MARIO VS. DONKEY KONG: TIPPING STARS

MARIO VS. DONKEY KONG: TIPPING STARS

7.5

Logický rýchlik na krátenie dlhých chvíľ

Recenzia na 3DS verziu

Nintendo sa na jar rozbehlo veľmi dobre a to ako na handhelde 3DS, tak aj na svojej veľkej konzole Wii U. Na 3DS sme sa už mohli ponoriť do obrovského sveta JRPG Xenoblade Chronicles 3D, na Wii U nás čakajú zábavné prestrelky v Splatoon. Aj napriek slušne rozbehnutému line-upu je však zaujímavé, že najdôležitejšou hrou pre samotné Nintendo z celej ponuky je nenápadný a drobný prírastok do málo známej série. Nová časť Mario vs. Donkey Kong nie je revolučná, stavia na známych princípoch, no je prvou cross-buy hrou na Nintendo platformy. Vychádza na obe a ak si ju kúpite na jednej, dostanete aj na druhú. A tak trochu predvádza aj to, čo by Nintendo mohlo dosiahnuť na mobilnom trhu, kam sa už tento rok hrnie.

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Nie vždy to, samozrejme, platí, občas to je dokonca použité len ako výhovorka, no v prípade Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars to platí stopercentne. Nepadnete z hry na zadok, taktiež kvôli nej neprebdiete noci pred náročným pracovným dňom. Tu a tam si ju zapnete, niekedy na hodinku, inokedy len na 5 minút. Zapnete si ju na ceste do práce, v škole pod lavicou, doma po náročnom dni, ba dokonca ako uspávanku v posteli. Vždy ani nie tak pobaví, ako skôr výborne poslúži a vyplní vám tieto chvíle ako najlepšie len vie.

Niežeby Mario hry niekedy vynikali príbehom. Viacmenej v nich bol len na pobavenie a aby dal nejakú zámienku k tomu, aby ste sa pustili do skákania nepriateľom po hlavách. No tu, bohužiaľ, nie je ani to málo, čo je trochu škoda. Séria pred 11 rokmi začala vtipne a bolo jasné, prečo si dvaja hrdinovia opäť skočili do vlasov, aj keď to žiadna veľká bitka nebola. Tu vás hra núti vrhnúť sa rovno do diania. Výsledkom toho je, že sa v prvých minútach môžete cítiť stratení. Dobré intro by poslúžilo najmä na predstavenie princípov, no takto ich musíte odhaľovať sami.

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars
Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars Úvod je jednoduchý, postupne prituhuje, pravá výzva však čaká až v bonusových leveloch.
Úvod je jednoduchý, postupne prituhuje, pravá výzva však čaká až v bonusových leveloch.


Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars Editor je najsilnejšou stránkou hry, no chvíľu sa s ním musíte učiť pracovať.
Editor je najsilnejšou stránkou hry, no chvíľu sa s ním musíte učiť pracovať.


Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars Neraz musíte riadiť pohyb viacerých postavičiek.
Neraz musíte riadiť pohyb viacerých postavičiek.





Vyberáte si prvý level, krátka animácia vám ukáže, ako hra vyzerá a predstaví vám systém pohybu postavičiek. Hra vám ešte tu a tam ponúkne nejakú pomôcku, keď narazíte prvý raz na nový herný prvok, no nováčikovia môžu skutočne chvíľu tápať, kým sa naučia, ako v hre nazbierať čo najvyšší počet bodov. Nemusíte sa však báť, že by ste si museli dlho osvojovať herné mechanizmy. Stačia prvé 3 levely a už budete hravo ovládať základy a môžete sa vrátiť späť, aby ste napravili svoje chybičky a získali viac bodov.

Všetky časti série doteraz boli jednoduchými, no zároveň dobre premyslenými puzzle hrami. Ako sa však vyvíjali, dospeli až do troch rozmerov, ktoré ste mohli vidieť v Minis on the Move pre 3DS. Zdá sa, že sa tento koncept aj napriek vysokým hodnoteniam neosvedčil, keďže sa Tipping Stars vracia ku koreňom. Opäť tak budete musieť prekonávať rôznorodé prekážky v 2D prostredí, pričom postavičky priamo neovládate, no aj tak sa musíte postarať o to, aby bezpečne dorazili do cieľa.

Pred vami sa nachádza 2D mapka s niekoľkými plošinkami, prekážkami, neskôr aj nepriateľmi a hlavne mechanizmami, ktoré môžete ovládať. Hra začína vtedy, keď odštartujete postavičku na kľúčik. Tá sa pohybuje len rovno a to dovtedy, kým nenarazí na niečo, čo jej smer zmení, napríklad do steny alebo rebríka. Vašou úlohou je dostať postavičku bezpečne do domčeka. Tu postavíte most, tam zase stenu, aby sa postavička odrazila tým správnym smerom. Všetko to musíte zvládnuť v časovom limite 5 minút. Ak si myslíte, že máte času dosť, môžete skúsiť pozbierať všetky nepovinné mince.

S takýmto konceptom by vám hra nevydržala príliš dlho a ten sa preto rýchlo obmieňa a rozširuje o nové mechanizmy, ktorých úlohou je čoraz viac vás potrápiť. Napríklad musíte do cieľa dostať viac postavičiek, pokojne aj štyri. Všetky tam však musia prísť s čo najmenším rozostupom, inak môžete začať odznova. Taktiež na mapách pribudnú ďalšie postavy, ktoré nie sú priamo nepriatelia, ale skôr vám škodia, tak sa ich musíte naučiť využiť vo svoj prospech. Mince sa umiestňujú na krkolomnejšie miesta a veľkou prekážkou sú aj zámky na dverách, keďže sa k nim musí ako prvá dostať postava s kľúčom, no jej poloha vám spravidla nikdy nevyhovuje.

Medzi mechanizmy pribudnú napríklad platformy, ktoré určujú smer pohybu postavičiek a vy ich môžete prepínať. Taktiež sa budete musieť naučiť využívať aj delá pre vystrelenie postavičiek istým smerom, obligátne trúbky pre cestovanie a nakoniec aj zmenu pôsobenia gravitácie. Hra ponúka 6 základných svetov a každý z nich predstaví nový element v tomto mixe. Spolu poskytnú 48 levelov a keď ich všetky zdoláte, môžete si odomknúť ešte dva špeciálne svety a každý ponúkne tiež po 8 levelov. Vo všetkých získate v závislosti od počtu bodov aj ohodnotenie hviezdami. Najvyššia je, samozrejme, zlatá a zlatými si sprístupníte ďalšie extra levely, pri ktorých sa opäť o niečo viac zapotíte nielen vy, ale aj stylus, ktorým všetko ovládate.

To všetko však nie je hlavná náplň hry. Stavia totiž na komunite, ktorá je už teraz pomerne veľká a využíva ten najsilnejší herný nástroj – rozsiahly editor levelov. Ten ponúka obrovské možnosti, no výsledkom je aj jeho relatívna zložitosť. Umožňuje vám stavať veľké veci, no poriadne dlhú chvíľu vám potrvá, kým sa s ním naučíte pracovať. Postaviť level nie je náročné, no nesmiete zabúdať na to, že musí mať hlavu a pätu. Level, samozrejme, môžete uploadnuť a podeliť sa oň s ostatnými hráčmi, ktorí ho môžu ohodnotiť. Rovnako jednoducho ich môžete sťahovať aj vy a taktiež hodnotiť. Treba pochváliť systém komunitných levelov, ktorý je prehľadný a jednoducho sa v ňom dá orientovať, pričom levely triedite nielen podľa štýlov, ale aj podľa odporúčaní, hodnotení a podobne. Skvele sú zakomponované možnosti StreetPass a Miiverse, cez ktoré môžete taktiež zdieľať a prijímať levely.

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars nevyniká grafickou kvalitou a ani štýlom. Celá hra vyzerá veľmi jednoducho a účelne, no viac ani nepotrebuje. Rovnako aj hudba je len jednoduchá, no našťastie nezačne byť otravná. Hru však stále drží nad vodou chytľavá hrateľnosť, ktorá navyše dobre padne kedykoľvek a kdekoľvek, v čom je najväčšia sila Tipping Stars. Hra nie je extrémne náročná, na pár pokusov si poradíte s každým levelom, no budete musieť raz za čas pohnúť rozumom. Menšou chybičkou na tom všetkom je cena, ktorá mohla byť o niečo nižšia.


napísal matus_ace 15.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
MARIO VS. DONKEY KONG: TIPPING STARS
+ časom slušná výzva
+ editor s hromadou možností
+ prehľadné komunitné možnosti
+ jednoduché ovládanie
- vyššia cena
- v úvode vás nechá trochu tápať
- menej nových nápadov


RECENZIE HRÁČOV
WiiU
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda / Logická
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk