Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

Rozmýšľate nad notebookom do školy, práce alebo na hranie? Pozrime sa, aká je ich ponuka.

pridal saver 27.9.2020 o 14:55 pod hardware
Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

HARDWARE > NOVINKY >

Ak rozmýšľate nad notebookom na prácu, do školy, ale aj na hranie, určite hľadáte notebook s Nvidia grafikou.

Nvidia posledné roky výrazne investuje do svojich notebookových verzií GeForce čipov. V minulej generácii si to veľmi dobre nacvičila a vyskúšala nové prístupy k notebookom a teraz s novou sériou zabodovala. A to ako so základnou GTX sériou, tak a aj vyššou RTX sériou čipov. Ponúkajú veľa výkonu, veľmi dobré teplotné charakteristiky a možnosti zapracovania aj do tenkých notebookov. Nakoniec už ste si určite všimli, že notebooky s herným výkonom môžu mať aj menej ako 1 centimeter a zároveň RTX2080 Super čipy. Je to aj vďaka MaxQ dizajnu, ktorý umožňuje znížiť teplotu a aj odber grafík a šetrí aj batériu. K tomu Optimus technológia zaistí, aby ste sa vôbec nemuseli obávať o svoju batériu a automaticky vypne grafiku, ak sa nevyužíva.

Konkrétne v aktuálnej generácii sú v ponuke čipy:

GTX 1650 /ti  / MaxQ (4GB) - na nenáročné hry a multiplayerovky
GTX 1660 ti  / MaxQ (6GB) - aj pre náročnejšie hry 
RTX 2060 / MaxQ (6GB) - pre hry aj s raytracingom a DLSS
RTX 2070 / Super / MaxQ (8GB) - pre využitie 120Hz
RTX 2080 / Super / MaxQ (8GB) - pre maximálny výkon

Pri MaxQ grafikách rátajte so znížením výkonu približne na predchádzajúcu grafiku.

Zatiaľ čo GTX 1650 a 1660 čipy ponúkli nižší výkon, stále však dostatočný na zahratie si hier v nižších nastaveniach bez problémov. Oproti tomu RTX už ide výkonom hore, viete hrať hry na maxime a to aj s raytracingom. Zároveň ich viete veľmi dobre využiť aj na prácu a špeciálne na tvorivú prácu. Či už s videami, alebo renderingom. Je tu základná RTX2060 verzia, vyššia RTX2070 a najvyššia 2080 s tým, že všetkým verziám prišli teraz aj SUPER verzie. 

Niektoré notebooky s týmito čipmi sme nakoniec aj recenzovali.

MaxQ dizajn

Notebooky, ktoré nájdete označené MaxQ, majú špeciálne upravené čipy, ktoré sú mierne podtaktované oproti plným verziám, ale odráža sa to na ich nižšej spotrebe a nižšom zahrievaní. Preto ich firmy dokážu zmestiť aj do 10mm hrubých notebookov s tichým chodom. Zároveň nová MaxQ technológia dokáže optimalizovať výkon v GPU a CPU.

Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

Optimus Technológia 

Pritom ako MaxQ dizajn, tak aj pridaná Optimus technológia šetria batériu a umožnia aj s výkonným grafickým čipom dlhšiu prácu bez napájania. Zatiaľ čo MaxQ šetrí energiu, Optimus dokáže optimalizovať záťaž a podľa aplikácie vie prepínať medzi Intel integrovanou grafikou v procesore a plnou Nvidia grafikou. Ak zistí, že by aplikácia získala na využití plného GPU, automaticky to v systéme prepne. Toto všetko prebieha plynulo bez blikania obrazovky, alebo reštartu. 

Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

K tomu Nvidia teraz už predstavila Advanced verziu Optimus technológie spolupracujúcu aj s G-syncom, ktorá však ešte nie je nasadená a počkáme si na ňu do budúceho roka.

Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

GeForce Experience

Toto sú dve technológie, ktoré vám ušetria batériu, ale Nvidia s tým nekonči a svoje čipy podporuje cez GeForce Experience, ich stále sa rozrastajúcou utilitou, ktorá spravuje ako vašu grafiku, tak vaše hry na disku. Na jednej strane sa stará o pravidelnú aktualizáciu ovládačov, na druhej zhŕňa vaše hry a umožňuje jednoduchú optimalizáciu a nastavenie primeraných detailov v hre a k tomu má aj overlay funkcie (ALT+Z). Tam zrejme viete, že sa dá zapnúť počítadlo framerate, nahrávanie gameplayu, streamovanie, kde teraz pribudli v testovaní pokročilé funkcie na lepšie monitorovanie výkonu a záťaže, ako aj na automatickú optimalizáciou výkonu grafiky. 

Stále to však nie je všetko a Nvidia tu ponúka aj Ansel utilitu, ktorá v podporovaných hrách umožňuje zachytávať aj 3D obrázky, celé scény, alebo voľne sa s kamerou pohybovať po scéne a vybrať si vlastný záber. Dopĺňa to Freestyle funkcia, ktorou si môžete na hru pridať rôzne farebné, alebo štylistické filtre.

A je tu aj Highlights funkcia, ktorá dopĺňa nahrávanie gameplayu, ale s tým, že určité momenty hra nahrá automaticky. Musí to podporovať samotný titul, kedy autori povedia, kedy má hra zachytiť napríklad smrť protivníka alebo gól, rekord, prípadne zdolanie určitého miesta.

Ak by ste však notebooku nechceli míňať batériu až tak výrazne a máte dobrý internet, môžete použiť GeForce Now službu, v ktorej Nvidia ponúka množstvo hier, ktoré ak máte kúpené môžete hrať cez streaming.

Okrem hrania aj na kreatívnu prácu a do školy

Notebooky s RTX alebo GTX grafikami vďaka svojim funkciám umožnia ako hranie, tak aj kreatívnu prácu s aplikáciami náročnými na grafický výkon alebo výpočty, tak aj do školy, kde po prepnutí do nenáročného režimu výdrž batérie vzrastie a viete fungovať aj pol dňa. Samozrejme, záleží aj od modelu. Pri GTX je to skôr na základnú a nenáročnú prácu do školy alebo v kancelárii, prípadne na nenáročné strihanie a renderovanie videí, RTX už umožnia aj prácu s grafikou, výpočtami a náročnejšie strihanie.

Nakoniec, ak chodíte na vysokú školu, zrejme ste už prešli na dištančnú výuku a máte tak ďalší argument naviac na nový notebook. Stačí rodičom vysvetliť, aká dôležitá je RTX grafika pre sledovanie prednášok.

Späť do školy s notebookom s Nvidia GTX alebo RTX grafikou

A po akých notebookoch sa pozerať?

V notebookov si viete pekne vybrať od základných okolo 600 eur, ktoré sú s i5 a GTX1650, cez dobré kompromisy za tisícku s i5 a GTX1660ti alebo mierne vyššie aj RTX2060. Od 1400 už máte aj i7 a RTX2060 a okolo 1700 začínajú RTX2070 MaxQ a aj Super verzie. RTX2080 dostanete nad 2000 eur.

Aktuálnu ponuku notebookov pre študentov má CZC.cz.





Páči sa mi! (+1)

Zaradené pod: Nvidia, promo, notebooky, GTX, RTX






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk