STICK IT TO THE MAN!

STICK IT TO THE MAN!

8.0

Ružové chápadlo a nálepková diéta

Recenzia na WiiU verziu

Páči sa mi, keď sa znenazdania objavia hry od niekoho úplne neznámeho, ktoré hráčov strhnú viac ako miliónové megaprodukcie. Nezávislí vývojári prinášajú svieže nápady a inteligentný (aj keď niekedy fakt trochu príliš strelený) humor. A k takýmto „one hit wonder“ patrí aj štúdio Zoink!, ktoré až donedávna stále hlavne za malými a málo známymi iOS hrami. A potom prišli s nápadom na netypickú platformovku Stick it to the man!. Od neznámeho štúdia prišla hra, ktorá bola natoľko iná a dobrá, že sa ju hráčom ani nechcelo vypínať. A trvalo to pár ďalších mesiacov, kým sa prepracovala aj na ďalšie platformy, kde sme sa bližšie pozreli na jej šialené pôvaby.

V mnohom je hra charakterizovaná samotným názvom. Anglický idióm je jedna jeho rovina, no hra nie je metaforou. Práve naopak, je veľmi priama. Jednoducho v nej budete lepiť. Často a veľa. Na samom začiatku je však Ray – človek milión. Tak nejako by sa dal opísať nevýrazný hlavný hrdina, ktorý je obyčajným človekom vo svete, ktorý je celý z kartónu a iných papierových materiálov. Žije si svoj obyčajný život, kým jedného dňa nemá v práci nehodu. Najskôr mu padne na hlavu kladivo, neskôr veľký kontajner. Aj napriek predpokladom, že by z neho mal zostať len mastný fľak, sa z toho celkom dobre vylíže. Vlastne počkať, vy jeho úlohu nepreberáte na začiatku.

Autori idú po vás hneď od prvého spustenia, pričom schematizmus a tradičné postupy zahodili za hlavu. V menu vám hrá pesnička Just Dropped In (poznáte z filmu Big Lebowski) a už na tú sa jednoducho namotáte. Potom sa vám predstaví začiatok, ale vlastne koniec a až po ňom začiatok. Hlavný hrdina je taký obyčajný, až je zaujímavý a aj keď pri interaktívnych úvodných titulkoch len skáčete, stále cítite, že toto bude veľmi zaujímavá jazda. A nepotrvá to dlho a čoskoro nastane aj ten spomínaný pád.

Stick it to the man!
Stick it to the man! Ružový výrastok z hlavy nie je hendikepom, ale výborným pomocníkom.
Ružový výrastok z hlavy nie je hendikepom, ale výborným pomocníkom.


Stick it to the man! Svet vyrezaný z kartóna má rôzne zákutia.
Svet vyrezaný z kartóna má rôzne zákutia.


Stick it to the man! V pozadí všetkého je tajomný zloduch.
V pozadí všetkého je tajomný zloduch.





Ako som už spomenul, Ray to prežije bez väčšej ujmy. Iba mu z hlavy trčí divný ružový "špagetoidný" organizmus. A kým iní by túto situáciu riešili okamžitou amputáciou pri krku, Ray si zachoval zvyšky svojej súdnosti a zistil, že tento hendikep sa môže jednoducho zmeniť na výhodu. Zatiaľ síce nevie, čo to je, no dáva mu to zvláštne schopnosti. A zhodou okolností sa to aj stáva súčasťou situácií, kedy mu všetky tieto nové schopnosti padnú vhod. Má problémy so svojou priateľkou, idú po ňom ramenatí chlapíci v čiernych oblekoch, tá divná ružová vec na hlave sa s ním snaží komunikovať a v pozadí je divný chlap, ktorý ťahá za nitky. Ako by ste riešili takýto problém? Samozrejme, čo najrýchlejšou cestou k psychológovi. A kam vedú cesty od neho? Predsa do blázinca. Cesta pred vami a Rayom nie je ľahká, často sa musíte ponoriť aj do vlastného vnútra, no každopádne je veľmi zaujímavá. A pestrá. 

Hra je hlavne o skákaní, no občas budete musieť pohnúť hlavou. Akčných pasáží je menej, Ray sa spolieha na rýchly útek pred nepriateľmi. Ani to skákanie však nie je úplne obyčajné. Jednotlivé levely sú pomerne veľké a neprechádzate nimi lineárne. Na svojej ceste totiž narazíte na mnoho problémov a tie musíte riešiť. Niektoré sú jednoduchšie, iné zložitejšie, všetky sa však zakladajú na nálepkách a tie zase vychádzajú z vašich schopností. Tá ružová špageta na hlave sa totiž môže zmeniť na ruku a môžete sa ňou dostať na zdanlivo nedostupné miesta. Alebo jednoducho viete čítať myšlienky ľudí ( a psov, duchov, rybičiek, mozgov...) v tomto papierovom svete.

Niekto chce to, ďalší zas ono. Prvoradý je však vždy humor. Napríklad musíte dať dokopy živú ženu a zombíka, ktorým nie je súdené byť spolu. Stačí ale zapracovať na tých správnych miestach a láska je na svete. Ďalej je tu napríklad nafúknutie veľryby, zmena samého seba na známu speváčku a podobne. Všetky tieto úlohy riešite nálepkami. Tie môžete získať zo sveta, kde sa povaľujú na mnohých miestach, prípadne z mysle postáv. Stačí len prečítať ich myšlienky a v nich sa môžete dozvedieť, čo im chýba ku šťastiu, za čo sa vám neskôr odvďačia nálepkou toho, na čo myslia.

A aj keď je čítanie myšlienok a riešenie komických situácií zábava, zhruba v strede hry sa začne pomaly vkrádať stereotyp. Možno je to neustálym opakovaním konceptu bez výraznejších obmien, možno práve v tejto pasáži hry sú menej zaujímavé úlohy, no zrazu sa dostanete do úseku, kedy chcete levelom len prebehnúť, nech už je pred vami nová úroveň. Pred finále však príbeh naberie druhý dych a opäť sa vyšvihne. Znova naberá grády a neviete sa dočkať, kedy príde záverečná konfrontácia a vlepíte to hlavnému zloduchovi rovno medzi oči. 

Stick it to the man! má šťastie v nešťastí. Ponúka zaujímavý koncept, no je s ním obtiažne pracovať. Stačí trošku menej zaujímavá náplň a hra vás stratí. V tom, aby vás nezačala nudiť, výrazne napomáha jej dĺžka, ktorá dosiahne len zhruba 4 hodiny a to aj s občasnými zákysmi na niektorých miestach. Áno, pomáha to konceptu, no aj tak je to málo. Hrou zväčša prechádzate úplne plynulo, občas musíte spomaliť, zamyslieť sa a ojedinele sa aj niekde zaseknete. To vtedy, keď zabudnete na to, že hra je dosť šialená a občas vyžaduje použite nepravdepodobného predmetu na nepravdepodobnom mieste, čo býva prekvapivé a aj komické zároveň. Inak ale nekladie pod nohy žiadne prekážky.

Stick it to the man!
Stick it to the man! O vtipné situácie v hre nie je núdza.
O vtipné situácie v hre nie je núdza.


Stick it to the man! Jedinečný výtvarný štýl si vás získa.
Jedinečný výtvarný štýl si vás získa.


Stick it to the man! Ray sa vďaka novým schopnostiam môže dostať aj na nedostupné miesta.
Ray sa vďaka novým schopnostiam môže dostať aj na nedostupné miesta.





Graficky vyzerá Stick it to the man! veľmi dobre. Samozrejme, netreba pozerať na technologickú stránku, ale skôr na výtvarný štýl, ktorý je jedinečný a hre sadne ako zadok na nočník. Pekne oddeľuje objekty v hĺbke prostredia a postavám dáva zaujímavý nádych. Hudba v hre samotnej nie je až taká chytľavá ako v menu, no taktiež ani neurazí. Dabing má svetlé a aj svoje slabšie momenty, no globálne ho môžeme považovať za vydarený. Hlavne Ray a jeho ružový priateľ na hlave sú zvládnutí veľmi dobre.

Stick it to the man! je podarenou, originálnou a humornou platformovkou, ktorá počas horúcich letných dní osvieži netradičným prístupom a vtipom. Hrá sa s ľahkosťou a nijako zvlášť vás nepotrápi. V polčase síce trošku stratí dych, no pred záverom to zas dobehne. A ak akceptujete menej priaznivý pomer ceny a dĺžky a trošku ťažkopádne ovládanie ružového chápadla z hlavy, budete nadmieru spokojní.


napísal matus_ace 21.7.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
STICK IT TO THE MAN!
+ humor
+ originálna hrateľnosť a vizuálne spracovanie
+ množstvo rôznorodých postavičiek
- trošku slabšia stredná časť hry
- ťažšie ovládanie ružového chápadla
- veľmi rýchlo nadíde koniec


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
WiiU
PS Vita

Vývoj: Ripstone / Zoink!
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk