Slovenský logický rýchlik Tiliard

Mix logickej hry a biliardu za facku.

pridal spacejunker 17.8.2012 o 15:05 pod hry
Slovenský logický rýchlik Tiliard

HRY > NOVINKY >

Keby ste sa pozreli do môjho iPhonu, našli by ste v ňom iba tri hry. Skylanders, pretože som veľký fanúšik figúrok, Solitaire s viac ako stovkou nahraných hodín a teraz už aj Tiliard, kombináciu biliardu a logickej hry. 

Tiliard je prvotinou slovenského tímu 2KeyPlayers založeného bratmi Marekom a Patrikom Tóthovcami (od toho odvodený názov štúdia). Na hre však okrem náruživých programátorov tráviacich všetok svoj voľný čas hraním biliardu (obaja mimochodom hrajú slovenskú biliardovú ligu), pracoval aj Peter Takáč zodpovedný za grafiku a hudbu. 

Dôvod, prečo mám Tiliard v mobile, nie je fakt, že ide o slovenskú hru, ale ide o prvú, ktorá nemá prchavú hrateľnosť a mechanizmy pochopené po prvom vystrelení vtáka z praku. Tiliard je na pomery mobilných hier predávaných za pár centov super ťažký. Úroveň obtiažnosti a náročnosť situácií na stoloch stúpa každým levelom. O to krajší je pocit, ak sa na päťdesiaty pokus dostanete ďalej. 

Cieľom je na každom stole schovať gule s čo najmenším počtom pokusov. Tých nie je nekonečno, ale podľa počtu ťahov potrebných na spratanie stolu sa určuje finálne hodnotenie v podobe titulu. Autori sa tak šikovne vyhli tradičnému zbieraniu troch hviezdičiek či medailí. I keď aj v Tiliard sú hodnotenia tri, nebijú do očí, navyše v dolnej časti obrazovky vidíte koľko pokusov ste potrebovali a koľko potrebujete, aby vás hra počastovala menom Hviezda. 

Tiliard tvoria štyri úrovne po desať stolov a každá ďalšia predstaví novú hernú mechaniku a zmení trochu pohľad na schovávanie gulí. Čísla na guliach reprezentujú, o koľko políčok na štvorcovej sieti sa po údere posunú. Gule sa odrážajú od stien, od iných gulí, dokonca aj od dier a neskôr sa mení ich správanie aj samotným stolom alebo šípka na nich určuje, ktorým smerom sa posúvajú. 

Každý level je iný a predkladá odlišnú situáciu. A v tom spočíva vtip. Pretože, čo vyzerá na prvý pohľad jednoducho (prvý stôl s jednou guľou s číslom dva), sa pri hraní zmení na hľadanie čo najideálnejšieho riešenia, skúšanie a opakované reštartovanie. Bez zapojenia logiky sa nepohnete z miesta ani bez použitia techniky pokus-omyl.  

Tiliard skutočne nekompromisne oddeľuje hráčov hľadajúcich výzvu a tých, ktorí potrebujú vyplniť čas nenáročnou zábavkou. “Sme si vedomí, že Tiliard nie je najjednoduchšia hra. Je skôr určený ostrieľaným hráčom logických hier, ktorí majú radi výzvy. Stretli sme sa však s pozitívnym feedbackom aj od príležitostných hráčov, pre ktorých to bola prvá skúsenosť s logickou hrou.” prezradil Marek Tóth. 

Autori chcú vyjsť hráčom v ústrety zavedením sekcie na oficiálnej stránke, kde si môžu vyžiadať riešenie pre konkrétny stôl. Teraz sa ním môžu pochváliť iba na Twitteri. “My by sme tým získali prehľad o tom, ktoré stoly robia hráčom najväčšie problémy a hráči by sa tak mohli pokročiť ďalej.” 

2KeyPlayers na Tiliard pracovali od začiatku minulého roka, platformu iOS si vybrali z dôvodu okamžitej dostupnosti aplikácie na App Store. “Zvažujeme samozrejme aj verzie pre iné platformy, či už ide o Android, MacOSX alebo PC. Všetko to závisí od záujmu hráčov.” dodáva. 

Bratia Tóthovci od malička snívali, že raz vytvoria a úspešne vydajú vlastnú hru. Po mnohých pokusoch s Javou, Basicom, XNA, programovaním na PC a PSP sa to podarilo.

Tiliard nájdete na App Store, predáva sa za 79 centov. Zatiaľ je dostupný iba vo verzii pre iPhone.





Slovenský logický rýchlik Tiliard
Páči sa mi!






Slovenský logický rýchlik Tiliard
Mobil

Vývoj: 2KeyPlayers / 2KeyPlayers
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. júl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk