História GTA série

Ako GTA séria začínala a koľko už má spolu hier?

pridal saver 9.12.2023 o 15:42 pod hry
História GTA série

HRY > NOVINKY >

Pri príležitosti remastrov GTA Trilógie si prejdime celú GTA sériu od jej začiatkov v roku 1997 až po aktuálne, práve ohlásené GTA VI.


1. Grand Theft Auto  - PC, PS1, GBA - rok vydania 1997
- odohráva sa v roku 1997

História GTA série

V roku 1997 vyšlo prvé GTA a očarilo hráčov voľnosťou pohybu, kradnutím áut, streľbou a rôznymi možnosťami. Teda konceptom, ktorý si hra zachovala až dodnes. Vtedy to však bolo ešte v 2D grafike s pohľadom zhora a prídavkom 3D objektov. Napriek tomu autori už vtedy dobre vytiahli zábavu zmiešanú s brutalitou. Už vtedy hra predstavila mestá série a to Liberty City, Vice City a San Andreas, okolo ktorých sa celá séria točí doteraz.

 



2. GTA London 1969 - PS1, PC - rok vydania 1999
- odohráva sa v roku 1969

História GTA série

Úspech pôvodnej hry nasledovalo rozšírenie s novou mapou a to prekvapivo v Londýne, teda meste s reálnym názvom. Autori sa tu vtedy presunuli do minulosti a to do roku 1969. Systém hry sa nemenil. Hra ponúkla 32 misií a 30 nových vozidiel.

 

 


3. GTA London 1961
- PC - rok vydania  1999
- odohráva sa v roku 1961

História GTA série

V rovnakom roku ešte autori stihli vydať aj ďalšiu londýnsku expanziu, ktorá hru presunula ešte o niekoľko rokov do minulosti a ukázala mladšie postavy z predchádzajúcej londýnskej expanzie.

 



4. Grand Theft Auto 2  - PS1, PC, GBA, Dreamcast - rok vydania 1999
- odohráva sa približne v roku 1999

História GTA série

Akoby to nestačilo, v rovnakom roku ako expanzie stihli autori vydať aj novú hru s novým enginom s vylepšenou 3D grafikou, svetelnými efektmi, ale stále s pohľadom zhora. Na PC sa dalo hrať v dvoch svetelných nastaveniach.

Hra nás tentoraz zaviedla do nemenovaného mesta s postavou nazvanou Claude. Tu ešte nemali autori pevne stanovený koncept série, ale dostávali sa k tomu, čo nakoniec začalo treťou časťou. Mali však definovanú hrateľnosť, kde voľnosť rozšírili o vedľajšie misie ako taxi, autobusové alebo nákladné misie.

Dvojka bolo prvé GTA, ktoré malo aj multiplayer, ten však v nasledujúcich častiach už vypadol, vrátil sa až v GTA IV.

 



5. Grand Theft Auto III - PS2, PC, Xbox, iOS, Android - rok vydania 2001 (recenzia 8.5)
- odohráva sa v roku 2001

História GTA série

GTA III v roku 2001 zadefinovalo budúcnosť série, ale otvorilo aj nový štýl akčných adventúr v otvorenom, plne 3D prepracovanom a žijúcom meste. Autori sa vrátili späť k pôvodným mestám prvej hry a vybrali si Liberty City (New York), zároveň začali aj s postavami a ich preväzovaním medzi jednotlivými hrami. Pre zaujímavosť, hlavná postava je v hre tichá, nič nehovorí a jej meno sme sa dozvedeli až neskôr v San Andreas, kde sa objavil ako vedľajšia postava.

Volá sa Claude a na začiatku hry bol pri lúpeži zradený. Prežil a plánuje svoju pomstu. Hra bola ešte na starých konzolách, ktoré nemali dostatok pamäte a aj preto bolo mesto rozdelené na časti a odomykalo sa postupne. Toto hre zostalo ešte niekoľko ďalších častí. Plus ovládanie ešte v tej dobe bolo dosť kostrbaté.

Pre zaujímavosť, hra mala dostať aj online multiplayer, ale pre nedostatok času bol zrušený. Veľmi podobná vec sa presne v rovnakom čase udiala aj pri konkurenčnej Mafii.

 

 


6. GTA Vice City - PS2, PC, Xbox - rok vydania 2002 (recenzia 9.3)
- odohráva sa v roku 1986

História GTA série

Vice City je samostatná expanzia GTA 3, ktorá prebrala pôvodný engine a z temného Liberty City hru presunula do druhého mesta GTA univerza, slnečného Vice City vytvoreného pohľad Miami na Floride. Autori sa v nej znovu posunuli vpred a už v nej plne zakotvili pomenovávanie hrdinov, používanie už známych miest, ako aj neustále rozširovanie možností hry. 

Nakoniec tu pokračovali v engine z GTA 3 a ďalej ho vylepšovali. Rozšírili tu mapu, aj keď stále bolo rozdelené na zamknuté časti. Pre zaujímavosť, v tom čase sa takáto hra v plnom vývoji pripravovala 9 mesiacov. Dnes to pri GTA VI to v Rockstare vyzerá skôr na 9 rokov

V príbehu sme prebrali Tommyho Vercettiho, ktorý sa po 15-tich rokoch dostáva z väzenia, aby sa znovu namočil do drogového biznisu. Celé je to inšpirované seriálom Miami Vice či filmom Scarface.

 

 


7 GTA San Andreas -  PS2 ,PC, Xbox - 2004 (recenzia 9.6, mobilná verzia 5.0)
- odohráva sa v roku 1992

História GTA série

San Andreas bolo druhým pokračovaním GTA III a siahlo po poslednom meste z GTA 1, ktoré je inšpirované Kaliforniou. Hra oproti trojke a Vice City výrazne narástla a ponúkla masívnu rozlohu s tromi mestami a novými možnosťami. Pribudlo napríklad ovládanie lietadiel, doplnili to aj bicykle, jet pack, upravovanie áut, ale aj možnosť priberania postavy a tréningu. Veľa vecí sa tu postupne otvára a sprístupňuje.  Napríklad v hre bolo už 212 vozidiel, zatiaľ čo v GTA III bolo 60.

Hra sa preslávila aj svojim Hot Coffee modom, ktorý autori pripravovali, ale v hre nebol nakoniec  prístupný. Na PC sa však modom dal odomknúť. Rockstar z toho mal hneď niekoľko súdov.

Bol tu aj prvý pokus o obmedzený lokálny multiplayer, kde však hráči museli zostať na jednej obrazovke.

V príbehu sa dostávame do postavy černocha CJeja, ktorý sa domov vracia po smrti matky a ostáva tu, aby pomohol svojmu gangu znovu obsadiť svoje územie a zbaviť sa nepriateľov. Popritom spoznáva väčších ľudí, pomáha im a otvárajú sa mu ďalšie mestá na mape.

 

 

 

8. GTA Advance - Game Boy Advance - 2004
- odohráva sa v roku 2000

História GTA série

Malá verzia GTA 3 pre GBA zobrala štýl prvého GTA a v 2D grafike a s neobmedzenou brutalitou ho naservírovala Nintendo hráčom. Presnejšie je prequelom ku GTA III, zobrala známe postavy, aj keď zrušila prestrihové scény, ktoré nahradila len textami.

 

 


9. GTA Liberty City Stories - PSP, PS2 - 2005  (recenzia 9.2)
- odohráva sa v roku 1998

História GTA série

Svojho času Rockstar veľmi podporoval PSP handheld a GTA 3 dostalo svoj prequel aj na PSP, kde sme sa dostali do udalostí pred pôvodným príbehom a ešte aj pred GTA Advance verziu.

Hra sa neskôr dostala aj na PS2. Prekvapivo nedostala PS Vita port, nakoniec Rockstar sa PS Vite zďaleka vyhýbal. Nevieme, či Sony nezaplatilo a im sa to tak neoplatilo, alebo jednoducho chceli pracovať na väčších platformách.

 

 


10. GTA Vice City Stories - PSP, PS2 - 2006  (recenzia 9.3)
- odohráva sa v roku 1984

História GTA série

Podobne ako pri Liberty City Stories autori v ďalšej samostatnej PSP hre rozšírili aj príbeh Vice City a ponúkli ho v zmenšenom formáte s jednoduchšími a kratšími misiami. Hra nakoniec prišla aj na PS2

 

 


11. Grand Theft Auto IV - PC, PS3, Xbox 360 - 2008  (recenzia 10, PC recenzia 9.0)
- odohráva sa v roku 2008

História GTA série

GTA IV reštartovalo celú sériu podobne ako GTA 3 a ako ju posunulo vpred technologicky, tak sa vrátilo späť do prvého mesta a to do Liberty City. Spustili svoj na svoju dobu veľmi pôsobivý Rage engine, priniesli do mesta detaily, aj keď vzhľadom na nový engine veľa možností oproti GTA SA bolo urezaných. Ale čo stratila v možnostiach, to pribudlo v grafike, interaktivite a fyzike. Ale výrazne postúpilo vpred aj ovládanie a streľba, kde pribudol cover štýl a presné zameriavanie alebo aj mobil na kontaktovanie ľudí a aktivity.

Hra tentoraz bola aj menej zameraná na voľnú zábavu a bola viac temnejšia. Prebrali sme postavu Nika Bellica z východnej Európy, ktorý sa dostáva do miestneho podsvetia.

Hra dostala aj multiplayer, ktorý ponúkol hru pre 32 hráčov v rôznych režimoch a kde si autori trénovali možnosti na GTA online. Síce primárne hra ponúkala deathmatch a preteky, ale bola tu už aj voľnosť pohybu po mapy.

 

 



12. GTA Lost and Damned - PS3, PC, Xbox 360 - 2009 (recenzia 9.0)

História GTA série

Svojho času ešte Rockstar rozširoval hry aj singleplayerovo a Lost And Dammed bola prvá expanzia pre GTA IV, ktorá zachovala Liberty City mesto, ale pridala nový príbeh, nové postavy a motorky. Dostali sme sa tu do kože člena motorkárskeho gangu. Nový príbeh s novými doplnkami vtedy potešil. 

 



14. GTA Ballad of Gay Tony - PS3, PC, Xbox 360 - 2009 (recenzia 9.5)

História GTA série

Jedna expanzia pre GTA IV nestačila a Rockstar pridal aj druhú, ktorá do hry pridala trochu odreagovania a zábavy, priniesla diskokluby, ale napríklad aj padáky a helikoptéry. Zábava sa tak v hre výrazne rozšírila.

 


13. Chinatown Wars - PSP, DS, iOS - 2009 (recenzia 9.5)
- odohráva sa v roku 2009

História GTA série

Liberty City z GTA IV bolo rozšírené na DS, neskôr aj na PSP a iOS, hra ponúkla znovu pohľad zhora, veľmi slušné ovládanie, touchscreenové minihry a obchod s drogami.  

 



14 - Grand Theft Auto V - PC, Xbox360, PS3 - 2013 (recenzia 10, Xbox one, PS4 10, PC 10)
- počas hospodárskej krízy

História GTA série

Rockstar sa po GTA IV s Liberty City rozhodol preskočiť Vice City a skočil rovno do San Andreas v GTA V. Hra bola parádna, ale zároveň aj záhuba série, ako sme ju dovtedy poznali. Priniesla totiž veľké prostredie, znovu množstvo možností, tri hlavné postavy, medzi ktorými sa dalo prepínať a zábavný a zaujímavý príbeh. Grafika znovu postúpila vpred. 

Čo bolo záhubou série, ako ju poznáme, bolo GTA Online. To spustili autori mesiac po vydaní a úplne zmenilo ich pohľad na hru a aj ďalšiu sériu. Videli v tom veľké peniaze, a tak sa už 8 rokov sústreďujú len na jeho rozširovanie. A to aj teraz po 8 rokoch je stále pokračovanie hry v nedohľadne. Na druhej strane, ak hrávate GTA Online, obsah tam stále pravidelne pribúda. Dokonca nedávno pribudol nový malý ostrov ako súčasť heist misie. Možno bude previazaný na GTA VI.

Kvôli online režimu však nepriniesli žiadne singleplayerové expanzie a jediné, čo mimo online režimu riešia, sú porty na ďalšie generácie konzol. Pôvodne hra vyšla na Xbox360 a PS3, neskôr dostala port na Xbox One a PS4 a doplnilo to aj PC, kde prišiel aj FPS režim a teraz hru čaká Xbox Series XS a PS5 port, aj keď len s minimom vylepšení.

 

 



15 - Grand Theft Auto The Trilogy - Definitive edition - PC, Xbox One, PS4, Switch, mobily - 2021 (recenzia 3.5)

História GTA série

V roku 2021 Take 2 usilovne rušilo kvalitné mody pre predchádzajúce hry, aby následne predstavilo svoj remaster GTA trilógie, teda GTA III, GTA Vice City a GTA San Andreas. Všetky dostali malý vizuálny update a aj port na Unreal engine. Nakoniec to však skončilo pri vydaní veľmi zle, s chybami, zlou grafikou a ani po dvoch rokoch to nijako Rockstar nedoriešil. Namiesto toho na december 2023 ohlásil mobilnú verziu trilógie, ktorá najskôr príde do Netflix predplatného.

Celkovo je škoda, že z toho Rockstar nevytiahol viac, ale dal to spraviť malej firme len preto, aby niečo bolo.

 

 

16 - GTA VI - Xbox Series XS, PS5 - 2025 (neskôr aj PC)
- umiestnenie bude do modernej doby

História GTA série

Počas roku 2023 Rockstar prvýkrát oficiálne ohlásil prípravu GTA VI, aby ju v decembri oficiálne predstavil prvým trailerom. Ukázal umiestnenie vo Vice City aj s rozsiahlejším okolím podobne ako pri GTA V. Nebolo to prekvapenie, keďže hra sa posledné roky leakovala a dokonca bola firma aj hacknutá, odkiaľ sa dostali von gameplay videá. Vizuál nám ukázal ďalšie vylepšenie Rage enginu, viac detailov na postavách, väčšie možnosti a aj hustejšie obyvateľstvo v uliciach, aj keď zatiaľ len z videa, uvidíme, ako to celé bude vyzerať vo finálnej podobe. 

V hre sa teraz dostaneme do dvoch postáv, muža a ženy, obaja sú zlodeji utekajúci pred políciou. Zdá sa, že jedným zo základných prvkov v hre bude aj väzenie. 

Hru rovno naplánovali na rok 2025, uvidíme, či už okolo jari alebo príde až na jeseň. Zároveň príde podobne ako predchodcovia najskôr na konzoly a až neskôr na PC. 





Páči sa mi! (+8)

Zaradené pod: Grand theft auto, gta, rockstar






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk