ARCANA HEART 3: LOVE MAX!!!!!

ARCANA HEART 3: LOVE MAX!!!!!

7.0

Hrdinky a démoni v aréne

Recenzia na PS3 verziu

Arcana Heart nie je práve séria, ktorá by si potrpela na milión pokračovaní. Je to automatová bojovka ako remeň, no so sporadickými časťami na PlayStation konzolách. Vylepšený tretí diel ukáže jej silné i slabé stránky v plnej kráse. Nemá dychberúcu grafiku a Mortal Kombat X ju zmetie po prvom traileri, ale hrateľnosť a paleta bojovníčok je zaujímavá, nielen pre japonských fanúšikov.

Málokto bude hrať Arcana Heart 3: Love Max!!!!! kvôli príbehu. Ale všetci, ktorí sa doň oprú, objavia cestu jednej z 23 hrdiniek (áno, sortiment je rýdzo ženský) za záchranou Japonska počas šiestich dní. Na jednej strane sú špeciálne bojovníčky v zoskupení The Celestial Union (vy), na druhej zlá organizácia The Drexler Institute. Je to typická hra, kde sa príbeh nedá sledovať v celistvej podobe, je roztrieštený medzi viaceré módy a hrdinky, takže si musíte poskladať mozaiku sami. No ak ste na tento štýl zvyknutí a nevadí vám japonská kombinácia niekoľkých tuctov postáv, budete mať čo sledovať medzi bojmi.

Väčšia pocta fanúšikom prichádza pri prezeraní zoznamu bojovníčok. Je tu 23 hrdiniek, pričom každá má inú štylizáciu i špecializáciu. Niektoré sú štandardné fešandy s dlhými vlasmi v krátkych sukničkách, no minimálne polovica z nich je exponovaná do neštandardnej podoby. Sú tu dve mníšky koketujúce so silami démonov, iné dievčatá majú nadprirodzené sily (hýbu predmetmi či manipulujú s energiou) alebo dostali do výbavy silné zbrane. Niektoré majú nóbl pôvod (Británia), iné sú lokal patriotky. Nájdete tu jačavé typy, aj introvertky so sklopeným zrakom. Ideálna zmes, kde si vyberie každý.

Arcana Heart 3: Love Max!!!!!
Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Vedľajšie stĺpce nie sú úplne samoúčelné a ukazujú napríklad profil hrdiniek v akcii.
Vedľajšie stĺpce nie sú úplne samoúčelné a ukazujú napríklad profil hrdiniek v akcii.


Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Hra so svetlom a odtieňmi grafiky nebola sérii nikdy cudzia.
Hra so svetlom a odtieňmi grafiky nebola sérii nikdy cudzia.


Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Prostredia bývajú až magické, nejeden hráč sa zapozerá a ukazovateľ mu padne na polovicu.
Prostredia bývajú až magické, nejeden hráč sa zapozerá a ukazovateľ mu padne na polovicu.





Už v menu vás prekvapí pri hociktorom móde fakt, že okrem hrdinky si treba zvoliť aj ďalšiu postavu. Okrídlení démoni typu Arcana sú esenciálnou zložkou. Pred vstupom na bojisko si vytvoríte pár hrdinka-démon, čím sa výrazne zvyšujú možnosti hrateľnosti, ťahov i kombinácií. Arcana démonov si vyvoláte v prípade potreby, sú úplnou premennou v štandardných súbojoch tejto 2D bojovky vďaka svojim vlastnostiam. Raster Arcana démonov je rovnako široký ako pri hrdinkách: 23 typov, každý s iným súborom ťahov, špecifických útokov a štatistík. Sú tu stovky kombinácií (23 na 23) a je na každom hráčovi, aby si postupne vyskúšal symbiózu hrdiniek plus démonov, čo je skvelá devíza série.

Či vstúpite na bojisko prvý raz v tréningu, arkádovej verzii alebo samotnom príbehu, treba sa pripraviť na individuálne ovládanie a prácu s démonmi. Toto je štandardná 2D bojovka. Keď sa mláti jedna hrdinka s druhou, využívate tradičné kopy či údery, pričom si rýchlo všimnete, že sa oplatí skákať a veľa úderov zasadiť zvrchu. Týmto spôsobom ľahšie prejdete aj na ťažšie kombá. Kým sa oponentka pozviecha, vy ste už pripravení mlátiť ju znova – je to osvedčená taktika, našťastie nie vždy zneužitá. Systém bránenia je účinný, no nie je ľahké sa ho naučiť. Ovládanie hry nepatrí medzi najľahšie, ale máte možnosť siahnuť po zjednodušení v takzvanom Simple Mode. Jedno tlačidlo potom ovláda normálne útoky, druhé špeciálne, tretie vyvolá Arcana a súvisiace ťahy, štvrté vlastnosť zvanú Homing Dash.

V momente privolania Arcana démona sa dostávate do iného módu bojovky. Arcana ukazovateľ má tri stupne a umožní vám zasadiť mocné údery, superkombá a kritické útoky, ktoré sú zriedkavé, ničivé a ich použitie si treba načasovať. Tréningy či opakovanie misií nie je márne, je potrebné zistiť paletu schopnosti a úderov každého Arcana a ako sa hodí k hrdinke. Sledovať treba aj takzvanú force lištu, kde sa môžete dopracovať k rušeniu úderov či protiútoku.

Arcana Heart 3: Love Max!!!!! ponúka množstvo módov: tréning, verzus či arkáda, no v prvom rade sa chcete pozrieť na príbeh a absolvovať ho s každou hrdinkou. Je relatívne repetitívny, rozdelený na šesť dní a každý deň si môžete vybrať zo súbojov, protivníkov a lokalít. V praxi ani jedna cesta hráča nie je rovnaká, hoci sa budete chcieť prebojovať k záchrane Japonska s tou istou postavou. Ďalšou devízou Love Max!!!!! verzie je aj After Story s ďalšou sériou súbojov. Príbeh každej postavy je k dispozícii hneď, k After Story sa treba dopracovať cez ostatné postavy. Spleť funguje znamenito: keď sa postava mihne v deji inej, umožní vám hra zahrať si celý jej doplňujúci príbeh. V praxi treba odohrať všetky, čo je silná motivácia pre všetkých, ktorí chcú z hry vydolovať čo najviac.

Bojiská sú rozmanité a vhodne nadväzujú na seba už len umiestnením do jednotlivých častí Japonska či spojením s hrdinkami. Obrovské lokality, železnice či scenérie hýria krikľavými farbami, na ktorých sa odohrávajú súboje dvoch a dvoch postáv (vás, protivníčky, dvoch Arcana démonov). Je zrejmé, že Arcana démoni zaberú obrovské množstvo obrazovky, no je fascinujúce sledovať nástupy či údery. Ibaže je tu cítiť mierny archaický pôvod: nie nadarmo si budete siliť zrak. Arcana Heart 3 je skutočne zobrazovaná iba v móde 4:3 a tie dva pásy s pasívnymi hrdinkami zakrývajú pôvod hry z herní. Je to škoda, lebo bojiska nie sú úchvatne rozvinuté, ale občas trpia menšou šírkou TV. Na takú plochu sa nezmestí všetko a ukazovatele po bočných stranách sú využité štýlom z núdze cnosť.

Grafika a produkcia mierne narazili. Bohatý obsah nie je vyzdvihnutý audiovizuálnou kvalitou. Hoci sa na TV veľa odohráva, niet priestoru na kvalitnejšie modely postáv či bojiská. Svetelné efekty alebo lokality sú miestami úžasné, no starý pôvod cítiť. Hudobná či zvuková produkcia je skôr štandardná. Ovládanie je relatívne dobré, ale na PS3 si budete dlhší čas zvykať na rozličné kombá. Ak prepnete na Simple Mode, nikto sa nebude diviť, hra sa lepšie ovláda so štyrmi tlačidlami ako spleťou viacerých. Paradoxne vychádza z dvojice dostupných verzií lepšie tá prenosná: na PS Vita sa Arcana Heart 3: Love Max!!!!! ovláda intuitívnejšie a rýchlejšie sa naučíte kombá.

Majú 2D bojovky miesto vo svete Full HD konzol a špičkovej produkcie? Určite áno. Arcana Heart 3: Love Max!!!!! ukazuje, že bohatá hrateľnosť dokáže prevážiť vďaka sľubnému konceptu a spojeniu 23 hrdiniek, 23 Arcana démonov a množstvu módov, lebo pobaví na dlhé desiatky hodín. Je to klasika v polonovom kabáte. A azda aj vítaná zmena popri BlazBlue či Street Fighter sériách.

PS: Hodnotenie je kompromis pre PS3 verziu. Majitelia PS Vita si môžu pripočítať pol bodu vďaka lepšiemu ovládaniu.

Arcana Heart 3: Love Max!!!!!
Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Nazuna si už vyvolala pomocníka, ale Maori sa drží bez problémov.
Nazuna si už vyvolala pomocníka, ale Maori sa drží bez problémov.


Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Nie každý súboj prebieha od začiatku na férovku...
Nie každý súboj prebieha od začiatku na férovku...


Arcana Heart 3: Love Max!!!!! Možnosti bojovníčok, Arcana démonov a prostredí sú široké, vystačíte si na dlhé týždne.
Možnosti bojovníčok, Arcana démonov a prostredí sú široké, vystačíte si na dlhé týždne.






napísal Korec 30.3.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
ARCANA HEART 3: LOVE MAX!!!!!
+ výborný súbojový systém
+ množstvo módov
+ 23 rozličných hrdiniek
+ 23 Arcana démonov a ich možnosti
+ rozmanité bojiská a efekty
+ ovládanie a produkcia vo Vita verzii
- iba 4:3 formát
- spočiatku náročné ovládanie na PS3


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita
PS3

Vývoj: Examu
Štýl: Bojovka
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk