Prečo nehrať reklamné video hry?

V TV sa môžeme na filmy pozerať zadarmo, no vo svete video hier sa táto vymoženosť ešte neuchytila. Americkí republikáni, Burger King a Pepsi-cola sa pokúšajú o zmenu.

pridal roberto 31.8.2014 o 19:42 pod hry
Prečo nehrať reklamné video hry?

HRY > NOVINKY >

Reklama je mojím obľúbeným spôsobom platenia. Niektorí ľudia nemajú reklamu radi, no možno si len neuvedomujú, že bez nej by boli noviny oveľa drahšie, schránky by sa neplnili letákmi, Cristiano Ronaldo by neprestúpil do Realu Madrid za 94 miliónov eur a možno... Možno by neexistoval ani Sector.sk. Televízne filmy a seriály si s reklamou skvele rozumejú. Reklama to nie len celé platí, ale dokonca myslí aj na zdravie divákov a stará sa o pravidelné, zdraviu prospešné prestávky, počas ktorých môže divák podporiť prekrvenie dolných končatín, použiť toaletu, postarať sa o dodržanie pitného režimu a jednou cestou doplniť aj zásobu tukov, cukrov, prípadne aj bielkovín. Video herný priemysel je ale oveľa mladší ako filmový a možno preto ešte nedokáže nažívať v patričnej symbióze so záujemcami o propagáciu výrobkov. O pravidelné prestávky počas hrania sa zatiaľ nestará vôbec nikto a za takmer všetky hry treba poctivo platiť. Nájdu sa však aj svetlé výnimky, takzvané reklamné hry, ktorým môžeme byť vďační za pár unikátnych herných zážitkov.

Ako prvá si zaslúži byť spomenutá King séria. Aj táto vznikla na základe starosti uvedomelej spoločnosti o pravidelné prijímanie tukov, cukrov a možno aj bielkovín. V roku 2006 si spoločnosť Burger King všimla, že deti sú v západných krajinách čím ďalej tým podvyživenejšie a rozhodla sa v nich vzbudiť väčší záujem o jedlo. U štúdia Blitz Games si preto objednala hneď tri zábavné videohry, s kráľom všetkých hamburgerov v hlavnej úlohe. Blitz dostál svojmu bleskovému menu a do 7 mesiacov boli všetky tri hry hotové a mohli putovať rovno do reštaurácií.

Jednou z dvojice trochu menej nápaditých je PocketBike Racer, v ktorom sa monarcha posadí na mini-motocykel a súťaží o prvé miesto. Kvalít Mario Kart síce nedosiahla, no pri cenovke $0.99 odolal málokto. Najúspešnejšou bola hra Big Bumpin', v ktorej kráľ usadá do kolotočového autíčka a so svojimi priateľmi súťaží v niekoľkých režimoch vrátane vytláčania z dráhy a vlastnej verzie stolového hokeja. Ako sa má robiť reklama ale ukázala až Sneak King, v ktorej musel byť kráľ-tajný agent vždy pripravený ponúknuť svoje hamburgery hladným, nič netušiacim obetiam. Každá z hier mala svoje kvality a kombinácia predaja priamo s hamburgermi a priaznivej ceny dostala King trojicu do top 10 najpredávanejších Xbox titulov roka 2006. Dáta Microsoftu ukázali, že 30 sekundový reklamný spot na Burger King umiestnený v trojici hier bol zobrazený 1.4 miliardy-krát.

Ďalšia z radu skvelých reklamných hier, 2014 Mission Majority, nebola hráčom darovaná súkromnou spoločnosťou, ale politickou stranou. Retro počin od amerických republikánov je síce v jednoduchej 8-bitovej grafike, ale nesie v sebe hlboké posolstvo. Hrdinom arkády je slon, maskot Republikánskej strany, ktorý skáče po hlavách dvojnohým, prísne sa tváriacim daňovým zákonom. Po každom zničení zákona si volič hráč vypočuje hlášku niektorej osobnosti konkurenčnej demokratickej strany. Kto si chce vypočuť napríklad Baracka Obamu, sľubujúceho zlepšenie zdravotnej starostivosti, má jedinečnú príležitosť. Hra sa dá hrať zadarmo v ktoromkoľvek internetovom prehliadači, stačí ak republikánom poskytnete svoj e-mail, prípadne sa prihlásite pomocou niektorej zo sociálnych sietí. USA je ako obyčajne o krok či dva vpredu, ale skôr či neskôr budeme iste aj my hľadať správny smer či stavať most-y.

Reklamám vďačíme aj za vznik niekoľkých známych superhrdinov. V našich končinách sa len tak ľahko nezabudne na figúrky Palmexmana a v Japonsku zasa na Pepsimana, ktorý bol vytvorený špeciálne pre špecifický japonský trh. Vo video hre sa Pepsiman prvýkrát objavil ako jeden z borcov bojovky Fighting Vipers z dielne Segy. Jeho pepsikovosť ho však predurčila k tomu, aby dostal vlastnú video hru. O tú sa v roku 1999 postaralo štúdio KID a Pepsiman odvážne behal, skákal, jazdil na skateboarde, kĺzal sa popod kamióny a plnil predajné automaty osviežujúcim bublinkujúcim mokom.

Prečo nehrať reklamné video hry?

Po Pepsimanovi Pepsi na video hry nezanevrelo a aj dnes si môže každý zadarmo zahrať Pepsi Max Monster Truck, Pepsi Pinball či Pepsi Finger Footy. Zberateľským kúskom sa stali čierne kartridže pre konzolu Atari 2600. V upravenej verzii legendárnej Space Invaders má hráč možnosť strieľať do nápisu P E P S I. Na objednávku konkurenčnej Coca-Coly bolo vyrobených iba 125 kusov a jeden z nich bol v roku 2010 vydražený za 2 125 dolárov.

Prostredníctvom video hier sa snaží svetu niečo povedať aj mimovládna organizácia Greenpeace. Vďačíme jej za hry ako Nuclear Tetris, La Hague: Block that pipe!, Nuclear Solitaire, morskú verziu Pacmana so žralokom, korytnačkou a rajou (Shark vs Mermaid) a pár hier s Georgeom Bushom mladším. Spoločným menovateľom všetkých ich hier je nenáročnosť na hardvér. Možno preto, aby výkonné grafické karty nemrhali elektrickou energiou a neprispievali ku globálnemu otepľovaniu...

Ale odplávajme radšej ďaleko od vážnych tém a pozrime sa na hudobný priemysel. Jednou z prvých kapiel, ktoré v prvej polovici 90-tych rokov rozoznali potenciál reklamy vo video hrách, boli legendárni rockeri Aerosmith. V soundtracku ich hry sa objavili hity Eat The Rich, Sweet Emotion, Toys in the Attic či Walk This Way a oni sami boli tiež súčasťou príbehu. Revolution X, ako sa hra volala, bola arkádová on-rails strieľačka a samozrejme na seba svojho času strhla mnoho pozornosti. Titul zrecenzovalo aj IGN, podľa ktorého odviedli jej tvorcovia svoju prácu na jednotku. Teda na 1/10.

Prečo nehrať reklamné video hry?

Kategória, na ktorú sa u sponzorovaných hier nikdy nesmie zabudnúť, sú racingy. Pretože pripraviť kvalitný racingový simulátor je v podstate jednoduché... Príkladom všetkým ostatným by mohla byť séria Ford Racing. Už jej prvý zástupca mal úplne všetko: krásnu grafiku, detailné modely áut, intuitívny interface, akurát na jazdný model sa trošička pozabudlo. Komu by ale vadilo, že Explorer sa na trati správa rovnako ako Escort a ten zasa rovnako ako Fiesta?

A na záver ešte zákusok... Alebo radšej nie? Reklamné video hry priniesli aj pár dobrých a poučných titulov, aj keď možno viac poučných ako dobrých. Túto posielala svojím zákazníkom firma Johnson & Johnson, ktorej zubné pasty a kefky by vám odporučilo 9 z 10 odborníkov na zdravé zuby.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19881)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk