcelku je to fajn, ibaže hra je chvíľami nestabilná, občas spadne alebo zamrzne pri nahrávaní scény, čo sa nám stávalo najmä v úvode. Teda po výbere povolania, úprave vzhľadu postavy a spustení tutoriálu, ktorý však má gule. Povolaní je päť - od pištoľníka, cez lukostrelkyňu, až  po elementalistku a sú nastavené tak, aby každá postava obstála v boji zblízka, ale popritom aj využila mágiu alebo útoky z diaľky.

Kingdom Under Fire 2
Kingdom Under Fire 2 S NPC postavami budete debatovať často a neraz aj zbytočne.
S NPC postavami budete debatovať často a neraz aj zbytočne.


Kingdom Under Fire 2 Zajazdíte si na rôznorodých zvieratách.
Zajazdíte si na rôznorodých zvieratách.


Kingdom Under Fire 2 Aj samotná postava si poradí s niekoľkými nepriateľmi naraz.
Aj samotná postava si poradí s niekoľkými nepriateľmi naraz.





Výuka, ktorú môžete aj preskočiť, ale bola by to škoda, ukazuje hneď v úvode epickú scénu a váš hrdina alebo hrdinka sa učia základy priamo uprostred obliehania s masívným počtom jednotiek. Zvyknite si na to, podobné a ešte veľkolepejšie scény uvidíte a zažijete v hre často. Ibaže sa striedajú s úplne obyčajnými a stereotypnými pasážami, ktoré zas KUF II z výšok ťahajú k zemi. Na to, aby ste pochopili túto disharmóniu, je potrebné rozobrať si jednotlivé zložky hry.

Úplne obyčajné putovanie samostatného hrdinu s nudnými úlohami

To je ten základ, ktorý nájdete v každej bežnej MMORPG. S vašou postavou beháte po mestách a okolí a plníte banálne úlohy, ktorých cieľom je zabiť určitý počet nepriateľov, niečo pozbierať a priniesť, s niekým hodiť reč. Tu sa to stáva rýchlo monotónnym a časté, no nezáživné a neraz zbytočné debaty s NPC, ktoré vás bežne pošlú len o pár metrov ďalej diskutovať s niekým ďalším, budete čoskoro mechanicky odklikávať. A pri sterilných zadaniach zívať nudou.

Poteší aspoň to, že sa rýchlo dostanete ku koňovi, na ktorom si skrátite cestu a dá sa kedykoľvek privolať. Neskôr si môžete osedlať aj jednorožca a iné zvieratá. V mestách sú obchodníci, smiete si tam odložiť predmety, nakúpiť alebo predať výzbroj,  liečivé odvary a rôznu korisť. Za úspechy získavate odmeny, skúsenosti a následne vyššie levely. Je tu aj výroba a očarovanie predmetov, ktoré nezhotovujete priamo vy, ale prinesiete suroviny a predmety remeselníkom. Samozrejme, nechýbajú spoločenstvá hráčov a ďalšie štandardné súčasti MMORPG.

Dynamické  boje, ktoré neurazia

Rozhodne zaujímavejšie sú akčné boje, kde zasadzujete primárny úder ľavým tlačidlom myši a silnejší pravým. Môžete blokovať výpad nepriateľa, rýchlo vykĺznuť a uhnúť do strany, čo sa hodí najmä pri menších a väčších bossoch. Popritom používate efektívne schopnosti, ktorými často zasiahnete aj niekoľko cieľov naraz. A máte pritom naozaj pocit veľkej sily, ktorou disponujete. Dopĺňajú to špeciálne prvky, ako sú runové schopnosti a kombá, keď spojíte viazané útoky. Plus keď je protivník na zemi, môžete použiť extra útok, ktorý ho ale nemusí doraziť.

Sortiment nepriateľov je slušný, spočiatku však disponujú slabou AI, takže si vás neraz vôbec nevšímajú, kým do nich nezabŕdnete. Dokonca nezareagujú ani vtedy, keď sa blízko nich bijete s niekým z ich radov. To sa však mení s levelmi protivníkov v pokročilých oblastiach, kde už vás nenechajú len tak prejsť popri nich a chvíľu vás aj naháňajú, ak sa im snažíte vyhnúť. Každopádne vás ani potom svojím počínaním neohúria, no už nepôsobia tak staticky a hlúpo.

Príbehové misie s epickými bitkami

Tie banálne aktivity, ku ktorým sa, bohužiaľ, priebežne vraciate, vedú k podstatne zábavnejším misiám. V nich sa spravidla portálmi premiestnite do inej oblasti, kde už nebojujete sólo alebo len s prípadným spoluhráčom. Sprevádzate špeciálne postavy a za vami väčšinou stojí mnohopočetné vojsko. Zažijete bitky so stovkami nepriateľov naraz v otvorenom teréne, ale aj pri dobýjaní hradov a pevností. Postavíte sa proti menším aj obrovským bossom, pričom vám bude asistovať armáda. Ale napríklad si aj zalietate na špeciálnej vzducholodi a budete útočiť z výšky. Príbeh sa pekne posúva a prináša zaujímavé momenty aj konfrontácie so silnými protivníkmi. Po splnení hlavnej úlohy nasleduje bilancia, písmenom vyjadrené hodnotenie vašej úspešnosti, prevzatie získanej koristi a potom návrat  k tomu sterilnému základu, ktorý vás zas schladí. Ale tam sa aspoň môžete pripraviť na ďalšie príbehové misie alebo si na mape, po ktorej putujete vzducholoďou, zvolíte scenáre s obliehaním.

Kingdom Under Fire 2
Kingdom Under Fire 2 Pozoruhodné sú bitky armád, občas aj bez hrdinu.
Pozoruhodné sú bitky armád, občas aj bez hrdinu.


Kingdom Under Fire 2 Strategický režim boja je prehľadnejší a neraz máte aj výpomoc.
Strategický režim boja je prehľadnejší a neraz máte aj výpomoc.


Kingdom Under Fire 2 Zblízka je pri veľkom počete jednotiek niekedy trochu chaos.
Zblízka je pri veľkom počete jednotiek niekedy trochu chaos.






Štýlový strategický mód, ktorý z vás urobí veliteľa armád

S misiami priamo súvisí aj RTS zložka hry, pretože proti hordám nepriateľov využijete aj vojsko, ktoré sami ovládate. A nielenže ho ovládate, ale čoskoro získate svoje vlastné, ktoré si môžete upravovať a koordinovať.  Po prepnutí do strategického módu viete v krajine pohodlne presúvať oddiely, ktoré vás sprevádzajú v misii jednoduchým kliknutím na miesto, kam majú ísť alebo zaútočiť. Vidíte ich zmenšené pekne z výšky z taktického pohľadu. Pri tomto zobrazení však nemáte plne pod kontrolou vášho hrdinu, no kedykoľvek si môžete prepnúť akčný režim a už bojujete priamo v jeho koži so všetkými dostupnými schopnosťami.

Aj v akčnej forme ale môžete ovládať vojská a ich správanie. Klávesovými skratkami alebo poklikaním na ikony zvolíte jednotlivé oddiely alebo kompletné vojsko a určíte ich počínanie. Na vás pokyn vás nasledujú všade, kam zamierite a chránia. Alebo vyberiete obranný režim a vtedy stoja, kryjú sa a len reagujú na prípadne hrozby v ich blízkosti. Môžete im zvoliť aj agresívny útok a vtedy sa hrnú na nepriateľov a prenasledujú ich. Krásne dokážete koordinovať rôzne oddiely s pechotou, jazdou či lukostrelcami, ktorí vedia zostreliť aj draka alebo eliminovať vzdialený cieľ, a to aj ohnivými šípmi.

Budete ovládať aj obliehacie stroje, čarodejníkov, artilériu a rôzne tradičné aj menej obvyklé druhy armád. Napríklad aj obra či gigantického škorpióna, hoci toho nemôžete nasadiť všade. Niektoré jednotky sú vám dočasne pridelené, ale ako už bolo spomenuté, budete mať aj svoje vlastné. Sortiment zahrňuje desiatky rôznorodých oddielov, ktoré si ale musíte najskôr zaslúžiť alebo odomknúť. Niektoré jednotky kúpite za špeciálne mince na verbovanie.

Kingdom Under Fire 2
Kingdom Under Fire 2 Manažment a vylepšovanie armád je v hre dôležité.
Manažment a vylepšovanie armád je v hre dôležité.


Kingdom Under Fire 2 K misiám sa môžete prepraviť aj letecky vzducholoďou po makete krajiny.
K misiám sa môžete prepraviť aj letecky vzducholoďou po makete krajiny.


Kingdom Under Fire 2 Stáť na čele neohrozenej armády je skvelý pocit.
Stáť na čele neohrozenej armády je skvelý pocit.




Oddiely alebo unikátni jednotlivci vás sprevádzajú v príbehových a taktických misiách podľa toho, čo si zvolíte do dostupných slotov. Získavajú skúsenosti a levely, dajú sa povyšovať a trénovať u manažéra kasární. Môžete im zadovážiť až po štyri aktívne schopnosti (posilnenie útoku či obrany, liečenie, zoslanie meteoritu alebo veternej smršte, záplavu šípov atď.) a tie tiež zdokonaľovať. Na potuženie a zdokonalenie jednotiek ale potrebujete aj doplnkové vojenské materiály podľa druhu vojska a jeho pôvodu. Po nasadení jednotiek za patričný finančný obnos doplníte straty a povzbudíte ich. Získavanie nových oddielov a manažment armády vás dokáže veľmi motivovať, najmä keď potom vidíte výsledok pri nasadení.

A tak sme sa dopracovali k tomu, prečo sa Kingdom Under Fire II oplatí hrať. Áno, po technickej stránke žiadna sláva a keď práve ovládate len postavu hrdinu v tradičnom MMORPG štýle, fakt je to stereotypné a nudné, plné bezduchých úloh. No pri hre vás dokážu udržať vydarené akčné boje, kde s vervou likvidujete aj značnú presilu. A to najlepšie poskytuje manažment armád a ich nasadenie s možnosťou všetko spojiť s RTS režimom. Sú to skutočne epické bitky v štýle Dynasty Warriors, aké inak nezažijete ani v mnohých klasických stratégiách či iných hrách a už vôbec nie v MMO. A dokážu vás upútať nielen pri spolupráci s inými hráčmi, hoci je to bez pomoci občas peklo. Kingdom Under Fire II môžete hrať aj sólo a minimálne tie vojenské misie a obliehanie si parádne užijete. Ide už len o to, či sa dokážete zmieriť s tým, že popritom vás čakajú aj zakopnutia a sterilné súčasti hry, ku ktorým sa priebežne musíte vracať a nejako ich pretrpieť. Ale verte tomu, že aj tak to stojí za to.


napísal uni 12.12.2019
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
KINGDOM UNDER FIRE 2
+ boje a hlavne masívne epické bitky s vojskami
+ manažment a RTS režim jednotiek
+ príbehové misie
- nezáživné MMORPG pasáže, v ktorých ovládate len hrdinu
- sterilné a nudné štandardné úlohy a rozhovory
- neuspokojivý technický stav


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: Phantagram / Blueside
Štýl: Stratégia / Akcia
Dátum vydania: 14. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk