Prečo vývojár z Wolfire Games žaluje Valve?

David Rosen z Wolfire games vysvetľuje, prečo sa dostal k žalobe na Valve a ako vznikla.

pridal saver 9.5.2021 o 9:26 pod hry
Prečo vývojár z Wolfire Games žaluje Valve?

HRY > NOVINKY >

David Rosen z Wolfire games vysvetľuje, prečo sa pripojil k žalobe na Valve a ako vznikla. Rosen totiž na súde proti Valve bude zastupovať vývojárov. Hovorí, že cíti, že nemal inú možnosť, pretože verí, že vývojári sú poškodzovaní správaním Valve. Ide do rizika, ale nerobí to pre svoj zisk, ak budú zo súdu nejaké zisky, rozdelia sa vývojárom a hráčom.

Nemal žiadny cieľ žalovať Valve, ale osobne pocítil veci, za ktoré je Valve na súde a teda zneužívanie monopolu, vysoké poplatky a fixovanie cien. 

Totiž keď sa otváral nový obchod s hrami, ktorý bral výrazne nižšie poplatky ako Valve, rozhodol sa, že tam dá svoju hru Overgrowth za nižšiu cenu ako je na Steame. Plánoval o výsledkoch napísať blog. 

Ale keď sa spýtal Valve, či môže znížiť cenu na inom obchode, odpovedali mu, že odstránia jeho hru, ak bude predávaná za nižšiu cenu na iných obchodoch, alebo dokonca aj z vlastného webu bez Steam kľúčov alebo Steam DRM.

Hovorí, že aj iní vývojári, ktorí dali nižšie ceny na iných digitálnych obchodoch boli kontaktovaní Valve, ktoré im povedalo, že ich hra bude odstránená, ak nezvýšia ceny na konkurenčných obchodoch.

Ako sa rozprával s inými vývojármi o ich problémoch so Steamom, hovorili o ňom ako o monopole a aj to, že s tým nemôžu nič robiť. Divil sa, či niekto vôbec kontroloval Valve, či neobchádza protimonopolné zákony. Nakoniec aj preto to konzultoval s právnikmi, čo vyvrcholilo v danej žalobe.

Keďže je Steam dominantná platforma, keď vývojári pridajú svoje hry na viac PC obchodov, majorita tržieb ide zo Steamu. Myslí, že práve preto sa vývojári boja niečo s tým robiť. Zároveň, keď nebudú predávať na Steame, stratia väčšinu tržieb a zvýšilo by to už tak vysoké riziko vývoja hier. Jednoducho nemajú inú možnosť.

Hovorí, že firmy si môžu robiť čo len chcú, kým je to v medziach zákona, ale keď platforma získa určitú silu nad celým trhom, protimonopolné zákony už majú zasiahnuť pred ničením konkurencie.

Myslí si, že Valve berie hráčom voľnosť v tom, koľko zaplatia za používanie ich platformy, že berie konkurenčným obchodoch možnosť využiť svoje nižšie percentá a aj to, že berú vývojárom možnosť používať rôzne ceny na rôznych obchodoch.

Preto aj všetky konkurenčné obchody padli a táto žaloba má zaistiť to, aby Valve už nezasahovalo do cien na iných obchodoch a umožnilo vývojárom a hráčom robiť vlastné rozhodnutia. 

Vyzerá, že sa proti monopolom začínajú firmy stále viac ozývať a preto je na súdoch stále viac žalôb. Uvidíme, ako dopadne táto. 





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19512)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk