Gears of War vychádza už aj knižne

Pôvodne malo ísť o trilógiu, teraz je na trhu už päť kníh a prvá sa ocitla aj na našom trhu v českom preklade.

pridal spacejunker 8.8.2012 o 14:11 pod informácia
Gears of War vychádza už aj knižne

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Karen Traviss hovorí, že píše pre dospelých. Vraj aj jej knihy zo Star Wars univerza by mali niesť rating +18. Prečo knihy nemajú vekové doporučenie je vedľajšie, v jej aktuálne preloženej knihe Gears of Wars: Asfoská Pole by ste našli nanajvýš dva silné vulgarizmy a trochu šťavnato popísaného krájania locustov motorovou pílou. A keďže každý hral Gears of War, vie aké to je, keď zarazíte lancerku medzi nohy a ťaháte ju smerom hore. 

Asfoská pole nie sú o nadávkach ani o glorifikácii násilia páchaného na mimozemšťanoch, ale snaží sa jednotke Delta a jej členom - v knihe nazvaných gearovia (v angličtine COG) - dať ľudskú tvár. Je ťažké si predstaviť, že Marcus Fenix alebo Dominic Santiago boli kedysi deťmi; steroidová kúra naordinovaná Unreal enginom jasne diktuje, že sa tak už narodili.

Detstvo Marcusa, jeho problematický vzťah s otcom, rebelujúca mladosť, prihlásenie sa do armády aj azyl v rodine Santiagovcov, kde našiel lásku, aká sa mu nedostávala doma, sú len jednou z troch dejových línií. Kniha je zasadená medzi udalosti Gears of War 1 a 2 a nie je iba vykalkulovaným produktom pre rozpovedanie už známych faktov. Asfoská pole tak nepôsobí dojmom lacnej knižnej adaptácie a už vôbec nie tak, že Travissová nepozná predlohu. 

Snáď to bolo ženským citom, že dialógy medzi horami svalov a podpichovanie aj v čase zúrivých konfliktov vyvolávajú úsmev na tvári. Charakterové rysy všetkých postáv zodpovedajú svojim proťajškom z obrazovky, nemusíte sa báť, že by zmäkli alebo žeby Baird nemal dostatočne podrezaný jazyk.

Kniha však nie je ani odľahčenou beletriou, na pozornosť čitateľa kladie vyššie nároky. Vedie ho skákavým spôsobom do dvoch období, ktoré definovali a utužili samotnú jednotku Delta. Posledný odpor a bránenie Jacinta pred jeho potopením je prekladané vyvrcholením Kyvadlových vojen operáciou Vyrovnanie. 

Aliancia podniká útok na Zväz nezávislých republík v domnienke, že na pláňach vyschnutých močarísk sa pracuje na supertajnej zbrani, ktorá môže zmeniť výsledky vojen. V porovnaní s hrami je v knihe príliš málo akcie. Samotná operácia kulminuje v poslednej tretine, dovtedy zápasí s udržaním pozornosti práve vďaka tomu, že sa skáče nielen v čase, ale Travissová sa snaží vysvetliť mnohé veci, ale nedarí sa jej ich naservírovať ako na striebornom podnose. 

Po dočítaní tak viete, že Marcus sedel, ale neviete prečo. Za to si zapamätáte, že gearovia si vypchávajú topánky mačacinou a pochutnajú si aj na psom mäse, či prečo chodia v zbroji tak naširoko aj ženy. Kniha sa totiž spolieha na to, že ju budete čítať po dohraní Gears of War. A keďže u nás vychádza preklad so štvorročným oneskorením, spomienky na udalosti sú hmlisté.

Asfoská pole nespája všetky voľné konce, ale necháva si priestor aj pre ďalší diel, ktorý by sa na trhu mal ocitnúť podľa vydavateľa v najbližších týždňoch. Ponesie názov Po záplave. 

Pýtate sa, kto je Karen Travissová? Má na konte desiatky kníh, no to najdôležitejšie je, že sa podpísala pod knižnú pentalógiu Gears of War, je scenáristkou hry Geras of War 3 a má prsty aj v pripravovanej komiksovej minisérii naplánovanej na december tohto roka. Žena má jednoducho Gears of War v krvi.





Gears of War vychádza už aj knižne
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19800)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk