RFACTOR

RFACTOR

8.5

Čo už len môže byť krajšie, ako dupnúť na plný plyn a nechať sa unášať stovkami rozzúrených koní?

Recenzia na PC verziu

Zo začiatku to bol len menší projekt malého timu snažiaci sa priniesť čo možno najvernejšiu simuláciu rôznych štvorkolesových miláčikov na naše monitory. Neskôr rástol, naberal na významnosti a kvalite, až sa jeho autori rozhodli oň podeliť nielen v elektronickej podobe, ale aj prostredníctvom klasickej krabice. Do akej miery tento titul narástol a aká je jeho dnešná kvalita, zistíte po zapnutí pásov a zaradení jednotky.
 
V každom závodnom titule sa chcete nielen dobre zabaviť, ale aj overiť si svoj talent pretekára, načo je rFactor priam stvorený. Môžete sa otestovať vo voľných závodoch, závodoch na čas, šampionátoch, závodných víkendoch, plus v rôznych sezónach, ktoré si môžete aj sami vytvárať a upravovať podľa vlastnej chuti. Jednoducho priestoru na vyblbnutie máte viac než dostatok a jediné, čo by vám mohlo na začiatku vadiť či chýbať sú oficiálne šampionáty, ktoré na DVDčku nikde nenájdete. Samozrejme, je to veľké mínus, ale nie v prípade, že máte doma internet.

rFactor je totiž od začiatku koncipovaný ako základňa pre moderov vytvárajúcich rôzne módy, doplnky alebo updaty. Nie je to tak ako vo väčšine prípadov, ledy autori vytvoria celú hru so všetkým, čo k tomu patrí a neskôr vydajú nástroje pre vytvorenie pár doplnkov, prípadne vydajú nejaké sami. Nie, rFactor ide opačnou cestou, čiže autori poskytli základ a ostatné je na fanúšikoch. Samostatný titul nanešťastie veľa možností neponúka, ale ak od toho odhliadnete a nerobí vám problém zájsť na oficiálne stránku centrály rFactoru, nemáte problém zahrať si akýkoľvek šampionát, aký vás len napadne, od tých reálnych aktuálnych podľa licencií, cez reálne historické, až po úplne vymyslené a niekedy dosť šialené, ale nemenej zábavné.

Samotné šampionáty by vám ale boli na nič, kebyže ich nemáte kde jazdiť. O to sa však báť nemusíte. Či už v základnej DVD verzii, kde nájdete dostatok rôznych tratí v rôznych prostrediach, alebo nespočet tratí na internete, nestane sa ani na sekundu, aby ste mali pocit z nedostatku nových prostredí. Trate sú rôzne, klasické okruhového typu, point-to point, do vrchu a z každého druhu máte k dispozícii neúrekom, plus stále pribúdajú nové. Objavíte tu klasické reálne okruhové trate, na ktorých sa jazdia tie najvychytenejšie šampionáty, cez menej známe trate po celom svete od Ázie, Afriky, Európy, Ameriky a všade inde, kde vás len napadne.

rFactor

WTCC v plnej paráde.
rFactor

Buginy na púšti.
rFactor

Ohromná sila monster truckov.

To však nie je ani zďaleka všetko, pretože na vás nečakajú len klasické okruhy, ale aj okruhy v mestách, v horách, na dedinách, vo voľnej prírode, asfaltové cesty, štrkové a neupravené off-road trate, púšte, ovály, trať na obrovskom klzisku, rôzne exotické miesta i scenérie a dokonca aj trate pre autá na diaľkové ovládanie. Ich kvalita na DVDčku je na priemernej úrovni, nič čo by vás posadilo na zadok a nechalo s úžasom sledovať okolie či scenérie. K tomu máte trate na stiahnutie z internetu líšiace sa svojou kvalitou neraz od tých podpriemerných, cez tie lepšie, až po tie naozaj veľmi vydarené využívajúce možnosti enginu rFactoru na maximum.
 
Ten aj keď nedovoľuje technologicky to najdokonalejšie spracovanie súčasnej doby, jednoznačne neurazí ani nebude pôsobiť nepríjemne na vaše zrakové vnemy. Môžete očakávať množstvo technologicky pokročilých efektov, plynulú zmenu dennej doby, slušné textúry i detailné modely tratí i vozidiel, rozličné počasie, ale všetko väčšinou na úrovni, ktorá nijako nevyniká nad dnešným priemerom, aj keď sem tam natrafíte na naozaj vynikajúco spracované modely. Jediné negatíva, ktoré si možno občas všimnete, sú nehybní vodiči v autách, vo valnej väčšine nevýrazné zvuky motorov (aj keď niekedy naopak vyslovene dychberúce), či zvukové spracovanie iných sprievodných zvukov. Na druhú stranu si môžete byť istí, že rFactor rozbeháte bez problémov na plné detaily i na starších strojoch aj počas pretekov, kedy je na trati veľké množstvo áut.
 
Tie sú alfou a omegou každého závodného titulu a tak je tomu samozrejme i teraz. Určite si každý chce zajazdiť na svojej obľúbenej značke či v obľúbenom tíme podľa skutočnosti. V tomto prípade vás ale základná verzia rFactor hlboko sklame. Neobsahuje žiadne reálne autá kvôli už spomínanej absencii licencií. Obsahuje iba šesť typov áut rôznych výkonnostných kategórií, ktoré síce nie sú skutočné, ale na automobilové vybláznenie aspoň na začiatok rozhodne postačia. Môžete si ich postupne, ako budete získavať body za dosiahnuté výsledky upgradovať, vylepšovať od základných tuningových dielcov, až po rôzne pretekárske vychytávky. Keď vás už prestane baviť jazdiť na týchto autormi dopredu pripravených autách, môžete si z internetu stiahnuť auto podľa vašej chuti a fantázie, čo bolo aj zámerom tvorcov.

Fantázie aj preto, že na internete nenájdete len reálne závodné či civilné autá rôznych kategórii i druhov, ale aj vymyslené, úplne bláznivé výtvory. Tie a mnohé iné si môžete vyskúšať, ak by vás náhodou všetky ostatné prestali baviť, čo je ale veľmi málo pravdepodobné. Čakajú totiž na vás všetky možné klasické cestné civilné autá, ale aj pretekárske špeciály rôznych šampionátov, off roady, buginy, rally, monster trucky, GT-čka, DTM, WTCC, ETCC, Group B, LeMan prototypy, Caterham, formule rôznych kategórií, americké muscle špeciály, rallycross, Nascar, motoKarts, jednoducho autá všetkých možných značiek, druhov i náhonov a to všetko z rôznych časových období. Najlepšie na tom je to, že ich môžete ľubovoľne kombinovať, takže môžete skúsiť, aké to je jazdiť s formulou rally trať, alebo s monster truckom po klasickom okruhu v Barcelone a pod.

rFactor

Naháňačky v meste.
rFactor

V zákrutách rýchle DTM.
rFactor

LM Prototopy na plné obrátky.

Na to aby ste si všetky tieto krásne stroje mohli náležite vychutnať, však potrebujete čo možno najvernejší jazdný model. V prípade rFactor máte šťastie, pretože už v začiatkoch vývoja a v prvých verziách bol na jazdný model i fyzikálny engine kladený veľký dôraz. Ten sa stále, ako sa vyvíjal celý titul, vylepšoval, pridávali sa nové a nové aspekty na simulovanie až vznikol jeden z najlepších jazdných modelov súčasnosti. Verné spracovanie vám dovolí doslova cítiť hmotnosť auta, správanie podvozku i tlmičov, prenášanie ťažiska, deformáciu pneumatík, ktorých opotrebenie či prehriatie vás neraz dostane do nepríjemných situácií a to i po tých najmenších chybičkách.

V rFactor neostane totiž žiadna nepotrestaná (stačí aj chyba pri práci so spojkou), ale zároveň ak sa ho naučíte zvládať, bude vám odmenou skvelý pocit z rýchlej dynamickej jazdy. K tomu si prirátajte možnosť podrobného technického nastavovania vozidla ovplyvňujúceho každý aspekt jeho chovania  od kolies, cez aerodynamiku tak, ako by ste to čakali aj v skutočnosti. Ďalej máte možnosť používať profesionálny program na presnú telemetriu, čo upravovaniu áut dodá profesionálnejší rozmer a vám o úroveň vyššiu zábavu.
 
Tieto zážitky sú ešte viacej umocnené dobre zvládnutým ovládaním s verným forcefeedbackom, vďaka ktorému budete vždy verne preciťovať správanie auta, plus môcť dokonale sledovať situáciu okolo vás vďaka podpore TrackIR. V každom okamžiku budete prostredníctvom volantu cítiť, ako drží auto na ceste, budete vedieť včas odhaliť prichádzajúci šmyk i odhadnúť nakoľko máte brzdiť či pridávať, aby vaše pneumatiky nestratili ten správny kontakt s vozovkou.
 
Na to si budú dávať pozor aj vaši počítačom riadení súperi využívajúci každé auto na maximum podľa jeho možností tak, aby nesúperili len s vami, ale aj medzi sebou navzájom. Ešte lepšie využívajú systém upgradov. Ak získate body na zakúpenie upgradov a nejaké zakúpite, urobia tak aj AI jazdci, aby s vami držali krok. Trošku problém je v tom, že oni to urobia až príliš dobre, takže nakoniec s nimi krok nebudete stíhať držať vy. Tento problém sa objavuje hlavne v klasifikáciách, pretože už v samotnom závode tak rýchli nie sú. Horšie je to s počítačom ovládaními jazdcami v stiahnutých autách a tratiach. Vtedy sa môže neraz stať, že si jednoducho nebudú vedieť rady s netypickými traťami či autami, čo neraz vyústi v úsmevné závody i nepríjemné strkance. Celkovo je však umelá inteligencia na vysokej úrovni a pre nejedného závodníka bude značnou výzvou. Napriek tomu ale stále slúži skôr ako tréning na tých naozajstných, skutočných jazdcov čakajúcich na vás na sieti či internete vďaka výborne optimalizovanému sieťovému kódu.

rFactor

Upgradovanie miláčika.
rFactor

Rally závod s cestným autom.
rFactor

Jazdíme si až do noci.

S nimi bude závodenie o niečo ťažšie, ale aj o niečo zábavnejšie, hlavne keď sa budete navzájom poštuchávať pri rýchlych prejazdoch zákrutami. Vtedy zistíte, že aj deštrukčnému modelu bola venovaná patričná pozornosť, ale už nie tak ako na iné aspekty simulácie. Auto môžete poškodiť, rozbiť, môžete dostať defekt, prehriať motor či pneumatiky a podobne, vždy ale budete mať pocit aj pri tých silnejších nárazoch i haváriách, že sa vlastne nič nestalo. Nie len, že sa to nebude významnejšie prejavovať na jazdných vlastnostiach, ktoré až na pár detailov ostanú rovnaké, ale aj graficky si nevšimnete výraznejších zmien. Žiadne pokrivené plechy, rozbité sklá, nič čo by naznačovalo fatálne chyby, len typické odpadávanie plechov, prítlačných krídiel či kolies, ktoré ale na druhej strane už jazdné vlastnosti ovplyvnia citeľne.
 
Aby niekto nespravil chybu aj pri zadovážení takejto hry, mal by si uvedomiť, že takýto typ simulácie nie je pre každého. Ak niekto hľadá rýchlu odreagovačku s jednoduchým ovládaním, perfektnou grafikou a adrenalínovou hudbou, tučným obsahom pekne pokope určite ju nenájde v rFactore. Ak ale hľadá sofistikovaný závodný simulátor s komplexným ovládaním, kde sa môže dosýta vyblázniť, vychutnávať závodné chvíle v rôznych autách a na rôznych tratiach a technické spracovanie či deštrukčný model je pre neho až na druhom mieste ten nech si priráta k celkovému hodnoteniu ešte jeden bod, v tomto titule rozhodne nájde to, čo potrebuje. O to viac, ak mu neprekáža ísť z času na čas na internet a stiahnuť si presne tie trate, autá či šampionáty, na ktoré má zrovna chuť, nehovoriac o tom, že väčšinu menších či väčších nedostatkov môže vďaka updatom/addonom na internete viac menej odstrániť veľmi jednoducho.

rFactor

Nastavovanie niektorých parametrov podvozku.


rFactor

Interiér pretekárskeho Porsche.


rFactor

Nestíhate ani výklady pozrieť.



napísal andrei 1.10.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
rFactor
| RFACTOR
[1.10.2008]
rFactor
| RFACTOR
[1.10.2008]
rFactor
| RFACTOR
[1.10.2008]
8.5
Ohodnotiť
RFACTOR
+ jazdný model
+ fyzika
+ množstvo tratí na internete
+ množstvo áut na internete
+ variabilita tratí
+ variabilita áut
+ FFB + TrackIR + telemetria
+ množstvo sťahovateľného obsahu
+ replaye a ich strihanie/tvorba/export
+ zábava, zábava, zábava
- niekedy grafika
- niekedy zvuky
- množstvo tratí na DVD
- množstvo áut na DVD
- deštrukčný model
- všetko musíte sťahovať
- nie všetko sťahovatelné je na vysokej úrovni
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1 GHz, 256 MB, VGA GeForce3/Radeon 8500 64 MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Sniper Entertainment / Image Space
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| rFactor 1.10.2008
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk