MARIO KART LIVE: HOME CIRCUIT

MARIO KART LIVE: HOME CIRCUIT

7.0

Ďalší netradičný experiment Nintenda

Recenzia na Switch verziu

Nintendo Switch je tu len od roku 2017, no poďme si zhrnúť netradičné koncepty, ktoré zatiaľ na túto platformu firma priniesla. Hneď na úvod sme tu mali snímanie pohybu ovládačov a funkciu HD Rumble, ktorá vám umožnila zacítiť tak presné vibrácie, že podľa nich viete spočítať guľôčky v krabičke. Potom sme tu mali periférie z kartónu, ktoré sa postupne rozrástli o volant, robota alebo aj VR headset. Posledný rok je veľkým hitom fitnes titul, v ktorom cvičíte s veľkým pevným kruhom. No a teraz tu máme autíčko na diaľkové ovládanie, ktoré sa pomocou rozšírenej reality dokáže dostať priamo do hry.

Mario Kart Live: Home Circuit berie dekády starý koncept autíčka na diaľkové ovládanie, spája ho so známou značkou a stále relatívne novým konceptom rozšírenej reality. Tá v niektorých hrách funguje lepšie, inde horšie a zatiaľ asi najzaujímavejším projektom v tomto ohľade bol Pokémon Go. Toto je tak pravdepodobne najväčšia hra, ktorá na tomto princípy vznikla a zároveň to je asi aj test toho, kam to dokáže dotiahnuť rozšírená realita v core hrách. Osobne som očakával všeličo, no výsledok ma pomerne príjemne prekvapil.

Mario Kart Live: Home Circuit je vlastne aplikácia, ktorá má niečo cez 1GB a stiahnete si ju zadarmo z Nintendo eShopu. Netešte sa ale, neviete ju hrať bez toho, aby ste si kúpili spomínané autíčko. To sa predáva v dvoch verziách – červené s Mariom a zelené s Luigim. Balenie je pomerne masívne, no nenájdete v ňom veľa vecí. Žiaden cartridge, žiadne zložité manuály, len pár potrebných vecí a jednoduché inštrukcie, ktoré vás prevedú stiahnutím a spustením hry a následne už samotná hra vám povie, ako ju spárovať s autíčkom. Celé je to naozaj jednoduchý proces a nemusíte sa báť, že by ste to nezvládli. Najdlhšie je snáď to sťahovanie.


Poďme ale ešte k baleniu, kde sú okrem autíčka aj ďalšie dôležité veci. Sú to hlavne bránky, ktoré sú štyri a klasicky z kartónu, ako si už Nintendo otestovalo v Labo produktoch. Nemusíte tu nič skladať, len ich roztiahnete, vytiahnete nohy a položíte na podlahu v správnom poradí. Každá bránka je ale označená číslom a označená je aj strana, ktorá má byť čelom k autu a kamere na ňom. S ich rozmiestnením tak nebudete mať problémy. Potom sú tu ešte šípky na to, aby ste si pri dizajne zložitejších tratí pomohli so smerom, kam má hráč ísť. Akurát škoda, že sú len dve. Poslednou súčasťou balenia je krátky USB-C káblik na nabíjanie autíčka. Možno je ale až príliš krátky.

Oceňujem dizajn brán, ktoré sa do seba dajú jednoducho zasunúť, keď ich potrebujete schovať a hru práve nehráte. Oveľa viac ale oceňujem kvalitu vyhotovenia samotného autíčka. Ako môžete vidieť aj na fotkách okolo, do rúk sa nám dostala Luigi verzia v zelenej a čakal som horšiu kvalitu. Model má zhruba 21,5 x 10,8 x 10,1cm a váži len máličko cez 300 gramov. Len vyhotovený kvalitne, materiály pôsobia taktiež dobre a nechýbajú na ňom ani mnohé detaily. Pripomína mi to tie najkvalitnejšie amiibo figúrky. Drobné kolesá sú z gumy, všetko ostatné je lesklý plast. Pohon je na zadnej náprave a predná slúži na točenie. Na pravej strany šasi je za výsuvnou plochou USB-C port na nabíjanie a kúsok nad ňou zas tlačidlo na zapnutie a párovanie.

Prvotné spustenie vám vysvetlí všetko, čo potrebujete vidieť. Spárujete auto s konzolou, odfotíte sa na svoj virtuálny vodičák (kamerou, ktorá je na autíčku a sníma trať pred ním) a idete si vytvoriť svoju prvú trať. Príliš s ňou neexperimentujte, na rôzne krkolomné kreácie bude čas aj neskôr. Spravte si jednoduchý okruh, ideálny priestor na to je približne 3,5 x 3 metre, aby ste si to vyskúšali. Osvojíte si jazdenie, osvojíte si tvorbu dráhy a ak nepoznáte sériu Mario Kart, tak aj jej typickú hrateľnosť, ktorá sa pretavila aj do tejto verzie.

Obsah hry je ochudobnený o klasický multiplayer (či už online, alebo na delenej obrazovke), v ktorom je hra najsilnejšia. Nájdete tu Grand Prix režim, rýchle preteky a časovky. Zajazdíte si tak hlavne proti umelej inteligencii, pričom vám hra do tratí doplní 4 AI súperov. Všetko z toho jazdíte na tratiach, ktoré si sami vytvoríte vo svojej obývačky, kuchyni, kúpeľni, jednoducho kdekoľvek. Položíte bránky, zajazdíte kolo a podľa neho hra vytvorí trať. Pritom môžete jazdiť aj zložitejšie obrazce medzi bránkami a hra to rozpozná.

Následne vám do takto vytvorenej trate hra doplní nielen nepriateľov, ale aj ďalšie veci. Hlavne teda prostredie, vaša obývačka sa tak razom ocitne na morskom dne, pod vybuchujúcou sopkou, alebo pokojne aj uprostred piesočnej búrky. Vzhľadom na dané prostredie potom pribudnú aj nástrahy na trati v podobe napríklad mäsožravých rastlín, bômb a podobne. No a aj bránky sa razom môžu zmeniť z checkpointu na nebezpečenstvo. Napríklad sa na nich objaví magnet, ktorý spomalí každé auto, ktoré danou bránkou prejde. Pôsobí to veľmi dobre a hravo, trate sú živé a ich kvalita závisí len od vašej predstavivosti a priestorových možností.

Grand Prix režim je tu teda jadrom hrania a zábavy, keď si vyberiete niektorý z prednastavených pohárov, alebo si vytvoríte vlastný. V pohári sú tri preteky a každý je v inom prostredí. Môžete si celý pohár odjazdiť na jednej trati, alebo pokojne trate medzi pretekmi meniť, hre to neprekáža. Vyberáte si z rýchlostí 50cc, 100cc, 150cc a 200cc, ktoré navyše doplnil aj zrkadlový režim. Rýchlosť samozrejme spraví vaše autíčko rýchlejšie, ale tiež predstavuje vyššiu náročnosť. Nemáte ich ale odomknuté všetky od začiatku, musíte si ich odomknúť trofejami.


Nechýbajú tradičné power-upy, motokáru tak môžete zrýchliť, útočiť na súperov, no taktiež oni útočia na vás. Najlepšie na tom ale je, že čokoľvek sa stane v hre, to sa pretaví aj na vašom autíčku. To v realite zrýchli, alebo sa aj zastaví, ak vás zasiahnu. Ak sa zmeníte na Bullet Billa, ovládanie je náročnejšie a takpovediac to ide samo. Driftovanie tu je tiež, ale pochopiteľne s autíčkom nedriftujete na podlahe. Efekt na zrýchlenie to má ale rovnako ako v základnej sérii. No a sú tu aj mince, ktorými si odomykáte ďalšie možnosti úpravy motokáry v hre, outfitu svojho pretekára, alebo aj rádiá, ktoré hrajú známe melódie zo série.

Je fajn, že sa nemusíte báť nejakej väčšej odozvy ovládania alebo obrazu, keďže toto v Nintende vyriešili veľmi dobre. Akurát väčšie vzdialenosti už spôsobujú, že sa obraz „rozkockuje" , prípadne začne sekať. Bohužiaľ tak musíte zabudnúť na to, že budete jazdiť cez 2-3 izby. Slabšou stránkou je aj batéria, ktorá síce nie je nejaká tragická a behom jedného dňa sa s deckami pokojne zahráte do sýtosti, ale čím vyššia rýchlosť, tým skôr ide baterka dole. Oceňujem drobný detail, ktorý som si všimol až po niekoľkých dňoch – jej stav sa v hre ukazuje na palubovke motokáry na jednom z ukazovateľov.

No a aj v oblasti obsahu to je rozporuplné. Je tu síce 11 prostredí, 15 klasických power-upov a 12 nástrah na bránach, ale bez multiplayeru to omrzí. Hrať sa síce dá lokálne vo štvorici, ale každý musí mať vlastný Switch a vlastné autíčko, čo, aspoň ja si myslím, nebude veľmi častá situácia. Aj napriek tomu je ale Mario Kart Live: Home Circuit zábavná hra a potvrdenie životaschopnosti netradičného AR konceptu v jednom. Etablované prvky série dobre prenáša do novej podoby, zaujme kvalitou vyhotovenia. No a na záver už len pár tipov skôr pre rodičov. Bránky a aj okolie trate vždy niečom lemujte, napríklad knihami. Pri vyšších rýchlostiach je jazda zábavná, ale zároveň je náročnejšie zvládnuť autíčko v ostrých zákrutách. Taktiež trate nenavrhujte tak, aby obchádzali napríklad nohy od stola – hra tam môže umiestniť nejaký prvok a vy do nich budete narážať – škoda poškodiť pekné autíčko. Hranie na TV sa trochu komplikuje, keďže potrebujete mať autíčko blízko Switchu. No a hra nie je práve vhodná do domácností so psom. Autíčko má tendenciu zbierať chlpy na kolesách a spodnej strane.


napísal matus_ace 21.10.2020
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
MARIO KART LIVE: HOME CIRCUIT
+ stále zábavná hrateľnosť
+ veľmi dobre fungujúci koncept
+ dosť veľa unlockov a všetky klasické power-upy
+ kvalita vyhotovenia autíčka
+ jednoduché nastavenia a tvorba tratí
- bez online multiplayeru sa časom zunuje
- AI nie je práve najlepšia
- ak chcete hrať na TV, musíte prakticky hrať okolo docku so Switchom


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Velan Studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 16. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk