BRUTAL LEGEND

BRUTAL LEGEND

7.5

Depešáci si dajú tentoraz pohov

Recenzia na PS3 verziu

Tim Schafer a Jack Black sú víťaznou kombináciou. Schafer sa vracia v čase späť k dumaniu nad svojou orientáciou a Black v čele revolty vedie do boja oddaných. Nie je to obyčajná vzbura vo svete virtuálnom a na poli hudobnom, ale súboj o prežitie. Tenacious D v jednej zo skladieb spieva, že metal nikdy nezomrel a to sa ho už snažili zabiť grunge, punk rock, techno a iné nechutné hudobné žánre. Metal tu vždy bol a vždy bude. A môže pri tom ísť aj o formu videohry, ktorej osud je spečatený hneď v hranom intre. Akoby nik z oboch menovaných pánov nechcel, aby sa dostala do rúk nepovolaným, ale aby bola vyhľadávaná v spodných radoch regálov, na ktoré padá viac prachu ako zraky zákazníkov.

Brutal Legend je metal najmetalovejší. Vzdáva hold tvrdej muzike snáď najlepším soundtrackom vo videohrách. Niekto môže namietať, že chýba nemecký Halloween alebo Iron Maiden, to by však nemal stovku skladieb, ale dvoj alebo trojnásobok. Fanúšikovia britskej formácie nemusia vešať hlavu, hlavná postava je pomenovaná po maskotovi Edovi a jedna z kapitol nesie názov Number of the Beast. S Brutal Legend ma napadá jedna nezabudnuteľná scéna, v ktorej Jack Black, ako najlepší bedňák na svete Eddie Riggs, uniká za volantom svojho auta Deuce pred nepriateľmi padajúcimi z neba za sprievodu Through the Fire and Flames od Dragonforce.

Power metalová vypaľovačka tak dokonale vystihuje atmosféru rúcajúcich sa múrov, padajúcich sutín a všadeprítomných výbuchov, až máte pocit, že pre túto scénu bola napísaná. A nie je to jediný prípad, výber muziky musíme hodnotiť na jednotku, veď nie nadarmo je Tim Schafer metalista až do morku kostí. Brutal Legend je tvrdou muzikou presiaknutá. Nielen že sa dobre počúva, ale aj dobre pozerá. Svet opustený bohmi po veľkej vojne je zosobnením všetkého, čo definuje metal. V sadoch rastú chrómované výfuky, na širokých pláňach nájdete do skaly vytesané ruky vybrnkávajúce sólo na gitare, v diaľave sa z neba škerí lebka a legendami opradené lokality vzbudzujú svojimi názvami rešpekt (Jaskyňa suchého ľadu. Stena nárekov).

Tim Schafer, inšpirovaný severskou mytológiou, sa o svoj svet postaral ukážkovo. Fiktívna história o vojne bohov a legendy o príchodzom bojovníkovi sú cítiť na každom kroku. Herné prostredie tvoria predovšetkým ruiny kedysi prekvitajúcej krajiny, čo zostalo, sú len monumenty a spomienky na žáner muziky, ktorá bola kedysi na vrchole a dala svetu také mená ako Black Sabath, Judas Priest, Motorhead a ďalšie.

Brutal Legend
Brutal Legend Koncertná šnúra sa neobíde bez autobusu a presunu techniky.
Koncertná šnúra sa neobíde bez autobusu a presunu techniky.


Brutal Legend Metal sa snažili zabiť mnohé smery a žánre, žije však naďalej!
Metal sa snažili zabiť mnohé smery a žánre, žije však naďalej!


Brutal Legend Bitka kapiel je pri väčšom počte jednotiek neprehľadná.
Bitka kapiel je pri väčšom počte jednotiek neprehľadná.





Celebrity corner

Jack Black aka Eddie Riggs je po nešťastí počas koncertu najtvrdšej teen metalovej kapely, ktorej úvodný song začína slovom „Girlfriend“, prenesený samotným bohom Ormagödenom do doby dávno minulej. Ako najlepší bedňák pomáha rebelujúcej skupine postaviť sa démonom a monštrám žánru hair rock a goth. Vojna však nemôže začať bez poriadnej rockovej show a ňu treba materiál, ľudí a hlavne odhodlanie. Eddie tak stojí v čele zinscenovania najtvrdšej koncertnej šnúry, akú svet kedy videl.

Prípravy netrvajú dlho, v podstate plníte jednoduché úlohy, mastíte príšery a zhromažďujete všetky potrebné veci. Uzdravujúce struny basovej gitary od pavúčej matky, do prvej rady Headbangers, fanúšikov divoko mávajúcich hlavami a nejaké tie zbrane pre vaše autíčko, ktoré môžete vylepšovať spolu s dokupovaním komb, špeciálnych útokov a upgradov pre dvojicu základných zbraní. Sekera a gitara tak supluje bežnú čepeľ a strelné zbrane z iných sekačiek. Kombinovania a smrtonosných reťazí sa nedočkáte, sila Brutal Legend nespočíva v jedincovi, ale v kolektíve.

Brutal Legend sa od samého počiatku pohybuje na tenkom ľade originality a balansuje medzi žánrami, pričom zápasí s krízou identity. Tvári sa ako akčná adventúra s otvoreným svetom a tonami vedľajších misií, no po pár hodinách zistíte, že výborne nadizajnové exteriéry trpia nedostatkom hernej náplne. Úlohy sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky, vo väčšine ide o bránenie teritória palubnými zbraňami Deuce a odrážanie vĺn nepriateľov pomocou viacerých jednotiek. Tie ďalšie sú kratučké chuťovky ako dopravenie piva na pláž alebo séria pretekov. Variabilita a nápad im jednodznačne chýba, čo je však najhoršie, autori sa uspokojili s tak nízkym počtom, pričom im námet hry núkal také príležitosti ako regrútovanie, vymetanie dungeonov, sabotáž vybavení a pod.

Brutal Legend

Najväčší zvrat v histórii

Rozsiahly svet tak zíva prázdnotou a pokiaľ vyslovene neprahnete po hľadaní každého monumentu, výhľadu alebo gitarového sóla, udrží vás pri hre iba hlavná línia. Približne v polovici sa Brutal Legend mení na sekačku so strategickými prvkami na čistú RTS! Zvrat, aký asi nikto nečakal, poukáže na fundamentálny základ, na ktorom je hra postavená. Stage Battles alebo Battle of the Bands, ak chcete, stavia proti sebe dve bojujúce kapely závislé na podpore fanúšikov reprezentovaných studňami duší. Základňa v podobe obrovského pódia po obsadení týchto kontrolných bodov môže byť upgradovaná a hráč sa tak dostáva k silnejším jednotkám, ktoré môže dať okamžite vyrobiť.

Strategický náboj sa vytratí, keď nájdete ideálnu kombináciu jednotiek, ktoré jednoducho nemajú súpera. Výhru v Stage Battles vám zaručí obsadenie všetkých studní alebo zničenie nepriateľského pódia, ktoré má aj svoje obranné mechanizmy ako tlakové vlny z reproduktorov alebo silné lúče z reflektorov. Hra sa spolieha na to, že nebudete len nad bojiskom lietať, vyrábať jednotky a posielať ich do boja, ale že zosadnete na zem a pomôžete im gitarovými sólami spracovanými formou rytmickej minihry. Môžete tak privolať zvieratá z divočiny, liečiť, alebo vypustiť ničivý Face Melter.

V Brutal Legend sú tri bojujúce strany s rôznymi jednotkami a ich výhodami. Zástupci goth sa spoliehajú na démonov temnoty, kapela najväčšieho zloducha Dovilucusa je zložená z hrôzostrašných monštier a pod velením Eddieho vediete do boja tradičnú zostavu bedňákov, fandov a grouppies. Na Stage Battles je aj postavený multiplayer jeden na jedného (alebo proti AI), obsahuje iba tento jediný mód, čo je veľká škoda a po pár zápasov je vysoká pravdepodobnosť, že sa k nemu už nevrátite. Veľké bitky majú skutočne náboj a napriek tomu, že sú z časti neprehľadné a komandovanie armád trochu chaotické, zabavia.

Brutal Legend
Brutal Legend Bez komandovania jednotiek v žiadnej bitke neprežijete.
Bez komandovania jednotiek v žiadnej bitke neprežijete.


Brutal Legend Každá jednotka sa dá osedlať a zdvojnásobiť útok.
Každá jednotka sa dá osedlať a zdvojnásobiť útok.


Brutal Legend Strážca metalu, vedeli by ste si na jeho mieste predstaviť niekoho iného?
Strážca metalu, vedeli by ste si na jeho mieste predstaviť niekoho iného?





Skúška ohňom

Chudobný multiplayer jednoznačne parazituje na nosnej príbehovej kampani, ktorá mohla byť o pár hodín dlhšia. Tim Schafer zabŕdol do viacerých žánrov a vysal z nich dobré nápady, ich aplikácia už nie je taká ideálna. Súboje na blízko trpia nedostatkom komb a ich neefektívnosťou, nevidíte, koľko zdravia majú nepriatelia a neviete, kedy bude s vami amen. Ak začne blikať obrazovka, je už väčšinou neskoro. Ako generál na čele armády nemôžete neskôr vbehnúť medzi nepriateľov a rozsekať ich. Dlhším misiám chýbajú checkpointy a časti, v ktorých jazdíte na aute, sú znepríjemňované rôznymi nerovnosťami terénu. Rozhádžu vašu ideálnu dráhu, otočia vás do protismeru a pod. Preskúmanie prostredia po vlastných zase znemožňuje absencia skoku a navigácia je sťažená ignorovaním minimapy.

Popieranie zabehnutých štandardov a netradičné kombinovanie herných mechanizmov viacerých žánrov je dvojsečnou zbraňou. A tá v tomto prípade padla na kameň. Tim Schafer v Brutal Legend prerozprával už toľkokrát omieľaný príbeh o vzostupe kapely a najväčšej rockovej show, akú svet kedy videl a možno aj bez jeho vedomia, je hra práve o ňom. Schafer nie je hitmakerom, nepatrí medzi nesmrteľné legendy, ale ako roadie stojí v úzadí a sleduje dianie všetkých hlavných hviezd. Ak odvedie robotu správne, nik nebude poznať, že vôbec existuje. Jeho hry sú originálne a tak pôvodné, že im to v konečnom dôsledku len uškodí. Stalo sa to pri Psychonauts, stalo sa to opäť pri Brutal Legend.

Ak vám v žilách koluje metal, bez ohľadu na to, čo tu bolo napísané, bežte do obchodov, Brutal Legend je hra presne pre vás!


napísal spacejunker 13.11.2009
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
BRUTAL LEGEND
+ Ozzy Ozbourne ako strážca metalu
+ soundtrack a dizajn prostredí
+ Jack Black
+ výborne napísané dialógy, používaný humor a narážky
- málo súbojov s bossmi
- slába herná náplň vedľajších misií
- slabá výdrž nosnej kampane
- iba jeden MP mód


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: EA / EA Czech / Double Fine Productions
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19771)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk