Ako vidí žalobu Epicu na Apple a Google expert na protimonopolné právo?

Boj, ktorý bol už dlho na spadnutie, práve rozbehol Epic, jedna z mála spoločností, ktoré si to môžu dovoliť.

pridal saver 15.8.2020 o 10:14 pod hry
Ako vidí žalobu Epicu na Apple a Google expert na protimonopolné právo?

HRY > NOVINKY >

Boj, ktorý bol už dlho na spadnutie, práve rozbehol Epic, jedna z mála spoločností, ktoré si to môžu dovoliť. Experti hovoria, že bolo len otázkou času, kedy by sa to stalo.

Expert a riaditeľ protimonopolnej skupiny Open Market Institute Sandeep Vaheesan povedal, že Epic ide priamo po App Store srdci monopolu, ako aj porovnateľného Google monopolu. Je to veľmi dôležitá žaloba, ktorá vyzve praktiky oboch firiem, ktorými získali a udržujú si dominantnú pozíciu na trhoch.

Právnici Epicu podľa Sandeepa priniesli detailné a faktické obvinenia založené na silných základoch.  Pritom je dôležité, že Epic sa nesnaží, aby súd prepísal protimonopolne zákony, ale len chce, aby boli dodržiavané. Bude to test toho, či sú zákony aj efektívne v obmedzení praktík veľkých tech spoločností. Zároveň je to iný prístup oproti aktuálnemu vypočúvaniu v kongrese, kde sa diskutuje o zmenách trhových pravidiel. 

Hovorí, že žaloba Epicu je dôležitá a ak vyhrá, bude jasné, že praktiky Apple a Google sú nelegálne a firmy budú nútené zmeniť svoj prístup. 

Pri žalobe hlavne na Apple je dôležité to, že Apple úplne obmedzuje možnosti firiem a teda prikazuje používať App Store a používať ich platobný systém. Nemôžu použiť svoj a nemôžu ani používať svoj  store. Totiž podľa zákona nie je problém, že máte monopol, problém je, keď monopol používate, aby ste obmedzili konkurenciu (herné streamovacie služby pozdravujú). Epic mieri presne na toto obmedzenie. Pri Google na vytváranie prekážok pre prevádzkovanie vlastných store a zaisťovanie dominancie svojho Google Play a svojich platieb.

Epic bude budovať svoj prípad na verejnej a politickej sile, ktorú vytvorilo vypočúvanie minulý mesiac. Síce sa monopolné problémy zvyčajne nedostávajú na prednú stranu novín, to sa mení a Epic na to používa aj Fortnite a #FreeFortnite kampaň, v ktorej mobilizuje svojich hráčov. 

Čo sa týka situácie s Fortnite, na mobiloch bude zatiaľ fungovať len na Androide cez stiahnutie, na Apple pôjde do nového updatu. Tak skoro však hru na iOS netreba čakať, keďže tieto monopolne súdy bývajú veľmi dlhé. Podobné protimonopolné žaloby proti Apple boli na súdoch aj desaťročie. 

John Bergmayer, riaditeľ spotrebiteľskej organizácie Public Knowledge, hovorí, že verejná mienka stavia Epic do dobrého svetla, bez pohľadu na potenciál na výsledok súdu. Ak náhodou Epic vyhrá, bude to dobrá vec pre všetkých, minimálne ohľadom monopolných praktík. Môže sa skončiť aj dohodou, kde Epic niečo dostane, ale aj prehrou Epicu, čo firmu veľmi nezasiahne, ale ukáže sa, že americká vláda musí zmeniť zákon. Vláda sa o to zaujíma, rovnako ako v EU, kde má Apple na krku vyšetrovanie a žalobu zo strany Spotify, ktoré pre poplatky nemá šancu konkurovať Apple Music.

Predseda vládnej protimonopolnej komisie v USA rovnako súhlasí, že Apple daň je zlodejstvo, že tieto vysoké poplatky by neexistovali v konkurenčnom obchode. Zároveň hovorí, že "je tiež škandalózne, že spoločnosť v hodnote takmer 2 biliónov dolárov s rekordným ziskom drží malé firmy ako rukojemníkov počas hospodárskej krízy. Všetko len preto, že môže. Toto je skutočný problém. Neoslabuje len inovácie - ohrozuje pracovné miesta a ekonomické živobytie ľudí, ktorí pracujú v týchto spoločnostiach."

Tim Sweeney, šéf Epicu, sa k tomu rozpísal na Twitteri a hovorí, že bojujú za slobodu možností pre mobilných zákazníkov a aj hráčov





Páči sa mi! (+8)

Zaradené pod: Apple, Fortnite, Google






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk