John Romero: PC ničí konzoly, čisto prostredníctvom ceny

PS4 a Xbox One sú príliš uzavreté, pokým PC má vyšší výkon, spätnú kompatibilitu, free-to-play aj Steam s hrami za pár babiek.

pridal roberto 26.7.2014 o 10:20 pod hry
John Romero: PC ničí konzoly, čisto prostredníctvom ceny

HRY > NOVINKY >

John Romero je jedným z najznámejších vývojárov na svete. Svoju slávu si vydobyl predovšetkým v 90-tych rokoch vo vtedy špičkovom štúdiu id Software a veľký podiel tak má napríklad na legendárnom Doom-ovi. Už dlho sa však nevenuje veľkým hrám a popri prednášaní na Kalifornskej Univerzite v Santa Cruz sa venuje facebookovým hrám. Tento týždeň, pri príležitosti darovania svojho starého počítača Apple II Plus do "Národného múzea hier" v New Yorku, sa vývojárska legenda vyjadrila aj k súčasným trendom hernému biznisu.

Romero fandí indie scéne a tiež jej súčasným vývojárom trochu závidí, pretože môžu svoje hry ľahko dostať k ľuďom, pokým on bol vo svojich začiatkoch závislý od vydavateľov. V 80-tych rokoch boli takmer všetci vývojári nezávislí a svoje hry posielali spoločnostiam ako Sierra a Broderbund, ktoré ich buď publikovali alebo nie. Dnes to je oveľa jednoduchšie.

"Dnes môžu ľudia dostať do predaja svoju aplikáciu a nikto im nekladie prekážky. Môžu publikovať úplne čokoľvek a nestará sa do nich žiadny vydavateľ, ktorý by mohol zatiahnuť ručnú brzdu. Taký Minecraft bol zverejnený na webovej stránke, aj to je dnes možné. Ja som v roku 1983 nemal ako dostať hru do obchodov, bolo tam niekoľko neprekonateľných bariér, no dnes môžu robiť vývojári vlastné rozhodnutia."

Tak, ako Romero a spol. otriasli herným biznisom pomocou shareware distribúcii hier, tak vraj aj free-to-play nadobro otrasie celou videohernou scénou.

"Free-to-play už zabilo asi 100 AAA štúdií. Na PC sa môžete hrať F2P a na Steame nájdete hry za pár babiek. Preto PC ničí konzoly, a to len cenami."

Tvorca Dooma verí, že hoci má F2P pomerne zlé meno, ľudia sa časom poučia. Dobré tituly, ako napríklad World of Tanks, musia zvýšiť tlak na vývojárov a distribútorov menej férových titulov a rozpoznať free-to-play a predražený odpad by sa mali naučiť aj samotní zákazníci. Rozdiel je v tom, že niektoré hry hráčov motivujú k tomu, aby chceli zaplatiť, pokým iné hráčov nútia zaplatiť.

John Romero: PC ničí konzoly, čisto prostredníctvom ceny

Budúcnosť teda, podľa Romera, patrí PC a mobilom a konzoly to budú mať naďalej ťažké. Ich problémom nie je iba F2P trend, ale aj ich prirodzená uzavretosť a ťažkopádnosť.

"Veľkým problémom konzol je ich dlhý cyklus. PC je neustále sa rozvíjajúca platforma, no zachováva si spätnú kompatibilitu. Ak chcem pripojiť ovládač, tak pripojím ovládač. Ak chcem hrať hry z 80-tych rokov, nie je to problém. Na konzolách sa to nedá. Ak nie ste spokojní s výkonom PC, proste vymeníte grafickú kartu za rýchlejšiu a hneď máte stroj, ktorý sfúkne PS4 či Xbox One ako sviečku."

Tvorca legendárnych hier neverí ani v úspech VR headsetov a pohybových ovládačov. Oculus, Move aj Kinect môžu byť zaujímavé, ale zároveň vyčerpávajúce a väčšina hráčov sa aj tak vydá cestou najnižšieho odporu - myši a klávesnice.

John Romero: PC ničí konzoly, čisto prostredníctvom ceny





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk