GTI RACING

GTI RACING

7.0

Dokáže nová automobilová hra od tvorcov Xpand Rally zaujať viac ako jej predchodca?

Recenzia na PC verziu

Automobilové hry odjakživa patria k najpopulárnejším titulom na trhu. Rýchla adrenalínová jazda,  rocková muzika, ktorá sa naplno rozlieha po celom vozidle a šmyky v zákrutách, to je skrátka lákavá predstava. V reálnom živote si ju dožičíte skôr ojedinele, ale prostredníctvom PC či konzol sa stanete cestným pirátom a pritom nespôsobíte žiadnu patáliu a pokojne môžete ignorovať policajné hliadky. O priazeň počítačových šoférov sa usiluje aj hra GTI Racing. Dokáže vyhovieť náročným požiadavkám virtuálnych jazdcov?

Úvod nie je zvlášť lákavý. Najprv musíte dosť dlho čakať, kým sa hre uráči spustiť a potom ste vrhnutí do chladného menu, kde si vytvoríte, alebo zvolíte meno hráča. Nekoná sa žiadne pompézne intro a ako zistíte po štarte série závodov, ani príbeh ala NFS. Takže sa jednoducho musíte zmieriť s tým, že hra sa striktne drží jazdenia a údržby vozidiel. Séria závodov je v podstate mód kariéry, kde začínate od nuly a musíte sa prepracovať až na samý vrchol. No “musíte“ je asi v tomto prípade silné slovo, pretože hra nemá nejakú silnú motiváciu, prečo by ste mali byť odhodlaný stúpať na vrchol. Pravdaže, nové autá a trate potešia, ale keďže sa napokon nekoná žiadny „happy end“, celkový dojem je dosť vlažný.

Začínate so sumičkou, ktorá vám postačí na kúpu jedného z troch vozidiel prvej triedy, teda buď si kúpite Volkswagen alebo Volkswagen, či Volkswagen. Chcel som povedať „chrobáčiky“ Beetle Fusca a Beetle Baja Bug alebo Golf 1. Možno už správne tušíte, že kompletný sortiment vozidiel bude pochádzať výlučne z dielne firmy Volkswagen, ktorá udelila tvorcom hry licenciu. No nemusíte sa obávať malého výberu. Celkovo v ôsmych kategóriách nájdete bezmála tridsať vozidiel. Nebude však ľahké ich získať. Na ich zadováženie musíte totiž splniť dve podmienky. Potrebujete peniaze a k autám najprv treba získať prístup. Obidve požiadavky majú spoločný základ - musíte sa zúčastňovať súťaží a skončiť na čelných pozíciách.


GTI Racing

O chvíľu bude odštartované.
GTI Racing

Do kopca to ide ťažko...
GTI Racing

Ku každému typu súťaže sú aj inštrukcie.

Dosiahnuť slušný finančný obnos nie je ťažké, pretože „bubáčiky“ často dostanete aj za slabé výkony, najmä na hodnotnejších súťažiach. V podstate stačí, aby ste dorazili do cieľa. Samozrejme výrazne viac peňazí získava víťaz. Na to, aby ste odomkli vozidlá vyšších tried a súčasne kvalitnejšie trate a súťaže, však treba skončiť na prvom, prípadne druhom mieste na všetkých šampionátoch nižšej kategórie. A to často nie je také jednoduché, hoci prvé súťaže sú úplná pohoda.

Kúpu auta prevádzate prostredníctvom obchodníka a vozidlá si uskladňujete vo vašej garáži. Jedná sa o prehľadné obrazovky, kde vidíte všetky ponúkané, či uskladnené vozidlá a ich charakteristiky. V prípade nespokojnosti alebo núdze, môžete vozidlo spätne predať. To sa hodí, najmä keď máte prebytok automobilov. Nesmiete však zabúdať na to, že jednotlivých súťaží sa môžu zúčastniť len vozidlá určených tried. Teda, ak je podmienkou účasti auto tretej či štvrtej triedy, nedostanete sa tam s vozom prvej, alebo napríklad siedmej kategórie.

Nákupom vozidiel sa však starostlivosť o vaše autíčko nekončí. Ak chcete víťaziť a byť zaujímavý, musíte investovať aj do vylepšení a upravovať parametre automobilu. V menu s dielmi nájdete niekoľko skupín vybavenia: závesy, brzdy, prevodovka, vzhľad, kolesá, náter a sady. Pomocou základných súčastí dosiahnete lepšiu stabilitu na trati, vyššiu rýchlosť a lepšiu manévrovateľnosť. Tuningové doplnky a rôznofarebné nátery zatraktívnia výzor vášho miláčika. Sady obsahujú kompletnú sériu doplnkov, ktoré zaručia optimálne vlastnosti celého vozidla.

Po zlepšovákoch ste viac-menej pripravený na samotnú jazdu. Lenže nezaškodí upraviť si ešte jazdné vlastnosti. Dobré je pritom brať ohľad na štruktúru trate. Napríklad, ak vás čaká hrboľatá a rázovitá cesta, mali by ste vybrať vysoké závesy s mäkkou priľnavosťou. Ovplyvniť môžete dokonca zatáčanie a to správnym výberom točivosti kolies. Máte radšej citlivé auto, ktoré prudko reaguje na jemný pohyb volantu, alebo skôr pravý opak? Stačí drobný úkon a všetko je tak, ako vám to vyhovuje. Nechýba ani výber automatickej, poloautomatickej a ručnej prevodovky a prevodového pomeru. Zatiaľ čo na úvodných tratiach sa uspokojíte s automatikou, neskôr odporúčam skôr ručnú prevodovku, inak sa na súperov budete pozerať len odzadu.

GTI Racing

V hre nájdete jedine vozidlá Volkswagen...
GTI Racing

...a medzi nimi aj takéto pekné kúsky.
GTI Racing

Kamera vás môže snímať z rôznych uhlov pohľadu.

Konečne sa dostávame priamo k šoférovaniu a závodom. V hre absolvujete viac ako 70 súťaží, čo je naozaj úctyhodný počet. Jednotlivé súťaže sa však odohrávajú len na niekoľkých tratiach a ich obmenách. Sú to lokality Nemecka, Veľkej Británie, Talianska, USA a Francúzka, ktoré sa líšia okolitým prostredím a hornatosťou. Cesty sú navrhnuté solídne, aj keď nechýbajú ani krízové úseky, kde takmer naisto havarujete, alebo vybočíte z trasy a tak stratíte cennú pozíciu. Zvyčajne sú tieto odporné úseky pred cieľovou rovinkou, kde vás prípadná chyba čertovsky zamrzí a zrejme si aj ponadávate.

U väčšiny závodov sa jedná o klasický pretekársky systém. Po štarte musíte absolvovať dve alebo tri kolá a poraziť troch oponentov. Pri umiestení do tretieho miesta sa potom pri ikone súťaže ukáže zlatý, strieborný alebo bronzový pohár a samozrejme získate príslušný finančný obnos. Na ceste sa pritom nachádzajú kontrolné body, ktorými musíte prejsť. Obvykle nie je stanovený limit, za ktorý musíte dosiahnuť ďalší bod a tento systém slúži na to, aby ste v otvorenom teréne nepoužívali skratky. Takéto súťaže, šampionáty, sú zvyčajne tvorené dvomi alebo viacerými závodmi a práve oni podmieňujú sprístupnenie ďalších súťaží a vozidiel. Niekedy je cenou bonusový voz.

Ďalším typom závodu je škola šmyku, známa napríklad z titulov Need for Speed. V tomto prípade ide o to, že do cieľa sa musíte presunúť s použitím šmykov. Sú bodované podľa toho, ako dlho trvajú a  efektívne pôsobia. Na konci sa spočítajú body za všetky šmyky a pretekár s najlepším skóre víťazí.

Závod dragsterov (lokalizačný tím asi mal na mysli Drag race, pozn. Junker) je skúškou motora a súčasne vašej šikovnosti. Musíte dosiahnuť optimálne otáčky motora, správne radiť, vyžmýkať z auta, čo sa dá a predbehnúť protivníka na priamej trati. Používa sa výlučne ručná prevodovka.

Terénny závod je voľná jazda po mape. Nezáleží na tom, kadiaľ jazdíte, ale musíte prejsť všetkými svetelnými bránami, ku ktorým vás navádza zelená šípka. Dôležitý je čas, v ktorom prejdete cieľovou čiarou po absolvovaní vytýčených brán.

Zaujímavým závodom je jazda podľa predpisov. Opäť postupujete od jednej svetelnej brány k druhej, ale tentoraz sa musíte vyhýbať maketám ľudí. Za každý náraz do „človeka“ sa vám pripočíta päť trestných sekúnd. V cieli zohráva úlohu čo najlepší čas.

Pri jazdách, s výnimkou drag race, si môžete meniť pohľad kamery. Súčasťou sú pohľady zhora a z nadhľadu, ako aj priamo spoza volantu auta. Na obrazovke vidíte tachometer, štruktúru trasy s označenými protivníkmi, čas závodu, aktuálne kolo a niektoré ďalšie údaje. Po dokončení trasy je vhodná oprava, pretože dochádza k poškodeniu vozidla. Škody a následky však nie sú zďaleka také prepracované ako v hrách FlatOut a nemajú zásadný vplyv na priebeh jazdy. Rozbité sklo a drobné závady ani veľmi nestoja za reč a tvorcovia mohli viac popracovať na systéme poškodenia.

Okrem série závodov si môžete zajazdiť na samostatnej trase. Jeden závod vám umožní vybrať si trasu  a počet kôl, jasné, alebo daždivé počasie a dokonca presnú dennú dobu. Vychádza však z módu kariéry, takže ponuka ciest a áut závisí od vašich úspechov v sérii závodov. Ak ste hrdí na svoj výkon, nie je problém uložiť si priebeh jazdy a pozrieť si vaše počínanie zo záznamu.


GTI Racing

Kým budete mať takéto auto, pretečie veľa vody, či vlastne prebehne veľa súťaží.
GTI Racing

Systém poškodenia mohol byť aj lepší.
GTI Racing

Kúpa auta a doplnkov je dôležitá.

Podobné, ale rozšírené menu má aj multiplayer, ktorý si zahráte prostredníctvom LAN a internetu. Pri vytváraní hry určíte kolá, denný čas a jednu alebo viacero tratí, ako aj počet závodov. Súčasťou je aj výber áut, ktoré môžu byť použité na daných tratiach. Ostatní hráči sa samozrejme musia prispôsobiť vaším stanovám a limitom. Multiplayer je naozaj vydarený a súboj so živými protivníkmi, najmä na sérii tratí je predsa len atraktívnejší, ako súťaž  s počítačom. I keď treba povedať, že AI oponentov je naozaj slušná, majú dobré jazdné vlastnosti a občas narážajú a robia zákerné veci ako živí oponenti.
 
Grafický engine hry pochádza z predošlého titulu firmy Xpand Rally. Prostredie, modely áut a rôzne efekty sú naozaj vydarené a ostro kontrastujú s dosť odfláknutým menu hry. Poškodenie auta pri nárazoch síce nie je adekvátne incidentu, ale odletujúce značky a niektoré objekty, do ktorých vrazíte vyzerajú pôsobivo. Taktiež hra svetla a tieňa na základe počasia a odrazených slnečných lúčov je vydarená. Skrátka na trati je to paráda. No hoci tvorcami odporúčané minimum sa zdá ústretové, neviem si predstaviť ako hra funguje na 1.8 GHz procesore s 256 MB RAM a 64 MB grafickou kartou. Možno je to zlou optimalizáciou pre rôzny hardvér, ale na mojej podstatne silnejšej zostave som mal pri štandartných nastaveniach spomalený priebeh jazdy. Nepochybne deprimujúce je aj zdĺhavé nahrávanie tratí a dokonca jednotlivých obrazoviek či modelov áut pri ich kúpe a usporiadaní.
 
GTI RACING je dobrá racingová hra. Na to, aby sa dala označiť ako výborná, nemá z viacerých dôvodov. Zdĺhavé nahrávanie obrazoviek, hardvérové nároky a minimálne inovácie sú hlavnými kazmi produktu. Naopak, za pozornosť stojí vydarená grafika a ústretový multiplayer. Navyše spoločnosť CENEGA ponúka GTI Racing v českom jazyku a to za dobrú cenu. Hra sama osebe je slušná, ale keď ju porovnáte s inými titulmi, povedzme sériou Need for Speed, je jasné, že sa jedná o druhú ligu.

GTI Racing

Z cesty, nefungujú mi brzdyyyyyy!!!


GTI Racing

Vezmeme to skratkou?


GTI Racing

Občas lietajú iskry...



napísal uni 25.7.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GTI Racing
| GTI RACING
[25.7.2006]
GTI Racing
| GTI RACING
[25.7.2006]
7.0
Ohodnotiť
GTI RACING
+ vydarená grafika
+ ústretový multiplayer
+ mnoho súťaží
+ široký výber vozidiel značky Volkswagen
+ úpravy a vylepšovanie áut
- zdĺhavé nahrávanie hry a obrazoviek
- značné hardvérové nároky
- minimálne inovácie
- slabá AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1800 MHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB (GF 3/ATI Radeon 9200)
Doporučená konfigurácia: CPU 2500 MHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB (GF 5700/ATI Radeon 9600)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Deep Silver / CENEGA SK / Techland
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk