PANZER TACTICS HD

PANZER TACTICS HD

6.5

Skromné tankové bitky na veľkom priestore

Recenzia na PC verziu

Niekedy sa oplatí vstúpiť dvakrát do tej istej rieky a je dobre, že nám vývojári popri nových hrách prinášajú aj oprášené klasiky. V tomto prípade sa spolu s bitComposer Games vrátime do druhej svetovej vojny. Všetci generáli, generálky a generálčatá, zbystrite pozornosť a salutujte! Do boja vstupuje Panzer Tactics HD!

Panzer Tactics HD je ťahová stratégia, ktorá mapuje udalosti smutne známej vojny. Autori sa nezaťažovali bojmi v Pacifiku a namiesto toho sa sústredili na európsku a severoafrickú časť konfliktu očami troch frakcií. Rovnako ako súčasné populárne tankové a lietadlové MMO-čka, ani Tactics sa neostýcha oddeliť hrôzy najväčšieho konfliktu ľudských dejín, fašizmus i holokaust, od diania na bojových poliach. Už tutoriálom vás teda namiesto tvrdého Amíka prevedie elegantný nemecký dôstojník. Nasledujúc historické udalosti pokračujete kampaňou za Tretiu ríšu, ktorá vedie od zahrievacieho kola v Poľsku, cez Dunkerque i Krétu a končí neďaleko Stalingradu. Čo bitka, to jedna misia kampane. V Stalingrade sa, samozrejme, situácia otáča a nasledujú kampane za Sovietsky zväz a celkom nakoniec predsa len prídu na rad aj spojenci bojujúci a umierajúci v mene slobody. Panzer Tactics ale nie je hra, v ktorej si vychutnáte zabíjanie desiatok až stoviek vojakov, po ktorých zostávajú mŕtve telá, čo sa povaľujú po okolí. Všetko sa sústreďuje takmer výlučne na vojenskú techniku a pešiaci sú len schematickou súčasťou veľkej šachovnice.

Keď už používame šachovú terminológiu, je čas na predstavenie figúrok. Ak vám už napadlo, že by ste hrou mohli prefrčať výhradne na korbe Tigrov a Pantherov, s tým sa môžete vopred rozlúčiť. Na každej mape sa bojov zúčastňuje nie len pozemné vojsko, ale aj letectvo a príležitostne dostanete do rúk aj pár vojnových lodí či torpédoborcov. V hre je zakomponovaných niekoľko pravidiel v štýle kameň-papier-nožnice, ktoré sú rôznymi spôsobmi rozšírené, zamotané a navzájom prepletené. Takže, aj keď sú Tigre dosť cenné na to, aby ste ich vyvažovali zlatom, v lese či v horách je napríklad oveľa efektívnejšia pechota. Pešiaci sú skvelí aj pri bránení miest, ale nesmú sa nechať nachytať v otvorenom rovinatom teréne a nemali by sa ani dostať pod paľbu húfnice. Húfnica sa zas obáva nečakaných prepadnutí zo strany ľahkých tankov tie sú malinou pre ťažké tanky. V garážach pozemných vojsk nájdete, samozrejme, aj prieskumné vozidlá a rôzne protitankové i protiletecké delá.

Panzer Tactics HD
Panzer Tactics HD Víťazstvo leží v pieskoch Sahary aj pod ruským snehom.
Víťazstvo leží v pieskoch Sahary aj pod ruským snehom.


Panzer Tactics HD Jednotky veteránov majú cenu zlata.
Jednotky veteránov majú cenu zlata.


Panzer Tactics HD Bez Kaťuší by to ani nebola veľká vlastenecká vojna.
Bez Kaťuší by to ani nebola veľká vlastenecká vojna.





To všetko by vám však bolo nanič, ak by ste dovolili, aby súper získal vzdušný prevahu. Jeden z najdôležitejších okamihov každej misie tak obyčajne prichádza hneď po zahájení útoku, keď sa vaša Spitfire pustí do boja so stíhačmi Luftwaffe. Akonáhle už nepriateľ nevlastní ani jedno stíhacie lietadlo, stávate sa pánmi situácie a môžete sa sústrediť na zostrelenie všetkých súperových bombardérov. Vaše bombardéry už v tejto chvíli môžete slobodne presúvať krížom-krážom cez celú mapu a ich jedinými súpermi zostávajú len protiletecké delá. Víťazstvo však dosiahnete obsadením dôležitých miest a tie dokážu okupovať jedine pozemné jednotky. Nezostáva vám tak nič iné, iba sa naučiť hrať so všetkými “figúrkami“ a donútiť ich pracovať ako tím.

Ďalšou prednosťou každého dobrého generála je schopnosť využiť hexagonálne bojisko vo svoj prospech. V Európe sa medzi strategicky dôležitými mestami najčastejšie rozprestierajú zelené lúky, ale núdza nie je ani o lesy či pohoria a zabojujete si aj na pieskoch Sahary a zasnežených ruských pláňach. Osobitou prírodnou prekážkou sú veľké rieky, schopné zastaviť ľubovoľný počet tankových divízii.

Vaše figúrky sú hneď na začiatku kampane rozdelené na dve triedy. Bielymi číslami sú označené kampaňové jednotky, ktoré si (v prípade ich prežitia) prenášate do ďalších misií. Pokiaľ si na tieto jednotky dávate pozor, budete po pár bojoch začínať každú misiu s partiou skvele ozbrojených, ale predovšetkým ostrieľaných veteránov. Druhá časť jednotiek je previazaná s danou mapou a na konci misie o ne tak či tak prídete, čo z nich samozrejme robí horúcich kandidátov na posty v prvej línií. Nové jednotky si najímate za získané body prestíže, plynúce z obsadených miest a letísk a z úspechov spočítaných na konci každej misie. Výnimkou sú lode, ktoré sa nedajú najímať ani prenášať medzi misiami a vždy sú pod vaše velenie zverené len dočasne.

Oblasť ovládnete v prípade, že sa zmocníte strategických miest, kde sú už ale zabývané nepriateľské jednotky. Tactics bohužiaľ neponúka žiadnu formu multiplayeru a umelá inteligencia oplýva iba podpriemerným IQ. Motiváciu pokračovať v hraní i napätie našťastie dodáva časový (ťahový) limit. Jeden ťah symbolizuje jeden deň vašej ofenzívy a v každom ťahu môžete vykonať akciu s každou jednotkou. Na začiatku misie vám chvíľu potrvá, než získate prehľad o sile a postavení nepriateľa a prispôsobíte tomu smer postupu vlastných jednotiek. Ak však urobíte všetko správne a získate prevahu, môže dĺžka jedného ťahu spadnúť aj pod 5 minút. Oponent je podstatne rýchlejší a jeho ťah obyčajne trvá len pár sekúnd.Misie bývajú tiež pomerne svižné, na niektoré dostanete napríklad 30 dní, iné by ste mali splniť najneskôr do dvoch týždňov, Ak si však chcete so sebou do ďalších misií zobrať nejaké bonusy navyše, mali by ste nepriateľov rozdrviť o týždeň skôr, alebo sa venovať aj vedľajším úlohám.

Keby Panzer Tactics HD vstupoval na trh ako svieža novinka, stálo by medzi ním a úspechom asi hlavne nepekné grafické spracovanie, absentujúce animácie boja a fakt hnusné zobrazenie presunu jednotiek. Panzer Tactics HD ale žiadnou novinkou nie je, iba vylepšeným portom Panzer Tactics, ktorý nakrátko zažiaril na handhelde od Nintenda už v roku 2007. Aj táto hra však bola iba klonom kedysi populárnej série Panzer General. Prvá časť spomínanej série vyšla v roku 1994 a do roku 2000 sa dočkala niekoľkých rozšírení, pokračovaní a spinoffov (vrátane Fantasy a Star Generala). Urobos si tak tentoraz zahryzol do chvosta podivným spôsobom, keď sa nám na PC dostal port zjednodušeného klonu pekne náročného PC titulu.

Pri porovnaní hry z roku 1994 a tej z roku 2014 je zoštíhlenie vidieť na každom kroku. Bojiská sú menšie, namiesto troch verzií tanku PzII doplnených o výrobky značky Škoda je k dispozícií skrátka iba tank s označením PzII. Lietadlá nespadnú, keď im dôjde palivo, veľká časť jednotiek je automaticky vybavená pozemným transportérom, jednotkám sa plne obnoví zdravie behom jediného oddychového kola a nikdy nekapitulujú... Takto by sa dalo pokračovať ešte pekných pár riadkov, ale môžeme sa radšej zamyslieť nad tým, či takéto zoštíhlenie musí byť iba znakom degradácie. Titul totiž napriek drastickej diétnej kúre nie je primitívnou zábavkou pre detičky. Tactics HD si uchoval zdravé jadro, ktoré vás núti kombinovať rôzne zložky armády, letectva a námorníctva, využívať terén, určovať priority a plánovať svoj postup niekoľko ťahov dopredu. Ak by sme Panzer General prirovnali k veľkému, ale zložitému a ťažkopádnemu tanku KV-1, potom je Panzer Tactics HD slabšou, ale rýchlejšou a obratnejšou verziou T-34.

Ale ak aj neberieme zjednodušenosť titulu ako veľké mínus, nemôžeme zatvárať oči pred ďalšími nedostatkami. Titul neponúka režim pre viacerých hráčov. Evidentný je aj nedostatok vlastných nápadov a po grafickej i zvukovej stránke Panzer Tactics HD horko-ťažko vyhovie nárokom platformy iOS. Prejdenie trojice misií tak iste nebude vaším najväčším videoherným zážitkom roka 2014. Ak ale túžite po nie príliš náročnej a ľahko zvládnuteľnej ťahovej stratégií, môžete s hrou stráviť pár príjemných letných večerov a možno vám otvoria dvere aj k zložitejším kúskom pôvodnej vojnovej série.

Panzer Tactics HD
Panzer Tactics HD Učebnica dejepisu to nie je, ale aspoň si zapamätáte o čo išlo pri Dunkerqueu
Učebnica dejepisu to nie je, ale aspoň si zapamätáte o čo išlo pri Dunkerqueu


Panzer Tactics HD Zahrievacie kolo absolvujete v Poľsku.
Zahrievacie kolo absolvujete v Poľsku.


Panzer Tactics HD Dôstojníci pridajú jednotkám zaujímavé bonusy.
Dôstojníci pridajú jednotkám zaujímavé bonusy.






napísal roberto 16.6.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Panzer Tactics HD
| PANZER TACTICS HD
[2.6.2014]
6.5
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
PANZER TACTICS HD
+ svižné, prehľadné a ľahko zrozumiteľné
+ premyslené herné princípy
+ nutnosť spolupráce rôznych jednotiek
- zastaralá grafika
- chýba multiplayer
- nič naozaj nové
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual-core 1,8 Ghz, 2GB RAM, 256 MB VGA so Shader Model 3.0


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: bitComposer Games / Sproing
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk