Čo sa to vlastne deje medzi Naconom a Frogwares s hrou The Sinking City?

Vyzerá to tak, že Nacon vlastne "spirátil" pôvodnú verziu hry a tvári sa, že The Sinking City je jeho titul

pridal matus_ace 1.3.2021 o 21:29 pod hry
Čo sa to vlastne deje medzi Naconom a Frogwares s hrou The Sinking City?

HRY > NOVINKY >

The Sinking City je lovecraftovská detektívna adventúra od ukrajinského štúdia Frogwares. Hra síce neašpirovala na najvyššie kvalitatívne priečky, no aj tak je pomerne podarená, o čom sa môžete presvedčiť aj v našej recenzii. Po vydaní hry to však začalo škrieť medzi autormi z Ukrajiny a francúzskym vydavateľom Nacon. Ten porušil rôzne podmienky, vydával The Sinking City za svoju značku a údajne aj dlhuje Frogwares peniaze. To vyústilo do právnych ťahaníc, keďže sa vývojári začali brániť. V strede toho celého sa však ocitla hra samotná ako rukojemník a čiastočne na aktuálnu situáciu doplatili aj hráči.

V posledných dňoch sa však celá situácia posunula ešte ďalej a do naozaj extrémnej podoby, pričom štúdio Frogwares sa s nami podelilo to to, čo sa deje. S obrovským prekvapením totiž v štúdiu zistili, že 26. februára sa na Steam dostala nová verzia hry The Sinking City. V štúdiu tak o tom nielen nevedeli, ale toto ani nie je verzia, ktorú by dodali oni. Toto ale nebolo prvý raz. Už v decembri sa im CEO Naconu Alain Falc vyhrážal, že majú 48 hodín na dodanie nového Steam mastra, inak Nacon využije všetky možnosti, aby sa ku hre dostal. No a po 48 hodinách tam Nacon uploadol verziu hry, ktorú kúpil na Gamesplanet. Autori kontaktovali Valve a Steam túto verziu stiahol.

Toto je tak ďalší pokus Naconu vydať na Steame hru, ku ktorej sa nedostal čistým spôsobom. No ani tým to bohužiaľ nekončí. Nacon totiž požiadal svojich zamestnancov (ktorých údajne Frogwares vedia aj identifikovať), aby hru crackli, upravili a takto "spirátenú" verziu vydali na Steame. Autori pritom dodali aj niekoľko dôkazov a tiež oblastí, kde je hra zmenená. Môžete si to pozrieť napríklad na videách spustenia hry (tu je nová Steam verzia a tu oficiálna Gamesplanet verzia). Gamesplanet logo bolo nahradené Nacon logom pri spustení aj počas loadingu. V hlavnom menu zmizli odkazy na Gamesplanet, Sherlock Holmes Chapter One a ďalšie hry.

Vo Frogwares sa pozreli na dáta hry a prišli ďalšie zaujímavé zistenia. Názvy a štruktúry súborov sú podobné ako v ich hrách, no .exe súbor má podobný názov a inú veľkosť, čo naznačuje nejaké zmeny. Celková veľkosť je ale rovnaká ako vo verzii z leta 2020, keď autori prešli na novú metódu kompresie. Aby tieto zmeny v Nacone mohli spraviť, museli hru hacknúť alebo dekompilovať pomocou šifrovacieho kľúča, ktorý Frogwares vytvorili. Nacon tak získal tento kľúč, dekompiloval hru, upravil súbory a zase rekompiloval, akoby sa nič nestalo. Frogwares si to následne na novej verzii overili vlastným kľúčom a fungoval. Zároveň takto ale zistili, že je hacknutá verzia predávaná cez Gamesplanet.

Navyše to nie je ani veľmi dobre maskované. Frogwares sa v tom začali vŕtať a napríklad config súbor stále obsahuje Gamesplanet ako defaultnú platformu. A ako Nacon to novej verzie nahral svoje logá? Jednoducho ich vložil do adresára a nazval ich pôvodným názvom, teda "GamesPlanet_logo_video". Podobne sú zmenené aj ďalšie obrazovky v hre, ktoré som už uviedol vyššie.

Čo sa to vlastne deje medzi Naconom a Frogwares s hrou The Sinking City?

Zároveň Nacon robil aj ďalšie zásahy do hry, keďže verzia hry na Gamesplanet sa pripája na internet. Čiastočne je to kvôli pirátom, no tiež kvôli tomu, aby sa dynamicky menila ponuka v menu, kde aktuálne odkazujú na tohtoročného Sherlocka v banneri a ďalšie svoje hry v rámci Play More položky. Tieto veci spolu s označením verzie pre Gamesplanet ale chýbajú, takže boli zjavne upravené .exe a aj config súbory, aby sa hra nepripájala na internet. Navyše .exe súbor v novej verzii neobsahuje digitálny podpis Frogwares, keďže ten je unikátny a nedá sa rekompilovať bez nich.

Takto Nacon teda anonymizoval master, aby sa nedalo rozpoznať, odkiaľ vlastne pochádza. Frogwares tvrdia, že takto zakrývajú svoj podvod s hacknutím hry a následnou snahou o zarábanie na nej na Steame.

Frogwares pritom dodávajú, že Nacon "spirátil" Deluxe verziu hry, ktorá obsahuje obsah, ktorý bol vytvorený po jej vydaní a Nacon zaň neplatil a ani o ňom s vývojármi nediskutoval. Berú to tak, že Nacon ukradol dodatočný obsah, ktorý dokonca ani nikdy nebol predmetom ich zmluvy (keďže vydával základnú hru). 

Navyše sa zdá, že hru upravili a rekompilovali dosť biedne, keďže Steam verzia nemá achievementy. Čo je podľa autorov jedna z kľúčových funkcií pre Steam komunitu, na ktorej pracovali. Okrem toho si Nacon vyžiadal kľúče od Steamu, aby ich predával aj na ďalších platformách, kde podľa autorov nemá právo na hre zarábať.

Čo sa to vlastne deje medzi Naconom a Frogwares s hrou The Sinking City?

Frogwares tvrdia, že úplne dôverujú Steamu a aj Gamesplanet. Podľa nich si Nacon legálne na Gamesplanet zakúpil hru, hackol ju, upravil ju, rekompiloval ju a teraz ju na Steame predáva. Keď sa teda hrabali v dátach na Steame, zistili, kto mal prístup k buildu a sú to mená, ktoré môžete vidieť v tabuľke vyššie. Účet neopica_fh patrí Filipovi Hautekeetemu. Podľa toho to teda vyzerá tak. že Nacon dal toto všetko za úlohu ľuďom zo svojho štúdia Neopica, ktoré kúpil minulý rok.

Nacon tak podľa Frogwares ukázal, že je schopný všetkého len pre svoje vlastné záujmy a to vrátane nelegálnych krokov. Ignoroval rozhodnutie francúzskeho súdu, ktorý zamietol povinnosť Frogwares poskytnúť master hry. Takto sa dostal k zdrojovému kódu a ďalším dátam a to zneužil. Takto môže podľa nich napáchať obrovské škody. Chcú teda podniknúť ďalšie právne kroky, aby sa niečo takéto už neopakovalo.

Nacon sa medzitým vyjadril, že vina za aktuálnu verziu na Steame je na pleciach Frogwares, lebo nespolupracujú a Nacon by preferoval viac kooperatívny vzťah, ako majú s inými štúdiami. Podľa nich doteraz vyplatili štúdiu 10 miliónov eur a štúdio sa vraj spoliehalo aj na ich marketing.

Update: Hra už na Steame nie je a Valve túto verziu stiahlo.


Zdroj: frogwares.com



Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk