CRUSADER KINGS II

CRUSADER KINGS II

8.5

Bremeno vládnutia na vašich pleciach

Recenzia na PC verziu

Život šľachtica v stredoveku, to zďaleka neboli len plesy a poľovačky. S mocou a titulmi bola spojená aj zodpovednosť. Za seba, svoj rod a neraz aj osud celej krajiny. V stratégii Crusader Kings II od Paradox Interactive na svoje plecia prevezmete bremeno vládnutia a budete potrebovať veľa trpezlivosti a umu, aby ste v tejto náročnej úlohe obstáli.

Hra mapuje štyristo rokov európskej histórie od roku 1066. Začať môžete v niekoľkých obdobiach, kedy sú ústredným motívom rôzne globálne konflikty. Vyberiete si nie len spomedzi panovníkov, ktorí sú kľúčovými postavami v mocenskom boji, ale aj z iných početných šľachticov, ktorí v danej epoche žili na územiach Európy a časti Ázie. Stanete sa kráľom, princom alebo vojvodom a vaše práva a povinnosti závisia od toho, na akom stupni stojíte v hierarchii mocnárov. Kráľ má síce veľa podriadených, ale aj neprajníkov a hlavnú zodpovednosť pri obrane krajiny. Naproti tomu drobný šľachtic rieši predovšetkým vlastnú kariéru a snaží sa o profit a blaho svojich potomkov. Neraz sa však musí podriadiť rozhodnutiam kráľa, ktorý môže požadovať určité služby alebo si bez okolkov privlastní vaše vojenské jednotky.

Úspešní mocnári majú svojich vazalov, ktorí sú oporou, ale obvykle len vtedy, keď si kúpite ich lojalitu venovaním území, titulov alebo si ich zaviažete svadbou s niekým z vášho rodu. Sobáše sú dôležité nie len kvôli upevňovaniu vzťahov s inými mocnármi, ale aj potomstvu. Váš hlavný predstaviteľ nebude žiť večne, či už padne v boji, alebo umrie na starobu. Ak po sebe nezanechá dedičov, je koniec. Preto sa bez ostychu staňte dohadzovačom a svojmu najvyššiemu, ale aj jeho deťom, nájdite vhodných partnerov. Predpoklady na vládnutie u svojich potomkov rozvíjate už od detstva výberom vhodného tútora, ktorý sa môže orientovať na teológiu, vojenstvo, alebo inú oblasť.

Crusader Kings II
Crusader Kings II Plodenie detí a výber tútorov sú dôležité pre zachovanie rodu.
Plodenie detí a výber tútorov sú dôležité pre zachovanie rodu.


Crusader Kings II Veľké víťazstvo. Nepriateľský kráľ padol do zajatia!
Veľké víťazstvo. Nepriateľský kráľ padol do zajatia!


Crusader Kings II Do bojov sa  nezapojíte často a už vôbec nie s tisícovými armádami.
Do bojov sa nezapojíte často a už vôbec nie s tisícovými armádami.





Aj keď na svojom dvore máte rozhodujúce slovo vy, dôležitý je výber členov do správneho výboru, kde si zvolíte hlavných činiteľov v niekoľkých oblastiach. Každého hodnostára môžete poveriť jednou z troch úloh, ktoré prispejú k rozvoju vašej moci. Kancelára vyšlete na diplomatickú misiu, alebo rozosievať sváry medzi inými šľachticmi. Maršál dokáže pomôcť vazalom potlačiť rebélie, verbuje nové vojenské jednotky, alebo sa zameria na rozvoj vojenských technológií. Steward vyberá dane, dozerá na výstavbu v krajine a rast ekonomiky. Šéf špionáže odhaľuje úklady namierené proti vám, buduje a zveľaďuje špionážnu sieť. Kaplán konvertuje neveriacich, dozerá na kultúru a šíri náboženské myšlienky a vplyv. Jednotlivých predstaviteľov môžete vymieňať, ak máte dojem, že sú neschopní alebo sa ohlási lepší kandidát. Nepodceňujte ich potreby, inak vám namiesto osohu prinesú nepríjemnosti.

Boje v Crusader II sú len okrajové, najmä drobní šľachtici zvyčajne nedisponujú veľkou vojenskou silou a zriedka sa zapoja do otvoreného konfliktu. V prípade núdze si však môžete najať nie práve lacných žoldnierov. Výsledok bitky je generovaný automaticky a závisí od stavu a kvality jednotiek a pri útoku na mestá od obranných štruktúr sídla. Osídlenia môžete vylepšovať prikupovaním menších štruktúr alebo výstavbou usadlostí , hradov, chrámov a miest, ktoré zlepšujú obranu alebo výnosy. Stavanie je však veľmi nákladné a pokladnica sa plní pomaly, takže nové objekty budete prikupovať len ojedinele.

Vašou hlavnou starosťou zostáva manažment, uzatváranie spojenectiev, plánovanie úkladov, otázky viery a rozvoj ambícií. Často budete musieť vydať rozhodnutia, ako sa zachovať v určitej situácii a na základe toho sa zlepšia alebo zhoršia vaše vzťahy s okolím. Možností pri jednaní je mnoho a treba pružne reagovať na premenlivú situáciu vo svete. Aj keby ste hrali novú hru s rovnakým panovníkom, priebeh bude vždy odlišný, pretože počínanie mocnárov a rivalov je nevyspytateľné a problémy a situácie sa dynamicky menia. Do priebehu zásadne zasiahnu spory s pápežom, mongolské hordy, či dokonca ambícia vášho vlastného brata, ktorý sa náhle postaví proti vám. Za svoje počiny budete získavať prestíž s každou postavou dynastie.

Letom šľachtickým svetom. Možností v hre je však oveľa viac.

Udalosti v hre prebiehajú v reálnom čase, ktorý môžete zrýchliť alebo pozastaviť a tak si v pokoji stanoviť ďalšie kroky. Crusader Kings II je veľmi komplexná geopolitická manažmentová hra. Opísať všetky jej aspekty by vyžadovalo veľa času a rovnako zdĺhavé je osvojenie princípov hry. Obšírny tutoriál je ťažkopádny, ale dobré rady nájdete vo fórach. Jedná sa o kúsok z dielny Paradox Interactive a to hovorí samo za seba. Crusader Kings II je navyše mimoriadne náročný titul na pochopenie a užijú si ho naozaj len hardcore hráči. Mnohí to zabalia už počas výuky. Ak to však nevzdáte, hra sa vám odmení skutočne nevšedným zážitkom. A možno sa necháte zlákať aj multiplayerom, kde sa môže bratríčkovať alebo poštvať medzi sebou až 32 hráčov.

Crusader King II si konečne môžete kúpiť nie len v digitálnej, ale aj krabicovej verzii. Medzitým sa na trh dostal aj prídavok Sword of Islam, ktorý priniesol hráčmi vyžiadané moslimské náboženstvo s príslušnými titulmi, dynastiami, črtami veliteľov, háremom, dervišmi a upravenou hierarchiou. Grafika nebola u hier od Paradoxu nikdy prvoradá, čo vidíme aj v tomto prípade. Nemožno však povedať, že hra vyzerá zle. Globálna mapa s možnosťou priblíženia a farebným rozlíšením podľa ľubovoľných parametrov spoľahlivo plní svoj účel. Početné tabuľky a menu majú svoj štýl, aj keď sa v nich chvíľami strácate. Skutočne skvelá je dobová hudba, ktorá dáva hráčovi pocit , že je naozaj na kráľovskom dvore a spoľahlivo vás vráti do minulosti.

Crusader Kings II je veľmi komplexná a veľmi náročná hra, ktorú ocení len úzky okruh hráčov. Dlho sa budete učiť, čo a ako máte vlastne robiť a postup v ťažení je aj pri zrýchlenom čase dosť rozťahaný. Ale v tomto prípade do slova a do písmena platí, že trpezlivosť ruže prináša. A k tomu prestíž a niekedy aj kráľovskú korunu.

Crusader Kings II
Crusader Kings II Rozdávanie titulov a území je jednou z možností, ako zvýšiť  oddanosť svojich vazalov.
Rozdávanie titulov a území je jednou z možností, ako zvýšiť oddanosť svojich vazalov.


Crusader Kings II Členovia poradného výboru pomôžu  pri výbere daní, šírení viery, či verbovaní vojska.
Členovia poradného výboru pomôžu pri výbere daní, šírení viery, či verbovaní vojska.


Crusader Kings II Pôvodná hra je o kresťanskej šľachte, prídavok prináša islamskú vieru.
Pôvodná hra je o kresťanskej šľachte, prídavok prináša islamskú vieru.






napísal uni 13.8.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
CRUSADER KINGS II
+ veľmi komplexný manažment a rozvoj dynastie
+ výborný soundtrack
+ nelineárny priebeh hry
- náročná výuka a osvojenie herných princípov
- pomalý postup (aj pri zrýchlenom čase)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8800, internet

Zaradené pod: Paradox, management


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Paradox Interactive / CENEGA / Paradox Interactive
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. január 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19810)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk