Google na Stadii zistilo, že herný biznis nie je jednoduchý

Google síce ešte Stadiu nezrušilo, ale smeruje to k tomu.

pridal saver 27.2.2021 o 13:27 pod hry
Google na Stadii zistilo, že herný biznis nie je jednoduchý

HRY > NOVINKY >

Herný biznis nie je sranda a každá firma si tým v začiatkoch prejde. Niektoré to prežijú, niektoré nie. Google to má zatiaľ pol na pol. Zrušilo svoje štúdiá a snaží sa vymyslieť, čo so Stadiou ďalej. Aktuálne sa k tomu objavili analýzy od bloombergu aj wired snažiace sa definovať, čo je za failom Stadie.

Informácie hovoria, že úvodné predaje Stadie boli o stovky tisíc nižšie ako sa očakávalo. Dodávajú, že išli zlým smerom od začiatku a chceli ísť rovno konkurovať konzolám, pričom porty hier ako Red Dead ich stáli desiatky miliónov každý. Nakoniec z leakov vieme, že len porty dvoch Resident Evil hier ich stáli 10 miliónov dolárov. Sú to veľké peniaze za to, čo iné platformy majú zadarmo.

Všetko sú to už známe veci. V zásade Google spravilo veľa chýb, ktoré viedli k aktuálnemu stavu. Je otázne, čo vlastne čakali. Od začiatku tvrdili, že je majú plány na dlhé roky a nakoniec to minimálne s vlastnými štúdiami vzdali po roku. Zrejme v tom nevideli budúcnosť a odkúpenie Bethesdy Microsoftom k tomu vraj prispelo. Pritom firma ako Google si svoje rozbiehajúce biznisy môže dovoliť financovať aj napriek takýmto problémom.

Aké chyby vlastne spravili?

- Biznis model - kupovanie hier čisto pre streamovaciu službu nie je ideálna možnosť ako začať. Ak to spraviť, tak treba vydržať roky, kým sa zozbiera dostatočná ponuka titulov na oslovenie zákazníkov a aj dostatočná komunita hráčov.

- Linux - zlý výber systému pre PC porty, všetky veľké firmy majú hry rozbehané na Windows a DX a vytvára to problém s portovaním, časom vydania a nakoniec aj peniazmi, keďže toto rozhodnutie doslova žralo milióny. Nakoniec preto tam tituly pribúdali aj veľmi pomaly.

Toto rozhodnutie môže do budúcnosti zabiť Stadiu úplne, keďže systém chcú stále ponúkať firmám, ktoré by tak mali svoj vlastný streamovací kanál. Otázne je, či budú firmy chcieť práve tento, keď budú musieť prerábať svoje hry. Na druhej strane je tu totiž Amazon, ktorý funguje na Windowse.


- Otázny výkon - zdá sa, že finálny výkon Stadie nakoniec firmy prekvapil, keďže zo začiatku firmy sľubovali 4K a nakoniec z toho boli nižšie dynamické rozlíšenia. Pre toto má teraz Google a aj ďalšie firmy na krku žalobu. Je otázne, čo to nakoniec obmedzilo, či problémy s portovaním, alebo niektorý výkon, či už grafiky, alebo procesora.

- Absencia ray tracingu - toto nie je úplne akútny problém, ale vytvorilo to problém s oslovením zákazníkov. Teraz to bude vytvárať otázky do budúcnosti, keďže je otázne, či ho Google niekedy upgradne.

- Nedali možnosť svojim štúdiám ukázať sa - toto je otázne rozhodnutie, tak robia si pár rokov svoje štúdiá a nakoniec ich zrušia, napriek tomu, že tam mali aj veľké mená ako Jade Raymond.

A kto stojí za zlými rozhodnutiami? To naisto nevieme, ale Phil Harrison tam svieti úplne na vrchu štruktúry firmy. Vieme, že prešiel množstvom herných firiem a nedá sa povedať, že by sa mu dali pripísať veľké zásluhy, skôr ho sprevádzali katastrofy (2006 - PS3 Launch, 2013 - Xbox One Launch, 2019 - Stadia Launch). Jednoznačne to nie je ten pravý herný Phil, skôr vyzerá ako antiPhil.

Google zatiaľ plánuje dovydávať niektoré svoje tituly a zmluvné tituly na rok 2021 a ostáva čakať, čo sa so službou stane v roku 2022. Či ponuka ostane a bude sa rozširovať, alebo či si niekto ako Ubisoft využije streaming pre Ubisoft+.

Uvidíme, čo teraz spraví Amazon. Ten pomaly rozbieha svoju Luna streamovaciu službu a rovnako aj svoje štúdiá. Ten podobne už minimálne v štúdiách zistil, že mu to vôbec nejde, aj keď zatiaľ ich nezrušil. Dáva im šancu. Čoskoro príde ich odkladaná MMO New World a ak prepadne, môže to byť ich koniec a to napriek tomu, že tvrdí, že ich plánujú podporovať veľa rokov. Rovnako to tvrdilo Google.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk