Čo ponúkajú RTX grafiky v notebookoch?

Chcete investovať do notebooku, ktorý má reálny výkon? Notebook s Nvidia Geforce RTX grafikou bude tá správna voľba.

pridal saver 30.9.2020 o 20:12 pod hardware
Čo ponúkajú RTX grafiky v notebookoch?

HARDWARE > NOVINKY >

Nvidia teraz ponúka notebooky s GTX a RTX verziami svojich grafík, kde GTX sú zamerané na nižšie spektrum výkonu, zatiaľ čo RTX sú zamerané na poriadny výkon. Ponúknu ako možnosti pre hranie hier, tak vysoký výkon pre výpočty a prácu a aj možnosti pre tvorcov obsahu. Nakoniec v nových verziách sú už prakticky tak výkonné ako desktopové verzie.

Pritom na trhu sú teraz rôzne zamerané notebooky od primárne herných, cez zamerané na procesorový výkon, na výdrž batérie s grafikou ako doplnok, ale aj na malé hrúbky s MaxQ verziami čipov a najnovšie to dopĺňajú špecializované verzie na tvorbu v RTX Studio verziách. 

Teraz sú v ponuke notebooky s čipmi:

RTX 2060 - základný výkon pre 1080p/60fps, pri multiplayerovkách aj 120 fps
RTX 2070 / RTX2070 Super - stredný výkon, ktorý pridáva okolo 10 fps naviac
RTX 2080 / RTX2080 Super - čipy ponúkajú najvyšší grafický výkon v notebookoch doteraz

Výkon ide s každou verziou náležite hore, kde tento rok pribudli RTX2070 Super a RTX2080 Super verzie ponúkajúce znovu vyšší výkon a to ako v základných výpočtoch, tak aj raytracingu. Raytracing je nakoniec hlavným prídavkom RTX grafík oproti nižším GTX notebookom, kde môžete mať hry krajšie a navyše aj rýchlejšie, keďže viete využiť DLSS funkciu, ktorá ponúkne zvýšenie výkonu pri prakticky nezmenenej kvalite obrazu. Umožňuje tak predĺžiť výdrž batérie aj o 20%. Pri hrách nechýba ani podpora Variable Rate Shader funkcie a plná podpora DX12 a aj nového DX12 Ultimate, nemusíte sa báť, že by grafiky rýchlo zastarali, alebo na nich v nasledujúcich rokoch niečo nešlo. Je to "future proof".

Čo ponúkne RTX v hraní?

Hranie na notebookoch s RTX grafikami vás určite nesklame. Už aj najnižšia RTX2060 ponúka veľmi plynulé hranie väčšiny titulov v 1080p, aj keď niektoré náročnejšie na maximálnych nastaveniach môžu padať aj pod 60 fps. Napríklad pri takom Red Dead Redemption 2 je vhodné nastaviť si nižšie detaily ako maximálne. 

Tu je pekná ukážka, ako idú hry s i7 10750H čipom a RTX2060 grafikou:

Čo je dôležité, RTX už plne podporuje raytracing, a teda môžete si zapnúť v tituloch aj raytracing, kde teraz je ich síce len niekoľko, ale do budúcnosti budú už prichádzať masívne, keďže už aj konzoly dostanú raytracingové možnosti. RTX2060 sa s raytracingom síce pasuje ťažšie, ale ak zapnete v hre DLSS, ste znovu na rozumnom framerate.

Ak budete chcieť viac, RTX2070 alebo jej Super verzia, prípadne aj jej MaxQ verzie pre tenké notebooky, sú dobrým kompromisom vo výkone a cene. Idete s framerate vyššie a aj s výkonom raytracingu. Tituly už nemajú také problémy dosiahnuť 60 fps a multiplayerovky bez problémov cez 120 fps.

Maximálny výkon získate s RTX2080 Super grafikou alebo v jej v MaxQ verzii. V nej je mierne podtaktovaná pre lepšie tepelné vlastnosti, ale stále ponúkne vysoký výkon pre hranie. Ako tak zvláda aj najnáročnejšiu hru doteraz a to Flight Simulator.

K tomu RTX grafiky, hlavne RTX2070 a RTX2080, už zvládajú popri hraní aj streamovať bez výraznejšej straty framerate. Streamovacie programy, ako OSB, Xsplit Broadcaster alebo Twitch studio, podporujú NVENC, zabudovaný encoder v grafikách, ktorý pomáha odťažiť procesor.

 

Ako pomôže RTX v práci?

Na prácu je notebook s RTX čipom veľmi dobre vybavený. Teraz nemyslíme na Word alebo Excel, ale náročné programy ho už dobre využijú. RTX čipy totiž ponúknu rýchlu akceleráciu ako práce s videom, tak renderovanie, prácu s 3D grafikou, kde teraz je možné zapnúť rovno realtime raytracing v aplikáciách. Podporuje to už napríklad Blender (Optix) alebo Adobe Reframe s výpočtami cez Tensor jadrá, ale aj Davinci Resolve, Adobe Premier Pro. Spolu RTX spracovanie podporuje už cez 45 aplikácií.

Pričom ak robíte s grafikou, videami alebo renderingom, najlepšie sa pozrieť rovno po optimalizovaných RTX Studio notebookoch. 

Čo ponúkajú RTX Studio notebooky?

RTX Studio sú notebooky orientované na tvorcov, či už obsahu, grafikov, video strihačov, alebo 3D modelerov. Spravili pre nich špeciálne verzie s RTX grafikami s upraveným hardvérom a ovládačmi optimalizovanými pre tento typ práce (tieto ovládače viete nainštalovať aj na štandardné herné RTX notebooky). Pritom notebooky už sú vybavené RTX 2070 Super a RTX2080 Super verziami čipov a procesormi Intel 10 a už zrejme aj 11-tej generácie. Výkonnejšie notebooky majú aj Quadro RTX 3000 alebo RTX 5000, ale tam už idú ceny výraznejšie hore.

 

A aké RTX notebooky sa oplatí pozrieť?

Notebooky sme si nedávno zhŕňali v článku, kde si môžete pozrieť výber s RTX grafikami, ale môžeme si niekoľko vybrať.

Aktuálnu ponuku notebookov pre študentov s RTX nájdete na CZC.cz.





Čo ponúkajú RTX grafiky v notebookoch?
Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19907)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk