3D HRANIE: TOSHIBA SATELLITE A665

3D HRANIE: TOSHIBA SATELLITE A665

Ako sa hrá v 3D na notebookoch?

Test

Skúšali ste už hrať v 3D na PC? My sme pre vás otestovali hranie v 3D na notebooku na modeli Toshiba Satellite A665, ktorý sa predáva aj v 3D verzii s pribalenými okuliarmi.

Hardvér

Toshiba Satellite A665 je dizajnovo aj materiálmi kvalitne spracovaný notebook, nič zlé sa nedá povedať ani o jeho vnútornostiach, ktoré sú na úrovni vyššieho štandardu. Nie je to maximum v tejto oblasti, ale ponúka konfiguráciu, na ktorej bez problémov rozbeháte väčšinu herných titulov na vysokých alebo stredných detailoch a k tomu aj na prácu bohato postačí. 3D je čerešničkou na torte. Samozrejme, že niečo stojí, notebook v tejto konfigurácii vyjde cez 1200 Eur.

Popri kvalitnom spracovaní dodáva zážitku z notebooku kvalitný (ale aj lesklý) TruBrite HD LED 3D displej s uhlopriečkou 15,6 palcov, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 1366x768 rozlíšením. Predinštalovaný Windows 7 systém beží na Intel i7-740QM quadcore procesore s taktom 1,7 GHz (2,93 GHz v turbo móde), pamäťou 4 GB, o grafiku sa stará Nvidia GTS 350M s 1 GB pamäťou. Nechýba Blu-ray mechanika pre 3D filmy a 650 GB HDD. Obraz doplnia stereo reproduktory Harman Kardon, ktoré dodajú hrám a filmom veľmi kvalitné ozvučenie. Nakoniec podsvietená klávesnica vytvorí atmosféru večernému hraniu, ak však chcete v posteli pozerať filmy, môžete podsvietenie vypnúť.

Samozrejme, priam desktopová konfigurácia si berie daň na výdrži batérie, ktorá pri základnom modeli so 6 článkovou batériou, je niečo cez 2 hodiny, s 12-článkovou je to už slušnejších štyri a pol hodiny. V testovanom notebooku nám batéria vydržala niečo pod 2 hodiny, ale pravdupovediac viac sme od nej ani nepotrebovali, keďže masívny 16" notebook je skôr určený na výkon a jednoduchý prenos medzi domom a prácou, ako na ťukanie niekde na lavičke v parku.

Podľa vlastných utilít notebook spotrebováva 30 W s vypnutým monitorom a okolo 40 - 50 W v idle režime. Napríklad Mafia 2 ťahala okolo 100 W a batéria pri ňom vydržala presne hodinu.

 

3D hranie: Toshiba Satellite A665

 

Nvidia 3D Vision

3D funguje cez Nvidia 3D Vision technológiu s Nvidia 3D okuliarmi, keďže momentálne ako jediná firma ponúka toto zobrazenie na PC. AMD sa v tejto oblasti žiaľ nesnaží preraziť a je to škoda, keďže viac konkurencie by trhu len prospelo, znížili by sa ceny a rozšírila podpora 3D. 

Všetko potrebné k 3D je priamo priložené k notebooku - okuliare aj externý wireless box pre synchronizáciu. Trochu škoda, že Nvidia ešte nelicencovala tieto zariadenia do notebookov, rovnako škoda, že okuliare stále ostávajú v pôvodnom dizajne, už by to chcelo model pre 2011 (na obrázkoch máme aj prvé Nvidia okuliare z roku 2000, kedy spolupracovala s Asusom na rozbiehaní 3D revolúcie). Síce sú podobne masívne a neelegantné ako väčšina 3D okuliarov k TV, ale na druhej strane majú aspoň nabíjanie, na ktoré TV výrobcovia ešte často zabúdajú. Samotné sledovanie cez okuliare je však bezproblémové a pri 120 Hz žiadne blikanie nevidíte.

Hry a výkon

3D pri Nvidii funguje čisto cez ovládače, či už hra má alebo nemá zapracovanú 3D podporu. Nvidia ponúka preddefinované 3D pre takmer 500 hier, niektoré 3D podporujú priamo a idú bezchybne, iné sú emulované a v niektorých môžeme zbadať 2D efekty, ktoré kazia finálny obraz. V zásade platí, čím novšia hra, tým väčšia kompatibilita. Nvidia vám však priamo v každom titule odporučí nastavenia pre najlepší zážitok. Niekde treba vypnúť dodatočné efekty, niekde je dobré vypnúť štandardné mieridlo a zapnúť defaultné, ktoré je v 3D.

Z nových hier veľmi pekne 3D podporujú napríklad Mafia 2 alebo Call of Duty Black Ops. Oproti tomu Crysis je štyri roky starý a vidieť, že pri niektorých efektoch sa nepočítalo s 3D a veľa z nich je vytváraná postprocesingom v 2D móde, ktoré vám kazia finálny obraz keďže sa pre každé oko zobrazujú rovnako a vyčnievajú tak z obrazu. Môžete si síce aj tu povypínať efekty, ale kvalitný dojem tu z 3D prakticky nedosiahnete. Oproti tomu 2D verzia funguje na notebooku svižne a bez problémov.

Z titulov, ktoré sme v 3D testovali, najlepšie na notebooku fungovali: Mass Effect 2 a Batman Arkham Asylum, ktoré boli ako kvalitatívne obdivuhodné tak dávali aj pekných 30 fps v natívnom rozlíšení (60 fps v 2D móde). Za nimi nasledovala Mafia 2, ktorá sa pri stredných nastaveniach a 720p móde pohybovala okolo 25-30 fps, rovnako v nízkych nastaveniach si zahráte aj Bad Company II 3D pri 30 fps. Call of Duty Black Ops nie je príklad najlepšej optimalizácie, framerate sa pohyboval ako na hojdačke medzi 15 - 30 fps a na 3D v titule síce zapracovali a má plnú podporu, ale autori zvláštne obmedzili hĺbku, ktorá sa pár metrov pred vami stráca a mení akoby na 2D. Pri Metro 2033 sme ani nedúfali, že by ho mohol notebook utiahnuť a fungoval v 3D móde okolo 10 fps na najnižších nastaveniach, ale zato ponúkol najkrajší zážitok z 3D grafiky z testovaných titulov. 

Ak by vás nebralo 3D v štandardnom 2D móde na tomto notebooku rozbeháte prakticky všetky tituly, síce si niekedy bude treba znížiť nastavenia, ale zato si na 120 Hz displeji priam vychutnáte hry aj 70 - 100 fps. Napríklad Starcraft II na nižších nastaveniach ide okolo 70 fps, Stalker: Call of Pripyat rovnaký framerate dá na stredných. Určite by ste našli aj hry a nastavenia, ktoré dajú plných 120 fps a ktorými ulahodíte svojim očiam.


Keďže my sa na benchmarky nešpecializujeme, prikladáme benchmarky Anandtechu, ktorý na tomto notebooku testoval hry v natívnom rozlíšení v 2D aj v 3D módoch a rovnako porovnal notebook s porovnateľnou konkurenciou v 2D zobrazní hier, kde Toshiba dominovala a rovnako vo výkonových testoch s prehľadom poráža konkurenciu vo väčšine benchmarkov.

Filmy

Zatiaľ čo 3D hry sú výkonovo obmedzené hardvérom, 3D filmy majú svoj maximálny štandard, ktorý notebook spĺňa a prehráva 3D filmy, či už z blurayu, alebo cez Nvidia 3D player, ktorý prehrá ľubovolný systém 3D enkódovania vo videách. Dokonca načíta 3D aj z dvoch súborov a následne ich spojí. Fungujú s ním aj 3D obrázky, ak máte 3D foťák, môžete sa s notebookom znovu ponoriť späť do mora na fotografii z vašej dovolenke. Prinajhoršom si môžete pozrieť napríklad 3D obrázky z hier, ktoré vám nagrabuje nový fraps.

Prehrávanie a aj vnímanie 3D filmov na notebooku je rovnaké ako na TV, menšia obrazovka 3D nijako neobmedzuje, len samozrejme vnímanie a atmosféra môže byť iná ako pri 3DTV alebo v kine na 3D filme. Záleží ako ste zvyknutí. Pre 3D fanúšikov to môže slúžiť ako mobilné 3DTV.

Vo filmoch prekvapivo Nvidia umožnila presúvať hĺbku, ale samozrejme predrenderované obrazy hĺbku meniť neumožnia a teda sa obraz rozdvojí. Ale ak už budete mať dosť 3D môžete si hĺbku vypnúť.

 

3D hranie: Toshiba Satellite A665
3D hranie: Toshiba Satellite A665 Nvidia Asus okuliare z roku 2000
Nvidia Asus okuliare z roku 2000


3D hranie: Toshiba Satellite A665 Nvidia 3D Vision v roku 2011
Nvidia 3D Vision v roku 2011


3D hranie: Toshiba Satellite A665 Zombies 3D
Zombies 3D





3D alebo ne3D?

Toshiba Satellite A665 je designovo a konštrukčne veľmi kvalitný notebook, rovnako nezostáva ani hardvér.  Má dostatok pamäte, dostatok výkonu, rovnako aj na bežné 2D hry je úplne postačujúci, pri 3D sú tam samozrejme obmedzenia výkonom a náročnejšie tituly si neužijete, ale od notebooku ani nemôžeme čakať Metro 2033 na maxime, od toho sú už desktopy.

Otázkou skôr zostáva, či nastúpiť do rozbehnutého 3D vlaku, alebo ho nechať utiecť a počkať na ďalší? Po otestovaní 3D môžeme zhodnotiť, že nepochybne posúva zážitok do nového rozmeru, ale či to dostatočne vyváži súčasné nedostatky ako sú cena, a nutnosť okuliarov, to už bude individuálne.  Je to bonus, za ktorý si priplatíte. Ak máte nejakú stovku-dve pri tisíc eurovej investícii navyše, oplatí sa porozmýšľať.

Tento rok očakávame nádielku 3D titulov vedenú Crysis 2 a Batman Arkham City. Samozrejme všade bude len ako bonus pre majiteľov 3D. Okrem titulov tentorok prídu aj notebooky a LCD monitory bez nutnosti okuliarov a určite sa na ne pozrieme.


napísal saver 18.2.2011
Páči sa mi!
3D HRANIE: TOSHIBA SATELLITE A665


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19420)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk