Chcete rýchly SSD do PC? Čo takto 24GB/s?

pridal saver 1.6.2020 o 10:39 pod hardware
Chcete rýchly SSD do PC? Čo takto 24GB/s?


Linus sa bližšie pozrel na Liquid Element PCIe 4.0 SSD disk. Ten prichádza vo forme PCIe karty, kde dosahuje rýchlosť 24GB/s a 4M IOPS (pre zaujímavosť, teoretické maximum PCIe 4.0 je 31.5GB/s). Prekonáva tak Hyper M.2 x16 kartu s maximálnou 15.8GB/s rýchlosťou.

Liquid element v ňom skombinoval osem slotov na m.2 disky, ktorých rýchlosť sa skombinuje na maximum, ktoré zvládnu Phison PS5016-E16 controllery, pritom celé sa to spojí v raide. (finálna rýchlosť bude podľa toho aké rýchle disky tam dáte) V testoch získali cez reálnych 21GB/s priamo pod Windowsom. Ideálne je to hlavne ak robíte s veľkými súbormi, ako strihanie 4K videí a podobne. 

 

Tim Sweeney, ktorý nedávno tvrdil, že: "PS5 SSD je ďaleko pred všetkým, čo si práve teraz môžete kúpiť na akomkoľvek počítači za akékoľvek peniaze", by si to mal pozrieť. 

Pre hry však niečo také nepotrebujete, nakoniec na testoch hier vidieť, ako už nad 1-2GB/s sú rozdiely veľmi zanedbateľné. Podľa vývojárov reálne viac ako 2GB/s hra nemá dôvod počas hrania načítavať, ak to nie je vyslovene umelo nanútené.

Ak by ste chceli vedieť, ako fungujú disky na konzolách. Pri je PS5 rýchlosť disku 5.5GB/s (komprimovaná 9GB/s), ktorá je dosiahnutá tým, že disk je rozdelený na 12 pamätí po 64GB s 12 kanálmi a teda veľkosť je 768GB. Tieto pamäte môžu fungovať naraz a dosiahnuť vysokú rýchlosť, aj keď vzhľadom na toľko paralelných procesov je maximálne zaťaženie veľmi ťažké dosiahnuť. Oproti tomu Xbox na to išiel inak, s cieľom maximálneho využitia priepustnosti a skombinovať 4x64GB čipy do 4 kanálov, preto má aj 1TB. Reálnu priepustnosť má však nižšiu a to 2.4 GB/s (komprimovanú 4.8GB/s). 

Bude zaujímavé sledovať ako bude PS5 riešiť doplnkové disky, tie sa budú pripájať cez m.2 a Sony povedalo, že tam pôjdu aj štandardné disky, ktoré splnia kritériá. Je však otázne aké budú, keďže štandardné m.2 nemajú ani zapracovanú kompresiu ani takú rýchlosť. Možno na externom disku tým pádom bude nižšia rýchlosť.  Microsoft tam prináša vlastný typ externých diskov, ktoré majú rovnaké parametre ako interný disk.





Páči sa mi! (+7)

Zaradené pod: HDD, SSD, Liquid






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk