THE SIMS 4

THE SIMS 4

7.0

Simulačná stávka na istotu

Recenzia na PC verziu

S novými hrami od Maxisu je to skutočne ťažké. Tvorcovia prakticky už dali zbohom ďalším svojim „Sim“ značkám a zostali na svete len s dvomi – SimCity a The Sims. Obe sú neuveriteľne populárne, majú milióny starých fanúšikov, no ako sa herný svet vyvíja, potrebujú aj nových. Maxis je tak medzi dvomi mlynskými kameňmi. Snaží sa nájsť kompromis medzi potešením starých fanúšikov a lákadlom pre nových, pričom bokom nemôže nechať ani inovácie v aktuálnych častiach. Aj preto nebolo rozporuplné prijatie posledného SimCity prekvapením. A to isté sme čakali aj v prípade The Sims 4.

Séria The Sims je pre EA zlatou baňou a je to badať prakticky v každej časti. Snažia sa priniesť všehochuť, ktorá ponúkne niečo každému, no zároveň v hrách cítime aj istú opatrnosť, keďže sa Maxis bojí príliš zasahovať do konceptu, ktorý sa kedysi rozšíril rýchlejšie ako nákaza. K hraniu priviedol ľudí, ktorí by o niečo takéto bežne nezavadili a naopak ostrieľaných hráčov raz za čas prinútil spomaliť a vyskúšať si niečo, kde náboje nemíňajú po paletách a nepriatelia nepadajú po stovkách. A tento strach je snáď najviac zo všetkých badať práve na novinke The Sims 4.

Možno vám uniká, v čom je čaro Simsov. Možno ste jedným z tých skutočne zriedkavých prípadov na tomto svete a v priľahlých galaxiách, ktorí nevedia, o čo v nich vlastne ide. A pritom je to jednoduché. Len na pár chvíľ alebo pokojne aj na niekoľko hodín zahodíte za hlavu starosti a strasti vlastného skutočného života a preberiete život virtuálny. Nie svoj. Akýkoľvek. Mladého umelca, anarchistického dôchodcu, či celej rodiny holdujúcej gotike. Je to len na vás, postavičky svoje životy vkladajú do vašich rúk a vy sa staráte o to, či sa budú pretĺkať s úsmevom na tvárach alebo ich necháte zomrieť bez jedinej naplnenej ambície. Ste bohom, milostivým aj škodoradostným, takže za každých okolností môžete konať tak, aby ste sa zabávali.

The Sims 4
The Sims 4 Upravovanie Simíkov je jednoduché a rýchle.
Upravovanie Simíkov je jednoduché a rýchle.


The Sims 4 Prekopaná stavba domu vám otvára nové možnosti.
Prekopaná stavba domu vám otvára nové možnosti.


The Sims 4 Mesto by si zaslúžilo viac možností.
Mesto by si zaslúžilo viac možností.





The Sims by mohli byť skutočne rôzni, no vždy musia spĺňať tú najzákladnejšiu vlastnosť – okamžitú prístupnosť. Mnohí z hráčov nechcú a nepotrebujú rozsiahle tutoriály na to, aby sa im ich simík nezabil po prvej ceste na toaletu. Potrebujú zapnúť hru a hneď sa v nej vyznať. A to štvorka spĺňa na jednotku. Je intuitívna, jednoduchá a prehľadná. Ak toto bude vaša prvá hra zo série, nestratíte sa. Všetko vám bude hneď zrejmé, v hre sa zorientujete okamžite a ak by ste aj niektorým veciam náhodou nerozumeli, vždy je poruke pomôcka. Od budovania až po potreby simíkov, všetko je tu stavané tak, aby ste na pochopenie potrebovali maximálne jeden ideogram.

Možno to bude znieť trochu čudne, no štvorku dokážete do série príbehovo umiestniť. Podľa konkrétnych rodín (Gothovci, Calientovci, Landgraabovci) zhruba viete, s kým a v akom stave prichádzate do styku. Oficiálne je však štvorka považovaná za akýsi alternatívny vesmír k zvyšku série a aj preto v nej narazíte na niekoľko odlišností, či už vekových alebo v drobných detailoch (honosné sídlo Gothovcov nemá cintorín). V hre sa však odrážajú dnešné trendy – nájdete tu obrovské zastúpenie tabletov, simíci si robia selfie a podobne.

The Sims 4 vás privíta cez Create-a-Sim. Môžete hrať za niektorú zo známych rodín, v tom vám nikto brániť nebude, avšak pri tvorbe vlastného simíka môžete poriadne popustiť uzdu svojej fantázii. Tvorba postáv bola v štvorke výrazne prepracovaná a na to, ako je jednoduchá a intuitívna, je až napočudovanie hlboká. Skutočne si teraz môžete vytvoriť postavičky podľa svojho gusta a to najmä čo sa týka ich výzoru. Navyše ich oblečiete, vyberiete kopu odevov na rôzne príležitosti a môžete ísť hrať.

V jednej veci však budú Simíci vždy tak trochu nevyspytateľní. Ich povaha je charakterizovaná niekoľkými emóciami, ktoré si v prípade tvorby volíte sami (v prípade dospievania simíka sa „odomykajú“ postupne) a práve tie majú nakoniec na hrateľnosť veľmi veľký dopad. Simíkom určujete ašpirácie – čím sa v živote chcú stať. A aj napriek tomu, že k tomuto cieľu pomaly smerujú, môžu sa nakoniec často cítiť deprimovane, dokonca nahnevane a podobne. Emócie dosť zamávajú aj so vzťahmi a celkovou spokojnosťou simíka so svojim životom. Emócie prakticky pridávajú novú vrstvu stratégie, kedy s nimi môžete šikovne manipulovať, aby ste dosiahli cieľ.

Vaše postavy, samozrejme, potrebujú aj domov. Na to v hre slúži Build Mode, ktorý si môžete kedykoľvek vyvolať. V ňom staviate, prerábate a vybavujete svoje sídlo. Ak začínate s relatívne chudobnou postavičkou, nebude to žiadny zámok. No postupne ako bude zarábať, môžete si dopriať viac luxusu a hlavne vybavenia, ktoré bude vyhovovať emóciám a ašpiráciám simíkov. Aj tento režim je jednoducho prístupný a prehľadný a orientovať sa v ňom budete okamžite, aj keď niektoré drobnosti vás môžu zmiasť (vonkajšie a vnútorné dvere). Pridaných je množstvo možností, izby môžete kupovať už aj hotové a veci dokážete upravovať jednoduchým ťahaním ako pri tvorbe simsov.

Keď sa to tak vezme, hry v sérii The Sims prakticky nemajú cieľ. Ich hrateľnosť je nelineárna a nekonečná. Celé je to o ašpiráciách, ktoré ste si vymysleli sami a chcete ich dosiahnuť. Je to jednoduchá simulácia života, kde vás každý deň čaká množstvo situácií, na ktoré musíte alebo môžete reagovať. Hrateľnosť je tak stále veľmi variabilná. Úlohy simíkom môžete posúvať do poradovníka a budú ich plniť tak, ako ste im ich nastavili. Ale len ak do toho nepríde nejaká akútna potreba (absencia oddychu pri dlhom cvičení môže mať fatálne následky). Takto dokážete relatívne pohodlne spravovať aj celé rodiny.

The Sims 4
The Sims 4 Emócie vašich simíkov sú ich hlavnou hybnou silou.
Emócie vašich simíkov sú ich hlavnou hybnou silou.


The Sims 4 Vzťahy môžu pod tlakom emócií vyhorieť.
Vzťahy môžu pod tlakom emócií vyhorieť.


The Sims 4 O vtipné situácie nebude núdza.
O vtipné situácie nebude núdza.





Ale vy sa predsa neuspokojíte s každodennou rutinou vstávania, jedenia, cesty do práce a z práce, jedenia a spania. Toho máte okolo seba dosť v reálnom živote. Chcete skúšať nové veci, experimentovať a podobne. A zrazu zistíte, že The Sims 4 je len základnou platformou. Mnoho obsahu tu chýba a ak sériu poznáte, dôvod vám je jasný. Nenájdete tu autá, bazény a ani malé deti či ďalšie veci. Možno prídu neskôr, možno vôbec, no v hre chýbajú už teraz. A počas hrania  postupne nájdete viac podobných nedostatkov. Už hneď pri vydaní má hra 3 DLC balíčky, avšak tie hru nijako zvlášť nerozširujú.

Našťastie vás hra aj tak stále baví a zabáva. Práve rôznorodá paleta zábavných momentov je tým, čo vás tu bude držať dosť dlho. Simíci sa po niektorých dialógoch vedia dostať do rozpakov, hanbiť sa a ak sa to vystupňuje, tak aj od hanby celí červení utečú. Alebo sa len tak zasmejú zo sna a niečo si vo svojom jazyku zašomrú. Podobné momenty sa neokukajú a občas vedia aj prekvapiť.

Graficky je skok štvorky viditeľný, no grafika nikdy nebola tým, čo v The Sims zavážilo. Oveľa viac to bol pomer kvality a hardvérových nárokov a ten je opäť veľmi dobrý. Hru môžete široko škálovať na skutočne veľké množstvo rôznych zostáv a aj na starších notebookoch stále pobeží veľmi dobre, takže si ju užijú aj príležitostní hráči. A zvuk je na EA štandardne dobrý, keďže na produkčnej stránke si dávajú vždy záležať. Samozrejmosťou je kvalitný dabing, príjemný soundtrack a podobne. Poteší aj vydarený český preklad.

The Sims 4 je kvalitnou hrou. Avšak kvalitnou základnou hrou, ktorej niekoľko vecí chýba a neskôr sa stane určite rajom pre desiatky DLC. Aj bez nich však teraz ponúka veľmi dobrú porciu zábavy na mnoho hodín, prekopanú tvorbu simíkov a ich sídiel a najmä systém emócií, ktorý oživuje hrateľnosť. Stále tu však bude nejaké ale. Chcelo by to menej kompromisov a ochotu risknúť to s novinkami, ktoré by sérii dodali druhý dych. Takto už dopredu viete, čo vás čaká.


napísal matus_ace 17.9.2014
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
THE SIMS 4
+ tvorenie Simíkov
+ stavba domov
+ emócie
+ stále zabaví
- stávka na istotu
- loadingy
- menej obsahu
- menej lokalít vo svete
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 1,8GHz; 2GB RAM; 128MB VGA; 10GB HDD
Doporučená konfigurácia: Core i5; 4GB RAM; GTX 650; 10GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
EA Access
PS Plus

Vývoj: EA / The Sims Studio/Maxis
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  september 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk