L.A. NOIRE

L.A. NOIRE

8.0

Povedz, kto ťa zabil

Recenzia na PC verziu

Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Jane Marplová a Cole Phelps. To sú slavné mená vo svete kriminalistiky. Posledným zmieneným sa zapíšete do histórie, ak sa rozhodnete hrať L.A. Noire. Od pochôdzkara, cez dopravnú políciu, až po detektívne eso sa vypracujete v kriminalistickom epose, ktorý zatiaľ na PC nemá obdobu.

Cole je dietkom šťasteny. Bol pridelený do policajného zboru L.A. len nedávno a už mu ide karta. Ako zaslúžilému vyslúžilcovi z druhej svetovej sa mu darí riešiť jeden prípad za druhým. Menšia nevera manželky narafičená ako nehoda, podozrivá autonehoda alebo zneužívanie mladého dievčaťa. Na toto všetko má Cole nos a všade vycíti háčik a aj to, že nie každý vraví pravdu. Na usvedčenie však potrebuje dôkazy.

Po príchode na miesto činu začína mravčia detektívna práca. Prehľadávaním obetí a miest činu nachádzate rôzne predmety, ktorých súvislosti si musíte pospájať dohromady. Objekty v rukách otáčate a ak sú zaujímavé miesta na nich relevantné pre prípad, jemne zazoomujú. V prípade, že hráte gamepadom, tak ten sa rozvibruje. Nájdený dôkaz je zapísaný do denníka spolu so všetkými dôležitými lokáciami a svedkami. V denníku si môžete znovu poprechádzať všetky zistené skutočnosti a skladať tak postupne prípad. Nasleduje druhá fáza riešenia a tou je konfrontácia svedkov a podozrivých. A tu je skutočne na čo sa pozerať.

L.A. Noire
L.A. Noire Všetky tváre hercov definujú nový štandard v hernom svete.
Všetky tváre hercov definujú nový štandard v hernom svete.


L.A. Noire Spovede svedkov prebiehajú aj na miestach činu.
Spovede svedkov prebiehajú aj na miestach činu.


L.A. Noire Stoj lebo vystrelím tri krát do vzduchu!
Stoj lebo vystrelím tri krát do vzduchu!





Ak ste predtým ešte L.A. Noire nevideli v pohybe, zaručene budete mať sánky na zemi. Team Bondi sa rozhodli použiť inovatívne snímanie tvárí všetkých hercov, ktorý im pridáva ďalší rozmer uveriteľnosti a ľudskosti. Uvidíte tak, ako sa im vraští čelo a privierajú oči, ak sa im nepáči váš tón alebo ako uhýbajú pohľadom, či sa hryzú do pery, ak klamú. Vo vypätých situáciách sa im napínajú žily na krku a ak nemajú čo skrývať, dodržujú očný kontakt. Na tomto základe je postavený aj hlavný stavebný kameň celej hry a tým je vypočúvanie. Kladením otázok ohľadne nájdených dôkazov sledujete reakcie a na ich základe potom musíte určiť, či daný subjekt hovorí pravdu, klame, alebo sa rozhodnete pochybovať o jeho výpovedi. Nie každý ale máme doktorát z psychológie a všímať si tak najmenších detailov pri odpovediach a zároveň čítať titulky, aby vám nič neušlo, veľmi nejde dokopy. Pri neadekvátnej reakcii síce nestratíte možnosť prípad vyriešiť, len už nebude možné sa odvolať na daný dôkaz.

Za správne odpovede obdržíte skúsenostné body, ktoré však nikde neinvestujete, len sa vám sprístupňujú nové oblečenia v menu alebo garáže s autami roztrúsené po meste. Chybou ale je, že niektoré scény sú už dopredu dané a príchodom na miesto činu s nablýskaným športiakom, ktorý ste len pred chvíľou zobrali z tajnej garáže, sa môže skončiť odchodom s policajnou šunkou.

Autá môžete šoférovať cez rozľahlé mesto vy, no požiadať môžete aj kolegu, ktorý s vami automaticky preskočí na určený checkpoint. Z ovládania je jemne cítiť, že bolo dizajnované pre konzoly, no ani kombinácou myš + klávesnica neprídete skrátka. Autá majú jemne arkádové ovládanie s nádychom realizmu a ak ste predtým šoférovali niektorý diel GTA, tak budete ako doma. Auto môžete samozrejme rozbiť a vziať iné „voľne pohodené“, no miesto vulgárneho vyhodenia vodiča z auta ala GTA mu vozidlo zabavíte v rámci zákona. Používanie parťáka ako závozníka je určite praktické, no na druhej strane nebudete môcť odpovedať na hlásenia v policajnej vysielačke, ktoré slúžia pre bočné misie. Tieto zastupujú akčný element, ktorý celkom chýba v hlavnej línii. Lúpež v obchode, ukradnuté vozidlo alebo magor s kastrólom na hlave ohrozujúci verejnú bezpečnosť sú len zlomkom. Po čase sa ale aj táto štyridsiatka ľavobočkov stane stereotypnými, pretože obsahuje len tri základné elementy. Prenasledovanie niekoho v aute, prenasledovanie po svojich a prestrelka (česť pár výnimkám, ktoré sa dajú riešiť mierovo). Obeť skončí vo väčšine prípadov v čiernom vreci, vy si pripíšete zopár XP bodov a pokračujete po hlavnej linke ďalej.

Čo tam máme okrem týchto vedľajších misií? Jazdenie taxíkom? Nie. Kupovanie nehnuteľností, hranie hazardných hier alebo laškovanie s prostitútkami? Nie, nie a ešte raz nie. V tomto krásnom meste nemôžete okrem jazdenia robiť nič. Pritom skrýva obrovský potenciál, no nikto ho nevyužil. Ulice sú detailne vymodelované, obdivovať môžete monumenty L.A. a odfotografovať si ich (nie že by to na niečo bolo dobré), no po hernej stránke je mesto mŕtve. Je to ako keby ste si vliezli do postele so ženou vašich snov a zistíte, že leží ako poleno a len drží ako hluchý dvere.

Naproti tomu sa veľmi podaril hudobný podmaz. Šlágre povojnovej Ameriky hrané v rádiu nabúchaného 12 valca podfarbujú naháňačky a akčné sekvencie. Mierne tajomné témy sú zasa použité vo vyšetrovacích pasážach a oznamujú tiež, kedy ste vyšli z miesta činu alebo či ste nazbierali všetky dôkazy. Za zmienku stoja aj samotné dabérske výkony nie až tak známych hercov, ktorí ale veľmi pekne hrajú a prežívajú svoje postavy. PC verzia obsahuje navyše aj všetky DLC, ktoré boli na konzolách predávané samostatne. A Slip of the Tongue alebo The Naked City, kde vyšetrujete podvod s kradnutými autami, resp. údajnú samovraždu mladej modelky pridávajú spolu s ostatnými cca. štyri hodiny do už tak celkom dlhého asi 20 hodinového gameplayu. 

L.A. Noire nesadne každému. Nečakajte GTA v povojnovom Hollywoode ani žiadne variácie na Red Dead Redemption, pretože hlavnou náplňou je zbieranie dôkazov a vypočúvanie svedkov okorenené len miernou akciou. Hrá má pomalšie tempo a hrozí, že otrlí hráči koridoroviek by pri nej mohli veľmi rýchlo zaspať alebo stratiť smer. Ak však radi čítate detektívky alebo Poirotovi našepkávate, kto je vrahom, nemuseli by ste kúpou šliapnuť vedľa. 

L.A. Noire
L.A. Noire Naháňačky na autách nechýbajú, no museli uvoľniť viac miesta pre detektívnu časť.
Naháňačky na autách nechýbajú, no museli uvoľniť viac miesta pre detektívnu časť.


L.A. Noire Klame alebo vraví pravdu? Detektív ma ťažký chleba.
Klame alebo vraví pravdu? Detektív ma ťažký chleba.


L.A. Noire Tento odznak vraví, že klamete slečna.
Tento odznak vraví, že klamete slečna.






napísal fendi 23.12.2011
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
L.A. NOIRE
+ atmosféra 40. rokov
+ realisticky nasnímané tváre
+ detailné mesto
+ všetky DLC pohromade
- v meste nie je čo robiť
- potlačená akcia na úkor vyšetrovania
- opakujúce sa vyšetrovacie techniky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,2 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8600 GT/Radeon HD 3000, 16 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
L.A. Noire
9.0
BOSS MARŤAS    16.3.2015
Písať o hre, ktorá bola vo vývoji od roku 2004 ešte pod hlavičkou Sony pre ich konzolu a v ...prečítať celé
icon
9.1
YZS    3.4.2020
+silný detektívny príbeh+komplexné postavy+tvárové animácie+vyšetrovacie techniky+si... zobraziť

Xbox 360
PC
PS3
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Rockstar / Cenega / Team Bondi
Štýl: Akcia / Triler
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. máj 2011
 14.11. 2017 (Xbox One, PS4,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk