MXGP: THE OFFICIAL MOTOCROSS VIDEOGAME

MXGP: THE OFFICIAL MOTOCROSS VIDEOGAME

6.0

Blato, pot a žiadna sláva

Recenzia na PC verziu

Nedávno sme vám priniesli pohľad na najnovší ročník videoherného NASCARu, ktorý to v našich končinách nemá práve najľahšie, nakoľko je v tieni populárnejších motoristických športov, ako napríklad F1 či WRC. Podobná situácia vládne aj vo svete jednostopových tátošov. Väčšinu pozornosti si ukradne MotoGP, prípadne séria Superbike, no svetový šampionát v motokrose zostáva nepovšimnutý. Aj z tohto dôvodu sa tejto téme (až na pár skôr extrémne uletených odbočiek hry) už pekných pár rokov vyhýbali.

V poslednej dobe sa však ľady aspoň trochu pohli a taliansky Milestone nám prináša už druhú inkarnáciu tohto zablateného šampionátu v podobe MXGP: The Official Motocross Videogame. Zostali s ním však len niekde na polceste. Akoby sa uspokojili s tým, že si svoje portfólio pretekárskych licencií rozšírili o ďalšie meno a priniesli len ďalší zo svojich štandardov. To nutne nemusí byť zle, predsa len ich pretekárske série majú niečo do seba. No keď sa vo vás po pár hodinách prebudí rovnaký pocit ako pri hraní WRC4/MotoGP13/SBK Generations, či čohokoľvek iného z posledných 2-3 rokov, uvedomíte si, že do svojej práce nevenovali príliš veľa úsilia.

Spoliehať sa na trh fanúšikov šampionátu by nebolo práve rozumné rozhodnutie, preto sa Milestone rozhodli skôr vsadiť na jednoducho dostupnú všehochuť. Až na pár menších výnimiek využívajú licenciu pomerne dobre, avšak dopredu musíte zabudnúť na to, že by autori chceli priniesť simuláciu motokrosu. Skôr sa snažia dosiahnuť balansu niekde uprostred. Reálne prvky vsádzajú do vlastného sveta plného pozmenených fyzikálnych zákonov a strojov, na ktoré môže bez obáv zasadnúť aj úplný začiatočník.

MXGP: The Official Motocross Videogame
MXGP: The Official Motocross Videogame Šplháte sa hore nie len pieskovými kopcami, ale aj na rebríčku popularity.
Šplháte sa hore nie len pieskovými kopcami, ale aj na rebríčku popularity.


MXGP: The Official Motocross Videogame Ako bonus si môžete užívať bahenné kúpele.
Ako bonus si môžete užívať bahenné kúpele.


MXGP: The Official Motocross Videogame Môžete vyletieť vysoko, ale aj dopadnúť tvrdo na zem.
Môžete vyletieť vysoko, ale aj dopadnúť tvrdo na zem.





Rozhodne musíme kvitovať vydarenú prezentáciu, ktorá sa neustále opiera o použitú licenciu. Hrou vás teda neustále sprevádzajú adrenalínové zábery zo skutočných pretekov. Predstavujú napríklad aj jednotlivé trate, v prípade ktorých sa autori radi chvália tým, že boli do hry prenesené v podobe čo najbližšej skutočnosti. Pozriete si pár videí, pochopíte základy športu, necháte v sebe prebudiť skrytého krosového pretekára a keďže vás hra pomerne priamočiaro ženie do vášho prvého preteku, ihneď aj štartujete stádo koní priamo pod zadkom.

Ponuka je jednoduchá: rýchly pretek, sezóna, časovky, multiplayer a to hlavné – kariéra. Skutočne nemusíte dlho otáľať a okamžite sa môžete pustiť do svojej potom a blatom nasiaknutej kariéry. Nik vám však nedá zmluvu, ak si ju najskôr nevybojujete. Na začiatku vás čaká zopár testovacích pretekov. Hra tak šikovne maskuje intuitívny tutoriál, ktorý vás naučí základy ovládania, ako prechádzať zablatené zákruty a hlavne, ako využívať váhu pretekára vo svoj prospech. Jedným analógom totiž ovládate motorku a druhým jazdca. Náklonom v zákrute tak môžete skôr prejsť ideálnou stopou a tým pádom si nahrabať cenné stotiny.

Už od začiatku nebudete mať problém vydrať si lepšie umiestnenie a to bez ohľadu na náročnosť. Dostanete zmluvu v nižšej kategórii MX2 a je už len na vás, aké silné meno si vo svete motokrosu vybudujete. Doslova. Hlavným hnacím motorom je totiž počet fanúšikov. Umiestnenia vám získavajú pozornosť, tá znamená fanúšikov a fanúšikovia zase váš celkový MX level, od ktorého sa odvíja počet odomknutých bonusov ale aj dostupných tímov, kam môžete neskôr prestúpiť.

V sezóne sa pred vami otvára celkovo 14 eventov. A ak ste fanúšikmi šampionátu, tak viete, že niekoľko ich z aktuálnej sezóny v hre chýba (zo zaujímavých napríklad Česká republika, či Ukrajina). Každý event samozrejme predstavuje víkend. K dispozícii máte voľné tréningy, kde sa môžete naučiť prvky náročných tratí, kvalifikáciu, kde sa pobijete o privilégium čo najskôr si zvoliť miesto na štarte, no a nakoniec sú tu dva ostré preteky (počet kôl je zredukovaný, aby vás hra príliš neotrávila a mala lepšiu dynamiku). Váš tím má tiež nejaké meno a od neho sa odvíjajú aj požiadavky na vás. Očakáva sa od vás určitý bodový zisk a okrem toho vám z poľa 15 ďalších pretekárov zvolia rivala, ktorého by ste v pretekoch mali poraziť.

Ak sa vám darí, spokojnosť stúpa, vaša sláva tiež a postupne môžete dostať nejakú zaujímavejšiu ponuku z ďalšieho tímu. Ten má samozrejme vyššie očakávania a tak sa nakoniec môže stať, že z 50 možných bodov za jeden víkend od vás požadujú zisk aspoň 47. Váš cieľ je samozrejmý – dostať sa čo najskôr do „prvej ligy“. Tí najlepší spolu súperia v kategórii MXGP (v hre stále nazvaná MX1) a vy sa tam chcete čo najskôr prepracovať. A tam vás čaká to isté, šplhanie po rebríčku tímov čoraz vyššie. Nemôžete sa však spoliehať na nejaký zázračný postup, tie najlepšie ponuky prídu až v ďalšej sezóne.

Do novej sezóny vám to však trvá zhruba 6 hodín. A za celú tú dobu nebudete vedieť, čo si o hre máte myslieť. Budete na vážkach a občas nadobudnete pocit, že jedna dobrá vec v hre je hneď vyvážená jednou slabšou. Takáto indiferentnosť sa tiahne skutočne veľkou časťou hry. Jazdenie po blate je zábavné, no čoskoro zistíte, že vizuálne zobrazené brázdy v hre nemajú fyzikálny dopad, ale sú len grafickým prvkom bez toho, aby reálne prezentovali povrch. Bude vás baviť ten pocit zo súbojov telo na telo, avšak čoskoro zas zistíte, že pri kontakte so súpermi až tak často nepadáte. Ak vás aj odrazia niekam mimo trate, tak nejakým zatarasením len preletíte (lebo je tam opäť len na efekt a nie ako skutočný objekt).

MXGP: The Official Motocross Videogame
MXGP: The Official Motocross Videogame Aj po hodinách hrania vás vedia zradné zákruty prekvapiť.
Aj po hodinách hrania vás vedia zradné zákruty prekvapiť.


MXGP: The Official Motocross Videogame Statické prostredia pôsobia ako päsť na oko.
Statické prostredia pôsobia ako päsť na oko.


MXGP: The Official Motocross Videogame Kľúčom k úspechu je správne presúvanie váhy jazdca.
Kľúčom k úspechu je správne presúvanie váhy jazdca.





Tie najlepšie momenty hra poskytuje práve vtedy, keď sedíte na silnom stroji a trápite sa s náročnými zákrutami tých najťažších tratí a vtedy vám ani neprekáža priamočiara AI. Je to len o vás, blate a stroji, ktorý sa vám vzpiera. Skok z MX2 do MXGP je naozaj badať. Motorky sú silnejšie, rýchlejšie, pri prudkom zrýchlení môžete razom skončiť s tvárou v brázde, keďže okamžite zdvihnete predné koleso a motorku neviete ovládať. Trošku škoda, že nie je väčší rozdiel medzi jednotlivými výrobcami. V hre si zajazdíte na strojoch Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, KTM, Husqvarna a TM. Navyše ak vás omrzí súperenie s AI, môžete sa pokojne vrhnúť aj na online zápolenie a zmerať si sily so živými hráčmi.

Graficky hra taktiež práve nepoteší a vyzerá ako z polovice predchádzajúceho konzolového cyklu, nie ako hra z roku 2014. Niekoľko pekných efektov tam nájdete, no to je tak všetko. Najviac to zamrzí na prostrediach. Jazdíte v slnečnej Brazílii, okolo vás sú jazerá, v nich sa kúpu divé zvieratá, ale sú to len statické kulisy vo veľmi nízkom rozlíšení. Trať by sa mala dynamicky meniť, no realita je taká, že pred vami len naskakuje iná textúra. Hudba sa počúva veľmi dobre a vzbudzuje tú správnu atmosféru, no so zvukmi motoriek je to už horšie. Sú ploché, akoby im chýbala podstatná časť spektra, ktorá by vás vtiahla do hry.

S MXGP: The Official Motocross Videogame je to zložité a subjektívne hodnotenie môže lietať hore a dole a nie len podľa toho, či ste fanúšikmi motokrosu. V neskorších fázach, s vyššou obtiažnosťou a s najsilnejšími motorkami, budí ten správny dojem. Kým sa však k nemu prehryziete, narazíte na plno rôznych prekážok. A z dobrého dojmu uberá aj fakt, že sa to hrá takmer rovnako, ako ďalších 5 titulov z posledných pár rokov. Hra nie je zlá a nemôžem ani povedať, že nezabaví. Akurát sa zábava skrýva symbolicky pod kopou blata a pristala by jej iná cenovka.


napísal matus_ace 17.4.2014
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
MXGP: THE OFFICIAL MOTOCROSS VIDEOGAME
+ nízke hardvérové nároky
+ dlhá kariéra
+ využívanie nakláňania v zákrutách
+ rozdiely medzi výkonnostnými triedami
+ v sezóne si prejdete viacerými tímami s rôznymi nárokmi
- grafika a zvuk
- doskakovanie textúr "zmenenej" trate rovno pred vami
- schematická hrateľnosť
- fyzikálny engine, zrážky s objektmi a vplyv trate
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4GHz; 2GB RAM; 512MB VGA; 4GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU 2,6GHz; 4GB RAM; 1GB VGA; 4Gb HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Comgad / Milestone
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk