GOLDENEYE 007: RELOADED

GOLDENEYE 007: RELOADED

6.0

V službách britského priemeru

Recenzia na Xbox360 verziu

Bývali časy, kedy žánru FPS kraľovali iné mená ako Call of Duty a Battlefield. Ešte predtým než Halo definovalo ovládaciu schému a vydláždilo strieľačkám cestu na konzoly, to bolo britské štúdio Rare a jeden licencovaný produkt, ktorý dokázal na staručkej N64 obslúžiť štyroch hráčov v multiplayeri. GoldenEye sa stal nielen míľnikom tejto, dnes už 14 rokov starej konzoly, ale dočkala sa hneď dvoch remakov. Ten prvý pre Wii a DS debutoval v novembri minulého roka a po 12 mesiacoch bol prerobený do HD kabátu v GoldenEye 007: Reloaded.

Reloaded nie je typickou hrou vybavenou oficiálnou licenciou, ale radí sa k titulom, ktoré predlohu upravujú pre potreby hry a nie naopak. Výsledkom je dynamická FPS ponúkajúca zábavnú hrateľnosť, snažiac sa obohatiť strieľanie modernými prvkami a neskaziť pritom odkaz kultovej klasiky. S velikánmi ale nestačí držať krok, predstavuje akciu, aké sa hrali pred rokmi. V istej miere môže za to aj rozpočet, ktorý zhltla licencia, úvodný song prespievaný Nicol Scherzinger a menu kompletne prebrané z Quantum of Solace.

Eurocom však licenciu využíva dokonale, Omegy, Sony ani Ericssony tu neuvidíte, avšak z James Bond univerza sa stretnete so všetkými zloduchmi a hrdinami GoldenEye v multiplayeri a čo je hlavné, do hlavnej úlohy bol obsadený aktuálny predstaviteľ agenta jej veličenstva David Craig, ktorý prepožičal hlas a podobizeň. Cez vysielačku mu rozdáva príkazy Judi Dench ako M. Pre fanúšika pozitívna správa, že hra drží krok s aktuálnym filmovým hrdinom.

Aj ja som Bond, James Bond

Voľnou adaptáciou filmovej predlohy si autori rozviazali ruky a na jednotlivé lokality, ktoré navštevujete pre potreby príbehu v rovnakom poradí, sa pozriete z iných uhlov, čo bude zaujímať znalcov herného originálu. Kultové scény s katapultovaním sa z vrtuľníku, výbuch chemičky v úvode, prieskum riadiaceho centra v Severnaya či jazda tankom v uliciach Petrohradu sú prekopané a na rozdiel od 17. Bondovky sa v závere nepozriete na Kubu, ale príbeh o agentovi-zradcovi vrcholí v Nigérii. V porovnaní s takým Call of Duty neservíruje Reloaded dychberúce scény ako na bežiacom páse, ale má od začiatku pomerne vysoké tempo udržované výmenou prostredí a faktom, že hra vám dá pocítiť schopností Bonda.

GoldenEye 007: Reloaded
GoldenEye 007: Reloaded Vyššia obtiažnosť = nové vedľajšie úlohy a tuhší oponenti.
Vyššia obtiažnosť = nové vedľajšie úlohy a tuhší oponenti.


GoldenEye 007: Reloaded V Reloaded si James Bond veľmi neužije gadgetov, spolieha sa iba na svoj smartphone.
V Reloaded si James Bond veľmi neužije gadgetov, spolieha sa iba na svoj smartphone.


GoldenEye 007: Reloaded V multiplayeri môžete prevziať na seba podobizeň jedného z mnohých filmových zloduchov.
V multiplayeri môžete prevziať na seba podobizeň jedného z mnohých filmových zloduchov.





Presná muška, rýchla eliminácia nepriateľov a vyradenie niekoľkých cieľov obhospodaruje poloautomatizované mierenie. Stačí približne namieriť zbraňou, pozrieť sa na cieľ cez mieridlá a vystreliť. Ak ste oboznámení s technikou scooping, budete ako doma. Hra dovoľuje s takouto pomôckou odstaviť päticu hliadok skôr než im dôjde, že tú kávu na stole nedopijú. Na postavy sú aplikované zásahové zóny, môžete rozdávať aj headshoty a v neskorších fázach vojaci na seba navlečú nepriestreľné vesty a prilby, takže výmena zbraní bude nevyhnutná.

V arzenáli narazíte na nepreberné množstvo ručných, útočných, odstreľovacích, poloautomatických aj automatických pušiek v rôznych verziách s laserovými mieridlami, hľadáčikmi, podveseným granátometom či ďalekohľadom. Bond odnesie tri naraz, vybrať si favorita skutočne nie je ťažké. Vybrané pasáže sa dajú prechádzať aj v tichosti a štekot zbraní používať len v nevyhnutných prípadoch. Inteligencia protivníkov nie je svetoborná, ak vyvoláte poplach, vedia, kde sa nachádzate a snažia sa o obkľúčenie. V Reloaded nenájdete štandardné prilepenie sa k prekážkam, vykláňanie sa spoza rohov či ultra realistické podmienky v boji, na vyšších obtiažnostiach vám však AI vie poriadne narobiť problémy a to hlavne vysokým počtom cieľov.

Sólo, challenge, multiplayer

Jednotlivé misie okrem povinnej úlohy (dostať sa na koniec mapy) obsahujú po vzore originálu aj vedľajšie misie (ich počet súvisí s obtiažnosťou) súvisiace s fotografovaním dokumentov, objektov, deaktiváciou strážnych dron či záškodníckou činnosťou. Pre najvyššie hodnotenia budete musieť ničiť aj emblémy poschovávané na tých najnepravdepodobnejších miestach. Dizajn lokalít počíta aj s tajnými miestnosťami, kde obyčajne narazíte na debny so zbraňami, ventilačnými šachtami a aktivovaním mechanizmov či privolávaním výťahov. Reloaded vás nenechá stáť na jednom mieste, navigačný maják na minimape vás ženie stále vpred.

Kampaň o dĺžke 7 - 9 hodín dopĺňa novinka v podobe challenge misií v móde MI6 Ops. Vašim cieľom bude zabiť 50-ku nepriateľov, v tichosti ich odstrániť alebo brániť konzoly počas sťahovania dát a to všetko na body. Ich výšku ovplyvňujú modifikátory presnosti mušky, agresivita AI, nekonečná munícia a iné. Jednotlivé scenáre postupne odomykáte získanými hviezdami a prepracovať sa až na samotný záver vám dá zabrať.

Neodmysliteľnou súčasťou Reloaded je multiplayer, ktorý sa snaží replikovať zábavný charakter originálu aj s podporou štyroch hráčov na jednej obrazovke. Splitscreenu robí garde online pre 16 hráčov so 14 mapami a módmi varirujúcimi DM, TDM, Last Man Standing či CTF. Eurocom aj multiplayer umožnil upraviť nepreberným množstvom modifikátorov (zabíjanie iba melee útokmi, headshotmi, Zlatou zbraňou a pod) a zápasy ušiť na mieru schopnostiam alebo aktuálnej nálade hráčov. Od vážne koncipovanej konkurencie je multiplayer v Reloaded uvoľnenejší, rýchlejší a berie sa menej vážne.

Aj preto sú módy v tomto duchu pozmenené, na mape môžete tak naraziť na smrteľnú Zlatú zbraň, získavate viac bodov, ak držíte bombu tesne pred vybuchnutím alebo si skóre zvyšujete výmenou zbraní. Levelovaním si sprístupňujete nové zbrane, upgrady, schopnosti (rýchlejšie nabíjanie, zvýšená účinnosť zbraní a pod) a herné režimy. Multiplayer má nezvyklú hĺbku, časté používanie rovnakých zbraní vám odomkne účinnejšiu verziu, zbierate medaily aj ocenenia do profilu. Na mapách sa môžete preháňať ako Bond, Scaramanga, Dr. No, Goldfinger, Zub či v koži inej známej postavy z filmových Bondoviek.

Tou najdôležitejšou vlastnosťou GoldenEye 007: Reloaded je, že dokáže uspokojiť hlad po strieľaní a nepotrebuje k tomu veľkolepú kampaň plnú výbuchov ani moderné bojiská. Jej rozpočet ju udržuje na zemi a smrdí béčkovosťou, ale nie tak odfláknutou ako môžete vidieť u hier z produkcie City Interactive. Použitá licencia vytvára ilúziu vysokokvalitnej FPS, ktorá používa priemerné technické spracovanie na rozpovedanie známeho príbehu. Replikovať hrateľnosť originálu sa takmer podarilo s drobnými kompromismi, ale jej trvácnosť nebude vysoká. Je skôr na jedno použitie.


napísal spacejunker 30.12.2011
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
GOLDENEYE 007: RELOADED
+ pocit, že ste v koži agenta 007
+ komplexný a zábavný multiplayer
+ MI6 challenge mapy
- slabé technické spracovanie
- výkony hercov
- hlúpa AI


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: Activision / ABC Data / Eurocom
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk