Valve podľahlo tlaku, platené mody na Steame sú už minulosťou

Valve a Bethesda zastavili svoje platené mody.

pridal roberto 28.4.2015 o 8:19 pod hry
Valve podľahlo tlaku, platené mody na Steame sú už minulosťou

HRY > NOVINKY >

Platené módy do The Elder Scrolls V: Skyrim nakoniec na Steame nevydržali ani týždeň. Valve a Bethesda sa rozhodli nečeliť negatívnym reakciám hráčov navyknutých na free prístup k módom a iba dobrovoľnú podporu smerujúcu priamo k ich autorom. Hráčov okrem samotného spoplatnenia samozrejme pobúrila aj správa, že Valve a Bethesda si z ich peňazí chcú nechať až 75 % a iba štvrtina by sa teda dostala až k autorovi módu. Ešte pred dvoma dňami sa pritom Gabe Newell, zakladateľ Valve, pokúšal obhajovať zavedenie možnosti vyberať za stiahnutie módu peniaze s tým, že to bude mať pozitívny dopad na ich kvalitu. Už dnes je však všetko inak a obe spoločnosti vrátia hráčom aj doteraz vyzbierané peniaze.

"Zo Skyrim Workshop odstránime možnosť platenia a každému, kto za módy zaplatil, bude vrátená celá čiastka. Hovorili sme o tom s ľuďmi z Bethesdy a máme ich súhlas," píše sa v stanovisku Valve.

Zástupca Valve pripomenul, že už v minulosti prišli s funkciami podporujúcimi vyberanie peňazí od komunity a podporou móderov (donate tlačidlo) a že toto mal byť iba ďalší krok, ktorý by móderom umožnil pracovať na svojich výtvoroch na plný úväzok. Výsledkom mali byť ešte lepšie módy pre Skyrim, ale aj Dotu, Counter-Strike, DayZ či Killing Floor, ale vraj si uvedomujú, že urobili chybu, špeciálne v platobnom modely. Tú vidia aj v tom, že model začali skúšať na Skyrime - už zavedenej hre, u ktorej si hráči zvykli na free prístup k módom. Asi teda nie je úplne vylúčené, že model sa po mesiacoch alebo rokoch vráti, tentokrát ako experiment na úplne novom titule.

Valve podľahlo tlaku, platené mody na Steame sú už minulosťou

S vlastnou správou prišla aj Bethesda. Píše, že načúva svojej komunite a napriek svojim najlepším úmyslom sa bude riadiť jej prianím. V dlhšom odôvodnení, prečo s týmto pokusom vôbec prišli, sa objavili aj zaujímavé údaje. Podľa štatistík Bethesdy si aspoň jeden mód nainštalovalo 8 percent majiteľov hry.

Tiež potvrdila zamýšľaný spôsob rozdeľovania peňazí a jeho odôvodnenie. Valve si malo nechať 30 %, čo je jeho štandardný podiel ako digitálneho distribútora. Móderovi malo ísť 25 % a Bethesde by teda zostalo 45 %. O tom, koľko si nechá a koľko pošle móderovi rozhodla ona sama, nie Valve.

Bethesda sa rozhodla skúsiť to s týmto rozdelením podielov, pretože to takto vraj najviac zodpovedá štandardom videoherného priemyslu. Opiera sa pritom o fakt, že aj pri 25 percentnom podiele zarobili niektorí móderi behom týždňa viac než niektorí členovia štúdia, ktorí sa podieľali na vyrobení obsahu, ktorý bol následne móderom použitý a pozmenený. Okrem toho sa porovnala s Kindle Worlds od Amazonu, ktorý dáva autorom okolo 15 až 25 %, pritom ponúka iba IP licenciu, nie samotný obsah ani nástroje.

Valve podľahlo tlaku, platené mody na Steame sú už minulosťou

A čo vy? Využívate módy zo Steam Workshopu? Páčil sa vám niektorý z nich natoľko, že ste finančne podporili jeho autora alebo stačí, že sa títo ľudia zviditeľnia a môžu dostať dobre platené miesto vo veľkom štúdiu?





Páči sa mi!






PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. november 2011
 17.11. 2017 (,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk