Nintendo hry idú na dračku, ale sú vyše 20 rokov staré

Nintendo World Championships zažíva nový boom. Čo stojí za úspechom tejto hry?

pridal matus_ace 9.2.2014 o 16:56 pod hry
Nintendo hry idú na dračku, ale sú vyše 20 rokov staré

HRY > NOVINKY >

Je to už pár týždňov, čo sme informovali o rekordne drahých predajoch niekoľkých klasických NES cartridgov. Neboli na nich však obyčajné hry. Boli to cartridge špeciálne pripravenej kompilácie nazvanej Nintendo World Championships. Jeden šedý, v horšom stave, sa predal za $99,902.00. Druhý bol v zlatom farebnom vyhotovení a jeho výsledná cena v aukcii na eBay bola $100,088.00. Týmto sa zaradili medzi najdrahšie videohry vôbec a prekročili predchádzajúci aukčný rekord, ktorý držala ešte nerozbalená NTSC verzia hry Stadium Events. Pred nimi je len malá konkurencia, konkrétne limitovaná Mono edícia Grid 2 v hodnote bezmála $190,000 a pomaly až absurdná limitovaná edícia Saints Row IV s cenovkou $1,000,000.

Obe tieto limitované edície však prišli s obsahom, ktorý síce presne nezodpovedal vysokej cene, ale mohli ho ním ospravedlniť. Autá či cesta do vesmíru predsa len nie sú najlacnejšie. Prečo ale 24 ročný ošúchaný cartridge z konzoly NES stojí ako superšport?

Tieto cartridge boli totiž nepredajné. Boli vyrobené špeciálne pre sériu 30 turnajov v 29 amerických mestách v roku 1990. Súťaže prebiehali v troch vekových kategóriách, do 11 rokov, 12-17 rokov a nad 18 rokov. Úlohou hráčov bolo v trojici bežných a známych hier (Super Mario Bros., Rad Race a Tetris) počas 6 minút a 21 sekúnd nazbierať čo najviac bodov. Hráči v mestách postupovali jednotlivými kolami a víťazi finále v jednotlivých mestách dostali nie len trofej a $250, ale aj pozvánku na Svetové finále do vtedajšieho Star Trek Theater. Porazený finalista si odniesol Nintendo Power Pad (periféria, ktorá bohužiaľ nebola nikdy zvlášť populárna) a Game Boy.

Svetové finále už bolo veľkou akciou, ktorej sa dostalo aj náležitej pozornosti. A Bolo aj o čo bojovať. Výhercovia v každej kategórii si odniesli $10,000 v sporení, nový kabriolet Geo Metro, 40" plochú TV a pozlátenú trofej Maria. Zaujímavé ceny však získali ostatní finalisti. Veľkú podiel na cene cartridgov tak môžeme pripísať prestížnosti a jedinečnému rázu podujatia. To ale nie je všetko.

Pre potreby použitia na turnajoch bolo vyrobených iba 90 kusov šedých cartov. Po skončení podujatia ich rozdali účastníkom a do bežného obehu sa teda nikdy nedostali. Navyše každý z nich mal unikátne označenie, a tak bolo možné ich vysledovať a taktiež si overiť ich pravosť. Okrem toho vzniklo ešte 26 cartov v zlatom farebnom vyhotovení, ktoré boli cenami v samostatnej súťaži Nintendo Power časopisu. Obe verzie boli totožné, líšili sa len farbou a počtom kusov. Rovnako mali obe DIP prepínač na nastavenie časového limitu.

Nintendo World Chpamionships cartridge tak boli už pri uvedení veľmi vzácne. Celkovo len 116 kusov, z toho 26 extrémne vzácnych. Nie je známe koľko kusov sa dochovalo do dnešného dňa. Sú považované za Svätý grál herných zberateľov. Pár rokov dozadu sa niekoľko kusov predalo, zväčša v cenovom rozpätí od $10,000 do zhruba $20,000. Až tento rok sa týchto cartov objavilo viac a cenami sa začali šplhať do astronomických výšok.

Mať v rukách takýto jedinečný kúsok hernej histórie však nie je úplne nemožné. Retrousb.com od roku 2008 vyrába reproduction verzie týchto cartridgov, ktoré sa podobajú na pôvodné verzie, avšak sú modré a priesvitné. Kúpiť ich môžete za $60 a nie sú regionálne kódované, takže ich spustíte aj aj na PAL konzolách.

Budú sa ceny šplhať ešte vyššie? Je to možné, ale samotné Nintendo má na svedomí viac podobných unikátov. Menej známou akciou bol turnaj Nintendo Campus Challenge z rokov 1991 a 1992, ktorý prebehol v podobnom duchu, avšak dnes sú známe len 4 carty: 2 pre NTSC, 1 pre PAL a 1 pre Super Famicon. Maximálna cena sa v tomto prípade vyšplhala na $20,000. Pre Nintendo PowerFest '94, ktorý pokračoval v tradícii týchto turnajov, bolo vytvorených 33 cartridgov. Použili sa pri 130 podujatiach a dnes sú z nich známe len dva kusy, ostatné sa vrátili späť do Nintenda. Jeden z dvojice zostávajúcich sa pred rokom predal v aukcii za $23,100.00.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk