LOGITECH MX MECHANICAL & MX MASTER 3S

LOGITECH MX MECHANICAL & MX MASTER 3S

Parádne kancelárske kombo

Na Sectore sa sústredíme primárne na herné produkty, ale aj počas hlasovaní často vidno, že časť z vás sa o hry síce nezaujíma, ale z rôznych dôvodov už ich nehrá. Alebo sú pre vás hry len ojedinelá zábavka. Takže vám môže sadnúť výbava vhodná skôr na prácu ako na hry. Práve na také niečo sa dnes pozrieme, keďže sa nám do rúk dostalo asi najlepšie kancelárske kombo, aj keď nebude lacné, keďže Logitech si tu dá za vysokú kvalitu slušne zaplatiť. Klávesnica MX Mechanical a myška MX Master 3S za to ale stoja.

Logitech MX Master 3S

MX Master je už dlho a dobre známa séria kancelárskych myšiek od Logitechu. Pri dvojke navyše Logitech začal aj s medzigeneračnými vylepšeniami, ktoré nie sú veľké, ale zase obstojné. Pritom sú to naozaj dobré myši, doma som mal jeden originálny MX Master ešte od jeho uvedenia a až teraz začal haprovať. Od roku 2015 teda vydržal naozaj dosť, takže snáď na tom bude podobne aj nový 3S. Logitech myš označuje ako remastrovanú ikonu. Navyše hrá aj eko strunu, keďže je vraj myš uhlíkovo neutrálna, vyrobená z recyklovaných materiálov a aj balenie je zodpovedné. Nepôsobí tak veľmi luxusne, ale to ani nemusí. Takto to stačí a všetko dôležité je aj tak dnu – myš, receiver, USB C kábel na nabíjanie a manuál.

Myška je pomerne veľká, bežne tieto kancelárske myši také bývajú. Má 124,9x84,3x51mm, pričom váži 141 gramov. To je relatívne dosť, ale zase na druhú stranu tu nejde až tak o rýchlosť ťahov. Veľkosť navyše pekne sadne do dlane pri štýle uchopenia celou dlaňou. Ergonomicky je to parádna myš, ktorá dokážete mať v ruke celý deň a stále sa budete cítiť pohodlne. Dizajn je o niečo extravagantnejší ako predchádzajúce generácie, ale zase hneď padne do oka. Myška je užšia, tu a tam má výraznejšie tvary a hrany. Ale používa sa dobre a vyzerá dobre.

Myška má 7 tlačidiel – okrem predných dvoch myšítok je to aj koliesko, prepínač kolieska za ním, tlačidlá dopredu a dozadu na ľavej strane a App-Switch tlačidlo pod palcom. Dve hlavné myšítka sú vynikajúce, aj keď nájdu sa aj takí, ktorí nebudú ich fanúšikmi. Majú veľmi nízke stlačenie a sú tiché. Kliknutie prakticky nepočuť, čo pri práci (napríklad aj v noci) môže byť fajn. Pritom nekliknete len tak náhodou, keďže stále to chce vynaloženie nejakej úmyselnej sily, aj keď malej. Bočné tlačidlá dopredu a dozadu sú oveľa lepšie umiestnené ako predtým. Rovnako bočné rolovacie koliesko je lepšie nahmatateľné, dostupné a ovládateľné.


Rovno pod palcom máte ďalšie tlačidlo, ktoré budete asi využívať menej, ale pri práci sa naozaj hodí na rýchle prechádzanie medzi aplikáciami a ďalšie činnosti a viete naň vytvárať aj rôzne gestá. Rovnako kvalitné je hlavné rolovacie koliesko, ktoré má elegantný mechanizmus na plynulé prepínanie medzi hladkým pohybom a krokovým. Avšak aj v krokovom ho viete roztočiť plynulo, ak je to potrebné, pričom vie aj elegantne zastaviť. Dokážete takto prerolovať až 1000 riadkov za sekundu. Všetko si môžete nastaviť jednoducho a prehľadne v Logi Options+, kde si aj nastavíte funkcie na jednotlivý softvér.

Výhodou tiež je, že myšku dokážete používať na viacerých zariadeniach a plynule sa medzi nimi prepínať. Ponúka dve možnosti pripojenia a to cez Bolt receiver a prostredníctvom Bluetooth. Medzi zariadeniami sa jednoducho prepínanie tlačidlom na spodnej strane a nezáleží na tom, či je to Windows alebo Mac, Linux a ďalšie. Nemá síce herné parametre, ale na prácu jej vnútornosti bohato stačia. Darkfield senzor podporuje rozsah 200-8000DPI, pričom nastavovať môžete po 50DPI. To naozaj bohato stačí.

Výborná je aj výdrž, ktorá dokáže dosiahnuť až 70 dní na jedno plné nabitie. Takže sa vlastne nemusíte báť, že by ste myšku museli každú chvíľu nabíjať. Za jednu minútu nabíjania dostanete 3 hodiny používania, takže ak sa vám aj vybije a potrebujete hneď pracovať, stačí chvíľka na kábli a môžete fungovať ďalšie hodiny. Od základnej trojky tu navyše konečne nájdete USB C port na nabíjanie, takže nemusíte pri PC zbytočne držať Micro USB kábel, keďže ten už bežne asi veľmi nepoužívate.

No a teraz negatíva. Ak ste si navykli na tvar prvých dvoch generácií, tu sa vám môže ťažšie prechádzať. Stále tu nie je nikde slot na uloženie receivera, čo je už trochu hanba, už od prvej generácie to ľudia chcú. No a biele farebné vyhotovenie je príšerné. Kombinácia bielej, povrchu a textúry je lapač špiny a už bežným používaním začne myška po pár týždňoch šednúť, lebo ruky sa vám jednoducho potia a to nezmeníte. Takže ju musíte každú chvíľu čistiť, inak taká zostane. Radšej teda berte čiernu. Inak je to ale parádna kancelárska myš s priehrštím možnosti a skvelými vlastnosťami. Zároveň aj veľmi dobrý upgrade oproti základnej trojke. Len si už sami musíte povedať, či vám to stojí za €129.99.

Logitech MX Mechanical

MX myšky tu máme už dlho, ale klávesnica je novinka. Navyše teraz prichádza v dvoch verziách – plnej a mini. Takže si sami vyberiete, či vám stačí malá a spratná klávesnica alebo potrebujete celú aj s ďalšími blokmi vrátane numerického. Podľa toho sa potom líši aj cena. Na rozdiel od myšiek si neviete vyberať farbu, je dostupné len v sivej, avšak na výber je z troch verzií podľa spínačov. Toto je totiž mechanická kancelárska klávesnica a na výber sú taktilné tiché, lineárne a klikavé spínače klávesov. Vyberiete si tak také, ktoré vám najviac vyhovujú. Ja mám model s taktilnými switchmi a je veľmi príjemný na písanie, je pomerne tichý, takže vhodný aj na prácu v noci.

Klávesnica je veľmi elegantná a je vidno, že je určená do kancelárskeho prostredia, kde nemá byť výstredná, ale zároveň má stále vyzerať dobre. dizajn je tak jednoduchý, ale štýle veľmi príjemný. Kombinuje rôzne materiálov a odtiene spolu s rôznymi farbami klávesov v rámci rôznych funkčných blokov. Materiály sú plast a hliník s odolnými keycapmi. Plast je dole, hliník zase hore. Veľká verzia má rozmery 433.85x131.55x26.10mm pri hmotnosti 828 gramov. Takže štandardná veľkosť a aj hmotnosť. Balenie je rovnako jednoduché ako myška – klávesnica, receiver, USB C kábel, dokumentácia.

Respektíve možno je veľkosť o niečo menšia ako štandardná, keďže klávesnica nemá dodatočné klávesy. Na ovládanie ďalších funkcií ale slúžia F klávesy, ktoré to majú ako primárne funkcie. Nájdete tu mediálne funkcie, funkcie podsvietenia, jasu, mikrofónu, vkladanie smajlíkov alebo snímku obrazovky a podobne. Teda užitočné veci na prácu aj zábavu. Na detailné nastavovanie klávesnice a jej možností môžete opäť využiť aplikácie Logi Options+ a Logitech Flow, ale veľa toho zvládnete už so základnými nastaveniami rovno po zapojení.

MX Mechanical klávesnice môžete taktiež súčasne používať so širokým spektrom zariadení a pohodlne sa medzi nimi prepínať. Bolt receiver pripojíte tam, kde chcete najvyššiu rýchlosť alebo ste najčastejšie, inde sú vystačíte s Bluetooth a potom sa už len pohodlne prepnete. Akurát na rozdiel od myšky na to tu neslúži dedikované drobné tlačidlo niekde dole, ale sú tu na to tri plnohodnotné klávesy, takže ak niekde máte naraz zapnutý PC a Mac a pracujete na nich súbežne, prepnutie je fakt otázkou ťuknutia do klávesu.


Elegantne je vyriešené podsvietenie, ktoré je síce len biele (na kancelárskej klávesnici ale asi nechcete farebný kolotoč), ale zato naozaj inteligentné. Ak klávesnicu chvíľku nepoužívate, vypne sa, aby klávesnica šetrila batériu. Automaticky sa zase samo rozsvieti, keď sa dlaňami priblížite ku klávesnici. Rovnako si upravuje intenzitu podľa okolitého osvetlenia, takže je ideálne nastavené, keď napríklad v noci zhasnete, aby ste nerušili okolie. Klávesnica tiež podporuje rôzne efekty a detailnejšie nastavenia podsvietenia. Môžete ich upravovať v aplikácii alebo v základe aj klávesovými skratkami priamo na klávesnici.

Rovnako aj tu je dobrá výdrž batérie, keďže klávesnica je bezdrôtová, takže môžete pracovať mesiace bez nabíjania. Záleží ale od vášho štýlu používania. Ak chcete podsvietenie, jedno plné nabitie vám dá 15 dní používania. Na celý deň používania vám stačí len 15 minút nabíjania, ak sa vám batéria náhodou počas práce vybije. Ak ale podsvietenie vypnete, dostanete z klávesnice až 10 mesiacov používania a to je skvelé číslo.

No ale na záver tiež jedno negatívum. Predtým ale tajomstvo. My novinári sa k hardvéru často nesprávame úplne ideálne. Treba ho predsa poriadne otestovať, takže nejaký ten pád a niečo podobné musí prežiť. Neviem, kto mal klávesnicu predo mnou a ako sa k nej správal, ale klávesy 2 a 9 na numerickom bloku sa mi zasekávajú. Ani po mesiaci používania to nerobia žiadne iné, len tieto dva. Môže to byť tak vina niekoho predo mnou, chyba tohto konkrétneho kusu, ťažko posúdiť. Každopádne klávesnica je veľmi dobrá, univerzálna, príjemná na prácu a s dlhou výdržou. Opäť je ale len na vás, či vám to stojí za €179,99 v prípade plnej verzie a €159,99 v prípade Mini verzie.


napísal matus_ace 8.8.2022
Páči sa mi!
LOGITECH MX MECHANICAL & MX MASTER 3S


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk