TRACKMANIA UNITED FOREVER

TRACKMANIA UNITED FOREVER

8.5

Bláznivé, rozkošné, originálne autíčka, s ktorými strávite vo vzduchu viac času ako na zemi.

Recenzia na PC verziu

Opäť k nám dorazili arkádové závody svojského štýlu snažiace sa nájsť skôr svoj smer, ako ísť už vyšliapanými cestami realistických či rýchlych arkádových racingov plných deštrukcie. Cesta TrackManie je iná ako tie, čo už poznáte a čaká iba na to, kedy sa po nej vydáte.

Už prvá TrackMania priniesla nové nápady vo forme závodov autíčok v nevídanom štýle. Neskôr prišli pokračovania a mnohí z vás sa určite pýtajú, čo ponúka NADEO vo svojich bláznivých závodoch tentoraz. Odpoveď je jednoduchá, plno noviniek a opäť nervy drásajúce závody neraz privádzajúc hráčov na pokraj šialenstva. Tento krát budete o nervy prichádzať opäť na vopred pripravených tratiach rôznych štýlov, ale aj na vopred pripravených, už dobre známych puzzle skladačkách žmýkajúc vašu priestorovú predstavivosť na maximum.

Typov závodov na adrenalínové šialenstvá si autori pripravili v najnovšej TrackManii hneď štyri. Prvý je klasický závod proti oponentovi na vopred určenej trati, kde si užijete klasickejšej zábavy, aj keď stále v podaní svojského štýlu TrackManie. Druhým typom sú platform trate, ktoré vám musia svojou nápaditosťou jednoducho učarovať. Na týchto tratiach sa vám neraz stane, že budete viacej vo vzduchu počas prechádzania trate ako na zemi. Pripravené sú rôzne nástrahy, plošinky, skoky a mnoho iného, aby cesta skrz cieľovú čiaru bola čo možno najťažšia. Môžete si byť istí, že cesta na druhý koniec trate bude na jednej strane veľmi zábavná, ale na druhej strane aj veľmi náročná, keďže každý nesprávny pohyb znamená okamžitý reštart. Tých si hlavne v tomto móde zažijete neúrekom a neraz vám z toho pekne stúpne krvný tlak. Avšak ak sa vám to podarí, pocit, ktorý vás začne hriať pri srdci, je priam pozdvihujúci.

TrackMania United Forever

Rýchla jazda v tuneli.
TrackMania United Forever

Letííímeeee.
TrackMania United Forever

Trafím sa, netrafím sa, trafím sa, ...

Ďalším typom pretekov sú stunts, teda kaskadérske kúsky, ktoré musíte na určitom vymedzenom poli za určitý čas predviesť tak, aby ste získali dostatočný počet bodov pre želané víťazstvo. V tomto móde dostávate za každý skok či inú kaskadérsku fintu bodovanie v závislosti od náročnosti predvedeného kúska. Tu si musíte veľmi dobre “naštudovať” trať a prísť na všetky jej úskalia a možnosti ktoré ponúka, inak nemáte šancu. Posledným módom je disciplína namáhajúca váš mozog (aj ináč ako šokovou terapiou) vo forme bláznivých závodov.

Dostanete totiž na začiatok prostredie, kde sa bude závod odohrávať, štartové pole, finish pole, pevne umiestnené checkpointy, cez ktoré je nutné prejsť a vopred určený balík stavebných modulov. Pomocou tých musíte postaviť trať tak, aby ste po nej mohli následne prejsť vo vopred stanovený časový limit a danú trať vyhrať. Tu sa prejavia kombinačné schopnosti, logické myslenie, ale i to, ako poznáte TrackManiu a jej špecifiká. Tento mód je dobré vyskúšať až v neskorších fázach, keď už budete hru lepšie poznať. Postaviť trať spĺňajúcu všetky nutnosti, nie je vôbec jednoduché a potrápi vás ako ktorákoľvek iná logická hra.

Našťastie máte od začiatku k dispozícii trate s rôznym stupňom obtiažnosti, cez ktoré sa postupne prebojujete, takže sa môžete na tých jednoduchších dobre vytrénovať a postupne v pokoji skúšať tie ťažšie. Ak by vám ale nejaká trať robila naozaj problémy, nemusíte ju nutne prejsť hneď, aby ste sa dostali k ďalšiemu obsahu, pretože pokojne môžete hrať zatiaľ iné trate na rovnakej úrovni, kým sa dostanete k tej vašej problémovej, prípadne stále môžete striedať jednotlivé módy či obtiažnosti, aby sa stereotyp dostával v čo možno najmenšej miere.

K ďalším tratiam sa dostávate tým, že získavate medaile na tratiach otvárajúc si cestu k ďalšiemu postupu. Cestou za posledným stupienkom víťazstva prejdete mnohými exotickými prostrediami od vyprahnutej púšte, tropický ostrov, cez prístav, slnečné pláže, zasneženú krajinu, až po štadión a rally trate. Ak by vám to nestačilo, stále tu máte k dispozícii obsah z TrackManie United Nations zo všetkými svojimi módmi i traťami, prípadne si môžete v šikovnom editore tratí vytvoriť vlastnú či pôvodnú trať upraviť, takže máte o zábavu na pomerne dlhú dobu postarané.

TrackMania United Forever

Plošinka predo mnou vypína motor ...
TrackMania United Forever

A zase letííímeeee!
TrackMania United Forever

Pohľad na pretek v editore videí.

Neoddeliteľnou súčasťou TrackManie je multiplayer. V TrackManii vás ale multiplayer nebude zabávať len cez internet či LAN sieť, kde si môžete zmerať sily na závodných tratiach či okruhoch s vašimi kamarátmi, ale bude vás zabávať viacerých aj priamo pri jednom počítači v podobe “horúceho kresla“.

Čo vás ale bude z vášho kresla neraz dvíhať, sú neopakovateľné zážitky pri zdolávaní rozličných nápaditých prekážok. To vám umožní pomerne dobre navrhnutý fyzikálny model, ktorý je nastavený tak, aby vytvoril podmienky pre arkádovú zábavu a nie simuláciu, aj keď autá sa v určitých veciach budú správať tak, ako by ste čakali podľa newtonových zákonov. Väčšina áut sedí v zákrutách až priveľmi dobre (záleží aj od typu auta), jazdia neobyčajne rýchlo, majú veľmi krátku brzdnú dráhu, ale na druhú stranu musíte precízne manévrovať v bláznivých rýchlostiach, pri šialených skokoch, rôznych dychberúcich premetoch, aby ste auto vďaka fyzikálnym zákonom dostali tam, kam potrebujete a k tomu ešte aj na všetky štyri kolesá. To všetko prispieva k veľmi dynamickému štýlu jazdy pumpujúc adrenalín do vašich žíl. Stačí jedna chybička a letíte so svojím autom mimo trať a závod môžete začať odznovu.

Všetky tieto fyzikálne zákony sa prejavujú aj na vozovom parku so siedmymi odlišnými typmi áut, vďaka čomu sa každé chová inak. Niektoré sú pomalšie, niektoré zase extrémne rýchle, niektoré sú veľmi nestabilné v zákrutách, iné zase majú jazdné vlastnosti podobné realite, iné zase ako sci-fi formula. Všeobecne majú všetky autá veľmi odlišné jazdné vlastnosti, takže sa môžete tešiť na variabilitu, ale zároveň sú všetky na jeden bláznivý TrackManiovský štýl, takže ich majstrovské zvládnutie bude pre vás zábavnou výzvou.

Vzhľadovo máte na výber od rýchlych dobre sediacich formúl, cez staré americké vraky, klasické vyblýskané pretáčavé športiaky, až po terénne autá, avšak pre každé prostredie je určený len jeden typ auta. Je to spôsobené odlišnosťou každého prostredia svojimi špecifickými podmienkami a fyzikálnymi zákonmi hry, vyžadujúce si jazdné vlastnosti zakaždým iného konkrétneho stroja. K tomu aby ste sa od ostatných hráčov hlavne na internete aspoň vzhľadovo odlíšili máte k dispozícii širokú sadu grafických skinov a prípadne ak by to niekomu nestačilo, môže si v šikovnom editore navrhnúť aj svoj vlastný.

TrackMania United Forever

Doletím, nedoletím, doletím, nedoletím, ...
TrackMania United Forever

Puzzle, sakra ako to má byť??!!!
TrackMania United Forever

Jazda v meste, kým nezačnem zasa lietať.

Graficky vám nedajú pokoja ani trate svojím vizuálnym štýlom, ale i vysokou grafickou kvalitou. Každé prostredie má svoj osobitý štýl okolia s vlastnými stavebnými modulmi, čím vytvárajú inú atmosféru pre každé prostredie. Všetky sú plné detailov, ale aj drobných detailov, ktoré si všimnete až pri opakovanom replayi svojho heroického výkonu. Rozhodne netrpia prázdnotou, ale ani nízkou nápaditosťou. Autori jednoznačne využívajú všetky možnosti či už prostredí alebo stavebných modulov a na variabilite tratí je to jasne vidieť. Všeobecne sú autá aj prostredia veľmi pekne spracované spĺňajúc kritéria dnešnej doby a to bez problémov i na priemernom hardvéri.

Ruku v ruke s grafikou ide aj zvuková/hudobná časť. Dobre zvolené zvukové efekty sú pri často sa reštartujúcich závodoch veľmi dôležité, aby vás nezačali postupne iritovať. To spĺňa TrackMania na jednotku a spolu s výborným zvukovým sprievodom (špecifickým pre každé prostredie) vytvára aj po tejto stránke osobitú štýlovú kulisu.

Celkovo je celý tento štýl natoľko špecifický a odlišný od ostatných, že ho ťažko k niečomu prirovnať. Tí čo už TrackManiu skúsili a očarila ich, nemajú dôvod pochybovať o tom, či sa tak stane aj pri tomto najnovšom pokračovaní. Tí ostatní, čo vidia TrackManiu po prvý krát, by ju určite mali aspoň vyskúšať. Nehľadajte v nej realistický simulátor ani závody s tuningom či niečo podobné, ale len rýchlu, po technickej stránke výborne spracovanú adrenalínovú závodnú hru s mnohými skvelými originálnymi nápadmi, pri ktorej treba z času na čas aj premýšľať, dobre ovládať svoje ruky a hlavne mať riadnu dávku trpezlivosti.

TrackMania United Forever

Trošku som si kreslil.


TrackMania United Forever

Tieto stroje je najťažšie udržať na ceste.


TrackMania United Forever

Rally nahánačka.



napísal andrei 28.5.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
TRACKMANIA UNITED FOREVER
+ grafické spracovanie
+ hudba a zvuky
+ chytľavá hrateľnosť
+ množstvo tratí
+ nápaditosť
+ editor tratí
+ odlišné autá
+ maľovanie áut
+ multiplayer
+ príjemne uletené
- občas vás privádza do šialenstva
- obtiažnosť
- mierny stereotyp
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 256 MB RAM (512 MB Vista), VGA 16 MB RAM DirectX 9.0c


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ascaron / NADEO
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk