COMPANY OF HEROES 2

COMPANY OF HEROES 2

Boje ako v realite, zima ako v Rusku

Dojmy

Pri vymenovaní najlepších stratégií (nie len) z druhej svetovej vojny určite nechýba Company of Heroes od tímu Relic. Plnohodnotné pokračovanie je teda právom netrpezlivo očakávané. Tvorcovia pripravili hráčom predjedlo vo forme beta testu a tak sme mašírovali na východný front, aby sme zakúsili tuhé boje a ešte tuhšie nápory zimy.

V dvojke si opäť zahráme za Nemcov a na druhej strane vojnovej zóny stoja sovieti. V menu multiplayeru je možné ľubovoľne striedať strany a hráčom sa hromadia skúsenosti a zvyšujú levely. Popri  oceneniach, hodnostiach a bonusoch, ako lacnejšie vylepšenia, vyššia presnosť alebo rýchlejšia produkcia jednotiek v ďalších zápasoch, sa hráčom odomykajú aj nové skiny pre tanky a doktríny. Všetko nadobudnuté sa dá navoliť a pripraviť v niekoľkých konfiguráciách, ktoré potom hráč vyvolá v lobby.

Hrá sa jeden na jedného až štyria na štyroch a to v režime anihilácie, kde treba zničiť súperov. Druhý režim vyžaduje obsadzovanie a udržanie kontrolných bodov, kým sa súperovo počítadlo nedostane na nulu. Je aj možnosť bojovať proti počítačovým protivníkom, ktorí sú už na štandardnej úrovni veľmi vynaliezaví, dokážu úspešne aplikovať taktické manévre, obchvaty a rafinovane používať ďalekonosné mínomety. Napriek tomu je viac zábavy so živými hráčmi.


Systém hry je vylepšenou verziou z prevej hry Company of Heroes, takže vám bude dôverne známy. Začínate s budovou, ktorá predstavuje základňu a produkuje inžinierov. Ich úlohou je postaviť ďalšie budovy, aby ste mohli nakupovať rôzne druhy pechoty, tanky a vojenskú techniku. Inžinieri stavajú aj obranné štruktúry, ktoré sa líšia podľa strany za ktorú hráte. Lepšie sú na tom Nemci s bunkrami, ktoré sa dajú vylepšiť na guľometné hniezdo, lekársku stanicu alebo doplňujú stavy vojska. Rusi majú míny a ostnaté drôty, ale na základni môžu hneď produkovať základné bojové čaty brancov, ktorí sa posmeľujú bojovými pokrikmi a vedia stavať jednoduché barikády.

Na výstavbu a produkciu treba suroviny. Základnou je manpower a pribúda po obsadení bodov rozložených po mape, čím sa súčasne ovládne ohraničený úsek, v ktorom sa nachádzajú. Na privlastnených bodoch môžu inžinieri postaviť zásobníky na palivo alebo muníciu. Sú to cenné suroviny používané na špeciálne schopnosti a výrobu pokročilej techniky a tankov.

Pechota sa aj tentoraz môže ukrývať domoch, prebrať opustené guľomety, delá, ale aj ľahko poškodené a tanky. Mužstvo sa väčšinou produkuje v niekoľkočlenných čatách a straty sa po jednoduchom pokyne na ústup dajú doplniť na základni. Pri využívaní objektov v teréne sa zlepší obrana družstva reprezentovaná žltým alebo zeleným symbolom. Na nekrytých miestach, ako sú otvorené cesty, je zas obranyschopnosť znížená a svieti výstražný červený znak.


Novinkou je vplyv zimy na zasnežených mapách, medzi ktorými je aj okolie Moskvy. Keď si dáme dve a dve dohromady, v kampani zrejme môžeme očakávať aj legendárnu bitku o Stalingad. Zima je naozaj drsná, pravá ruská. Jej neblahý vplyv sa prejavuje v určitých intervaloch, keď začne fujavica a snehová búrka. Na bojisku sa radikálne zníži dohľad jednotiek a viditeľnosť (pri priblížení mapy sa zlepší). No čo je horšie, mužstvo môže byť podchladené a zamrznúť. Proti chladu sa treba brániť vstupom do budov a postávaní pri ohniskách. Kritický vplyv počasia označuje výstražný teplomer. Okrem toho v snehu zostávajú stopy, ktoré môžu prezradiť polohu protivníkov. Tutoriál kalkuluje aj s ľadom, na ktorom sa tanky prepadnú do vody, táto možnosť však zatiaľ v hre nie je dotiahnutá.

Postupu v boji napomáhajú získané veliteľské body, ktoré rozvíjajú hráčom zvolenú doktrínu. Už od začiatku sú prístupné tri smery a ako už bolo spomenuté, dajú sa odomknúť aj ďalšie. Obľúbené doktríny aj tentoraz zahrňujú pasívne prvky, ale aj možnosť privolať nálet, alebo produkovať extra posily, napríklad nemecký Tiger. Viditeľne pomôžu aj povýšené jednotky, pričom teraz sa vojaci každej strany dostanú k skúsenostiam poctivým bojom. Nemci teda už XP neprikupujú, ako v jednotke, ale tiež si ich musia vybojovať, čo je fér. Každá jednotka môže získať tri hviezdičky. Prvá hodnosť veterána odomkne schopnosť označiť a sústrediť paľbu nepriateľa, druhá zvýši obranu, tretia presnosť zásahu.

Company of Heroes 2 sa drží osvedčeného systému boja prvej časti a pridáva menšie vylepšenia, ktoré prispejú k lepšej hrateľnosti. Multiplayer určite má potenciál aj motivačné prvky, ktoré poženú hráčov do boja. Ak k tomu tvorcovia pridajú kvalitnú kampaň, bude to jedna z najlepších stratégií v tomto roku, hoci nie taká prelomová, ako pôvodná hra Company of Heroes.



napísal uni 22.4.2013
Páči sa mi!
COMPANY OF HEROES 2


PC

Vývoj: THQ / Relic Entertainment
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 25. jún 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk