Minecraft bol na roztrhanie, okrem Microsoftu ho chceli kúpiť aj Activision a EA

Jeden tweet, 2,5 miliardy dolárov a daňové zákony USA. To stačilo, aby nezávislý Mojang prešiel do rúk gigantickej spoločnosti.

pridal roberto 4.3.2015 o 10:38 pod hry
Minecraft bol na roztrhanie, okrem Microsoftu ho chceli kúpiť aj Activision a EA

HRY > NOVINKY >

Forbes uverejnilo rozhovor s tvorcom Minecraftu a zakladateľom Mojangu, Markusom "Notch" Perssonom. Zameraný bol síce na jeho život a plány do budúcnosti, ale pristavil sa aj pri predaji Mojangu Microsoftu. Všetko sa vraj začalo 16. júna 2014, počas týždňa, v ktorom spravil Mojang ohľadom Minecraftu jedno z menej populárnych rozhodnutí a Notchovi na Twitteri pribúdali stovky správ od nespokojných užívateľov. Výstrelom zo štartovacej pištole bol údajne krátky Notchov tweet s otázkou, či chce niekto kúpiť jeho akcie Mojangu. Záujemcovia sa našli rýchlo. Generálnemu riaditeľovi Mojangu, Carlu Mannehovi, vraj telefón zazvonil do pol minúty od prečítania Notchovho tweetu. Volal Microsoft.

Minecraft bol na roztrhanie, okrem Microsoftu ho chceli kúpiť aj Activision a EA

Notch posielal tweet rozčarovaný, ale aj tak bol myslený skôr ako vtip. Keď sa však ozvali najmocnejší ľudia videoherného priemyslu, začala sa mu myšlienka predaja Mojangu páčiť a upustil aj od svojho staršieho vyhlásenia, že svoju spoločnosť nikdy nepredá jednému z tých veľkých škaredých distribútorov. Notch v rozhovore zmienil aj vážny záujem Electronic Arts, Activision Blizzardu a ďalších veľkých spoločností. Okomentoval však len rokovania s Activisionom, ktoré nikam neviedli a vyšumeli do stratena.

Ostatní záujemcovia, vrátane EA, boli vyradení pretože chceli v hre urobiť zmeny, s ktorými Notch nesúhlasil. Microsoft zrejme splnil všetky požiadavky, ponúkol 2,5 miliardy dolárov a garantoval, že nebude prepúšťať zamestnancov.

Minecraft bol na roztrhanie, okrem Microsoftu ho chceli kúpiť aj Activision a EA

Ako Forbes upozorňuje, prepúšťanie v štúdiu so 47 zamestnancami aj tak nebolo reálnou hrozbou. Okrem toho treba za touto akvizíciou vidieť aj snahu ušetriť na daniach. Microsoft mal totiž problém s americkými daňovými zákonmi. Ako americká spoločnosť môže zarábať peniaze v Európe a točiť ich tu, ale ak by si ich napríklad jeho majitelia chceli rozdeliť ako zisk, musel by najprv zaplatiť poriadne vysokú daň. V prípade 93 miliárd Microsoftu by daň bola stanovená na takmer 30 miliárd USD. Nákup švédskeho Mojangu i fínskej Nokie tak prišiel vhod. Satya Nadella, generálny riaditeľ Microsoftu, Mojang nikdy osobne nenavštívil.





Páči sa mi!






PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS
PC
Mobil
Android
iOS
Windows
Switch

Vývoj: Mojang AB / Mojang
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19811)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk