LEGO BATMAN 2: DC SUPER HEROES

LEGO BATMAN 2: DC SUPER HEROES

7.0

Milióny LEGO kociek v Gothame

Recenzia na PS3 verziu

Nemá zmysel vypisovať, čo všetko sme už z dánskej stavebnice vystavali a ani sa zamýšľať nad budúcnosťou kockatých hier (napr. túto jeseň Pán prsteňov), venujme sa prítomnosti a zatiaľ poslednému prídavku do rodiny LEGO titulov. Pred sebou máme LEGO Batman 2: DC Super Heroes a poďme sa pozrieť, ako si temný rytier poradí druhýkrát s adaptáciou svojich dobrodružstiev.

Pozor, budeme hovoriť

Zločinci utiekli z Arkhamu a Batman musí opäť zachrániť Gotham City – toľko k základnej výstavbe príbehu. Lenže podnadpis DC Super Heroes sľubuje aj povestný háčik, ktorý celú situáciu skomplikuje. V meste sa totiž objaví aj Lex Luthor a to môže znamenať iba jediné. Niekde v blízkosti sa určite nachádza aj pánko s červenými slipkami oblečenými na teplákoch.

Veľkou novinkou pri podávaní príbehu je dabing, ktorý sa v LEGO hrách objavuje vôbec po prvýkrát. Krátke filmy medzi misiami sú nadabované a to so sebou prináša jednu dobrú a jednu zlú vec. Staršie deti, ktoré vedia základy cudzieho jazyka, dostanú komplexnejší a celistvejší (v rámci detskej orientácie) pohľad na to, čo sa na obrazovke deje. O to horšie na tom ale budú menšie deti, prípadne deti, pre ktoré je Batman 2 prvou LEGO hrou. Tam, kde predtým stačili vtipné vsuvky a dialógy bez slov, teraz dostávajú porciu textov, ktorým nerozumejú a pomôcť budú musieť starší súrodenci či rodičia. Stále sa samozrejme bavíme o „nepodstatnom“ príbehu, ktorý pre hru samotnú veľa neznamená, ale na situácie „poď mi to prosím ťa preložiť“ treba byť prichystaný.

LEGO Batman 2: DC Super Heroes
LEGO Batman 2: DC Super Heroes Superman nie je celkom nesmrteľný, Kryptonit je pre neho achilovou pätou.
Superman nie je celkom nesmrteľný, Kryptonit je pre neho achilovou pätou.


LEGO Batman 2: DC Super Heroes Vo výbave netopiera sa nachádza množstvo rôznych vozidiel.
Vo výbave netopiera sa nachádza množstvo rôznych vozidiel.


LEGO Batman 2: DC Super Heroes Kde si ostatné postavičky musia dávať pozor, muž z ocele hravo preletí...
Kde si ostatné postavičky musia dávať pozor, muž z ocele hravo preletí...





Batman v znamení prevlekov

Ak ste nikdy žiadnu LEGO hru nehrali, vedzte, že hrateľností stojí a padá na spolupráci dvoch či viacerých postavičiek, z ktorých každá vykonáva inú inú činnosť. Kombinácia schopností otvorí cestu k cieľu. Okrem toho sa občas stretnete s nepriateľmi, ktorých raz dva spacifikujete či trošku náročnejšími bossmi. Širokú plejádu postáv najmä zo začiatku suplujú prevleky. Tradičná dvojka Batman a Robin si na vopred pripravených miestach vedia vymeniť za garderóbu a získajú tak schopnosť vyššie skákať, prechádzať sa po stenách vďaka magnetickým topánkam, odpalovať nálože, pracovať s kyselinami a ďalšie. 

Každý superhrdina potrebuje svojho poskoka

Batman 2 stavia na základoch všetkých predchádzajúcich hier a požičiava si z nich tie najobľúbenejšie prvky. Na rozdiel od Batman 1 je už obrazovka schopná pracovať v dynamickom splitscreen režime, takže jeden hráč sa môže nachádzať na jednom konci levelu a druhý úplne inde. Od Harryho Pottera si napríklad autori požičali prácu s kvapalinami a tak budete vodou či rôznymi chemikáliami plniť nádrže či hasiť požiare. LEGO Star Wars prišli s nápadom vyrezávania vecí zo stien pomocou laserových mečov a podobnú funkciu zvládnu aj DC hrdinovia. 

Keďže sú ale levely skutočne veľké (dokonca tak veľké, že sa v nich prvýkrát nachádzajú checkpointy, kde je možné uložiť pozíciu), dochádza často k situácii, že počítačom riadená postavička sa niekde zasekne, ostane visieť na zábradlí a podobne. Pri hraní sa tak na AI rozhodne nespoliehajte, radšej si zožeňte živého kamaráta. Koniec koncov, pri živej kooperácii sú všetky LEGO tituly najlepšie.

Je to vták? Je to lietadlo? Nie, to je Superman!

Muž z ocele je jedným z najpríjemnejších prekvapení, ktorých sa v Batman 2 dočkáte. Superman dokáže lietať, čo je samo o sebe „cool“, navyše od začiatku dokáže rozbíjať takmer všetky prekážky, zvláda rýchlostavbu, hasenie požiarov dychom, má rontgenový zrak a nie je ho možné zabiť. Okrem Supermana sa dajú odomknúť aj ďalší členovia DC rodiny, konkrétne napríklad celá Justice League (Green Lantern, Wonder Woman, Aquaman, The Flash). Na opačnej strane rieky stoja známi zloduchovia: Joker, Penguin, Bane, Riddler, Killer Moth, Poison Ivy, Harley Quinn, Two Face a ďalší. 

Volá vás (takmer) otvorený svet 

Zatiaľ čo minulé LEGO tituly sa spoliehali na tzv. hub systém, kedy sme sa z jedného centrálneho miesta vydávali na misie, Batman 2 volí odlišný systém. Centrálny hub predstavuje Batmanova jaskyňa, kde je na výber niekoľko dopravných prostriedkov a najmä počítač, na ktorom vidíte, kde v meste sa práve deje nejaká neprávosť. Vy nasadnete do vozidla či lode a vyrazíte z jaskyne. V tom momente sa dostávate do otvoreného, „žijúceho“ Gotham City, kde sa uzavretý svet mení na veľké pieskovisko. Samozrejme, čakať toľko voľnosti ako v GTA by nebolo namieste, aj tak ale môžete po meste jazdiť, vysadať z áut, riešiť mikroquesty alebo sa zapojiť do pouličných šarvátok. 

To so sebou zároveň prináša rovnaký problém ako pridanie dabingu. Pre starších, náročnejších hráčov práca s kompasom, umiestňovanie značiek na mape či cestovanie metrom bude príjemnou výzvou. Naopak, mladší budú stratení a tak si pred kúpou dobre rozmyslite, či sa obdarovaný nachádza v prvej, alebo druhej kategórii. 

Tradičné plusy i mínusy

Ani tentoraz sa pri kooperatívnom režime nebudete môcť spoľahnúť na pomoc kamaráta z druhého konca republiky. Online co-op jednoducho nebol, nie je a asi ani nikdy (pri stávajúcom engine) nebude. Hoci snaha o pospájanie herných mechanizmov z minulých častí je evidentná (opisovaná voda či vyrezávanie rôznych tvarov) a pribudol aj otvorený svet, v samotnej hrateľnosti sa nezmenilo takmer nič. Do budúcna si napríklad viem predstaviť upgradovanie schopností postavičiek za nazbierané kocky.

Veľkou devízou je znovuhrateľnosť, bonusy, oblečenia, vozidlá a vynálezy. Batman 2 ponúka priehrštia extra obsahu všetkého druhu a ako vždy platí, že ak si budete chcieť odniesť achievement za 100 % prejdenie hry, za 5 ani 10 hodín ho určite nezískate. 

LEGO Batman 2: DC Super Heroes
LEGO Batman 2: DC Super Heroes Radšej nebudeme spomínať jeho super zrak.
Radšej nebudeme spomínať jeho super zrak.


LEGO Batman 2: DC Super Heroes Otvorenosť mesta si vyskúšate aj takto.
Otvorenosť mesta si vyskúšate aj takto.


LEGO Batman 2: DC Super Heroes Batman a Robin začínajú každú misiu v jaskyni.
Batman a Robin začínajú každú misiu v jaskyni.





Nemáte ešte darček za vysvedčenie? Máte doma školáka na druhom stupni aspoň so základnými znalosťami angličtiny? Prípadne sa po večeroch túžite vyblázniť v koži Batmana alebo Supermana a nakopať pár zločineckých zadkov? LEGO Batman 2 je tu pre vás, ale veľké zmeny oproti ostatným hrám z tejto série neočakávajte. 


napísal je2ry 11.7.2012
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
LEGO BATMAN 2: DC SUPER HEROES
+ čiastočne otvorený svet
+ DC hrdinovia vrátane Supermana
+ znovuhrateľnosť
- nevhodné pre mladších hráčov
- takmer nutný živý spoluhráč
- stále chýba online co-op
- bez výraznejších inovácií


RECENZIE HRÁČOV
LEGO Batman 2: DC Super Heroes
8.0
LEGEND_CAKE    7.7.2012
Ach ano je to tu ...   Som velkím fánúšikom hier...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Warner Bros. / CENEGA / Travellers Tales
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. jún 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk