Nintendo dnes oslavuje 125. narodeniny

Japonský gigant bol založený presne 23. septembra 1889, pričom sa počas svojho pôsobenia prebojovali od herných kariet až po elektronické systémy domácej zábavy

pridal play3man 23.9.2014 o 20:42 pod hry
Nintendo dnes oslavuje 125. narodeniny

HRY > NOVINKY >

Pre japonského herného giganta - Nintendo je dnes veľmi dôležitý deň. Presne 125 rokov dozadu, teda 23. septembra 1889 bola založená firma, ktorá mala vo svojej budúcnosti zapísané veľké úspechy a množstvo známych značiek, ktoré ešte len čakali na svoj príchod.

Aj napriek tomu, že sa ešte musí herný priemysel čo to od filmového a televízneho učiť, Nintendo bolo založené o tridsať rokov skôr, ako samotný televízny priemysel. V čase, kedy ľudia nemohli o počítačových hrách ani len snívať sa zrodila nenápadná firma menom Nintendo. Pochopiteľne tak nemohli vyvíjať elektronické hračky alebo počítačové hry, no sústredili sa na vyrábanie herných kariet Hanafuda (v preklade kvetina), ktoré boli využívané na niekoľko druhov hier. Takto fungovali v podstate až do 50. rokov 20. storočia, kedy zaznamenali prvý veľký úspech. 

V 50. rokoch uzavreli zmluvu s rovnako významnou firmou, ktorú dnes pozná snáď každý - Disney. Nintendo sa zaviazalo vyrábať špeciálne herné karty s postavičkami z Disney rozprávok a komiksov. Táto spolupráca bola pre nich tak úspešná, že sa začiatkom 60. rokov rozhodli ísť na burzu s cennými papiermi v Osaka Stock Exchange. Firme sa tak darilo veľmi dobre aj naďalej a rozširovala svoju ponuku kariet či hračiek, no stále sa im nedarilo prísť s takou, ktorá by zaujala japonských zákazníkov. V roku 1970 navštívil prezident Ninteda, Hiroshi Yamauchi, jednu zo svojich továrni na karty. Všimol si tam jedného technika, ktorý pracoval na montážnej linke. Tento technik mal zhotovenú umelú ruku, ktorá sa dala roztiahnuť, aby mohol dočiahnuť na tlačidlo vedľa. 

Yamauchi sa rozhodol tento nápad od ich 29 ročného zamestnanca menom Gunpei Yokoi pustiť do výroby. Takzvaná Ultra Hand zažila v Japonsku obrovský úspech a predala cez jeden milión kusov. Yokoi bol celkom pochopiteľne stiahnutý z montážnej linky a zamestnaný ako návrhár hračiek. Počas 70. rokov pomáhal Nintendu vydávať úspešné hračky, kde veľa z nich bolo elektronických. Napríklad taký tester lásky, sveteľná zbraň alebo vrhač baseballových loptičiek.

V roku 1975 sa však rozhodli pustiť do niečoho nového, pre čo ich poznáme hlavne dnes - video hry. Krátko na to začali vydávať vôbec prvú hernú konzolu Magnavox Odyssey v Japonsku. Zároveň sa pustili do vytvárania vlastných arkádových titulov ako napríklad EVR Race. Každopádne stále tu bolo množstvo neúspešných hier, no po tom čo zamestnali dizajnéra Shigeru Miyamoto (ktorého mal stále na starosti Gunpei Yokoi) sa zrodila jedna z prvých legendárnych hier, Donkey Kong. Od tohto momentu sa Nintendo začalo primárne zameriavať na video hry s hrami, ktoré mohli ostatní vydavatelia len závidieť. Tituly, ktoré sa stali lídrami vo svojich žánroch.

The Legend Of Zelda. Super Mario Brothers. Pokemon. Star Fox. Fire Emblem. Advance Wars. F-Zero. WarioWare. Kirby. Mario Kart. Smash Bros. Metroid. Kid Icarus.

Nintendo sa ešte stále nebálo podstupovať riziká, čo bolo našťastie dobre, kedže zvyčajne dopadli úspešne. Nintendo Entertainment System - NES vyšiel v USA 18. októbra 1985. V krajine, ktorá už video hier mala plné zuby, no aj tak sa im podarilo uspieť. Yokoi následne vytvoril dizajn pre Game Boy a neskôr sa podielal aj na dizajne Nintedo DS či Wii. Game Boy však nemal práve najlepšie špecifikácie oproti konkurentom, no aj tak dokázal zvíťaziť vďaka kvalitným hrám. Treba však spomenúť aj prípady, kedy to Nintendu moc nešlo. Napríklad taký Virtual Boy, 64DD, Game Boy Camera, GBA eReader a ďalšie. 

Od založenia tejto úspešnej firmy s dlhou históriou tak ubehlo už presne 125 rokov. Nintendo aj dnes ponúka množstvo zábavných titulov, špecifických pre svoju platformu. V minulej generácii vystrelili s Wii ju poriadne vysoko, no v súčasnosti sa im s Wii U moc nedarí a výrazný úspech zaznamenávajú hlavne na poli handheldov.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk