ATELIER RORONA PLUS

ATELIER RORONA PLUS

8.5

Dobre namiešaný odvar s novými prísadami

Recenzia na PS3 verziu

Popri Etrian Odyssey Untold sa mi dostáva do rúk ďalšia hra, ktorá odštartovala určitú sériu a po približne 5-6 rokoch sa vracia vo vylepšenej podobe. Aj tentoraz musím skonštatovať, že máme pred sebou zaujímavý kúsok určený pre znalcov pôvodnej hry i pre nováčikov, ktorí chcú naskočiť do série.

Atelier Rorona je prvý diel Arland trilógie na PS3 (nasledovali ho Atelier Totori a Meruru) a tentokrát ho môžete hrať vo vylepšenej podobe. Logika vydávania je trošku zvláštna, najprv vyšli Plus verzie Totori a Meruru na PS Vita (pôvodné hry na nej neboli) a teraz Rorona Plus, čo je prvá časť – a hráme ju na PS3 i PS Vita. Je to však vylepšená hra, ktorá dáva zmysel. Duo Totori-Meruru po skúsenostiach z prvého dielu posunulo sériu ďalej a autori dostali možnosť vrátiť sa k prvej časti a zlepšiť elementy v línií pokračovaní, ktoré sa ujali. Prirodzene, niektoré atribúty sa zmeniť nedajú, ako napríklad samotný príbeh, jeho rozsah či postavy, ale tu a tam sa dá ovplyvniť hrateľnosť a zrazu má titul iný ráz ako pri prvej iterácii.

Atelier Rorona Plus nie je najstarší titul v sérii, predstavuje už jedenástu časť dlhočiznej ságy Atelier, ktorá brázdila už prvé dve PlayStation. Až teraz na Sectore recenzujeme vôbec prvú hru, preto je na mieste vysvetliť si, že séria má iné pravidlá ako ostatné JRPG. Kombinuje viaceré žánre v unikátnom celku: vizuálnu novelu, beh po svete a k tomu súboje i alchymistický kútik. Všetky komponenty na seba nadväzujú a keď si v nich nájdete systém, veľmi rýchlo si sériu aj obľúbite. Pretože dej je síce pútavý, ale navyše treba putovať, bojovať, zohnať predmety a potom ich správne kombinovať i získať cieľové kúsky pre questy.

Atelier Rorona Plus
Atelier Rorona Plus Na PS3 verzii sa zlepšila aj grafika, najmä v súbojoch.
Na PS3 verzii sa zlepšila aj grafika, najmä v súbojoch.


Atelier Rorona Plus Naháňačka za vyššími levelmi vás neopustí, skôr posilní popri všetkej alchýmii.
Naháňačka za vyššími levelmi vás neopustí, skôr posilní popri všetkej alchýmii.


Atelier Rorona Plus Takzvané traits výrazne zmenia výsledný predmet, preto sa s nimi treba dobre oboznámiť.
Takzvané traits výrazne zmenia výsledný predmet, preto sa s nimi treba dobre oboznámiť.





Príbeh vám predstaví plachú dievčinu menom Rorona, ktorá sa kvôli dlhom v rodine rozhodne pomáhať a pokúsi sa viesť neúspešný alchymistický obchod. Spočiatku jej táto pozícia nesadne, nedarí sa jej a navyše ju kádruje majster Astrid. Ale keď ju kamarátka Cordelia zoberie na výlet za mesto, rýchlo jej (i vám) objasní princípy boja, ako prežiť v divočine a ako začať fungovať. Za mestom čaká svetová mapa, ktorú budete spoznávať, neskôr sa pustíte do súbojov a v nich získate spomenuté predmety. Príbehová línia je dobrá a hoci si spočiatku dá načas, postupne súka zaujímavé momenty aj postavy. Podstatnejšia je však štruktúra hry i časový limit. Hra je rozdelená na tri roky a dvanásť kapitol. Každá trvá tri mesiace a pri nej dostanete hlavnú úlohu i kopu vedľajších. Plynutie času nie je nepodstatný element, keď Rorona cestuje preč, v dungeone sa pohybuje medzi jednotlivými mapkami a vtedy dni plynú. Ale keď je v boji alebo zbiera potrebné ingrediencie, vtedy nie.

Pre nováčikov si hra pripravila masívny tutoriál a všetky štyri hlavné časti vám po lopate vysvetlí. Ibaže budete po hodine-dvoch mierne unavení a kričať, aby sa hra poriadne rozbehla a postupne pochopíte viaceré nuansy. To je síce alternatíva, ale aj veteráni by si mali uvedomiť, že pár podstatných noviniek si treba naštudovať, pretože hra sa môže správať inak. Štandardná verzia na tutoriál veľmi neprihliadala, niektorí hráči skôr tápali a nevedeli, čo majú robiť – v tomto smere je Plus verzia prístupnejšia aj nováčikom.

Časť vizuálnej novely je jasná. Rozťahaný dej na začiatok, neskôr kopne do vrtule a budete prekvapení, že ak sa nevenujete vedľajším questom, po 20-25 hodinách hra končí. Dialógy plynú, je tu kopa ženských postavičiek a treba si s nimi kadečo preskákať. No hra obsahuje viaceré konce a oplatí sa hrať aspoň dva razy.

Domácu pôdu a mesto Arland preskúmate rýchlo a za ním čaká šíry svet s pestrými lokalitami. Atelier Rorona má neskutočne pozitívne miesta i farebnú paletu, ktoré sa vám nezunujú do konca hry. Dialógy oplývajú podobnou ľahkosťou a sú často humorné. Do sveta zapadá aj systém úloh a požiadaviek. Systém questov raz za tri mesiace núka povinnú úlohu a prekvapivo aj 10-15 vedľajších. Nejde ani tak o hlušenie bossov ako hľadanie predmetov, ktoré využijete v alchymistickom kútiku. Čoskoro zistíte, že aj ľudkovia v meste zadajú hrdinke rozličné úlohy a to sa už vyplatí chodiť do súbojov a loviť monštrá, získať predmety alebo objaviť skryté lokality. Nájdu sa patričné výzvy. Vo vedľajších misiách vás hra nasmeruje do ťažkých oblastí či vyžaduje vzácne predmety, ktoré nedokážete vytvoriť za hodinku. Zaujímavým bonusom je mriežka odmeňovania. Na ploche 3x3 políčka dostanete top odmeny, ak sa vám podarí splniť úlohy v celom rade.

Rorona cestuje primárne zbierať suroviny, ktoré nájde na vybraných miestach či vypadnú z nepriateľov. Dungeony i malé časti, kde sa Rorona pohybuje (za cenu dní z časového limitu!), núkajú akciu. Súbojový systém je potešujúci a nie príliš zložitý. Počas boja sa, našťastie, čas neodpočítava. Hoci sú súboje svižné, netreba sa hnať vždy vpred. Ľahký a prepracovaný ťahový systém sa naučíte. Striedanie postáv je základ, interface je dostatočne prehľadný, väčšina postáv si vystačí s akciou alebo použije schopnosť, Rorona má navyše alchymistickú výbavu a predmety. Ich kombináciou objavíte zaujímavé kúsky: vysoké skoky, top obranu, rozšírenie útoku na kombo. Napĺňa sa tu aj ukazovateľ na najväčší útok, ale to musíte dlho čakať. Spravidla ho využijete až pri bossoch alebo na konci hry, kedy sa otvorí ďalší dungeon.

Novinkou Plus verzie je nový ukazovateľ – MP, teda dieliky many. Zatiaľ čo v pôvodnej verzii zasahovali vlastnosti priamo do využívania zdravia, tu sa hráč môže venovať častejšiemu aplikovaniu vlastností bez nutnosti investície HP. V pôvodnej hre ste mali často málo bodov života a iné ťahy boli pasé, pri MP si ich možno lepšie užiť. Ani do interface príliš veľa nezasiahli, orientáciu v dianí si udržíte ľahko.

Štvrtou a pre sériu najpodstatnejšou aktivitou, je alchýmia. Na tvorbu potrebných predmetov potrebujete nájsť isté suroviny a potom sa pustíte do miešania. Nie je to veľká veda, skôr minihra. Hlavne sa treba orientovať v inventári, keď máte so sebou desiatky predmetov a pri tvorbe kľúčových treba vedieť, čo namiešať a s akým výsledkom sa môžete stretnúť. Keď zhromaždíte predmety i recept, pustíte sa do výroby. Viaceré hry v tejto sérii sa spoliehali na náhodu, Rorona Plus má lepšiu taktiku a najmä zložitejšie predmety, ktoré potrebujete zavŕšiť s určitou prísadou, majú väčšiu šancu na výrobu ako v minulosti. Je to doslova alchýmia, ale zjednodušená a celkom zábavná.

Atelier Rorona Plus
Atelier Rorona Plus Za mestom ide občas poriadne do tuhého.
Za mestom ide občas poriadne do tuhého.


Atelier Rorona Plus  Táto dvojica mala v pôvodnej verzii malý rozdiel, ale tu jasne vidíte odlišný vek postáv.
Táto dvojica mala v pôvodnej verzii malý rozdiel, ale tu jasne vidíte odlišný vek postáv.


Atelier Rorona Plus Palace Front Desk je frekventovaná lokalita, kde chodíte vybavovať takmer všetko.
Palace Front Desk je frekventovaná lokalita, kde chodíte vybavovať takmer všetko.





Ak sa medzi vami nájdu znalci pôvodnej hry Atelier Rorona ako ja (vyšla na jeseň 2010), určite vás budú ešte zaujímať aj realizované zmeny. A nie je ich málo. Časť cítiť už v príbehovej línii, kde síce hlavné úlohy sedia, no boli mierne rozšírené a stúpol aj počet vedľajších questov. Príbeh samotný sa odráža v lepšej grafike, pričom nejde iba o počet polygónov, ale vyznenie postáv, ktoré sú neraz staršie a lepšie zapadajú do kontextu. V pôvodnej verzii boli postavy relatívne detské a aj západná verzia mala zmenený vek hrdinky (zo 14 na 17), teraz sa ich adaptovaný vek i grafika vyrovnávajú. Bohatší je aj soundtrack, kde pribudlo viac melódií z iných hier. A sú tu podstatne lepšie prepracované tutoriály. Zmeny zaznamenala aj hrateľnosť: systém rýchlejšieho cestovania medzi lokalitami, viac možností v menu, pridané MP do súbojov, viac vedľajších questov a lepší inventár. Nie je toho málo a prehľadnosť hry je vyššia, čo poteší hlavne začiatočníkov.

Atelier Rorona Plus vychádza v najlepšom čase. Na PS3 môžete odštartovať sériu vo vylepšenej podobe a ak sa vám zapáči, postupne môžete skúpiť ďalšie diely Totori a Meruru, ktoré sú dnes k dispozícii v sume do 20 €. Pri PS Vita ide o debut hry vôbec a tiež možno dokúpiť Plus verzie, ktoré už stihli vyjsť. Sprístupnenie a lepší interface pre nováčikov i veteránov série je pozitívom. Jadro hry sa nemení a síce to nie je dejom nabitá séria, ale okúzľujúca, pozitívna a aj po rokoch má svoje čaro.


napísal Korec 31.7.2014
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
ATELIER RORONA PLUS
+ pozitívny príbeh a hrdinka
+ zaujímavé mesto Arland a okolie
+ ľahký súbojový system
+ alchymistická náplň
+ kvalitný soundtrack
+ dobré ovládanie a interface
+ plus verzia s kopou vylepšení
- základná porcia mohla byť dlhšia


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: Koei Tecmo Europe / Gust
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk