ZOOKEEPER

ZOOKEEPER

5.5

Park plný zvierat a výstredností

Recenzia na PC verziu

Manažment zábavného parku alebo zoologickej záhrady je fajn na odreagovanie a dáva priestor aj kreativite hráčov. Preto patrí k obľúbeným žánrom a radi vidíme nové prírastky v tejto sfére. ZooKeeper chcel tiež prispieť svojou troškou do mlyna, ale napokon dopadol nepresvedčivo. I keď má určité prvky, ktorými vie zaujať, na druhej strane sú tam veci, ktoré to celé vyslovene kazia.

V menu si vytvoríte profil s vašou ikonou, ktorá je vlastne nepodstatná a môžete si pozrieť encyklopédiu zvierat. Potom už prejdete na výber lokalít, kde budete stavať svoju Zoo. Najskôr je prístupná len malá oblasť, ktorá slúži ako jednoduchý tutoriál, potom príde na rad prvý serióznejší scenár a ďalšie si musíte odomknúť za získané medaily. A tie dostanete za zásluhy a splnené úlohy, ktoré vedú k zvyšovaniu levelu hráča, s čím pribúdajú aj nové možnosti do hry.

Základom je prvá ohrada s prvými chlpatými obyvateľmi, čo sú v tomto prípade lemury. K tomu pristavíte cestičku pre návštevníkov, ktorí prichádzajú vstupnou bránou, kde si môžete upraviť cenu vstupného. Rovnako viete upraviť aj cenovku produktov v stánkoch s občerstvením a iných atrakcií, ale výber je spočiatku veľmi obmedzený. Ešte potrebujete aspoň jedného zamestnanca, ktorý sa postará o zvieratá. A už to funguje.

ZooKeeper
ZooKeeper Na začiatku budete mať len lemury, neskôr napríklad aj klokany.
Na začiatku budete mať len lemury, neskôr napríklad aj klokany.


ZooKeeper Odomykanie nových zvierat, zamestnancov aj nových scenárov je svojské.
Odomykanie nových zvierat, zamestnancov aj nových scenárov je svojské.


ZooKeeper Občas treba odviezť zranené zvieratá vrtuľníkom na ošetrovňu.
Občas treba odviezť zranené zvieratá vrtuľníkom na ošetrovňu.





V stavebnom móde si viete pekne zväčšovať ploty a rozširovať priestor podľa potreby, vkladať vstupné búdky (z nejakého podivného dôvodu sa v hre nepoužívajú klasické bránky) pre personál do ohrád, upravovať povrch a pridávať rastliny a rôzne kamene, aby ste zvieratkám vytvorili vhodné podmienky. Pritom si treba všímať, z akého prostredia pochádzajú, pretože im ulahodíte len flórou, ktorá sa vyskytuje v ich prirodzenom prostredí. Označením jedincov môžete sledovať štatistiky a vidieť, čo im ešte chýba.

Okrem toho máte výsuvnú lištu na pravej strane obrazovky, kde pekne vidíte prehľad základných potrieb každého zvieraťa. Môžete podľa toho navigovať zamestnancov, aby zvieratá nakŕmili, vyčistili, hrali sa s nimi alebo ich ošetrili. Tieto štyri aktivity budú stredobodom vašej činnosti prakticky neustále. Spočiatku ich musíte vykonávať manuálne a posielať personál kam treba. V neposlednom rade aj označujete výkaly, ktoré treba odpratať, pretože vaši podriadení sa do toho sami nepustia.

Vďaka celkom zaujímavému, i keď len strohému vývoju, však jednotliví zamestnanci môžu získať individuálne levely a body, ktorými odomknete ich talenty a schopnosti. Napríklad vaša prvá zamestnankyňa Betty po upgradovaní už sama automaticky kŕmi zvieratá v parku, stačí jej nižší plat a vďaka káve si rýchlejšie dopĺňa energiu. Aj tak ale priebežne na karte personálu musíte jednotlivcom platiť za ďalšie odpracované dni a môžete ich povzbudzovať finančnými bonusmi.

Vaša Zoo má spočiatku veľmi obmedzené možnosti, ale ako už bolo spomenuté, so zvyšujúcim sa levelom hráča, ako aj upgradovaním Zoo centra, keď máte dostatočnú reputáciu aj peniaze, sa slušne rozširujú. Skúsenosti získavate plnením zadaní, ktoré sú však, bohužiaľ, väčšinou veľmi triviálne a navyše sa dookola opakujú. Často musíte manuálne vyzbierať predmety v areáli, ktoré stratili návštevníci a presunúť ich do priestoru pre zamestnancov. Potom bežne plníte požiadavky na skrášlenie parku, čo znamená umiestniť pár konkrétnych kameňov alebo rastlín. Ďalej sa medzi úlohy počíta aj nakŕmenie, vyčistenie či pobavenie určeného počtu zvierat. A zadaním je aj vyplatenie zamestnancov.

Občas prichádzajú do parku VIP osoby, ktoré musíte krok za krokom navigovať na požadované miesta – WC, ohradu s lemurmi, stánok s občerstvením, ohradu s jeleňmi atď. Máte na to limitovaný čas a ak im vyhoviete, dostanete za to poďakovanie aj s finančnou odmenou. Okrem toho sa medzi zadaniami priebežne objavujú požiadavky na rozšírenie sortimentu zvierat a dosiahnutie ich veľkej spokojnosti. To neraz vedie k množeniu a rodeniu mláďat.

Za levely hráča dostávate medaily a tie použijete na odomykanie odmien v štruktúre parku. Tá je zvláštna, lebo v jedinej vetvenej línii si tam sprístupňujete konkrétnych zamestnancov, nové druhy zvierat, ploty, nový povrch a napokon aj nový scenár – teda ďalšiu Zoo na novej mape. Inak je optimálne, ak v aktuálnom parku dosiahnete hodnotenie s tromi hviezdičkami, čo si vyžaduje splnenie primárnych cieľov. Napríklad požadovaný finančný obrat, absolvovanie X náhodných udalostí, postavenie Y ohrád, najatie XY zamestnancov, maximálna reputácia, patričné ocenenie od VIP návštevníkov a podobne. Nie je to však podmienka na postup v hre ďalej.

ZooKeeper
ZooKeeper Zamestnanci makajú, ale niekedy potrebujú inštrukcie a aj oddych. Hovienka bez upozornenia neodpracú.
Zamestnanci makajú, ale niekedy potrebujú inštrukcie a aj oddych. Hovienka bez upozornenia neodpracú.


ZooKeeper Každý jednotlivec z personálu získava levely a niekoľko užitočných talentov.
Každý jednotlivec z personálu získava levely a niekoľko užitočných talentov.


ZooKeeper Budete chovať aj dinosaury. Hra nerieši, odkiaľ sa vlastne vzali, skrátka si ich odomknete.
Budete chovať aj dinosaury. Hra nerieši, odkiaľ sa vlastne vzali, skrátka si ich odomknete.





Na jednej strane sú niektoré aktivity v hre zaujímavé a pomerne prepracované, na druhej strane sú tu však veci, ktoré sú otravné, bagatelizované alebo nedotiahnuté a niekedy aj nelogické. Napríklad základné ohrady sú neprehľadné (murované, až neskôr pribudnú drevené, sklenené a pletivá), takže návštevníci cez ne nemôžu vidieť zvieratá, ale na počudovanie im to nevadí. Zvláštne je, že namiesto obyčajnej bránky sú pre vstup do ohrád použité vstupné búdky umiestnené hocikde vo výbehu – ale mimo plota. Zvieratá nemajú a nepotrebujú žiadny zdroj vody, ale hranie s nimi je jednou z kľúčových činností. Je prinajmenšom podivné, keď sa treba hrať s jeleňom, medveďom či dinosaurom. Apropo, keď máte v ohrade dva jelene s viditeľnými parohami a ani jednu laň (nie sú), asi vás prekvapí, že jeden z nich čaká mladé. To, že sa niektoré druhy zvierat v spoločnej ohrade s inými niekedy neznášajú, sa dá pochopiť, ale asi by ste nečakali, že vám obyčajné kozy pozrážajú a ťažko zrania kone.

Priveľa času venujete priamo zamestnancom a ich navigácii a koordinácii bežných aktivít, pritom by ste sa určite radšej venovali rozširovaniu parku a služieb pre návštevníkov. Sprievodné úlohy sú fakt primitívne a hlavne sa tie isté objavujú stále znovu a znovu v niekoľkominútových intervaloch a rýchlo ich budete mať po krk. Celé sa to akosi uberá nesprávnym smerom a nezameriava na to podstatné, čo by ste pri manažmente alebo simulácii Zoo najviac čakali. Nečudo, že hra veľmi rýchlo omrzí.

Potkýnať sa budete aj o nepraktické ovládanie. Väčšina aktivít sa síce dá zvládnuť myšou, ale s prekombinovaným preklikávaním raz ľavým raz pravým tlačidlom, kde niekedy treba vybrať konkrétny bod, kde sa to dá použiť. Niečo sa dá len v budovateľskom režime, kde sa dodatočne potvrdzuje každá drobnosť, niečo len mimo neho. Užívateľské rozhranie má menu rozkúskované na niekoľko častí na rôznych miestach na obrazovke. Inak a inde otvárate výstavbu, správu personálu, zobrazovanie cieľov, správ, nastavovanie rýchlosti hry (pauza, normálna, zrýchlená). Skrátka sa v tom zle orientuje, aj keď si časom napokon zvyknete.

ZooKeeper
ZooKeeper Jednotlivé Zoo si odomykáte medailami za level hráča, trojhviezdičková úroveň nie je podmienkou.
Jednotlivé Zoo si odomykáte medailami za level hráča, trojhviezdičková úroveň nie je podmienkou.


ZooKeeper Pri priblížení sa niektoré objekty a postavy nepekne rozmažú.
Pri priblížení sa niektoré objekty a postavy nepekne rozmažú.


ZooKeeper Základná štruktúra parku je prednastavená a musíte to akceptovať. Na ohrady máte vymedzené plochy.
Základná štruktúra parku je prednastavená a musíte to akceptovať. Na ohrady máte vymedzené plochy.




Grafika je jednoduchá, minimalistická, všetko je vytvorené a vrstvené z polygónov a bez hlbších detailov. Navyše pri priblížení sa niektoré objekty a zvieratá úplne rozmažú a vtedy je to nepekné. Stáva sa, že sa zvery zaseknú o objekty v ohrade. Základ každej Zoo je už vytvorený a priestor pre ohrady je striktne vymedzený, čo do značnej miery limituje hráča. Poteší vysoké rozlíšenie aj s neobmedzenou frekvenciou - konkrétne na mojom monitore 143 Hz. Má to však štýl, i keď taký viac detský, čo vlastne aj korešponduje s hrateľnosťou, ktorá je dosť povrchná a skôr pre deti a používateľov, ktorí začínajú s týmto žánrom. Ozvučenie je skromné.

Ako jeden z prvých pokusov pre nováčikov v žánri alebo pre deti ZooKeeper ako-tak obstojí. Tým skúsenejším ale veľa zábavy a atrakcií neprinesie, sotva dosahuje priemer bežných manažmentových titulov a simulácií. Pôsobí skôr ako kuriozita a experiment, kde sú niektoré veci fajn, ale mnohé kontraproduktívne a výsledok je nepresvedčivý. A je to škoda, pretože určitý potenciál tam bol, len zostal nevyužitý.


napísal uni 6.10.2022
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.5
Ohodnotiť
ZOOKEEPER
+ rozvoj schopností zamestnancov, i keď len strohý
+ pestrý sortiment zvierat, vrátane prehistorických
+ prijateľné ako rozbeh pre začiatočníkov a neskúsených hráčov
+ veľmi nízka cenovka
- triviálne, otravné a dookola sa opakujúce úlohy
- neprirodzené správanie a zasekávanie živočíchov
- slabý mikromanažment, nejde do hĺbky
- svojrázny progres s odomykaním pokročilého obsahu
- ohraničený a striktne vymedzený priestor na výstavbu


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Gaming Factory, Ultimate Games / Pyramid Games
Štýl: Stratégia / Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| ZooKeeper 6.10.2022
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk