História olympijských videohier

Dnes začínajú 31. olympijské hry a pri tejto príležitosti si zhrňme vývoj olympijských, respektíve aj športových videohier. Začalo to v roku 1980...

pridal saver 5.8.2016 o 15:06 pod hry
História olympijských videohier

HRY > NOVINKY >

Dnes začínajú 31. olympijské hry a pri tejto príležitosti si zhrňme vývoj olympijských, respektíve aj športových videohier. Začalo to v roku 1980...

Olympic Decathlon - 1980

Športové kolekcie rozbehla v roku 1980 olympijská verzia desaťboja Olympic Decathlon, vtedy ešte nelicencovaný balík atletických športov. Počas troch rokov vyšiel len na počítačoch TRS-80, PC, a Apple II, ale zaujal a naštartoval vlastný segment športových hier. Primárne sa ovládal klávesami a vyhol sa najväčšiemu problému joystickových športových hier, o ktorom si povieme o chvíľu.

Disciplíny zhrňovali celý desaťboj a teda 100 metrov beh, 110m bez cez prekážky, 1500 metrov beh, 400 metrov beh, skok do diaľky, vrh guľou, skok do výšky, hod diskom, skok o tyči a hod oštepom. Celé to bolo v jednoduchej grafike s minimom farieb.

   

Decathlon - 1983  - Atari, Commodore, MSX

Activision prebral cestu Olympic Decathlonu a presunul desať športov do farebnejšej a zábavnejšej formy. Vylepšil pôvodný koncept a prakticky vytvoril skutočný základ žánru, ale zároveň narazil aj na masívny problém vtedajších platforiem - joysticky. Z hry sa doslova stal lámač joystickov. Rýchlosť postavy totiž závisela od rýchlosti pohybu joysticku z jednej na druhú stranu, čo si odnášali jemné kontakty. Joysticky často neprežili ani prvý deň hrania. Tak, či tak, z hry sa stala športová klasika.

Hra ponúkla rovnakých desať športov, ale pridala multiplayer dvoch hráčov na jednej obrazovke.

   

Track & Field  - 1983  - Atari, NES, C64, GB, CPC, Sharp X1, Spectrum, mobil, NDS

Po boku desaťboja vyšla aj druhá legenda - Track and Field od Konami, rovnako stále nelicencovaná športová hra, ktorá síce ponúkla len šesť disciplín, ale za to rozšírila počet hráčov na štyroch. Rovnako ako Decathlon si prišiel po životy tisícov joystickov a to ešte na väčšom počte platforiem, ku ktorým sa nedávno pridali aj mobily a NDS. Spolu s tým založila vlastnú sériu, ktorá sa počas rokov vyvíjala.

Hra zo športov ponúkla 100 metrov beh, skok do diaľky, hod oštepom, 110 metrov cez prekážky, hod kladivom a skok do výšky.

  

Summer Games / Winter Games (1984 - 1986) - Atari, C64, Apple, PC,Spectrum, Amiga 

Do športov sa následne ponoril aj Epyx, ktorý priniesol Summer Games so skokom o tyči, skoky do vody, šprint, gymnastiku, plávanie, streľbu a veslovanie. Rozšíril tak doteraz zaužívaný desaťboj o zaujímavé novinky. To mu ale nestačilo a ďalší rok priniesol Summer Games II s klasickými športmi ako všetky možné skoky, pridal veslovanie, jazdu na koni, kajak a bicykel. 

Po úspechu letných športov sa ako prvý vrchol aj na súbor zimných športov. Tie už v niektorých disciplínach umožnili joystickom oddýchnuť si a orientovali na hľadanie najlepšej cesty na slalome a boboch alebo len správnom načasovaní pri skokoch na lyžiach. Hra ponúkla zjazd, skoky, biatlon, boby, sánky, krasokorčuľovanie, rýchlostné korčuľovanie a freestyle lyžovanie.

   

The Games: Winter Challenge  - 1991 - PC, MegaDrive, Genesis

Zimné hry pokračovali síce neoficiálnou olympijskou hrou, ale tá sa podobne ako Decathlon stala legendou v žánri. Prinieslo ju Accolade a ako prvá skombinovala 2D a 3D scény, vďaka čomu ponúkla skutočný zážitok zo športov. Posunula zimné hry o generáciu vpred pridala výber náročnosti, tváre a národy. Rozšírila možnosť multiplayeru pre 10 hráčov.

Športy ponúkla - zjazd, obrovský slalom, sánky, dvojbob, skoky na lyžiach, biatlon, rýchlostné korčuľovanie, cross country.


  

The Games Summer Challenge - 1992 -  PC, Genesis, MegaDrive

Letné hry pokračovali v kvalitnej sérii a aj keď výber disciplín nebol najzaujímavejší, engine a kvalita hrateľnosti sa zachovali. Hra ponúkla kajak, lukostreľbu, 400 metrov cez prekážky, skok do výšky, skok o žrdi, jazdu na koni, hod oštepom, rýchlostné bicyklovanie.  

Pre zaujímavosť Games séria svojim 3D spracovaním predbehla konkurenciu o šesť rokov. Až v Nagano 98 a ďalšie olympijské hry sa dostali do 3D grafiky.

  

Olympic Gold (Barcelona) - 1992  - Megadrive, Master, Gamegear

Prvá oficiálne licencovaná olympijská hra vyšla až o 12 rokov po Decathlone a to v roku 1992 pri príležitosti letných hier v Barcelone. Licenciu získal US Gold a priniesol sedem disciplín - 100m, 110m cez prekážky, skok o žrdi, hod kladivom, plávanie, skok do vody a lukostreľbu. Zaujímavosťou bolo, že autori vytvorili športovcom špecifické parametre podľa národnosti, každý bol dobrý v niečom inom.

 

  

Winter Olympics (Lillehammer) - 1994 -SNES, Mega Drive, Master System, Game Gear, PC, Amiga

Keďže US Gold si licencoval naraz aj zimné hry, pokračoval v oficiálnej sérii. Tentoraz rozšíril ako ponuku športov, tak aj platforiem. Hra sa dostala napríklad aj na PC a Amigu s vlastnou kvalitnejšou verziou. Desať športov tvorilo zjazd, obrovský slalom, Super G, slalom, boby, sánky, freestyle lyžovanie, skok na lyžiach, biatlon, rýchlokorčuľovanie.

  

Olympic Summer Games  (Atlanta) - 1996 - SNES, GameBoy, MegaDrive

US Goldu sa prvé letné olympijské hry oplatili a tak si rezervoval novú olympiádu v Atlante. Prekvapivo zimu už ponechal tak. Na leto zopakoval ponuku minulej hry 100m, 110m cez prekážky, skok o žrdi, hod kladivom, plávanie, skok do vody a lukostreľbu a pridal skok do výšky, skok do diaľky, hod diskom a streľbu. Rovnako znovu obmedzil platformy, len na základ konzol.

  

Nagano Winter Olympics 98   (Nagano) - 1998 - N64, PS1

US Gold už ďalšiu licenciu nezískal a prvý raz prebralo olympiádu v roku 1998 Konami známe kvalitnou Track and Field sériou. Firma na N64 prepracovala 12 disciplín a na PS1 doniesla jedenásť, ale žiaľ celá hra skončila veľmi slabo a tak tento prvý, bol zároveň pre Konami aj posledným olympijským titulom. Hodnotenia boli na 50% priemere.

  

Sydney 2000 - PlayStation, Dreamcast, PC

Moderná éra olympiád sa začala písať v roku 2000. Sydney olympiádu prebrala nová krv v Eidose, konkrétne štúdio Attention To Detail, ktoré skúsilo medzi klasiky ako beh a rôzne hody, pridať vzpieranie, trojskok, skok do vody, kajak a k tomu pridali 20 minihier na trénovanie postáv.  Hodnotenia síce dosiahli len okolo 60%, ale hra mala úspech v predaji a získala aj BAFTA ocenenie v kategórii športová hra roka.

Disciplíny boli 100m beh, 110m prekážky, oštep, kladivo, trojskok, skok do výšky, streľba, vzpieranie, plávanie, skok do vody, cyklistika, kajak K1 slalom.

  

Salt Lake City 2002 - PlayStation 2, GBA, PC

Eidos pracoval aj na zimnej verzii hry, ale sem prenieslo len šesť disciplín. Absentovali tie najdôležitejšie a rovnako zmizol tréningový systém. Z hitovky sa tak stal prepadák. Zo športov boli len zjazd mužov a žien, freestyle žien, k120 skok mužov, dvojbob mužov a snowboard paralelný slalom. Hodnotenia znovu klesli pod 50%.  

  

Athens 2004 - PS2, PC

Ďalšiu licenciu získal Eurocom, ktorý hru vyvinul a distribúciu si rozdelili Sony na PS2 a Eidos na PC. Tentoraz ale išlo o skutočnú olympijskú hru, ktorá priniesla masívny, dovtedy najväčší počet disciplín a to 26. Sedem z nich bol beh a beh cez prekážky, nechýbali všetky typy skokov do diaľky a do výšky, všetky hody - diskom, oštepom, guľou. štyri typy plávania, gymnastika v troch disciplínach, jazda na koni, vzpieranie, lukostreľba, streľba.

Žiaľ počtom neohúrili a hodnotenia PS2 verzie boli 61% a PC verzia 41%, síce rozmanitosť športov potešila, ale triviálna hrateľnosť len s ťukaním do tlačidiel to ničila.

  

Torino 2006 - PlayStation 2, Xbox, PC

V roku 2006 si licenciu vyskúšalo 2K Sports, ktoré dalo hru vyvíjať 49games. Firme sa podarilo prepracovať 15 disciplín, ktoré zahŕňali boby, sane, biatlon, rýchlokorčuľovanie, skoky, alpské lyžovanie, cross country, a beh na lyžiach. Hodnoteniami klesli ešte nižšie ako posledný Eidos a dosiahli len okolo 40% priemeru.

recenzia 5.7

  

Mario & Sonic At The Olympic Games Beijing 2008  - Wii, DS

V roku 2008 získala licenciu na olympijské hry Sega a drží si ju do dnes, zrejme aj vďaka tomu, že odvtedy tu máme vždy dve olympijské hry. Jedna je inšpirovaná Mario a Sonic sériami, druhá reálne ladená.

Hra dosiahla priemer 67% a stala sa tak najlepšie hodnotenou olympijskou hrou posledných rokov. Ponúkla 20 skutočných športov, 4 vymyslené športy na Wii a 16 skutočných a 8 vymyslených na DS. Hra ako prvá zároveň pridala arkádové elementy ako boost a rôzne ďalšie power-upy. Zo športov priniesla všetko od atletiky, cez gymnastiku, streľby, vodné športy, až po šerm a stolný tenis.

Wii recenzia 7.5

  

Beijing 2008 - Xbox360 , PS3, PC

Eurocom pokračoval vo vývoji aj Pekingských hier tentoraz pre Segu a zapracoval na počte. Priniesol 36 športov, ale žiaľ kvalita ostala rovnaká, čo sa odrzkadlilo na priemer hodnotení 60%. Z nových športov pribudlo napríklad džudo, nové typy streľby na presnosť, rozšírila sa ponuka gymnastiky a aj vodných disciplín.

recenzia 5.5

  

Mario & Sonic At The Olympic Winter Games Vancouver 2010 - Wii, DS

Rok 2010 sa niesol v návrate Maria a Sonica v zimných športoch, kde si Sega zopakovala scenár so skutočnými a vymyslenými disciplínami, kde Wii dostalo 16 skutočných a 11 vymyslených a DS 15 skutočných a 12 vymyslených. Štýl zostal aj v zime nezmenený, len hodnotenia poklesli na 60%.

Wii recenzia 6.0

  

Vancouver 2010 - Xbox360, PS3, PC

Eurocom sa v roku 2010 dostal prvýkrát k zimnej olympiáde a priniesol do nej 14 športov. Kvalitou ani tentoraz neoslnili a hra klesla k 50% priemeru hodnotení. V športoch priniesli klasické zjazdy, boby, freestyle lyžovanie, snowboard, skoky a rýchlokorčuľovanie. Chýbal napríklad biatlon. Hra bola našťastie poslednou olympiádou od Eurocomu, aj keď teraz nevieme, či je to šťastie alebo smola, keďže namiesto toho robia na 007 Legends. 

recenzia 3.0

  

Mario & Sonic At The London 2012 Olympic Games  2012 - Wii, 3DS

Sege ako aj olympijskému výboru sa páči prezentácia olympijských hier pomocou Maria a Sonica a pokračujú v nej aj v Londýne. Nakoniec táto zábavná podséria je dôležitejšia a lepšie predávaná ako skutočná alternatíva na konzoly a PC. Tentoraz ponúkla 21 reálnych a 10 vymyslených na Wii a masívnych 57 reálnych športov na 3DS. Hra dosiahla priemer hodnotení 66%.

3DS recenzia 4.0

  

London 2012: The Official Video Game - Xbox360, PS3, PC

Londýn prebral nový vývojár Sega Studios Australia a oplatilo sa, 50 percent Eurocomu hneď vystriedalo 68% v priemere hodnotení. Austrálčania do Londýna zapracovali 31 disciplín, zo zaujímavých pridali trampolínu, plážový volejbal, veslovanie a vrátilo sa aj vzpieranie.

recenzia - 6.0

 

Mario & Sonic At Sochy 2012 Olympic Games  2014 - WiiU, 3DS

Mario a Sonic nezaháľali ani v zime roku 2012 kedy prišli do Sochi na zimné olympíjske hry. Titul ponúkol 16 olympijských eventov a 8 vymyslených disciplín.  Ponúkli 21 hrateľných postáv. Viac menej v Sege pokračovali v štandardne, ktorý nastolili na Wii, možno škoda, že bez výraznejších úprav.

WiiU recenzia 6.5

 

Mario & Sonic At Rio 2014 Olympic Games  2016 - WiiU, 3DS

Sege nezaháľala ani v roku 2016 a k Riu pripravilo ďalšiu hru s Mariom a Sonicom. Tentoraz ponúka 18 športov, 14 športových arén a tímy hlavných postáv Maria, Sonica, Luigi, v ktorých každá postava má iné parametre a je vhodná na iné športy. Priemer recenzii je 65% na 3DS a 60% na WiiU. Ostáva tak vo svojich štandardoch.

WiiU recenzia 6.0

 

Summersports.io  2016 - PC, mobily

Keďže tento rok nemáme veľkú letnú olympijskú hru môžete si zahrať aspoň menšiu hru vo web a mobilnej podobe Summersports.io.  Ponúka 8 olympijských športov v kvalitnom prevedení.

Hru si zahráte tu.

História olympijských videohier





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk