ETRIAN ODYSSEY UNTOLD: MILLENIUM GIRL

ETRIAN ODYSSEY UNTOLD: MILLENIUM GIRL

8.5

Návrat do handheldového bludiska

Recenzia na 3DS verziu

Etrian Odyssey Untold je vo svojom jadre remake prvej časti série, ktorá začala brázdiť herné vody už na handhelde DS. Vo vylepšenej verzii núka dvojaký pohľad na svet, dlhšiu hraciu dobu, viaceré vylepšenia pre milovníkov príbehov i taktiky. Prvá hra Etrian Odyssey vyšla ešte v roku 2007, respektíve 2008 (v Európe). Dnes už nie je ľahké zohnať ju, preto prerozprávaný/obohatený remake prichádza vhod. Môžeme si síce pripomenúť prvý diel série, no treba brať do úvahy, že sa posunul do inej formy. Milovníkom pôvodnej hry sa vynoria spomienky, nováčikovia bez problémov naskočia do série. Dobré kombo.

Etrian Odyssey Untold má unikátnu štruktúru. Ponúka pôvodnú hru vylepšenú o 3D vizuál aj orchestrálny soundtrack. Je šitá na mieru 3DS handheldu, ktorý má lepší výkon a hráč má v klasickom móde možnosť hrať ako pred šiestimi rokmi. Vytvorí si vlastnú partiu z 11 povolaní a objavuje svet podľa vlastného gusta. Príbeh existuje, ale nie je kľúčový, môžete si voliť postavy, sústrediť sa na súboje, kreslenie máp a grindovať kvôli vyššej obtiažnosti.

Novinkou je story mód. Neznamená to, že autori museli pridať do hry nanovo dejovú linku, ale prináša citeľne odlišný zážitok. Kvalitná produkcia hre prospeje. Podobne ako v inej JRPG nás čaká séria dlhých animácií s dobrým dabingom a zrazu aj menšie questy sú z oboch strán obohatené o dejovú niť. Z hľadiska hrateľnosti ide o kompromis. Máte pevne zvolené postavy, s ktorými treba hrať a absentuje možnosť výberu vlastných povolaní. Pevnú partiu síce možno modifikovať cez herné predmety, ale to už je súčasť vašej taktiky a hra vám od začiatku definuje jasne stanovenú skupinu. Je na vás, či si budete neskôr meniť päť povolaní alebo to s nimi skúsite zvládnuť. Nebude to ľahké, ale nie je to nehrateľné.

Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Manažment predmetov a výzbroje je kľúčový. Nezabúdajte snoriť v inventári.
Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Zatiaľ čo postavičky už snívajú o večeri, na mape dole máte ťažkú hlavu, kadiaľ radšej ísť.
Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Nebezpečenstvo je jasné z oboch displejov,. Bez boja to nepôjde.

Prirodzene sa natíska otázka, čím začať, keďže hra obsahuje dva módy. Ten príbehový sa síce zdá byť limitovaný povolaniami a tým pádom aj možnosťami v boji. Na druhej strane však obsahuje väčšiu hernú porciu vďaka pridaniu dungeonu, kde sa odohrajú dejové zlomy. A navyše sa zo story módu prenášajú postavy a otvárajú dodatočné, takže asi iba tí najzarytejší fanúšikovia dajú najprv repete v klasickom móde, aby si osviežili hru a potom sa ešte raz pustia do príbehovej porcie. Kto však nechce pozerať kopu scén a dialógov, radšej sa vyžíva v taktike a výbere povolania, tomu klasika urobí väčšiu službu.

Na margo toho treba podotknúť, že z príbehu budete mať, prirodzene, väčší zážitok v story móde a ten na pomery JRPG prináša solídnu zápletku. Ústredná Millenium Girl je zaujímavá postava (volá sa Frederica) a zobudila sa zo spánku akurát počas potuliek v dungeone. Sú tu narážky na pozadie sveta i technológie, ale na prvom mieste ostáva chuť zistiť, odkiaľ Frederica pochádza a akú rolu má zohrať. V story móde je viacero silných postáv na rozohranie zápletky, oplatí sa ju sledovať.

Na rozdiel od iných JRPG či dungeonov (nedávno aj Demon Gaze) sa však prelína príbehová a hrateľná (najmä súbojová a prieskumnícka) línia hladšie a nemáte pocit preskakovania medzi žánrami ako rýdzi dungeon a vizuálna novela. V tomto smere je Etrian Odyssey Untold plynulý zážitok. V momente, keď vyrazíte do sveta i dungeonu, prejdete do inej roviny, ale viete, o čom je dej a prečo ste sem prišli.

Gro hrateľnosti obstarávajú práve potulky v dungeonoch, ktoré treba mapovať. Na 3DS je systém postavený fantasticky. Na vrchnom displeji vidíte dianie a súboje, na spodnom si kreslíte mapu. Práca s mapou je vlastný interaktívny zážitok, značíte si ikony a poznámky. Spočiatku je to švanda, v neskorších dungeonoch prechádza do výzvy, keď si musíte značiť podstatne viac - rozlohu, pozície, nebezpečenstvá.

Ťahový súbojový systém využíva spojenie piatich členov partie, preto je v story móde práve tento počet povolaní. Pätica je slušný počet na rozloženie úloh. Hlavný hrdina útočí kopijou a má zaujímavý obetavý útok - vyrazí a obetuje časť svojho zdravia. Prirodzene, vzniká dilema, či zvyšovať HP a útoky natoľko, že útok skončí skôr ako padne od únavy alebo ho bude liečiteľ neustále strážiť a vyrovnávať počty HP. Úlohy sa rýchlo rozhodia. Aspoň dvaja by mali poriadne útočiť, jeden kúzliť (nie aj liečiť), ďalší strážiť partiu a piaty by mal byť taký univerzálny, ktorého využijete v čase potreby na pomáhanie ostatným.

Súboje i partiu osviežujú navyše dva elementy. Prvým sú Grimoire Stones, magické "šutríky", ktoré môžu prevziať schopnosti nepriateľov a posilniť tie vaše, dokonca aj krížovo iné povolania. Vďaka nim je zrazu liečiteľ vyzbrojený parádnou zbraňou alebo akčný typ sa dokáže liečiť i pomôcť ostatným. Grimoire Stones padajú náhodne a ich kvalita je rôznorodá, no netreba zahodiť šancu na extra účinky. Navyše sa dajú kombinovať dva kamene za účelom vyššieho účinku.

Druhou špecialitkou sú F.O.E., najvyššie súbojové výzvy. Zatiaľ čo bežní nepriatelia sa objavujú náhodne, v rámci F.O.E. putujú po svete beštie, ktoré sa pohybujú po dungeone a kým sú v pokoji, nedeje sa nič. Keď vás odhalia, začnú dlhočizné boje s určitým hendikepom: oveľa viac HP kreatúry, takmer nepreniknuteľná obrana, ničivé útoky a dokonca aj privolanie si pomocníkov, keď si už myslíte, že boj skončil. Je to náročná súčasť hry, ale na druhej strane, núka skvelé odmeny.

Etrian Odyssey Untold nie je ľahká hra. Dungeony sa vedia naťahovať do úmorných dĺžok, boje sú ťažké a často nemáte víťazstvo zaručené. K tomu si pripočítajte relatívne malý inventár, obmedzený počet predmetov na oživenie postáv a tým pádom aj starostlivé plánovanie ciest z dungeonu na povrch a späť. Manažment herného času a dobrodružstva je podstatný.

Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Niektoré dungeony ani nezačnete objavovať a už pocítite vyššiu obtiažnosť.
Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Aj v neskorších fázach hry ešte nájdete cenné tipy.
Etrian Odyssey Untold: Millenium Girl

Táto lokalita sa nám už pekne rozvetvuje a displej s mapkou sotva stačí.

Samozrejme, ak absolvujete hru raz a poviete si, že máte čas a chuť na druhé prejdenie v inom móde, dosiahnete iný zážitok. Budete poznať silných nepriateľov i zákutia dungeonov, orientácia vám pôjde oveľa ľahšie a azda si prenesiete aj pár postáv.

Etrian Odyssey Untold dostala viditeľne lepšiu grafiku a na hru je radosť pozerať. Animácie, dialógy, jednotlivé dungeony, veľa vecí je vyleštených do detailov. Hudobná produkcia pokročila tiež (digitálna verzia EOU fakt nie je drobec na pamäťovej karte) a orchester si treba vychutnať. Soundtrack má čo ponúknuť vašim ušiam.

Etrian Odyssey Untold: The Millenium Girl je zaujímavý herný pokus. Ponúka prvý diel série, aby s ním zoznámil nováčikov, pridáva veľa inovácií, aby potešil fanúšikov a z hry cítiť, že je to poctivá zábava na desiatky hodín. Žiadna jednohubka na necelý týždeň. Etrian Odyssey patrí medzi kvalitné JRPG série na handheldoch a ak ste žiadny diel nehrali, je na čase tento old-school počin skúsiť.


napísal Korec 1.8.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
ETRIAN ODYSSEY UNTOLD: MILLENIUM GIRL
+ dobrý príbeh aj postavy
+ dvojica odlišných módov
+ ťažká hrateľnosť je výzvou
+ 11 povolaní a ich kombinácie
+ dobrý dizajn dungeonov a kreslenie máp
+ prepracovaný súbojový systém
+ rozsiahla hra
- niektoré časti sú zbytočne ťažké


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Atlus
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk