Koľko toho znesú SSD disky?

Môžete svojmu disku veriť aj po zápise 500 terabajtov dát? A aká je šanca, že prežije 1 petabajt a ako by sa to podpísalo na jeho rýchlosti?

pridal roberto 5.12.2014 o 12:19 pod hry
Koľko toho znesú SSD disky?

HRY > NOVINKY >

SSD disky sú nesporne rýchlejšie než staré HDD, ale zasa to nie je zadarmo a každý gigabajt SSD pamäte niečo stojí. SSD disk by preto malo zostať "nažive" čo najdlhšie, aby sa investícia vrátila a keďže my hráči tento hardvér s obľubou zaťažujeme zapisovaním a vymazávaním desiatok gigabajtov dát, mali by nás zaujímať veľkého testu portálu techreport. Ten si vybral 6 SSD diskov od rôznych výrobcov a rozhodol sa utrápiť ich až na smrť neustálym prepisovaním dát. Že SSD nevydrží nekonečný počet zápisov je overený fakt. Zapisovanie funguje na princípe zachytávania elektrónov v miliardách pamäťových buniek a pri vymazaní musia ísť elektróny zasa von, dnu a von, až pokým sa bunka nezničí. To ešte nie je koniec, keďže moderné SSD majú aj bohatú zásobu náhradných buniek, ale ani tá nevydrží naveky.

Na štart nastúpili: Corsair Neutron GTX 240GB, Intel 335 Series 240GB, Samsung 840 Series 250GB, Samsung 840 Pro 256GB a Kingston HyperX 3K 240GB. Niektoré SSD disky majú funkciu kompresie dát priamo počas zapisovania a vplyv tejto funkcie sa testoval pomocou ďalšieho HyperX 3K s ovládačom SandForce.

Koľko toho znesú SSD disky?

Ako prvý sa v teste porúčal HyperX 3K bez zapnutej kompresie dát a stanovil minimum na slušných 728 terabajtov zapísaných dát. Zaujímavejší bol koniec 335 Series of Intelu, ktorý v podstate pri prvom náznaku problémov, spáchal samovraždu.  Po 750 terabajtoch zapísaných dát toho mal už dosť, poslal upozornenie a o chvíľu sa zmenil na disk, z ktorého je možné dáta čítať, ale už sa nedali prepisovať. Zaujímavá ochrana proti totálnemu zlyhaniu, ale z testu ho to vyradilo.

Medzi najlepších troch sa nedostal ani výrobok Samsung 840 Series. Tomu prvé bunky začali odchádzať už po 100 TB, následne sa ale držal statočne a dotiahol to na 900 terabajtov, no sklamaním bolo, keď skapal bez výstrahy. Nebyť neočakávanej chyby, mohol to dotiahnuť o dosť ďalej, keďže v zásobe ešte mal dostatok náhradných buniek. Pomyselná bronzová medaila patrí Neutronu GTX. Ten sa v relatívnom zdraví prehupol cez 1.1 PB, ale ďalších 100 terabajtov už bolo veľmi bolestivých a dušu vypustil na hranici 1.2 PB.

Zostali teda 840 Pro od Samsungu a HyperX 3K od Kingstonu so zapnutou kompresiou. Víťaza však nepoznáme, oba disky dokázali pokoriť 2 petabajtovú hranicu a vzdorujú naďalej. Ťažké boje si však už na obidvoch vyžiadali istú daň.

Koľko toho znesú SSD disky?

840 Pro začal hlásiť prvé zlyhania pamäte približne po 600 TB a po 2 PT zapísaných dát je už neprístupných 8 GB pamäte. Nie je to málo, ale 97 percent z 256GB disku zostalo dostupných. Softvér hlási, že bolo použitých iba 61 % rezerv, čo by dávalo nádej dokonca na zdolanie 3PT hranice, ale vzhľadom na nečakané zlyhanie sesterskej 840 series sa môže stať čokoľvek a kedykoľvek. Hyper X si užíva výhodu kompresie, ale ukázal aj iné kvality a prišiel iba o 124 MB (áno, megabajtov) pamäte a zdá sa, že by prepisovanie mohol vydržať ešte veľmi dlho, ale pracovné zaťaženie sa postaralo o niekoľko "neopraviteľných chýb", prišiel o funkcie a v skutočnosti tak pokrivkáva viac než 840 Pro.

Koľko toho znesú SSD disky?

Napriek tomu, že iba dva zo štyroch diskov vydržali 2PT test, bežní užívatelia si nemusia robiť starosti, štatisticky by sa počas životnosti disku nemali k zápisu 700 terabajtov dát ani len priblížiť.

Koľko toho znesú SSD disky?

Koľko toho znesú SSD disky?

Koľko toho znesú SSD disky?

Koľko toho znesú SSD disky?

Koľko toho znesú SSD disky?





Páči sa mi!

Zaradené pod: hardver






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19856)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk