Na aké indie hry sa tento rok môžeme tešiť?

Nezávislá produkcia naberá na sile a stále rastie. Ani rok 2014 nebude výnimkou a sľubuje niekoľko výnimočných kúskov. Na ktoré z nich sa oplatí pozrieť?

pridal matus_ace 14.1.2014 o 13:05 pod hry
Na aké indie hry sa tento rok môžeme tešiť?

HRY > NOVINKY >

Nezávislá scéna naberá čoraz väčší dopad na videohernú scénu. V koncoročných rebríčkoch sa indie hry, za ktorými stojí pár ľudí, smelo púšťajú do boja s veľkými titulmi. Malé tímy získavajú veľkú moc a chuť hráčov sa začína orientovať aj na nenápadnejšie hry. Zároveň rastie aj crowdfunding ako nová finančná platforma a vytvára podhubie pre rast nových a odvážnejších nápadov, či návrat starých známych mien. A v roku 2014 sa mnohí tvorcovia budú snažiť nie len nadviazať na svoje predchádzajúce počiny, ale po každej stránke ich prekonať. Na ktoré indie hry by ste si v tomto roku mali dať pozor?

Pillars of Eternity

Projekt Obsidianu na tímové izometrické RPG zo starej školy sa stal rekordérom Kickstarteru a každou ďalšou novinkou o hre nádeje hráčov ešte viac rástli. Prichádza s originálnym príbehom a taktiež vlastnými pravidlami a herným systémom. Pobeží na známom engine Unity a dočkať by sme sa hry mali v štvrtom štvrťroku 2014. Či sa zaradí medzi legendy ako Baldur’s Gate a Icewind Dale sa uvidí, potenciál na to ale má.

Transistor

Autori populárnej indie záležitosti Bastion majú na tento rok v pláne vydať sci-fi akčné RPG Transistor. Hra v sebe skombinuje voľný pohyb v reálnom čase s ťahovým systémom, do ktorého sa viete dostať v určitom stave. Nebudú chýbať výnimočné zbrane a ani zaujímavý príbeh. Hra by mala vyjsť na PC a PS4 s možnosťou vydania aj na ďalších platformách neskôr.

The Banner Saga

The Banner Saga nie je žiadnou neznámou. V hre sa vydáte na ďaleký sever, aby ste sa pripojili k výprave Vikingov v jednoduchej grafike, avšak s komplexným systémom kombinujúcim v sebe prvky stratégie, RPG a aj adventúry. S karavanmi svojich spolubojovníkov sa budete brániť pred vlnami nájazdníkov v otvorenom svete, kde na vás čaká nejedna nástraha. Na náročných prvkoch autori nešetrili a mohlo by ísť o zaujímavú výzvu.

Below

Below je top-down adventúra pre Xbox One, v ktorej hráč preberie postavu malého bojovníka, ktorý na vzdialenom ostrove skúma tajomstvá skrývajúce sa v jeho útrobách. V tajomnom svete sa váš cieľ razom zmení zo skúmania na boj o prežitie, pričom hra si obzvlášť dá záležať na tom, aby vás aj poriadne potrápila. Kedy v nej budeme odolávať nástrahám smrti zatiaľ nie je presne známe.

Elite: Dangerous

Kým na Star Citizen od Chrisa Robertsa si ešte počkáme, tento rok sa môžeme tešiť na vesmírny bojový a obchodný simulátor Elite: Dangerous vychádzajúci zo základov klasiky žánru. Ide o ďalší z úspešných Kickstarter projektov a hráči si v hre zvolia ako často chcú prichádzať do styku s ostatnými. Môžu byť úplne odrezaní, ale aj hrať takmer ako MMO vo veľkom procedurálne generovanom vesmíre. Nový Elite bude podporovať aj Oculus Rift.

Long Dark

Predstavte si, že všetky svetlá zrazu zhasnú. Navždy. Už nikdy sa nevrátia a jediné, že vám bude svietiť na vaše kroky vpred je polárna žiara. Po apokalypse sú všetky výdobytky ľudskej technológie k ničomu. Je to len o vás a o tom, čo zostalo zo sveta. Toto prežijete len v dráme Long Dark, za ktorou stojí tím veteránov, ktorí chcú priniesť nevídaný zážitok. Pomôcť im majú aj známe hlasy ako Mark Meer, David Hayter a Jennifer Hale.

No Man's Sky

Hra bola hviezdou VGX 2013, Hello Games ňou prekračujú svoj tieň, avšak je okolo nej ešte veľa neznámych a to aj samotný dátum vydania. Očakávame ju však už tento rok a ponoríme sa do nej do bojov aj bádania vo vesmíre, na planétach a aj v hlbokých oceánoch. Toto je sci-fi, ktoré si necháme páčiť, jeho autorov však stále prenasledujú problémy a tie dátum robia ešte viac otáznym.

Knite & The Ghost Lights

Ide o nenápadnú ručne robenú adventúru v štýle Neverhooda, ktorá však aj po letmom pohľade zaujme unikátnym výtvarným štýlom, ktorý si niečo málo vypožičiava napríklad aj od Tima Burtona. Zatiaľ toho autori sľúbili veľa, ale ukázali len málo. Stojí však za to zapamätať si jej názov a sledovať, čo sa z nej vyvinie. Knite & The Ghost Lights by na trh mohla doraziť ešte v prvom polroku 2014 a to na PC, Mac, Linux a WiiU.

Vanishing of Ethan Carter

Keď vás znudí vývoj veľkých hier ako Bulletstorm a Gears of War Judgment, chcete sa vrhnúť na niečo menšie. Niečo alternatívne. Takou by mala byť príbehová hororová adventúra Vanishing of Ethan Carter, kde sa vžijete do postavy detektíva s nadprirodzenými silami, ktorý chce vyriešiť najväčší prípad svojho života. Bez boja a bez cutscén sa musíte spoľahnúť len na svoje prostredie. Adrian Chmielarz je skúsený vývojár, tak sme zvedaví čo nám nakoniec predstaví.

The Witness

The Witness je nezávislou hrou od jedného z najznámejších vývojárov v tejto sfére. Jonathan Blow už má na konte Braid a tak od neho hráči čakajú niečo ešte chytľavejšie. Táto 3D puzzle hrá hráčov potrápi z perspektívy vlastných očí na podivnom ostrove, ktorý je rozložený do niekoľkých sekcií. V hre sa však skrýva oveľa viac ako len zbierky hádaniek a Blow sa jej prostredníctvom chce pozrieť do hráčovej mysle. A vraj už čoskoro na PS4, PC a iOS.

Incognita

Klei Entertainment majú na svedomí populárne kúsky ako Shank, N+, Mark of The Ninja a Don’t Starve. Teraz pripravujú taktickú ťahovú špionážnu hru Incognita, ktorá kombinuje jednoduchý grafický štýl so zaujímavou a hlavne neopozeranou hrateľnosťou, ktorá potrápi aj vaše mozgové závity. Incognita sa v súčasnosti nachádza v Alpha štádiu a predobjednávatelia si hru môžu vyskúšať. Ostatní musia ešte počkať.

Broken Age

Tim Shafer a jeho Double Fine štúdio naštartovali celú Kickstarter mániu. A to len neurčitým prísľubom kvalitnej klasickej adventúry. Neskôr sa z tohto prísľubu vytvorila vynikajúco vyzerajúca hra Broken Age sledujúca príbeh dvoch zdanlivo nesúvisiacich mladých ľudí. Keď sa však ohlásilo, že hra vyjde nie vcelku, ale rozdelená na epizódy, museli hráči poriadne zaškrípať zubami. Či to hra vynahradí svojimi kvalitami sa dozvieme v prvej epizóde už čoskoro. Okrem toho Double Fine majú aj druhé želiezko v ohni a to Massive Chalice pre jeseň 2014.

Planetary Annihilation

Od tímu, ktorý má na svedomí populárne vesmírne stratégie Total Annihilation a Supreme Commander, prichádza ich duchovný nasledovník – Planetary Annihilation. Hra chce nadviazať na prvky, ktorými sa v roku 1997 preslávil jej predchodca, avšak nebojí sa ani nových prvkov. Vsádza na komplexnosť mechanizmov, makro manažment a bohatý vesmír plný systémov, hviezd a planét. Beta už prebehla a finálne vydanie by nemalo byť ďaleko.

Armikrog.

Hra, ktorá nebola dlhé roky ohlásená, aj napriek tomu sa hráči na jej príchod triasli nedočkavosťou. Nie každá sa môže niečím takýmto pochváliť a aj v tejto minorite hier vyniká Neverhood vďaka jedinečnému zážitku. Armikrog. nie je priamym pokračovaním, skôr nasledovníkom, ktorý sľubuje rovnako strelený štýl hrateľnosti a vizuálnu jedinečnosť z hromady plastelíny. Na palube nechýba ani skladateľ Terry Scott Taylor a hra by sa na trh mala dostať v lete pre PC, Mac, Linux a WiiU.

Routine

Už asi nikdy nezažijete ten pocit, keď ste po prvý raz sledovali Votrelca, obhrýzali si od strachu a nervozity nechty až po lakte a pri každom šuchnutí tieňa niekde v kúte vyskočili z kresla. Na podobnej atmosfére chce stavať aj sci-fi hororová adventúra Routine, ktorá vás zavedie na opustenú mesačnú základňu. Do rúk vám síce dá univerzálny gadget, ktorý pomôže v každej situácii, ale batérie v ňom sa rýchlo vybíjajú.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk