ANNO: 1701: THE SUNKEN DRAGON

ANNO: 1701: THE SUNKEN DRAGON

6.5

Expanzia k hre Anno 1701 vás pozýva späť do osemnásteho storočia, kde budete pátrať po tajomnom artefakte.

Recenzia na PC verziu

V roku 2006 sa mohli priaznivci budovateľských stratégií vydať na zábavnú plavbu do osemnásteho storočia a to  prostredníctvom hry ANNO 1701. Nastal čas na návrat do starej kolónie a na poriadne dobrodružstvo, kde vykročíte po stopách potopeného draka. Rozlúčte sa so svojimi blízkymi, už sa vyťahuje kotva a kapitán berie do rúk kormidlo.

Hneď na úvod pripomínam, že sa jedná o datadisk, ktorý vyžaduje inštaláciu pôvodnej hry. Je trochu nepraktické, že pár rokov starý titul nie je priložený ako súčasť expanzie, alebo  ešte lepšie by bolo, keby prídavok fungoval samostatne. To je už v dnešnej dobe akýsi nepísaný štandard a keby to tvorcovia potopeného draka brali do úvahy, mohli by kalkulovať s väčším množstvom záujemcov. Takže sa snažte niekde vyhrabať starú originálku, alebo skúste šťastie v predajniach, inak si nezahráte.

Pre oživenie si stručne pripomenieme základný systém hry. V hre sa primárne zaoberáte výstavbou a rozvojom miest, kde staviate rôznorodé budovy, ktoré je treba spájať cestami. V meste žijú obyvatelia, majú rôzne potreby a keď im dožičíte dostatok jedla, látok, alkoholu, škôl a ďalších súčastí, sú spokojní, ochotnejšie platia dane a stávajú sa honosnejšou triedou. To zvýši celkovú úroveň mesta a umožní výstavbu pokročilejších budov, ako aj vojenské zabezpečenie a výstavbu lodí. Popri výstavbe  sa hráč venuje obchodovaniu, diplomacii a okrajovo aj bojom.

ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Šípky hore nad obydliami sú znamením, že mesto prosperuje.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Aj tentoraz treba myslieť v prvom rade na blaho obyvateľov mesta a ich spokojnosť.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Finn je kamarát a tak mu do rúk zveríte aj cenný artefakt.

Hlavným ťažiskom expanzie je kampaň, ktorú tvorí jedenásť misií. Točí sa okolo tajuplného artefaktu a starej legendy. Finn Hallqvist, mladý džentlmen pochádzajúci z obchodnej rodiny, túži nájsť legendárny poklad. Zláka vás na dobrodružnú výpravu a tak sa ocitnete na ostrove, kde vás čaká kopa povinností. Nezačínate však od nuly. Na ostrove je už vystavané solídne mestečko a vašou prvou úlohou je zveľadiť ho natoľko, aby jeho pravidelné zisky prevýšili 50 zlatých. Potom musíte pomocou lode nájsť potopené mesto a zhromaždiť suroviny, aby Finn prilákal starého vedátora Horatia. Ďalšou úlohou je postavenie dielne, výroba vodného zvona a s jeho pomocou vylovenie cenného artefaktu. To všetko sú hlavné úlohy prvej misie, okrem ktorých môžete splniť aj niekoľko vedľajších. Určite je vhodné skamarátiť sa s domorodcami, priviezť im trochu jedla a látok, aby vám začali ochotne predávať nástroje a hlavne nedostatkový chlast. Ale tak, ako ostatné vedľajšie úlohy, ani táto nie je povinná. A toto je len rozbeh.

V druhej misii sa presuniete do civilizovanej kolónie, kde spoznáte ďalšie dve zaujímavé osobnosti. Tou príjemnejšou je ľstivá obchodníčka a pašeráčka Grace Bonnetová. Táto rajcovná žena vám okrem iného príležitostne ponúka na predaj užitočné vecičky. Podstatne menej pekné je zoznámenie s darebákom menom Diego Del Torro, ktorý strpčuje hráčovi život v priebehu celého ťaženia. Začína to výpalníctvom v meste a končí... to vám, prirodzene, neprezradím. Del Torro chce samozrejme artefakt, ktorý ste vylovili a jeho tajomnú moc. Náplň celej druhej misie je založená na dosť frustrujúcom hasení požiarov pomocou jediného požiarneho povozu. Pobiehanie úzkymi uličkami a klikanie na desiatky horiacich domčekov sa rýchlo zunuje. Akože spestrujúce naháňanie Diegových ľudí a symbolické boje sú tiež pekná nuda, hlavne keď AI vašich vojakov je prakticky na nule a musíte ich vodiť pekne za ručičku, inak sa niekde zachytia alebo zamotajú. Našťastie táto misia netrvá dlho a v tej ďalšej sa už opäť venujete výstavbe. Pretože zveľadenie mesta Hal Sund je jedinou možnosťou, ako presvedčiť radného, aby vám požičal námornú flotilu na prenasledovanie Diega...

Náplň misií je skrátka pestrá, ale zatiaľ, čo niektoré sú naozaj zaujímavé a dobre riešené, iné sú otupujúce a neposkytujú žiadny pôžitok z hry. Pred každou novou mapou si môžete zvoliť obtiažnosť a tým ovplyvníte vstupný kapitál, alebo získate iné výhody, napríklad dosiahnete pomalšie šírenie ohňa v zapálenom meste. Za úspechy a absolvovanie kampane hráč získa medaily.

ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Loď s vyloveným artefaktom čelí nepriaznivému počasiu a poškodzuje sa.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Ohnivý pozdrav od darebáka Diega.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Pred každou misiou môžete určiť obtiažnosť a príslušné bonusy.

Okrem ťaženia pribudli do hry nejaké drobnosti. Popri dôverne známych úlohách sú tu dve nové obchodné úlohy. V prvom prípade natrafíte na poškodenú obchodnú loď na mori a musíte prepraviť jej náklad obchodníkovi a to formou výmeny za určitý tovar. V druhom prípade musíte robiť sprievod obchodnej lodi, kým sa úspešne nedostane na okraj mapy. Zostanú po nej dokumenty, ktoré predložíte obchodníkovi a tým zavŕšite úlohu.

Už v pôvodnej hre boli aj pohromy a tentoraz k nim pribudol padajúci meteorit vo voľnej hre. Jeho účinok je sprevádzaný pôsobivými vizuálnymi efektmi. Zmení sa osvetlenie, zhorší počasie a z neba sršia iskry a horiace úlomky. Nad mestom rastie tieň, až kým sa meteorit neocitne úplne blízko a napokon nezaryje do zeme. Nárazové vlny poškodia budovy a cesty v okolí.

Pozorní hráči ešte postrehnú hŕstku nových ozdôb a dekorácií. Teraz tu nájdete aj elegantné ružové kríky, skrášľujúce mesto, ako aj rozmerné vtáčie voliéry a napájadlo pre pávy. K tomu je tu ešte praktický editor sveta, kde môžete popustiť uzdu svojej fantázii pri vytváraní máp. Tu výpočet noviniek expanzie končí. Či je toho dosť na to, aby ste si ANNO 1701: Sunken Dragon kúpili, to už musíte zvážiť vy sami.

V prospech hry by mala hovoriť česká lokalizovaná verzia. Preklad však nedopadol úplne najlepšie. To, že namiesto kompletných príhovorov vám tvorcovia pod portrét osoby napíšu len chladné zhrnutie posolstva v niekoľkých slovách, sa dá prehltnúť. Odfláknutý popis úloh je však hrubou chybou a veľmi negatívne vplýva na priebeh misie. Totiž približný cieľ úloh sa dozviete z rozhovorov, ale jeho podmienky a presné údaje by mali byť vo výpise zadaní. Lenže tam nájdete len názvy misií a detaily úplne chýbajú. Pri viacerých úlohách v misii si určite nezapamätáte, čo presne treba robiť a nebyť záznamov rozhovorov, v ktorých sa treba pracne prehrabávať, museli by ste pátrať úplne naslepo. Pritom je zrejmé, že v štandardnej verzii tieto popisy úloh sú, nie však v českej mutácii. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale skutočne to pôsobí rušivo a strpčuje priebeh hry.

ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Nie vždy a všade vás privítajú priateľsky.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Ďalšie mesto, o ktoré sa treba postarať.
ANNO: 1701: The Sunken Dragon

Grace je milá...hlavne keď vám chce niečo predať.

Grafika hry je príjemná, aj keď premiéra ANNO 1701 bola pred vyše dvomi rokmi, s datadiskom vyzerá veľmi šarmantne a neurazí ani atmosferická hudba. Oplatí sa hrať aj multiplayer po lokálnej sieti a internete, kde nastavujete protivníkov, mapy a možnosti obchodných úloh a prírodných katastrof.
 
Ak vám chutila hra ANNO 1701 a ešte nie ste sýti, datadisk the Sunken Dragon vám trochu naplní bruchá. Keďže termín plnohodnotného pokračovania s názvom  ANNO 1404 sa odďaľuje, môžete túto expanziu brať aj ako predjedlo, kým čakáte na hlavný chod.


napísal uni 9.2.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
ANNO: 1701: THE SUNKEN DRAGON
+ kampaň s 11 misiami a pestrými úlohami
+ nová živelná pohroma + padajúci meteorit
+ orchestrálna hudba
+ editor
- vyžaduje kúpu a inštaláciu pôvodnej hry
- menej vydarená česká lokalizácia
- málo nových doplnkov
- niektoré nezáživné misie v kampani
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,2 GHz, 512 MB RAM, 64 MB VGA, pôvodná hra Anno 1701


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Hypermax / Related Designs
Štýl: Managementová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk