CALL OF DUTY: ELITE

CALL OF DUTY: ELITE

Služba pre horných 10 000?

Ak by bubienky mali ruky, tak ich štipľavo-červené odtlačky mi zdobia líca. V miestnosti, kde sa prezentoval Modern Warfare 3, by si hygiena zgustla, pretože úroveň hlasitosti prekračovala povolenú hranicu snáď dvakrát. Hre to však paradoxne pomáha, odpálenie nukleárnych hlavíc z ruskej ponorky a divoká jazda v gumovom rýchločlne po rieke Hudson s výhľadom na dymiaci Manhattan, nad ktorým v kritickej výške prelietavajú stíhačky, ktoré ste mali možnosť vidieť aj na tlačovej konferencii Activision. Bubienky trhajúci hluk dodáva potrebný drive. Za zvukov patriotickej hudby, hrdinského potľapkania po pleci a so slovami „Good Work" vlieta na scénu Marcus Burns z jednotky SAS a predvádza ukážkové čistenie skladov s cieľom nájsť špinavú bombu naloženú v jednom z nákladiakov, ktorá je ukončená naháňačkou cez skutočné stanice metra plné čakajúcich cestujúcich.

Teda, oni kričia, od strachu dúfajúc, že po odtrhnutom vagóne a tereňáku s rotačákom na korbe, ktorý zasypáva teroristov vo vlaku olovom, príde linka, na ktorú čakajú. Modern Warfare 3 sa nezaobíde bez kontroverznej náplne ani od naskriptovaných sekvencií, ktoré úspešne vykrádajú veľkofilmy a scény majú ešte aj po toľkýkrát tendenciu otvárať v údive svojvoľne sánku, ani bez služby Elite.

Rusko obsadilo Ameriku a Call of Duty má svoj Facebook. Elite má ambície poskytnúť hráčom novú sociálnu platformu, ktorá vytvára zhromažďovaním štatistík všetkého druhu nielen konštantnú atmosféru rivality medzi priateľmi, ale aj príležitosti ukázať čo vás je. Activision sa pokúša zastrešiť svoju vlajkovú sériu službou, ktorá podobne ako Battle.net či Steam bude integrovaná priamo do hier Call of Duty a pretaviť ju neskôr do niečoho, čo by mohlo byť ekvivalentom WoW v žánri FPS a možno aj vydlážiť cestu k vytúženému spoplatňovaniu multiplayeru na bojiskách najhrávanejšej FPS.  


Platiť odmietam!

Elite nebude riešená jednorazovým aktivačným kľúčom sprístupňujúcim multiplayer cez voucher dodávaný k hrám EA či THQ. Služba napriek tomu, že bude priamo integrovaná do lobby aj do dashboardu, nebude viazaná iba jednu platformu, ale k niektorým funkciám pristúpite aj cez mobilné aplikácie pre Android a iOS. Elite má pochopiteľne aj množstvo odporcov v čele s prezidentom EA Johnom Riccitielom, ktorý sa pripravuje na nevyhnutnú férovku Battlefield 3 vs Modern Warfare 3. V niečom však má pravdu. Za čo sa bude platiť a čo bude zadarmo?

„Chcel by som na začiatok vyvrátiť pretrvávajúce špekulácie. Spoplatníme multiplayer? Nie! Spoplatníme Elite? Nie! Budú zadarmo." otvára prezentáciu Noah Heller z Activision. „Chcete DLC? Áno, za tie si už vypýtame peniaze." dodáva. Okolo členstva sa množia ale ďalšie otázky, ktoré by mali byť zodpovedané do dvoch mesiacov. V súčasnosti autori o predplatnom, jednorazovom príspevku či zakúpení členstva alebo inej forme platenia za premium funkcie nehovoria. Nehovoria ani o tom, ako bude prebiehať, ani ako sa bude volať.

Takže, čo vlastne Elite ponúkne? Štatistiky, tony štatistík, údajov, čísiel, tabuliek, grafov, z ktorých by sa aj futbalovým manažérom zatočila hlava. „Nechodím často von," žartuje Jay Puryear z Treyarchu pri otvorení svojej profilovej gamer karty, kde svieti neprehliadnuteľný údaj o počte hodín strávených hraním Call of Duty: Black Ops. „Všetko, čo som urobil od začiatku Black Ops, je zaznamenané v mojej karte," dodáva. Vidieť posledných desať zápasov, na akých mapách boli odohrané, aké boli preferované zbrane, akými boli zabití súperi, koľko bolo killov, kto zabil jeho. Na termálnej mape zase vidieť, kde a v ktorú sekundu padol, kedy koho zabil, aká bola vzdialenosť aj to, ako dlho vydržal stáť na nohách. Jay má nahraných 643 hodín.

Elitno-sociálny aspekt

Štatistiky sa dajú sledovať aj na úrovni jednotlivých máp a potom výsledky porovnávať s priateľmi alebo kýmkoľvek, koho meno zadáte do políčka search. Do grafu sú premietnuté všetky dáta, ktoré autori považujú za cestu k zlepšeniu hrania Call of Duty. Heller používa analógiu s golfom, v ktorom musíte vedieť, aký je váš handicap alebo pri pokri, koľko je v banku. Porovnávať je možné čokoľvek, ktorý mód je preferovaný alebo aké používajú hráči loadouty. Výzbroj do Modern Warfare 3 pôjde zostaviť aj cez mobilnú aplikáciu. Cestou z práce si tak pripravíte loadout a po prihlásení do hry ju môžete okamžite použiť.  


Nad štatistikami je sociálna vrstva nazvaná Connect. Každý hráč sa môže zapísať do ľubovoľných 64 skupín, nájdete si obľúbenú kapelu, svoj futbalový tím, zbraň alebo si niečo vymyslíte ako v Treyarchu „Karate Sleep-over" Skupiny sú filtrované v lobby aj vo vyhľadávačoch hier, čiže môžete na jednej mape hrať iba so svojimi kamarátmi alebo ľudmi, ktorí fandia Lakers či Taylor Swift. Okrem skupín sa hráči budú zgrupovať aj v klanoch. Jeden pojme stovku členov a sú exkluzívne iba pre Modern Warfare 3. Klany aj skupiny budú zadarmo v rámci Elite.

V časti nazvanej Theater nájdete užívateľské videá a obrázky, ktoré môžu hráči hodnotiť. Len pre zaujímavosť, autori budú automaticky hráčov tagovať, takže ak vás niekto zosmiešnil a urobil z vás totálneho nooba, môžete byť hviezdou v sekcii Epic Fail. Poslednou sociálnou funkciou je Compete, ide o kalendár akcií, zápasov, challengov a turnajov. Tie sa delia na Events a Operations. Do prvej skupiny patria súťaže hodnotené porotou, pôjde napríklad o najkrajšie zabitia plameňometom zachytené na obrázkoch a pod.

Operations sú založené čisto na štatistikách, o víťazovi rozhodne vždy vyššie skóre, vyšší počet killov, vrátených vlajok, headshotov, jednoducho čohokoľvek, čo si autorský tím dovolí sledovať. V Operations sa nebude hrať iba o in-game ocenenia, ale aj o skutočné ceny ako iPady, televízory či autá. Platiaci členovia Elite majú mať navyše prístup k väčšiemu počtu cien.

Dutybook?

O komunitnú nadstavu Call of Duty sa bude starať dedikovaný tím, ktorý bude zabezpečovať aj dostatok Eventov a Operácií. Elite na papieri aj v skutočnosti vyzerá ako rozšírenie, ktoré má pridanú hodnotu pre tých, ktorí sa venujú výhradne online bojom a o kampaň ani nezakopnú. Služba bude priamo integrovaná do Modern Warfare 3 a s malými obmenami bude dostupná aj pre Black Ops. V podobe, v akej je popísaná v článku, bude zadarmo, o premium (spoplatnených) funkciách sa dozvieme viac v nasledujúcich mesiacoch.


napísal spacejunker 20.6.2011
Páči sa mi!
CALL OF DUTY: ELITE

Zaradené pod: call of duty


PC
PS3
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: Activision / ABC Data / Infinity Ward
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk