Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Za dva roky sa uhlopriečka displeja priemerného smartfónu zväčšila o 1 palec. Na čele tohto trendu stojí Samsung, ručnú brzdu zatiahol Apple.

pridal roberto 30.5.2014 o 11:39 pod
Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

> NOVINKY >

Webstránka Gizmodo venovaná dizajnu a novým technológiám sa snažila odhadnúť, ako budú vyzerať smartfóny budúcnosti. Pozrela sa teda na vývoj trendov v posledných rokoch, pričom do úvahy vzala viac než 7 000 modelov smartfónov, vreckových počítačov a podobných mobilných zariadení. Kľúčový sa ale ukázal byť až vývoj od roku 2007, kedy vyšiel prvý iPhone, ktorý masovo zvýšil záujem ľudí o inteligentné mobilné zariadenia s dotykovými displejmi.

Ich výskum premietnutý do grafov jasne ukázal, že smartfóny už 7 rokov bez prestania zväčšujú rozmery svojich displejov a nezdá sa, že by sa mal tento trend v najbližšej dobe otočiť. Môže to znieť neuveriteľne, ale ešte pred siedmimi rokmi malo viac než 90 % nových modelov uhlopriečku displeja kratšiu než 3" (1"=2,54cm). Definitívny úpadok maličkých displejov začal dokonca až v priebehu roka 2009. Roky 2009 až 2011 by sa mohli nazvať 3.5" érou a odvtedy už dostávajú smartfóny prakticky každého pol roka väčšie a väčšie displeje. V súčasnosti má už približne každý desiaty model uhlopriečku o dĺžke 5.5" až 6".

Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Ďalší graf lepšie ukazuje zrýchľujúce tempo zväčšovania uhlopriečok. Pokým prechod z 3" na 4" bol pomerne pokojný a trval 5 rokov, tak prechod zo 4" na 5" trval iba 2 roky.

Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Na divoké tempo zväčšovania uhlopriečok krásne poukazuje upravený výrez z prvého grafu. Ten ukazuje, že ešte v apríli 2012 sa len 10 percent nových modelov dostalo nad hranicu 4.5", ale dnes sa už cez túto hranicu dostáva 80 percent modelov.

Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Ak by sme chceli hľadať vinníka medzi výrobcami, museli by sme prstom ukázať na kórejský Samsung. Ten "predbehol svoju dobu" keď začal predávať 5.3" Galaxy Note v čase, keď sa väčšina ostatných výrobcov ešte len blížila k štyrom palcom a otvoril tak kategóriu "phabletov". Na opačnú stranu barikády sa dostal americký Apple, ktorý sa aj naďalej vytrvalo drží na 4 palcoch.

Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Budú sa displeje smartfónov ešte zväčšovať?

Napriek tomu sa zdá, že väčšine užívateľov sa už súčasný trend prestáva páčiť a 6" už mnohí páni proste nedostanú do vreciek väčšiny svojich nohavíc. Okrem toho sa ako odpoveď na tableto-telefóny otvára trh tzv. "smallfónov". Či dôjde k ustáleniu a zjednoteniu trhu, alebo vzniknú dva súperiace prúdy, ukáže až čas.

Útechou tým, ktorým sa trend zväčšovania mobilných zariadení nepáči môže ale byť aspoň fakt, že sa výrobcovia snažia neustále zmenšovať veľkosť rámov. Tie v čase príchodu iPhonov zaberali v priemere takmer 70 % prednej steny smartfónu, pokým dnes už je to obyčajne len 30 %.





Páči sa mi!

Zaradené pod: mobily, apple, Samsung






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk