FABLE: THE LOST CHAPTERS

FABLE: THE LOST CHAPTERS

8.8

Fable - výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, že konverzie konzolových hier bývajú slušne povedané na nič.

Recenzia na PC verziu

Ak sa vám zdá, že ste už názov Fable niekedy v minulosti počuli, nemýlite sa. Táto RPG hra od Lionhead Studios, distribuovaná Microsoftom, sa objavila minulý rok na konzole Xbox a podarilo sa jej prelomiť niektoré rekordy predajnosti. Preto boli na mieste očakávania, či sa podobných úspechov dočká aj PC verzia, alebo sa znova potvrdí staré známe pravidlo, že konverzie konzolových hier neslávia na tejto platforme veľké úspechy a rýchlo zapadajú do prachu zabudnutia. Nuž, čítajte pozorne, rozprávka sa začína...

Albion je krajina ako vystrihnutá z detských knižiek. Je plná dobrých a milých ľudí, krásnych lesov, žblnkotavých potôčikov, malebných dediniek a rozľahlých panských sídiel. Lenže ako to už v rozprávkach býva, nad krajinou sa začnú sťahovať mračná zlých síl a tak je treba nájsť niekoho, kto sa postaví všetkému zlému s odvahou, silou a dobre nabrúseným mečom. Keďže takéto situácie nastávajú v rozprávkových krajinách často, Albion poučený minulosťou vybudoval pre nádejných adeptov na povolanie hrdinu akadémiu, kde sa mladým študentom dostane zodpovedajúceho vzdelania. Byť hrdinom je aj snom Hrdinu (tak sa volá hlavná postava), malého blonďavého chlapčeka z dedinky Oakvale. Práve v pokojnom Oakvale, v deň narodenín jeho sestry Terezy, sa vám Hrdina prvýkrát dostane do rúk a vašou úlohou bude zohnať vhodný darček pre Terezu. Ak si Hrdina myslel, že najhoršie, čo sa mu môže v ten deň stať je, že dostane bitku od otca, ak ten darček nedonesie, veľmi sa mýlil. Stane sa totiž niečo oveľa, oveľa horšie. Oakvale sa stane terčom pre skupinku banditov, ktorí nemilosrdne zavraždia Hrdinovho otca a unesú jeho matku aj sestru. Vystrašeného a uplakaného chlapca sa ujme tajuplný mág Maze a spolu sa vydajú do Gildy hrdinov.

Hrdinu znovu stretávate po pár rokoch. Z chlapca sa stal mladý muž ovládajúci základy šermu, lukostreľby i mágie. Dozvedá sa, že jeho sestra aj mama môžu byť stále nažive a že Albionu hrozí hrozné nebezpečenstvo. V koži ešte stále nedospelého mládenca sa vydávate v ústrety obrovskému dobrodružstvu, na ktorého konci vás samozrejme okrem iného čaká aj záchrana sveta. Počas svojej púte sa stretávate aj s jedným z najznámejších hrdinov gildy, hrdinu menom Jack the Blades, z ktorého sa (dúfam, že neprezradím veľa) vykľuje najväčší záporák, túžiaci po ovládnutí sveta. V príbehu sa síce dočkáte aj pár (celkom predvídateľných) dejových zvratov, ale príbeh je dosť povrchný a opočúvaný. Našťastie sa v hre objavuje toľko pozitívnych vecí, že absenciu originálneho príbehu si ani nevšimnete.


Fable: The Lost Chapters

Prvé kroky Hrdinu
Fable: The Lost Chapters

Týmto zbojníkom nevelí Robin Hood
Fable: The Lost Chapters

Jeden z vedľajších bossov

Jednou z nich je samotná hrateľnosť. Predstavte si Grand Theft Auto s mohutne rozšírenými RPG prvkami zasadené do fantasy prostredia. Asi tak nejak by sa totiž dalo Fable opísať. Hlavnou devízou Fable je to, že Hrdina je na začiatku hry ako „tabula rasa“ (nepopísaná doska). Je len na vás, ktorým smerom a k akým charakterovým vlastnostiam ho budete postrkávať. Je vám bližšie ľuďom pomáhať alebo im naopak ubližovať? Tu máte na výber a podľa vašich rozhodnutí sa nielenže bude meniť Hrdinov charakter, ale aj jeho výzor a správanie. Chcete ísť pomáhať bezbranným roľníkom a chrániť ich proti banditom alebo naopak sa pridať k banditom a zatrénovať si lukostreľbu na bežiacich terčoch? Chcete tejto mladej dáme darovať nádherný diamant alebo sa na ňu vyprdnúť (doslova)? Všetko je na vás a každá vaša akcia bude odmenená reakciou v podobe preklopenia sa misky charakterových váh na stranu dobra alebo zla. Ak sa rozhodnete ísť cestou „svetlej strany“, skončíte s gloriolou nad hlavou, obdivnými pohľadmi a pokrikmi zo strany obyvateľov Albionu. Ak vás zláka „temná strana“, ľudia budú od vás s hrôzou utekať a na hlave sa vám objavia dva výrastky, nie nepodobné rohom.

Rôznorodosť v hre nekončí len výberom dobrej/zlej cesty. Na výber sú tri povolania (šermiar, lukostrelec, mág), pričom experience bodov nie je nikdy na rozdávanie a tak si treba dobre rozmyslieť, do ktorých vlastností ich investujete. No a potom sú tu všetky tie (k dohraniu hry) nepovinné aktivity, ktoré sa vo Fable dajú robiť a pre ktoré som túto hru prirovnal ku GTA. Môžete kupovať nehnuteľnosti, prenajímať ich a získavať tak finančné prostriedky na nákup lepšieho vybavenia. Môžete v jednom meste nakupovať tovary a v inom ich predávať za vyššie ceny. Môžete si nájsť milenku (dve, tri, štyri...), o ktoré sa musíte starať, nosiť im dary a flirtovať s nimi, ukazovať im svaly a podobne. Môžete loviť ryby, alebo si kúpiť lopatu a skúšať svoje šťastie pri hľadaní pokladov. Môžete sa nechať potetovať, zmeniť účes či svoje bojové meno. Môžete hrať BlackJack, golf s mincami, alebo súťažne odkopávať sliepky do diaľky. Možností je skutočne veľa.

Samotné hranie sa celé odohráva v reálnom čase. Na ulici stretávate ľudí, ktorých často niečo trápi a potrebujú vašu pomoc. Ďalšie úlohy na vás čakajú priamo v gilde a dostávate ich od svojho majstra, ktorý vám ich síce zadá, ale väčšinou môžete vybrať spôsob, ako chcete úlohu vyriešiť. Cestovanie po svete je vyriešené systémom teleportov, ktoré ale treba prvýkrát dotykom aktivovať (ako napr. v Dungeon Siege II). Potom sa už medzi nimi môžete z každého miesta v Albione presúvať ľubovoľne. Aj boje prebiehajú v reálnom čase a tu musím priznať, že sa RPG mení na bojovku, kde budete potrebovať postreh a rýchle reflexy. Zo zabitých nepriateľov získavate experience body vo forme zelených guličiek. Tieto guličky môžete v špeciálnom magickom zariadení uprostred gildy vymeniť za zlepšenie niektorej vlastnosti, nové kúzlo či útočný pohyb. Ako som už spomenul, na výber sú vylepšenia v troch rôznych kategóriách. Prvá sa týka bojovníkov a na výber sú vlastnosti, ako sila, odolnosť či zdravie. Ďalšia je zameraná na lukostrelcov a zvyšovať si môžete rýchlosť, presnosť a schopnosť zakrádania/obchodovania. Najviac položiek sa nachádza v tretej – magickej kategórii. K dispozícii sú rôzne útočne a obranné kúzla, ale aj finesky, ako spomalenie času či vysávanie života. Správnou kombináciou vlastností (napríklad bojovník so schopnosťou spomalenia času si s nepriateľmi poradí skôr, než si stihnú uvedomiť, čo sa deje) si vytvoríte veľmi silného hrdinu, ktorý si poradí so všetkými situáciami.

Fable: The Lost Chapters

Zelené guličky = experience
Fable: The Lost Chapters

"Sejdeme sa na hřbitově..."
Fable: The Lost Chapters

V kanáloch žijú rôzne stvorenia

Schopnosti bojovníkov a lukostrelcov sa naplno využijú v kombinácii so silnými zbraňami a brneniami. Meče, sekery, kladivá, luky, kuše a rôzne brnenia - to všetko patrí v Albione k tradičným pracovným prostriedkom hrdinov. Obyčajné zbrane sa dajú kúpiť v obchodoch, tie vzácne sú zamknuté v dobre strážených truhliciach poukrývaných v rôznych častiach herného sveta. Ale aj z bežných kúskov si budete môcť svojpomocne vytvoriť mocné nástroje skazy pomocou tzv. augmentations, čo sú magické kamene, ktoré sa dajú do zbrane jednorázovo vložiť (nejdú vybrať) a zvýšia tak jej účinok. Existujú rôzne kamene – ohnivé, elektrické, strieborné atď. Zbrane ale majú obmedzený počet slotov na upgrade, takže si pred umiestnením kameňa treba uvedomiť, proti komu práve stojíte (napr. vlkolaci sú alergickí na striebro) a podľa toho zvoliť kombináciu vylepšení. Zaujímavým spôsobom si môžete „upgradovať“ aj questy. Pred začatím sa môžete hrdina zaviazať, že pri jeho plnení dodrží určitú podmienku typu „ani jeden zajatec nezomrie“ alebo „hrdina nestratí ani kúsok života“, a ak sa mu to podarí, je odmena za splnenie ďaleko vyššia.

Čo vám po prvom spustení titulu najviac udrie do očí je bez debaty grafika. Tá je jedným slovom skvostná. Prvé minúty som len tak pobehoval po krajine a kochal sa prepracovaným vizuálnym spracovaním hry. Grafický štýl má veľmi vhodne zvolený rozprávkový podtón. Ťažko sa to vysvetľuje, treba to vidieť. Všetky objekty i postavy sú zložené z dostatočne vysokého počtu polygónov. V kvalite za nimi nezaostávajú ani použité textúry, ktoré hrajú farbami a podčiarkujú rozprávkovú atmosféru. Navyše celý svet pôsobí veľmi živo vďaka plejáde rôznych elementov, ako pohyb ľudí po mestách (prenášajú debny s nákladom, strážcovia večer zapaľujú lampy, na noci si zatvárajú okná a dvere atď.), pokrikovanie za Hrdinom alebo striedanie noci a dňa. Aj Hrdina sa v hre mení – od malého chlapca, cez teenagera, až po pána v strednom veku s dlhou hustou bradou. Hoci asi v polke hry začne hra upadať do grafickej jednotvárnosti (stále sa pohybujete buď v mestách/dedinách, alebo v lesoch), v správnom momente sa prostredie zmení (na rad príde sneh či horúca láva). V rôznych prostrediach sa nachádzajú rôzni protivníci – v lesoch žijú zbojníci, vlkolaci či malý trollovia. Na cintorínoch nájdete obligátnych kostlivcov či duchov. Raz za čas sa stretnete aj s bossmi, ktorí sú tradične megalomansky pojatý a svojimi rozmermi budia rešpekt.

Pochváliť chcem aj ovládanie. Neviem, aké bolo na Xboxe (veľmi intuitívne, pozn. Junker), ale na to PC-čkovské som si veľmi rýchlo zvykol a autorom sa skutočne podarilo. Základom je klasická kombinácia WASD + myš. Na klávesy 1 až 9 si môžete nabindovať rôzne akcie, od požitia liečivého nápoja, až po flirtovanie. Navyše hra automaticky ponúka tri predmety do slotov na klávesy F1 až F3 podľa potreby. Ak dochádza energia alebo mana na čarovanie, objavia sa v políčkach zodpovedajúce lektvary. Ak sa nachádzate pri nejakej vodnej ploche, objaví sa tam udica. Praktické. Tak isto praktické je aj čarovanie a používanie špeciálnych úderov, ktoré sa veľmi rýchlo dostane pod kožu. Na kompase v pravom hornom rohu obrazovky sa zobrazuje cieľ questov hlavnej dejovej línie inou farbou a vedľajšie questy inou farbou, obchody sú tiež znázornené odlišnými farbami. Pred teleportom na určité miesto sa na obrazovke zobrazí, aké questy máte na danom území rozpracované, čo spríjemňuje orientáciu.

Fable: The Lost Chapters

Zákutie s trestancom
Fable: The Lost Chapters

Hrdina v najlepších rokoch
Fable: The Lost Chapters

Z lyžovačky nič nebude

Ani tak dobrá hra, akou bezosporu je Fable, sa nevyhla niekoľkým chybám a nedostatkom. Najväčším je jednoznačne hracia doba. Hlavné Hrdinovo dobrodružstvo sa dá dohrať za cca 10 hodín, a to je k hre na rozdiel od originálu z Xboxu pridaná ešte jedna epizóda po (prvej) smrti Jacka. Ak budete plniť aj bočné úlohy a istý čas strávite pri všetkých tých minihrách, tento čas samozrejme narastie, ale stále to je málo na RPG titul. Je pravda, že hru môžete po dokončení hrať aj za opačne orientovaný charakter (nie, nemyslím sexuálnu orientáciu :-)), ale to už prechádzate známymi lokáciami a stretávate známych ľudí. Navyše, aj keď sa k ľuďom správate skutočne diabolsky, zabíjanie príšeriek vám stále pridáva body "dobra". Hra si bohužiaľ z Xboxu priniesla tradičný nedostatok konzolových titulov – ukladanie pozície. Sejvovanie nastáva automaticky pri plnení questu, a to väčšinou na jeho začiatku a potom až na jeho konci. Malé chyby sa objavili aj v súbojovom systéme, ak sa na scéne objaví viac nepriateľov. Vtedy sa súboje zmenia na zúrivé búšenie do kláves naslepo a svoje si odnesú aj tlačidlá na myši.

Všetci iste poznáte porekadlo, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť (v našom prípade čítať). Preto sme pre vás pripravili aj tri in-game videá nahrané pri recenzovaní hry. Prvé je venované Hrdinovej mladosti a dokumentuje rozprávkovú atmosféru. Druhé začína prehliadkou Gildy hrdinov spojené s levelovaním postavy. Video pokračuje krátkou ukážkou nakupovania a končí zobrazením grafického efektu zmeny počasia. V treťom si môžete pozrieť súboje so zbojníkmi z počiatku hry a taktiež časť bitky s prvým bossom. Týmto teda na Sectore štartujeme novú tradíciu – k recenzovanej hre budete môcť stiahnuť krátke gameplay videá vytvorené recenzentom, aby ste si o nej mohli urobiť lepšiu predstavu.

Fable: The Lost Chaters je pre mňa veľkým prekvapením, našťastie v tom pozitívnom zmysle. Už dávno ma žiadna hra takto „nechytila“ a skutočne som sa pri hraní bavil. Aj keď systém bojov nie je celkom typický pre RPG, možnosti Fable a hlavne skutočné „hranie na hrdinu“ budú odmenou aj pre ortodoxných role-playing-game-pozitívnych. V spojení s technicky dokonalým prevedením sa jedná o jeden z horúcich kandidátov na titul „najlepšia konverzia z konzol“.
 

Fable: The Lost Chapters

Súboj v Aréne


Fable: The Lost Chapters

Prší.


Fable: The Lost Chapters

O bitky s viacerými protivníkmi nie je núdza



napísal je2ry 12.9.2005
Páči sa mi!
8.8
Ohodnotiť
FABLE: THE LOST CHAPTERS
+ grafika
+ rozprávkovosť
+ rozmanitosť hrania
+ ovládanie a interface
- krátke
- ukladanie pozícií
- niekedy neprehľadné boje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4 GHz, 256 MB RAM, 64 MB VGA s podporou Pixel Shader 1.1
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 GHz, 512MB RAM, 128 MB VGA GF FX 5900/Radeon 9800


RECENZIE HRÁČOV
Fable: The Lost Chapters
9.0
ANTIGON    24.2.2011
   Onedlho tu máme jar, čo znamená okrem iného aj priazniv...prečítať celé
Fable: The Lost Chapters
8.5
SARAZIN    6.9.2008
Svet RPG je veľký. Veľmi veľký. Je tak ohromne veľký, že by sa o ňom dalo napísať zopár hrubých ency...prečítať celé
Fable: The Lost Chapters
9.2
117SPARTAN    27.6.2008
Budem stručný ale ajtak sa rozpíšem...Konečne som sa dokopal aby som napísal túto recenziu. Rece...prečítať celé
PC
Xbox

Vývoj: Microsoft / Lionhead Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk